Gå till innehåll

Christian J

Medlem
  • Antal inlägg

    2 129
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    18

Christian J vann senast den september 11 2023

Christian J hade det mest gillade innehållet

Följare

Profilinformation

  • Förnamn
    Christian
  • Stad
    Göteborg
  • Akvarievolym
    300

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Christian J's prestationer

Driven SPS fanatiker

Driven SPS fanatiker (13/14)

  • Hänger på SVG
  • Snorklande nybörjare
  • Skrivkramp Rare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare

Senaste prestationer

481

Omdöme

  1. Ingen aning om det är onyttigt generellt, men kirurger behöver som sagt vegetabilier också. Min kirurg tar hellre artemia än nori om den får välja, så det gäller att ge den norin först...
  2. Du måste inte göra det varje gång, bara för att se på ett ungefär hur mycket skillnad vattenbytena gör. Var lite försiktig när du minskar fosfat så det inte går ner till noll, det leder lätt till problemalger.
  3. Det beror på vad du vill åstadkomma med vattenbytet... Mät före och efter och se hur stor skillnad vattenbytena gör.
  4. Ska det inte stå Mg 1410? Fosfat 2,5ppm är högt, men behöver inte vara någon katastrof vad jag förstått. Jag tycker anemonerna ser normala ut på bilden, det är normalt för dem att dra ihop sig ibland. Om de däremot är kontinuerligt sammandragna eller ständigt vandrar runt kan de bero på vantrivsel. Om du har flyttat karet kanske själva flytten oroat dem lite, men då bör de snart återhämta sig.
  5. Har fler akvarister rapporterat liknande värden på koppar mm (såvida inte videon fått sådan spridning att alla omedelbart upphört med användning av aktivt kol)? Kraschen som nämns måste väl ha skett väldigt fort, innan de ens hunnit märka av ökningen av koppar mm på sina ICP-tester (jag förutsätter att en partnet till Triton gör regelbundna sådana), så om det dåliga kolet kommit ut i handeln så borde det väl ha märkts av fler vid det här laget. Ja andra tillverkare av aktivt kol lär ju inte uppskatta att bli misstänkliggjorda i sådana svepande ordalag...
  6. Själva boxen är 57mm enligt manualen, sen tillkommer ytterligare 44mm för gallret men det sticker bara ner ca 10mm under vattenytan. Röret har 40mm diameter och ska klara 1500l/h enligt Tunze. En annan idé kan vara att använda enbart våtsidan på överrinningen du länkade till, och bygga en egen glaslåda med PVC-genomföringar på utsidan.
  7. Tunze Wall Overflow (1076/2) ser väldigt liten ut. Den verkar inte tillverkas längre, men kanske någon butik har kvar i lager.
  8. "Partner" sa han, kan det inte betyda en vanlig kund också? Man bör absolut ta det på allvar, men även hålla i minnet att det troligen leder till ökad försäljning av ICP-tester...
  9. Även mina Tunze streampumpar får sina insugsgaller igensatta av slam på bara ett par månader. Är detta normalt? Kan inte minnas att mina tidigare projekt någonsin var så smutsiga. Kanske jag matar mer nuförtiden, och suger aldrig upp detritus från sandbotten längre.
  10. Det är kanske ingen dum idé faktiskt som extra säkerhet (även på kar som inte läcker), iaf om karet är inbyggt i väggen så tvingarna inte syns.
  11. Det där låter som en närmast heroisk räddning! Blir det inte ett väldigt tryck från vattenvolymen om man försöker hålla ihop rutorna med muskelkraft?
  12. Man kan ju tänka sig att GHL överdriver livslängden för att sälja fler armaturer, å andra sidan kan de lika gärna överdriva behovet av att byta ut dioderna för att sälja fler reservdelar. En svår balansgång. Det kan även vara intressant att veta om försämringen är linjär, eller ökar drastiskt efter en viss tid.
  13. Tillägg: jag har GHL Mitras LX6100. Enligt GHLs forum ska lysdioderna för Mitras 7206 klara över 80k timmar, vilket väl blir över 20 år om de körs 10 timmar per dag?
  14. När LED-belysning var nytt diskuterades livslängden mycket, jag vill minnas att tio år ansågs vara rimligt. Det slog mig nu att mitt kar varit igång sedan 2015, så kanske belysningen inte längre är lika stark som den brukade? Jag har dessvärre ingen ljusmätare, men har noterat att korallerna slutat växa utan synbar anledning senaste åren. Kan jag öka ljusstyrkan på lamporna för att kompensera (de körs nu på bara 40%) tills dioderna är helt slut, eller har spektrumet försämrats också? Är gamla dioder mindre energieffektiva, så att de drar lika mycket ström trots sämre ljusutbyte?
×
×
  • Skapa Ny...