Jump to content

Christian J

Medlem
 • Content Count

  1450
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Christian J last won the day on November 26 2018

Christian J had the most liked content!

Community Reputation

306 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Christian J

  Hur gör ni med semestrar?

  Man kan eventuellt minska avdunstningen och djurens behov av mat genom att sänka temperaturen. Ökad salthalt pga avdunstning behöver dock inte vara något större problem. Om man sänker salthalten till en låg nivå innan man reser bort så hinner den inte stiga till farligt höga nivåer på en vecka (eller två?). Är man borta två veckor kanske man rentav skulle kunna sätta en digital timer på ATO:n, så att den stängs av permanent efter en vecka när ATO-behållaren börjar bli tom (så att inte pumpen går torr). Däremot kan viss teknisk utrustning vara beroende av exakt vattennivå (t ex inneskummare med ytavsug), och om man har en sump kanske det blir för stora nivåskillnader i sumpen.
 2. Christian J

  Utöka fiskbeståndet

  Vem, jag? Nej så här ser sankeyi ut: https://www.orafarm.com/product/striped-dottyback/
 3. Christian J

  Utöka fiskbeståndet

  Pseudochromis sankeyi är en annan svartvit fisk, första gången jag hörde talas om den! Ciklidhuset verkar precis ha fått in en hybrid mellan sankeyi och fridmani, dessa verkar vara mer åt det blå/vita hållet: http://miniwaters.fish/product/pseudochromis-hybrid-indigo-dottyback-sankeyi-x-fridmani/.
 4. Hur långt är det från vattenytan till överkanten på akvariet? Kan vara bra med säkerhetsmarginal...
 5. Christian J

  Små ägg på stenen?

  Kan inte se riktigt, kan det vara små snäckor?
 6. Christian J

  Färg på skimmate, justera skummaren?

  Det går åt mer saltvatten som måste ersättas, annars vet jag inte. Att spårämnen skummas bort påstods ibland på 70/80-talet, men jag tror det var en myt. En del säger att olika skummarfabrikat tenderar att skumma mer eller mindre blött, även om det brukar gå att justera. Kanske även avskummets färg och lukt beror på vad som skummats ut också (vilket i sin tur kanske beror på foder, alger, plankton, bakterier pga kolkälledosering, ozon mm).
 7. Christian J

  Sander Ozon Ozongenerator

  Eventuellt kan du koppla en luftpump till också. Ozon gör vattnet klarare och kan döda en del parasiter, men det kan även vara hälsofarligt för människor och djur. Känner du minsta lukt i rummet så är det för mycket ozon. En kalkreaktor behöver koldioxidtillförsel från en gaspatron, följde en sådan med? Förstod inte detta riktigt, doserar du redan kalcium? Då behöver du kanske inte använda kalkreaktorn.
 8. Christian J

  Bygga skåp/ram över juwel Rio

  Det borde väl finnas liknande laminatskivor på byggvaruhus (golvskivor?), alternativt kanske du kan köpa en begagnad Juwel-bänk av samma färg och slakta. Delarna kan sedan skruvas ihop med vinkeljärn, eventuellt med profiler i hörnen för att dölja skarvarna. Om skåpet blir lite mindre än ramen ser det nog snyggare ut, men se upp så det inte blockerar för mycket av ljuset då. Jag hade nog låtit det vara som det är, möjligen med mörkt galler istället så det inte syns lika mycket.
 9. Christian J

  Mindstream - någon som vet hur och om den funkar?

  https://reefbuilders.com/2015/07/29/answers-top-10-questions-mindstream/ "The effective part of the MindStream is the replaceable discs that contain the light-sensitive chemical pads." https://store.mindstreamh2o.com/shop/products Kostnaden för apparaten är $995, sedan tillkommer abbonnemang på testskivor: "Subscription plans start at $34.95/month and will be purchased within the MindStream web app after you have received your monitor. ... Monitors and discs ship to US only" Så alltså från $420 per år, plus startavgiften. Det kan man få många ICP-tester för, å andra sidan är Mindstream-testerna betydligt tätare.
 10. Christian J

  Salt problematik - salthalten i akvariet

  Kanske skiljer sig skalan mellan olika refraktometrar, en som är byggd för havsvatten (ej saltlösning) borde visa rätt med både osmos- och havsvatten (och därför gå att kalibrera med bådadera): https://reefbuilders.com/2010/07/12/dd-seawater-refractometer-scaled-calibrated-seawater-saltwater/ Kanske för att deras refraktometer är byggd för havsvatten: https://reefbuilders.com/2014/02/12/red-sea-seawater-refractometer/ Andra refraktometrar (som min från Sybon) går kanske också att kalibrera med osmosvatten, så länge man kommer ihåg att de i så fall visar upp till 3ppt för mycket: "where a proper seawater refractometer measures 29 ppt (1.022 s.g.), the average saltwater refractometer is telling you your salt level is at 32 ppt (1.024 s.g.)."
 11. Christian J

  Salt problematik - salthalten i akvariet

  Ja jag testade med kranvatten härom året, det visade också noll. :-p
 12. Christian J

  Salt problematik - salthalten i akvariet

  Nu kalibrerade jag min refraktometer för första gången sedan jag köpte den för fem år sedan, och den visade fortfarande exakt noll (med rent vatten). Manualen rekommenderar förstås att man använder 35ppt kalibreringsvätska vid test av havsvatten, men ovanstående tyder väl ändå på att refraktometern varit konsekvent under dessa år? Och varför måste refraktometrar kalibreras så ofta, är det för att delarna inuti byter läge av t ex vibrationer eller temperaturförändringar? Isf gäller det kanske främst om man utsätter refraktometern för omild behandling, t ex tar med den ut i naturen? Eller påverkas de av luftfuktigheten på något sätt?
 13. Christian J

  Underhåll - ATO, slangar och kopplingar

  De behöver inte vecka sig så länge man inte böjer dem för mycket, men då kan man istället sätta en rörvinkel av hård PVC där. Silikonslangarna som säljs i akvariebutiker har tjocka väggar, så de är ganska styva. Men jag har även sett silikonslangar på Hornbach (avsedda för elinstallation) som har betydligt tunnare väggar, dessa skulle jag inte använda till akvarier. Möjligen kan luftbubblor på sensorn göra att den fortsätter pumpa, men jag har aldrig råkat ut för det själv. Skulle det trots allt inträffa så är osmolatorn byggd för att stoppa efter 10 minuter, och om inte det funkar heller skall flottören stoppa pumpen. Fast jag har trots det dimensionerat min sump så att hela ATO-behållarens vattenvolym får plats...
 14. Christian J

  Underhåll - ATO, slangar och kopplingar

  PVC-slangar kan bli hårda och därmed lättare lossna/läcka, vet ej om detta även gäller med slangklämma? Silikonslangar har obegränsad hållbarhet vad jag vet. Den optiska sensorn kan täckas av alger, salt eller kalk. Osmolatorn slutar då pumpa vatten, vilket man förhoppningsvis märker efter ett par dagar (detta har hänt mig flera gånger när sensorn satt i visningskaret, kanske för att jag använder resonansvåg). Ättika går bra att rengöra med, det är vad manualen rekommenderar. Säkerhetsflottören kanske kan blockeras om det finns mycket saltavlagringar.
 15. Christian J

  Salt problematik - salthalten i akvariet

  Ja det skall det vara, iaf för fisk.
×