Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Christian J

Medlem
 • Antal inlägg

  1 232
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  6

Anseende bland gemenskapen

287 Excellent

Om Christian J

 • Födelsedag 1968-03-03

Profilinformation

 • Förnamn
  Christian
 • Stad
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300
 1. Det är min förhoppning i alla fall... I praktiken kanske det krävs ett kar med bra miljö (bra mat, vattenkemi och inte för mycket stress) för att fiskarnas immunförsvar skall kunna arbeta på topp. Men sen kanske det är skillnad på olika stammar av Cryptocaryon, ovanstående kanske bara fungerar på mildare varianter, jag vet inte.
 2. :-D Kanske det stämmer om man kör UVC i ett karantänskar med bar botten? Då sägs ju cystorna ha svårare att fästa på underlaget och kan kanske lättare sugas upp av slangen till UVC.
 3. Vad jag kan förstå av http://ntur.lib.ntu.edu.tw/bitstream/246246/161524/1/29.pdf så verkar det vara en kombination: "Results suggest that a protective immunity has been conferred on the immunized grouper as indicated by high antibody titers in the mucus of C. irritans-exposed fish and higher survival and fewer parasites in vaccine-immunized fish than the control groups. The conferred immunity played a major role in preventing or limiting the adhesion, invasion, and development of C. irritans theronts on the skin of the immunized grouper." (min fetning)
 4. Svenska garantin (2 år) brukar väl vara enklast, så får butiken reparera eller ersätta. Tunzes egen 5-årsgaranti innebär kanske att du får skicka iväg den på egen bekostnad. Gibbon verkar det som: https://www.tunze.com/SE/en/dealer-addresses/in-my-country.html Det här var också intressant: https://www.tunze.com/SE/en/technical-assistance/repair-form.html Det låter som Roger Vitko i USA, han finns även på Reefcentrals Tunze-avdelning. Mycket hjälpsam. Men jag skulle nog kontakta butiken jag köpt pumpen från i första hand.
 5. Sprids inte de frisimmande parasiterna i hela vattenvolymen tack vare pumparna, och cystorna kommer man väl inte år med UV? Fast de frisimmande parasiterna försöker ju aktivt hitta en fisk, och skulle parasiterna simma vilse inuti stenen så dör de ju också i brist på fiskvärd (de flesta inom 6-8 timmar efter kläckning). Håller med, min gissning är att UV och ozon som bäst kan hålla nere mängden parasiter så att fiskarna överlever tillräckligt länge för att kunna utveckla immunitet. Därefter tror jag det är fiskarna själva som håller nere mängden parasiter (eller utrotar dem?) genom immuniteten.
 6. Säkert fel på controllern då. Har du någon annan du kan testa med? Sladden går tydligen att skruva loss inuti boxen, enligt manualen.
 7. Ja fiskar kan utveckla en viss immunitet med tiden, UVC och ozon kanske inte ens behövs. Skillnaden i naturen är att den stora mängden vatten gör det svårare för parasiten att hitta värdar. I ett trångt akvarium däremot kan det snabbt uppstå stora mängder parasiter i förhållande till mängden fisk, och det är just mängden som tar död på fiskarna.
 8. Vad jag förstått verkar inte koppar på själva cystorna. Det tar nog bara bort koppar från det fria vattnet, sten och alger kanske också har tagit upp koppar, vilken sedan långsamt kan läcka tillbaka till vattnet under lång tid.
 9. Risken finns att koppar är kvar i inredningen och sedan läcker ut även om du skulle byta allt vatten. Det är bättre att medicinera fiskar i ett separat kar. Teoretiskt skulle de kunna sitta på snäckskal, i praktiken vet jag inte. Om du låter städarna gå kvar i det mindre karet ett par månader borde eventuella cystor hinna försvinna. Samtidigt kan du mäta kopparhalten i det stora karet efter ett par månader så att inget har läckt tillbaka.
 10. Det låter som om Controllern är inställd på att vara slav åt en extern master-Controller. Går det inte att ändra detta med Select-knappen? Om inte controllerns display ändras om du trycker på knapparna är det kanske fel på controllern.
 11. Se bara upp så du inte nollar fosfaten, det kan ge andra problem.
 12. Kolkällor (som Nopox) brukar väl ta en betydligt högre andel nitrat? Isf kommer nitraten att bli nollad långt innan fosfaten sjunkit. Fosfatbindare är annars ett alternativ.
 13. Ja ju mindre de är desto fler behövs det nog. Jag vet inte vilken eremitstorlek rekommendationen på 5st gäller för, men det låter lite för de allra minsta (5-10mm utan skal). Maxstorlek för C. tricolor sägs vara 20-25mm. Ja det kan vara ett problem med eremiter, man får hålla utkik i butikerna. C. tricolor använder dessutom enbart(?) skal från Cerith(ium)-snäckor har jag för mig, andra eremitarter kan kanske vara mer flexibla.
 14. Normalt börjar det snabbt växa alger i ett nystartat kar som innehåller levande sten, så det gäller att förekomma med algätare. Eremiter äter även matrester och annat som de hittar på den levande stenen. Främsta risken med de vanliga arterna eremiter är som sagt att de välter fraggar. Vissa arter (Calcinus elegans?) kanske angriper snäckor eller andra eremiter, men Clibanarius tricolor är ganska små och anses vara fredliga.
 15. https://herkuleszoo.se/akvaristik/akvarium/optiwhite Göteborg, "OBS! Vi skickar inga akvarium utan att ni kontaktar oss först." Vet inte vem de anlitar, det står: "Alla OW-akvarium tillverkas för hand av vår egna glasmästare av 100% Optiwiteglas av hög kvalitet. Det går även att specialbeställa ett OW-akvarium med specifika mått eller volym."