Jump to content

Christian J

Medlem
 • Content Count

  1484
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Christian J last won the day on July 28

Christian J had the most liked content!

Community Reputation

316 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Christian J

  Bänkfunderingar!

  På ramakvarier hänger bottenglaset fritt inuti ramen, vilket gör att bottenglaset buktar lite nedåt när karet är vattenfyllt. I ditt fall kanske karet kommer att vila mot bottenskivan när det är fyllt med vatten. Det ser inte heller ut som om det någonsin funnits någon bärande mittvägg, ens innan eventuell modifikation?
 2. Christian J

  Sjöstjärna

  Vet tyvärr inte om den äter rutten fisk. Iofs borde borde det växa mycket bakterier på fisken, det kanske den äter (eller djur som i sin tur lever av bakterierna)?
 3. Christian J

  Sjöstjärna

  Om du menar Archaster typicus, så lever de enligt Wikipedia av detritus, men en del andra sidor säger att de äter upp alla mikroorganismer i sanden och sedan svälter ihjäl (utom i stora kar). En del skriver att man kan spruta ner tinat frysfoder i sanden, vet ej om det fungerar. Jag hade en i minst 16 månader (osäker på exakt när den dog) i mitt 300-liters kar, de första 4 månaderna växte armarna snabbt ut men ett år senare hade den krympt trots att det fanns väldigt mycket detritus i sanden.
 4. Christian J

  En nervös nybörjares första akvarium

  Intressant, vad beror detta på?
 5. Christian J

  Vita prickar?

  Ja, om du kört UVC dygnet runt och clownfisken trots det fått prickarna på bilden så verkar det ju inte så effektivt... Å andra sidan vet vi ju inte om UVC-intag från botten i visningsdelen skulle vara så mycket effektivare. Kanske även cirkulationen i visningsdelen spelar roll? Annars har Cryptocaryon två frisimmande stadier: först upp till 18 timmar efter att den släppt från fisken, och sedan upp till 8 timmar efter att en ny kull parasiter kläckts från cystor i akvariets inredning (kläckta parasiter kan visserligen röra sig upp till 48 timmar, men kan då inte längre infektera fiskarna enligt http://edis.ifas.ufl.edu/fa164 ) --jag kan tänka mig att många parasiter även hinner följa med ner i sumpen under dessa stadier, men säkert inte alla.
 6. Christian J

  Vita prickar?

  Det verkar vara exakt tre veckor sedan förra utbrottet, vilket är helt normalt för Cryptocaryon. Iofs är det bara två veckor sedan förra fisken dog, så det kanske skulle kunna vara Oodinium också? Behandlingen är ungefär samma. Vilken sorts medel? Det finns knappast några fungerande preparat på den svenska marknaden för ovanstående parasiter, även om många lovar mycket. En behandlingsmetod som sägs fungera är "hinkmetoden" (hinkbytesmetoden, eller tank transfer method). Sök på forumet för detaljer. Ja sötvattensdopp sägs fungera ganska bra för Oodinium, kanske något sämre för Cryptocaryon. Parasiternas cystor kan sitta på stenen också. Men du behöver inte tömma tanken, det räcker att låta den gå utan fisk i ca 45 (Oodinium?) till 60 dagar (Cryptocaryon). så dör parasiterna ut av sig själva pga brist på värddjur.
 7. Christian J

  Pung, filtrerare, mask?

  Det där låter mer som ett nässeldjur, svårt att se på bilden.
 8. Christian J

  Bubblor?

  Är det sanden så brukar det fastna i vaddfilter, annars lägger det sig efter några dagar.
 9. Christian J

  Ozon? Omstart cubicus reeftank

  Jag tänkte mer på eventuell ozon som läcker ut i inandningsluften. Kolla upp manualerna för oxydatorerna här: https://www.oxydator.de/produkte/ --observera att oxydator-behållaren släpper ut lite väteperoxid i taget genom diffusion, om jag förstått saken rätt.
 10. Christian J

  Algfritt glas?

  Vad är silan för något? Låter mycket intressant om det är ogiftigt och inte alltför dyrt.
 11. Christian J

  Bubblor?

  Bubblor från skummaren bör gå att se med blotta ögat. Andra orsaker kan vara ny sand, detritus eller bakterieblomning pga för mycket kolkälla. Vilket modell av skummare är det?
 12. Med korallsten, menar du levande sten? Skulle tro att både cement och levande sten (egentligen porös kalksten) kommer att höja pH-värde och hårdhet för mycket i vanliga sötvattenskar, däremot kan detta kanske vara önskvärt i ett Tanganyika- eller Malawikar. För andra sötvattenkar kanske det även skulle gå att täcka inredningen med klarlack, men det kommer nog aldrig bli helt tätt.
 13. Christian J

  Ozon? Omstart cubicus reeftank

  Tror inte heller det är så viktigt. Det kan visserligen höja redoxpotentialen samt göra vattnet klarare, men väteperoxid (doserad med Oxydator?) åstadkommer samma sak på ett säkrare sätt (både för människor, djur och plastdelarna i skummare). Ozon kan även döda en del parasiter, men UVC verkar vara både effektivare och säkrare.
 14. Christian J

  Vad är detta

  Byta riktning på vattenströmmen kanske (om den andra koraller skickar ut försvarstentakler) .
 15. Christian J

  RS 130D hjälp

  Vet inget om detta kar, men enligt manualen kan man behöva justera höjden på ytavrinningskammen. Kanske den sitter för högt, eller är algbevuxen?
×