Jump to content

peterj66

Medlem
 • Content Count

  860
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

peterj66 last won the day on September 9

peterj66 had the most liked content!

Community Reputation

198 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Peter
 • City
  Oxie, Malmö
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan maj 2015
 • Akvarievolym
  650+325 liter sump
 • Akvarie mått
  180x60x60
 • Akvarietillverkare
  http://akwarium.szczecin.pl/
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  DIY LED på totalt ca 480w
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  BM Curve 5
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  15
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  325
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

2003 profile views
 1. peterj66

  Returpump

  Det beror väl helt på hur högt den måste pumpa och hur stort ditt akvarium är. Till ett 60cm högt akvarium på en normal ställning så behöver den lyfta ca 1,5 m. Då kommer den leverera ungefär 750 liter i timmen i bästa fall. Med avdrag för kranar och böjar så sjunker detta. Räkna med att du bör ligga mellan 1-5 ggr akvariets volym i flöde. Kolla in grafen på denna sidan om du vill ha en bättre siffra för din pumphöjd: https://www.shop-meeresaquaristik.de/Pumps-and-pump-equipment/Tunze/Tunze-e-jet-and-other/TUNZE-Silence-PRO-recirculation-pump-1073-020::5496.html?
 2. peterj66

  151-720 liter Imre’s Reefer 350

  Vackert, är det en sinularia du har längst ner till vänster?
 3. peterj66

  Vita prick på "Doris-kirurg"?

  Jag har också märkt att stress är en utlösande faktor. Större förändringar så kommer pricken för att sedan försvinna när det lugnat sig
 4. peterj66

  151-720 liter Daniel 150+

  Ok då får jag spana i hamnen
 5. peterj66

  151-720 liter Daniel 150+

  Var har du fått tag i dem? Fiskat själv eller köpt?
 6. peterj66

  721-1199 liter Smakar på 800 liter salt

  Vackert kar du har. Om du inte gjort det redan så lägg upp på R2R som Lasse sa. Om inte annat så för att dra igång diskussionen om varför europeiska kar är finare än amerikanska igen
 7. peterj66

  151-720 liter Peters akvarium!

  Det kan ju också vara så att ökningen av kh beror på fler faktorer än bara starkare lösning. När matningen ökade så hissar jag att nitrat och fosfat ökat också. Detta kan ha gjort att tillväxten på acropororna avstannat och därmed förbrukningen av kh. Snabbt ändrade vattenvärden ör väl inget som står på önskelistan för acro.
 8. peterj66

  151-720 liter Daniel 150+

  Är de japanska ostronen i det tropiska karet? Låter ju lite spännande i så fall
 9. peterj66

  Vattenbyte

  Håller helt med Daniel. Hur mycket och hur ofta du byter beror lite på varför du byter. För att hålla nere näringsvärden så är det en ganska inneffektiv metod. Själv byter jag ca 25% varannan månad eller om jag tycker att mina koraller saktar in i tillväxten. Ungefär två-tre gånger om året skickar jag in vattenprov till tritonlabs för att få en bild av om det är något värde som är på väg åt fel håll. Jag kör med Balling så det enda som jag mäter regelbundet (varje vecka) är kH och justerar min dosering efter det. Satsar du på acropora eller andra lite svårare koraller så kan det vara idé att mäta fler värden och oftare. För att hålla nere näringsvärden finns det ju lite olika metoder som refugium, fosfatmedel och algskrubbare (ATS). Eftersom jag kör med refugium så doserar jag järn och jod varje vecka och jag antar att det behövs även för ATS men där har jag ingen egen erfarenhet. Är karet nystartat kan det vara idé att hålla koll på magnesium eftersom det har en tendens att förbrukas en hel del de första månaderna. Kör du regelbundna och stora vattenbyten och inte har sps kan du i många fall skippa mätningarna, men det blir nog dyrare i längden.
 10. peterj66

  151-720 liter Rickards shallow reef

  Väldigt vackert kar
 11. peterj66

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Spännande lösning med streamers på botten. Det är ju himla snyggt om man slipper se pumpar och sladdar. Ska bli kul att följa detta. Gillar din bänk också. Jag var väldigt sugen på att bygga något liknande i plywood, men jag fegade ur och beställde stålställning i stället.
 12. peterj66

  151-720 liter Peters nya rev

  När det gäller fikonträdet så är det nytt och dessutom mitt första så jag tänkte ha det inomhus vid ett fönster hela vintern. Tänker att de inte direkt har någon kall viloperiod i naturen. Det är kanske läge att kolla upp den. Korallen (Bali slimer) är köpt som fragg med bara en gren från början. Köpte den och några till av irwin fletch här på guiden. Tror den var ungefär fram till förgreningen i toppen när jag fick den. Otroligt vacker korall när den väl börjar växa ut. Jag byggde min belysning med 12 spottar jämt fördelade, men det verkar vara bättre ljus i den den sträcker sig efter. Montiporan som står nedanför till höger växer däremot jämt. Misstänker att det är tvärstaget som skuggar den gröna lite och att det är därför den växer snett. I mitt gamla kar så gillade mina chromis att gömma sig i en grön tätvuxen montipora. Den dog dock nästan helt när jag drabbades av omfattande RTN. Sensmoralen är slarvar aldrig med mätningar. Som tur var fanns det en liten fläck kvar på en sten och den börjar nu komma tillbaka. Nu har jag bara ett fåtal sps och tänkte satsa på LPS och spännande mjukisar istället.
 13. peterj66

  151-720 liter Daniel 150+

  Verkligt fina bilder
 14. peterj66

  Led belysning nr2

  Jag använde denna kretsen (PCA9685) för att styra mina LED drivers. Finns att köpa lite här och var. https://www.ebay.co.uk/itm/152335733035 I min byggtråd för akvariet finns lite info om vad jag valde för leds mm.
 15. peterj66

  151-720 liter Peters nya rev

  Ja det är fikon. Älskar doften när man är vid medelhavet så det ger lite semester vibe
×