Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

peterj66

Medlem
 • Antal inlägg

  775
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  3

Anseende bland gemenskapen

151 Excellent

Om peterj66

 • Födelsedag 1966-01-11

Profilinformation

 • Förnamn
  Peter
 • Stad
  Oxie, Malmö
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan maj 2015
 • Akvarievolym
  380+40 liter sump
 • Akvarie mått
  80x80x60
 • Akvarietillverkare
  Håkanstorp Zoo
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  DIY LED på totalt ca 200W
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  BM Curve 5
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  15
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  40
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Jag väntar på en ny impeller och controller från fish-street så får vi se om det löser sig. @nike83upplevde du att crossflow var tystare?
 2. 151-720 liter

  Tradigt, hoppas det löser sig. Är inte superenkelt med refugium heller. Mitt har funkat bra i två år men har efter en krasch orsakat av doseringsmiss inte riktigt hämtat sig.
 3. Min har kört två veckor, ska kolla igen efter gjutrester. Gjorde en snabb koll men hittade inga. Det som stör mig mest med pumpen är att ljudnivån ökat i reefmode, så kvaliten känns sådär. Synd eftersom flödet är perfekt för mig annars.
 4. Vill man ha större behållare kan jag tipsa om vattentankar för husvagnsbruk på biltema. Formen gör att de går att stapla i en pyramid om man vill spara plats. https://www.biltema.se/fritid/husvagn-och-husbil/vatten-och-avlopp/vattendunk-din96-2000030742
 5. 0-150 liter

  Verkligen snyggt med betongbänken. Ska bli kul att följa detta.
 6. Kan konstatera efter att ha kört pumpen i en och en halv vecka att den låter väldigt mycket i Reefmode. Ljudvolymen har ökat sedan jag stoppade i den och har nu en skallrande ton som är extremt irriterande. Även vid konstant flöde hörs den mer än min QP-9 från Coralbox. Flödet är kanon, men ljudnivån gör att jag inte kan rekommendera RN-1 till någon som letar efter en hyfsat tyst cirkulationspump. Jag har mailat med fish-street om ljudnivån, och de säger tyvärr att man får räkna med att den låter en del i reefmode. Men även vid konstant flöde och halvfart så är det ett ihållande brummande. Jag har även plockat isär den för att kolla efter gjutrester som kan orsaka problemet men inte hittat något. Noterar också att magneten verkar vara svagare än till mina andra streamers vilket kan vara bra att veta om man har 10+ mm glas.
 7. Får se hur den nya controllern är. Tänkte plocka isär den gamla när den nya kommer. Är det enkelt att laga är det ju aldrig fel med en reserv.
 8. Lite uppföljning på denna. Tyckte den hade ett lite väl högt brummande ljud när den kom ner i karet, men inbillar mig att den tystnat något. I rättvisans namn kan jag säga att jag kör den i reef mode vilket jag inte kunnat med någon av mina andra streamers pga ljudet. Dessutom visade det sig vara glapp i controllern, men Eric på fish-street har lovat att skicka en ny omgående så det var förträfflig service. När det gäller flödet är jag väldigt nöjd, det är precis det vida flöde jag hoppades på så om ljudet från streamern fortsätter att minska när den är ordentligt inkörd kan det nog bli en eller två till när jag uppgraderar karet efter sommaren.
 9. Fick hem en lite annorlunda streamer idag. Det är den nya Coralbox RN-1 som har en bredare men grundare våtdel och vidare flöde än de flesta vanliga streamers. Måste säga att den är imponerande tyst och bra drag i. Den går även att köra i reverse mode och ser ut att ha bra tryck där med. Har än så länge bara hunnit testa den i en vattentunna men den imponerar helt klart än så länge. Enligt tillverkaren så levererar den mellan 1500 och 10000 l/h. Tänkte stoppa ner den i karet idag så återkommer jag med intryck när jag hunnit köra den ett tag.
 10. @krukan Om de ändå ska monteras och styras separat så kan du ju avvakta med de röda och se om de behövs. De vita du har innehåller ju även röda våglängder. Kan ju vara att du vill experimentera med RGB istf bara röda . Ditt upplägg nu är väldigt likt det jag kommer köra , men om du sett bilder på Lasses kar så ser du att det är väldigt fint med RGB istf vitt.
 11. Kanske därför som många får bra resultat med varmvita i refugium också. Alltid spännande att kolla in din tråd. Inser dock att jag missat en hel del av den på R2R, den har verkligen blivit gigantisk. Dags att omvärdera det gröna ljusets betydelse för koraller alltså. Väldigt vackert kar du har.
 12. Intressant tråd. Känns som att vita ger tillräckligt med rött och grönt för att korallerna ska trivas. Väljer man att köra RGB så är det mest av estetiska skäl. Väldigt intressant att se skillnaderna mellan bara rött och rött+blått. @Lasse , har du funderat på att köra fullspektrum växtdioder tillsammans med grön istf rgb? Jag har en bunte liggande som jag tänkt ha till refugiebelysning, men velar lite om de kan vara en tillgång även i akvariet. De har ju ett rätt brett rött spektrum.
 13. Känner igen förvirringen från mitt första bygge. Testade både RGB varianten och High CRI vita och tyckte personligen bäst om det vita ljuset framför RGB. Sen är det ju väldigt personligt vad man föredrar. Lasse gillar inte cyan, men hos mig lyfte det fram färger som inte syns lika bra med grönt. Det finns ju RGB slingor för en rätt billig peng om du känner för att testa.
 14. Ja det bir nog kanon. Kan rekommendera tme.eu om du behöver köpa drivare till styrningen. Tycker de generellt hade bra priser. Har även haft nytta av https://octopart.com/ när jag letat komponenter. Ska bli kul att se hur det går. Kommer så smått börja arbeta på min belysning när PostNord släpper mina sista delar:)
 15. Nej inte enligt vad jag läst hitills, lägre än 400 så kommer man ju in på UV så där är jag tveksam men lite på den våglängden tror jag bara är ett plus. Finns ju flera kommersiella armaturer som har den våglängden med. Nu känns ju iofs din kombination rätt bra. Jag kommer att ha 12 spottar med: 1 400 1 420 4 450 2 470 1 490 1 6500K 1 4000K