Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Christian J

Medlem
 • Antal inlägg

  454
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

68 Good

Om Christian J

 • Födelsedag 1968-03-03

Profilinformation

 • Förnamn
  Christian
 • Stad
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300
 1. Kanske skulle vattnet kunna blir för näringsfattigt för t ex mjukkoraller med en alldeles för stor skummare om man inte matar extra mycket för att kompensera? Annars tror jag att kapaciteten som tillverkare anger är väldigt godtycklig (och säkert överdriven). Dessutom kan rekommendationen skilja rejält beroende på vilken typ av djur man vill hålla: Tunze rekommenderar exempelvis numera en "1000 liters skummare" till ett 300 liters kar om man har stenkoraller och hög belastning.
 2. Egentligen behöver man inte testa särskilt mycket, det beror till stor del på hur känsliga djur man har: När man blandar salt behöver man förstås testa salthalt och temperatur. Man bör även hålla koll på temperaturen i karet regelbundet eftersom värmare är opålitliga apparater. Vid inkörningen kan man testa ammonium eller nitrit, fast tar man det försiktigt med matningen i början behövs det nog inte. När karet varit igång några månader kan man testa salthalt, KH, nitrat och fosfat ibland för att se hur värdena förändras. När man får tillväxt av stenkoraller mm kan man kanske även testa kalcium och magnesium då och då (noggrannare om man har känsliga arter). Förändring av olika spårämnen tror jag är onödigt att testa i vanliga fall, vanliga vattenbyten borde återställa värdena på ett både enklare och exaktare sätt än om man själv skall dosera tillsatser.
 3. Nackdelen med att dutta är att skummarens inbyggda ytavsug inte fungerar så bra med för hög vattennivå, så man måste isf tillsätta små mängder åt gången vilket förstås drar ut på tiden. Den här gången löste jag helt enkelt en stor mängd salt i en 5l hink och hällde i karet lite i taget under en dag. Inte idealiskt förstås, eftersom den stora mängden salt troligen fick svårare att lösa sig både i hinken och sedan i själva karet (som stigigemla påpekade), plus risken för fällningar i hinken även om jag inte såg något sådant.
 4. En medlem på Reef Central påstod 1900 vid ytan med ATI Powermodule Hybrid 8x80W, tror det var här nånstans: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?p=21959880 men Photobucket verkar ha raderat bilderna. Fast om stigigemlas siffra 1200 gällde middagsljus så är nog morgon- och kvällsljuset betydligt svagare. Brukar de inte förlora mycket av skyddet under transporten, eller gäller det främst anemoner? Hursomhelst, om en korall har suttit länge i ett svenskt akvarium hela vintern och sedan vårsolen plötsligt träffar den så kanske det blir en stor omställning (eller kanske inte). Samma sak om man sätter i en svenskodlad koloni.
 5. Ingen sump tyvärr. Kanske skulle man kunna fylla en hink med akvarievatten, hälla i mer salt i hinken, och sedan hälla tillbaka vattnet i akvariet igen efter en timme. ATO och skummare kan ju vara avstängda under tiden.
 6. Ja fast jag brukar aldrig byta vatten, men detta är kanske en giltig ursäkt...
 7. 1200 är väl mer än de flesta akvariebelysning ger (utom vid ytan kanske), och korallerna i akvarier har ju vant sig vid svagare ljus än i naturen. Däremot kan förstås arter som levt nära ytan i naturen vänja sig vid starkt solljus igen, om det sker gradvis.
 8. Jag skulle behöva höja salthalten 3-4 promille, och påminns än en gång om hur krångligt det är. Jag kan inte ersätta avdunstat vatten med saltvatten, eftersom jag använder ATO. Jag kan inte(?) hälla saltvatten i ATO-behållaren eftersom jag använder calcium dispenser (jag skulle möjligen kunna koppla bort calcium dispensern, även om det är lite krångligt). Jag kan även stänga av ATO:en, men då kommer inte skummarens ytavsug att fungera (såvida jag inte ständigt pytsar i små mängder saltvatten i flera dagars tid). Några andra förslag?
 9. Oftast kommer väl solljus in sidledes genom fönster, medan akvariebelysningen bara ger ljus rakt uppifrån. Så kanske koraller mår bra av att få extra ljus på partier som annars skulle vara i skugga? Många fiskar ser även extra fina ut när de får ljus från sidan. Vad gäller kvalitén på solljuset så är väl åtminstone kvällssol ganska rödaktig, vilket kanske inte är idealiskt. Hur starkt solljuset är vet jag inte, finns det risk för att svensk sommarsol blir för stark jämfört med dagens akvariebelysningar?
 10. Det beror på vattenkvalitén från kranen. Jag anser att Göteborgs kommunala vatten går att använda, men eventuellt kan nya ledningar avge koppar. Det finns flera diskussioner om detta på forumet. Hur mycket vatten som avdunstar beror på bla luftfuktighet, temperatur och täckglas. I mitt 300l-kar dunstar det ca 20-25l/vecka på vintern, och ungefär hälften på sommaren.
 11. Tyvärr finns det bara ett fåtal arter av mjukkoraller att välja på i butiker nuförtiden, men även stenkoraller kan ha böljande polyper, som t ex Euphyllia, Heliofungia och Goniopora (de sistnämnda brukade dock anses som omöjliga förr, vet inte om det fortfarande gäller?). Sen finns det förstås olika stjärnpolyper och symbiosanemoner. Nejdå, fördelen med sump är främst att man slipper se utrustningen och att det eventuellt blir tystare. Nackdelen är ökad komplexitet och risk för översvämning om man konstruerar fel.
 12. Jag har sågat levande sten med vanlig fogsvans. Det var dock äkta LS, vet inte om odlad är hårdare.
 13. Om du menar Archaster typicus så har jag för mig att jag sett kar med flera exemplar. Sjöstjärnor kan släppa armar på grund av stress, vet ej om den andra sjöstjärnan kan vara orsaken.
 14. Vad jag förstått är det inte att rekommendera, om ventilen inte skulle fungera när pumpen stannat kan du få översvämning. Se istället till att mynningen på returröret sitter alldeles under ytan (eller över ytan om det går bra), och att det finns säkerhetsmarginal i sumpen för allt vatten som kan rinna tillbaka genom returröret innan häverten bryts.
 15. Kanske, fast om det nya ljuset är starkare kan det i sig öka fotosyntesen bland algerna.