Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

peterj66

Medlem
 • Antal inlägg

  810
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  4

Allt postat av peterj66

 1. Testa annars att byta den keramiska lagret som impellern sitter i mot en bit silikonslang.
 2. Har också dolt mina pumpar bak i karet och riktat dem snett framåt
 3. Man tror ju att det skulle vara säkrare om man beställde från en amerikansk leverantör på eBay och sedan väljer DHL,men icke då. Vid kontakt med DHL så visar det sig att de samarbetar med PostNord för vissa typer av paket vilket förklarar varför det har varit spårlöst försvunnet sedan den 18 augusti. Det var då DHL levererade paketet till Sverige enligt deras tracker. Får helt enkelt klara mig utan Chemiclean.
 4. Någon mer som märkt att väldigt många paket försvinner sedan PostNord började med avgift. Innan var det kanske ett av tjugo som försvann. På de senaste tio beställningarna har jag fått notis om moms på ett paket, två låg i deras system utan att begäran om betalning gick ut. Ett hann jag rädda innan det gick åter till Kina. Resten försvann utan ett spår. Facit är alltså att PostNord följt sina rutiner i ett fall av tio. Undrar om jag haft otur eller om de helt enkelt bara slänger allt i returkorgen per automatik
 5. I mitt fall är det enbart via EBay som det är problem. Led beställda via topledlight kommer fram utan problem.
 6. Det är påtagligt dyrare med Wish men å andra sidan kommer paketen fram vilket är ett stort plus.
 7. 151-720 liter

  Julafton
 8. 151-720 liter

  Nytt akvarium på gång från Polen. Tanken är att ersätta min gamla platta kub med ett 680 liters (180x60x60). Inriktningen kommer att vara LPS med en och annan SPS och mjukis. Eftersom leveransen hela tiden skjuts framåt så roar jag mig med bygge av revpelare så länge. Ambitionen är att få till ett luftigare scape än mitt gamla. För att få stenarna att hålla sig på plats så har jag armerat med 10mm akrylrör och limmat med Aquaforest stonefix. Sen kommer jag att seeda med sten från mitt nuvarande för att få snabbare start.
 9. Jag kör ATO sensorn i Returfacket och det funkade bra även i somras när avdunstningen var rekordstor pga kylfläktar mot ytan
 10. Jag har beställt en sump i ungefär samma dimensioner (130x50x40). Det enda facket är för returpumpen. Resten delar jag av med korallnät om det behövs, tex för att hålla chaeton utanför skummaren. Fördelen är att det är relativt enkelt att stuva om i sumpen utan att torrlägga och limma om skivor. Har under två års tid med mitt nuvarande akvarium inte upptäckt några nackdelar med designen.
 11. 151-720 liter

  Måndagen kom och gick så jag börjar undra vad "Today we start delivery" betyder. Får fortfarande inga svar via messenger, men de har mitt mobilnummer och adress så förhoppningsvis får jag väl akvariet någon gång under tisdagen. Ni andra som beställt från Polen, har ni liknande upplevelse när det gäller kommunikation? För min del hade det kvittat om jag fått vänta en månad till så länge det var tydliga besked om när leveransen skulle genomföras och kunnat lita på att det stämde. EDIT: Fick precis besked på att de väntade på leverentören och förmodligen skickade iväg karet idag.
 12. 151-720 liter

  Fick besked om att leveransen började idag, men har inte lyckats få besked om när de kan tänkas vara hos mig. Tänkte först att de tog färjan men börjar misstänka att de kör hela vägen. Känns lite jobbigt att inte ha en aning om när de tänker komma.
 13. Ja, synd att PostNord inte fått igång ett avtal med eBay liknande det som finns med Wish.
 14. Jag har Då har du tur som fått avisering. Det har bara hänt på ett av de paket jag beställt sen februari. Två paket har jag själv fångat upp via PostNords hemsida. Resten är spårlöst försvunna. Skickas de som brev går det inte att spåra i Sverige. De som inte kommit fram har jag reklamerat på eBay och fått ersatta så ekonomiskt har jag inte gått back.
 15. Lyfter detta igen eftersom jag inte lär mig av misstagen så beställde jag två olika prylar på eBay. Fraktloggen visar att de nått Sverige. Inget syns i PostNords momsportal så där ligger de inte. Ingen notis hem om betalning heller. Det enda jag kan tänka mig är att PostNords anställda slänger paketen direkt i korgen för retur till avsändaren så de slipper lägga tid på att registrera. Problemen började i samband med att PostNord införde sina momsregler så det finns ju ett misstänkt samband. Ställer man frågan till PostNord så tar de inget ansvar utan hänvisar till avsändaren. Nu är det inga dyra grejer jag beställde men vill ändå varna om det är så att någon funderar på att beställa belysningar och liknande som kostar lite mer. Paket jag beställt från Wish som har avtal med posten kommer dock fram utan problem.
 16. Spännande. Har du fått definitivt leveransdatum? Fick själv bilder på mitt kar i fredags men har inget leveransdatum än.
 17. 151-720 liter

  Min gamla tråd för nuvarande akvariet: Och här är mitt förra led bygge
 18. 151-720 liter

  Ja, det ska bli riktigt roligt att göra en reboot i nytt format. Jag gillar mitt nuvarande men har suktat länge efter ett mer långsmalt akvarium med större stim av fisk.
 19. Snyggt! Vad har du för t5 armaturer?
 20. 151-720 liter

  Lite teasers från Akwarium Szczecin. Akvariet Sump ställning
 21. Jag håller med. Det hade varit mycket bättre med en realistisk tidsplan som de kan hålla. Jag har också blivit lovad leveranser och bilder som sen inte dyker upp. Nu visste jag iofs att det kunde bli så men ändå lite frustrerande.
 22. 151-720 liter

  Sanning med modifikation. Ser man bara till watt så stämmer det att Blackbox ligger lika i pris, men det är stor skillnad på diod och diod. En luxeon royal blue har betydligt högre verkningsgrad än de royal blue som normalt sitter i blackbox. Så bygger man själv med rätt dioder är det rimligare att jämföra pris med radion och liknande. Då är det prisvärt att bygga själv.
 23. 151-720 liter

  Förutom plywood till "lådan" så har jag följande utgifter för min belysning. Arbetstid ej inräknad LED gick på ca 2100:- på https://www.topledlight.com Drivare ca 780:- på tmu.eu Spänningsaggregat är MeanWell från Ebay ca 600:- Kylflänsar 120x100x18mm 12st a 38kr 6 Fläktar a 60kr styck Elektronik till styrning ca 200 kr
 24. 151-720 liter

  Lite mer om belysningen. Den består av 12 spottar a 30W (2x6) som vardera innehåller: 1 SemiLeds 395nm 3W 1 SemiLeds 420nm 3W 1 Luxeon-M Royal blue 12W 1 Cree XPE2 Blue 470nm 3W 1 Epileds Cyan 490nm 3W 2 Cree XTE 6500K 3W Urvalet av dioder är baserat på min nuvarande belysning och har jämfört med den kallare vitt ljus och sträcker sig lägre ner i våglängderna med 395nm som kortaste våglängd. Drivare blir LDD-1000H och LDD-700H från MeanWell. Kontrollern blir en kopia av den jag redan kör på min gamla belysning.
 25. 151-720 liter

  För att hålla ordning på vattenkvalitén kommer jag köra vidare på en något underdimensionerad skummare. Tanken är att satsa på ett rejält refugium med olika sorters alger. Efter en oväntad chaeto krasch så känns det oklokt att lägga alla ägg i samma korg vilket är anledningen till att jag tänker köra chaeto, caluerpa plus eventuellt ytterligare sorters makroalger. Funderar även på att ge kryptiskt refugium en chans till. När det gäller cirkulation så är jag väldigt sugen på att testa någon form av gyre pump. Tills jag bestämt mig blir det dock en mix av mina gamla coralbox och Jebao streamers.