Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

runstenen

Medlem
 • Antal inlägg

  933
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av runstenen

 1. Droppdosera ( dospump el hävert ) ner i en filtersocka av bomull vid returröret. Jag tror på denna ide. Då bör det mesta av utfällningen stanna i strumpan så länge det inte blir för mkt på en gång.
 2. Du kommer att få ut ämnet i visningskaret hur du än gör tror jag. Men med en bra plan blir det små doser dock. Kör på en flaska fr tex Microbe lift om det känns säkrare. Då har du anvisningar att följa. Alternativet kan vara kolkälla i kombination med fosfatmedia.
 3. Skall tilläggas att jag använt sk revsäkra flaskor från Microbe Lift, Brightwell mfl. Det lär ju inte vara ren lantaklorid nej. Som tillägg till mina förra inlägg alltså
 4. Man kan få en liten hinna på sten osv efter behandling. Men annars tror jag inte du behöver vara så orolig. Dosera i filtersockan på prov om du är orolig. Det är väldigt effektivt !
 5. Men iofs. Nu när jag tänker efter. Om man doserar i filtersockan där vattnet går ner från visningsdelen borde det bindas upp och stanna där. Och på några timmar exponera allt vatten för lantakloriden. Iaf om du kör bomull. Kanske krävs flera små doser, men hade det varit jag hade jag provat detta.
 6. Jag har doserat direkt i karet och exporterat det vita klegget som blir i ett innerfilter med filtermatta. Men skummaren har varit igång och tagit en stor del den också. Jag har försökt hälla stötvis vid ngn streamer och sprida ut det. Vet inte om det gör ngn skillnad att dosera i strumpa osv då det bara blir ineffektivare och tar längre tid. Målet i slutändan är ju ändå att behandla hela vattenvolymen i systemet. Hur mycket fosfat sa du att du hade ?
 7. Jag har en batteridriven luftpump du kan låna. Skicka Pm !
 8. Funkar klockrent vid höga fosfatvärden. Jag använder det i dagsläget endast för att behandla levande sten utanför karet. Det enda jag märkte när jag doserade i karet var att fiskarna flämtade. Kan vara risk om man har väldigt små fiskar. En kantnål dog minns jag. Så med försiktighet !
 9. Låter som att du menar Vermetid. Isf är det bäst att ta en tång och gripa tag runt hela basen ( dom kan sitta som fan ) och knäcka loss dom. Se till att du får med hela den kanelbulleliknande basen och inte bara mynningsröret. Happy hunting
 10. Vart i karet sitter dom ? Sanden , mellanskikt , högt ? PO - No ?
 11. Vad körde du för dos / tillvägagångssätt m Axilur @nike83?
 12. Så här ser det ut idag igen.
 13. Nej. Måste tömma cachen. Då blir det bra igen. Men får då slå in lösenord, samt öppna upp alla flikar igen. Bara uppdatera hjälper inte
 14. 151-720 liter

  Den röda är en Sand Perch va ? Parapercis ? Hur stor ?
 15. Nej kör Wi-fi när det händer. Fullt kräm på hemmanätverket. Hände nu igen Vill du ha en ny skärmdump på hur det ser ut ?
 16. Nu kommer detta ca varannan dag. Känns som det blir oftare. Fått byta till chrome men är likadant i både chrome och safari. Går det inte att lösa ? @Vidofner @freguzMfl ?
 17. nano

  Trevligt. Du har lyckats hålla dig ganska bra från lps er ser jag Hur växer knapparna du köpte ?
 18. 721-1199 liter

  Ja på vissa ställen är det närmast sjukt ...
 19. 721-1199 liter

  Varit väldigt dålig på att posta bilder och fått skäll för detta Mest pga att jag inte får till några bra bilder. Här kommer iaf några mobilbilder på karet. Tot ca 900 liter saltvatten. Får se hur länge jag orkar blanda balling. Höjde Kh till 550ml / dygn precis ..
 20. 721-1199 liter

  Höjde kh ballingen ( FM Balling light ) till 785ml / dygn precis. Undrar vad det kan stanna på. Sjuklig åtgång ...
 21. 721-1199 liter

  Det är en Setosa. Mer knallorange irl. Tack för pepp alla !
 22. 721-1199 liter

  Tack. Ja det finns fler färger men som sagt svårt att fota.
 23. Kör ett innerfilter ( ej reaktor ) för fosfatmedia. Varvar med Gfo och Alu. Till frågan, och då när jag använder alu baserad PO remover / granulat. ( Skriv gärna ur ni tänker med GFO också iofs ) Vad är optimalt att ha i flödesväg för att binda så mkt fosfat som möjligt i granulatet ? Högt eller lågt ? Innerfiltret är reglerbart mellan 300 - 750 l/h https://www.jbl.de/en/products/detail/5960/jbl-cristalprofi-i100-greenline Drog ner en del på flödet idag, då jag tänker att det blir mer exponering på så sätt. Sen finns det 3 filterkorgar. I bottenkorgen kör jag bara filtermatta, i mellan och toppkorgen alu remover som innesluts med filtermatta. Gör det ngn skillnad med eller utan filtermatta ? Tycker mig ha läst att det kan ge mer effekt, men kan ha drömt det. Tack för era erf ! @Lasse @stigigemla @jonasroman mfl !
 24. Ok. Glömde säga att det körs i sumpen. Fick även svar från Fauna Marin som jag tillfrågade på kul: "Higher flow rate means less contact time. 750 lph is more than what is needed and will not give the media enough time to absorb PO4 as water passes through the media filter. If you can adjust the media filter flow rate and reduce it, you will see more steady PO4 reduction"
 25. Kan lika gärna vara Tumba eller vadsomhelst iofs ..