Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Christian J

Medlem
 • Antal inlägg

  695
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

159 Excellent

Om Christian J

 • Födelsedag 1968-03-03

Profilinformation

 • Förnamn
  Christian
 • Stad
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300
 1. Vilka tidsintervall är det vi talar om? När du skriver "försvinner", menar du att att bart skelett blottas?
 2. Läste lite om Gramma Loreto på http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/85-fish-profile tydligen lever den i och vid grottor, så om du har mycket hålor kanske den bara är inne och letar smådjur. Har du tvärtom för få hålor kanske den är skygg och håller sig gömd, skapa isf fler gömställen så kanske den blir modigare. Fast att din Zebrasoma är sjuk kan iofs tyda på något problem (t ex för mycket mat, onödiga tillsatser, social stress).
 3. Vet inte vad det kan bero på. Några bråk med andra fiskar? Svampen skulle kunna vara Lymphocystis (som är ett virus, inte svamp)? Det brukar isf gå bort av sig självt om fisken mår bra i övrigt. Det är ingen idé att aktivt jaga fiskar med håv. Man har ingen chans att fånga dem, och de blir bara rädda. Vänta istället tills ljuset är släckt och fiskarna sover. Alternativt kan man låta håven stå i karet i flera dagar, tills fiskarna vant sig vid den. Sedan kan man extremt långsamt röra håven som av en händelse närmare fisken. Det gäller bara att inte bli ivrig sista centimetrarna, då smiter fisken. Ammonium/ammoniak sjunker normalt av sig självt, om inte så matar du för mycket i förhållande till bakterie+skummarkapaciteten. Hur många fiskar har du i 140l-karet? Det kan också vara fel på testet. Gör ett uppehåll med matningen några dagar och testa igen. Jag tror beteendeskillnader mer beror på individ och tillfälle. Det kanske tar ett tag för räkan att lära sig, kanske den aldrig sett en flavescens förr. Min Lysmata debelius tog också lång tid på sig innan jag såg honom putsa fiskar. Å andra sidan hade jag en gång en Lysmata ambionensis som putsade mina naglar, det har aldrig debelius velat göra.
 4. En hydrometer kostar inte så mycket, lite över 100:- verkar det som. Det finns även en variant med vipparm men de sägs vara opålitliga.
 5. Man kan även snåla in på skummaren helt, om man istället låter gröna trådalger växa. Detta ser inte naturligt ut (och fungerar inte så bra med fastsittande lägre djur) men alger renar vatten lika bra i ett akvarium som i t ex ett refugium. Man kan även spara in på algätare eftersom målsättningen här inte är att utrota algerna. Belysningen bör kanske inte vara alltför svag, jag vet inte riktigt hur lite man kan komma undan med. Algerna bör skördas regelbundet så att inte de innersta lagren dör och släpper ut näring i vattnet igen.
 6. Det borde gå att spara mer pengar än så. Ett begagnat 50l sötvattensakvarium (komplett med belysning och värmare) borde gå att hitta för max 500:- på Blocket. En sötvattensbelysning fungerar utmärkt om du inte skall hålla anemoner eller koraller. Det behövs inte heller något "reef ready" akvarium. Däremot behöver kanske sötvattensfiltret kompletteras med en pump för cirkulationen. En ny Tunze 9001-skummare kostar 900:-, en begagnad blir förstås billigare. Även en begagnad 9004 borde vara billigare. En Tunze 6015 streampump kostar max 300:- ny, begagnade mindre. Det finns ännu billigare pumpar, men då är man kanske lite dumsnål.
 7. Jag bor på Hisingen med kommunalt vatten. Det verkar komma dunster från kranen då och då, men kanske bara från varmvattnet (jag använder kallvatten till visningskaret men fuskar med ljummet vatten till karantänskaret). Fast jag misstänker att det är influensan som spelar spratt, iaf angående den upplevda lukten i vardagsrummet.
 8. Nu stinker det klor värre än någonsin när jag spolar i kranarna. Frågan är om man vågar dricka det här vattnet. Det känns dessutom som om lukten finns i hela vardagsrummet (förhoppningsvis inbillning, jag har influensa just nu så luktsinnet är lite konstigt) --kan skummare vädra ut kloret i luften? Jag tillsätter C-vitamin i osmolatordunken, filtrerar med aktivt kol, och har inte gjort några vattenbyten.
 9. Salt, spridning och färgblandning är det som spelar roll med LED. Värmen är inget problem alls (så länge fläktarna får sval luft). 20cm över ytan har angetts som minimum av andra tillverkare just för saltets skull, enda undantaget är inkapslade passivt kylda belysningar. Spridningen beror på om linser används, så där skiljer sig nog måtten. Det stämmer, men det blir kanske ganska svagt på sidorna eller botten. Om jag tänker rätt så ger en koncentrerad ljuskägla nästan lika starkt ljus vid botten som vid ytan, men sidorna blir väldigt svaga. Om man istället har en bred ljuskägla så blir det starkast ljus direkt under, medan sidorna får mer ljus.
 10. Även räkor kan vara rovdjur. Jag satte i några pepparmint i ett kar fullt med smådjur, och efter några veckor var det helt länsat.
 11. Centropyge och Zebrasoma (flavescens) kanske blir för stora för 190l, men ett ungdjur går säkert bra. Wrassar kan vara väldigt fina, några arter är inte så stora.
 12. Ett år låter lite mycket, men det är säkert bra att låta djurlivet i stenen byggas upp ordentligt.
 13. Pictichromis (kallades tidigare Pseudochromis) är ibland väldigt aggressiva, men clowner brukar kunna hävda sig. Nemateleotris hoppar gärna, men har du kåpa så är ju inte det ett problem. Mandarinfiskar lever av smådjur de hittar i stenen, men några kan lära sig äta annat foder.
 14. Jag skaffade mig faktiskt ett par bruna scopas en gång bara för att vara motvalls. Tycker bruna scopas ser väldigt fina ut på nära håll, då man kan urskilja prickarna i ansiktet (på större avstånd framstår de ju mer som enfärgat bruna). Idealet vore kanske en flavescens-gul Zebrasoma med scopas-prickar i ansiktet...
 15. Ciklidhuset har ett exemplar tror jag, men jag minns inte riktigt färgen (plus att den kanske är blekare i butik). Jag skulle tycka det var intressant som omväxling, flavescens har man ju sett i nästan varenda kar de senaste 30 åren.