Gå till innehåll

Christian J

Medlem
 • Antal inlägg

  1 369
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  6

Christian J last won the day on November 26 2018

Christian J hade den mest omtyckta innehållet!

Anseende bland gemenskapen

297 Excellent

Profilinformation

 • Förnamn
  Christian
 • Stad
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Senaste besökare till profilen

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Christian J

  151-720 liter Ett nytt projekt

  Jag tror den heter Nephthyigorgia ("chili coral", kallas ibland Alcyonium). Hade ett par stycken för 25 år sen, mycket fina när de slog ut de vita tentaklerna. Minns inte hur det gick för dem, när jag sprutade smått foder över dem slöt sig tentaklerna men jag vet inte om de verkligen fick i sig något. Till skillnad från många andra mjukkoraller var de väldigt hårda, jag försökte kapa en med rakblad(?) men det gick inte alls.
 2. Christian J

  Sandtips

  Det behövs egentligen ingen sand alls, såvida man inte har djur som vill gräva i sanden (t ex sandvändare) eller gräva ner sig (t ex wrassar).
 3. Christian J

  Vart kommer mitt nitrat ifrån?

  Att nitraten skulle ha stigit från 50 till 100ppm sedan i söndags låter helt orimligt. Jag skulle gissa på någon form av mätfel, antingen vid avläsningen eller på kemikalierna. Det borde iofs nästan ha halverat koncentrationen. Skillnaden behöver inte vara så stor --"mellan 100 och 50" kan ju innebära 75, och "nästan hundra" kan innebära 90 vilket inte är så långt ifrån 75... Kanske nitrittestet är felaktigt, och du egentligen har nitrit som i sin tur ger felaktigt höga nitratvärden? Men nitrit bör inte finnas i inkörda kar. Hur gammalt är karet?
 4. Christian J

  151-720 liter Ett nytt projekt

  Här finns en sjögurka till salu: https://www.shop-meeresaquaristik.de/Corals-invertebrates/Invertebrates/sea-cucumbers/Holothuria-edulis-Sea-cucumber::7912.html
 5. Christian J

  151-720 liter Ett nytt projekt

  Låter som att de hittar tillräckligt med mat i akvariet. Tack! Jag kände inte heller till det, men det verkar stämma: https://www.hindawi.com/journals/tswj/2014/527234/
 6. Christian J

  151-720 liter Ett nytt projekt

  Men var får du tag på dem? Har fortfarande inte sett röken av någon.
 7. Christian J

  Nytt akvarium

  Hur tjockt är glaset? Fast som nämnts ovan är det troligen för tunt för att vara säkert utan stöd.
 8. Christian J

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  Ja enligt Randy spelar luftens koldioxid inte så stor roll, så länge man inte genomluftar lösningen: http://reefkeeping.com/issues/2005-01/rhf/index.htm#11 http://reefkeeping.com/issues/2003-05/rhf/feature/index.htm
 9. Christian J

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  Vet du hur stor volym pulver det motsvarar? Jag har tyvärr ingen tillräckligt känslig våg, och hittar alla möjliga värden på Internet: Aqua-Medics förpackning: 0,35g/ml pulver (350g för 1l pulver). Seachems instruktioner: 0,6g/ml (3g per tesked pulver). Tunzes manual till Calcium Dispenser: 1g/ml pulver (5g per tesked pulver). Om man går efter Aqua-Medics uppgifter (jag använder deras pulver nu) så motsvarar väl 1,7g en tesked pulver, och jag måste tillsätta minst 25 teskedar per vecka till min 25-liters ATO-behållare för att få en mättad lösning. Med Tunzes uppgifter (jag använde deras pulver förut) skulle istället 1,7g motsvara 0,35 teskedar, och jag behövde "bara" tillsätta 9 teskedar. Så kanske skillnaden i effekt helt enkelt beror på skillnaden i densitet på pulvret mellan olika märken! När väl pulvret blandats ut i vattnet kanske inte bottensatsen tar upp så stor volym.
 10. Christian J

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  En tesked i en halv liter gjorde susen när jag testade. Fast i min 25 liters ATO-behållare motsvarar detta 50 teskedar (2,5dl) i veckan, så en hel del blir det...
 11. Christian J

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  Nu har jag testat en ny förpackning (och annat fabrikat), men även den här verkar rätt dålig: 1 tesked i 5 liter vatten gav bara 10dKH, medan 3 teskedar gav 30dKH. Inte konstigt att många föredrar andra metoder om kvalitén på kalkvatten är så här dålig. Alternativt kanske butikerna har gamla osålda lager pga låg efterfrågan numera. På etiketten under burken står det "12/20", kan man dra några slutsatser om tillverkningsåret av det?
 12. Christian J

  Gulaktigt vatten

  Fast vinbutiker säljer ju också stenkol...
 13. Christian J

  Gulaktigt vatten

  Kokosnötskal verkar vara vanligt, iaf i vinbutiker.
 14. Christian J

  Gulaktigt vatten

  Är det frågan om störande mängder, eller kan man kanske rentav använda det vid fosfatbrist?
 15. Christian J

  Gulaktigt vatten

  Jag har ingen aning om vilka som är mer effektiva, men en del kan damma och eventuellt bidra till HLLE: https://www.advancedaquarist.com/blog/activated-carbon-affirmed-as-causative-agent-for-hlle-disease Kanske stenkol för rening av vin är mindre dammigt/säkrare, å andra sidan är det väldigt finkornigt vilket kanske gör det svårt att använda i vissa filterbehållare.
×