Jump to content

Christian J

Medlem
 • Content Count

  1459
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Christian J last won the day on July 28

Christian J had the most liked content!

Community Reputation

310 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Christian J

  valenciennea sexguttata

  Min åt både flingor, pellets och fryst mat; men den hade väldigt svårt att hävda sig mot de andra fiskarna, så oftast fick den ingenting om jag inte grävde ner pellets i sanden åt den. Mat som låg ovanpå botten missade den helt, som om den saknade luktsinne. Mat som svävade fritt i vattnet lyckades den fånga, men oftast missade den målet.
 2. Christian J

  Fisk i 110L

  Mandarinfiskar är fina och intressanta allihop. Ett problem kan vara att de ofta är beroende av små kräftdjur som de hittar på den levande stenen. Kanske 7 månader räcker för att ha byggt upp ett bestånd med kräftdjur, å andra sidan tror jag att pepparmintsräkorna konkurrerar om samma föda. Om du kan se smådjur i karet (eller i ett refugium) kanske det finns så det räcker.
 3. Christian J

  valenciennea sexguttata

  Det krävs nog filterstrumpa, skum eller vad för att få bort synliga partiklar. Som städpatrull gör den nog mer skada än nytta tror jag. Dels äter den snabbt upp alla smådjur i sanden, dessa smådjur tror jag är gör mer nytta som städare än Valenciennea. Dessutom äter egentligen inte Valenciennea detritusen från sanden (en del får de visserligen i sig av misstag), det mesta virvlas bara upp i vattnet för att sedan sjunka tillbaka till botten igen (om det inte fastnar i ett mekaniskt filter först).
 4. Christian J

  valenciennea sexguttata

  Har för mig att min Valenciennea muralis lugnade sig lite, men det dröjde många månader. Att bakterier rörs upp kan eventuellt vara gynnsamt för koraller och svampar, men det kanske även irriterar fiskarna.
 5. Christian J

  Aquael uni filter 500

  Enligt den här tråden skall den vara alldeles för svag för att göra någon nytta:
 6. Ogräsättika (12%) säljs i plastdunkar, har själv en från Biltema.
 7. Kan Tunzes magnethållare påverkas av detta? Rvitko skriver: "...the actual magnets are ceramic and cannot rust, there is a polyurethane coated iron plate under the magnets that can potentially rust if the coating is breached. That is a magnet design from about 5 years ago, the current ones are rare earth and fully encapsulated." Jag brukar rengöra med ättika, och upptäckte rost på en av mina Tunzemagnethållare i våras. Själva magneterna var inte rostiga utan rosten verkade sippra fram mellan dem, vilket får mig att misstänka järnplattan bakom (mina magneter köptes för ca 5 år sedan). Samtidigt tycker jag att fler borde drabbats om detta är ett verkligt problem. Rengöring med ättika är väl närmast standard, och både Tunze och Ecotech är ju vanliga märken. Och är alla plaster lika porösa? Uppenbarligen går det att sälja ättika i plastbehållare.
 8. Christian J

  Pepparmintsräka - diet?

  Ja de äter matrester, men verkar även fånga olika små kräftdjur i akvariet.
 9. Christian J

  Starta akvariet

  Bara algerna, så om du inte har algätare är det nog bara bra att ha ljuset avstängt.
 10. Christian J

  Hur gör ni med semestrar?

  Man kan eventuellt minska avdunstningen och djurens behov av mat genom att sänka temperaturen. Ökad salthalt pga avdunstning behöver dock inte vara något större problem. Om man sänker salthalten till en låg nivå innan man reser bort så hinner den inte stiga till farligt höga nivåer på en vecka (eller två?). Är man borta två veckor kanske man rentav skulle kunna sätta en digital timer på ATO:n, så att den stängs av permanent efter en vecka när ATO-behållaren börjar bli tom (så att inte pumpen går torr). Däremot kan viss teknisk utrustning vara beroende av exakt vattennivå (t ex inneskummare med ytavsug), och om man har en sump kanske det blir för stora nivåskillnader i sumpen.
 11. Christian J

  Utöka fiskbeståndet

  Vem, jag? Nej så här ser sankeyi ut: https://www.orafarm.com/product/striped-dottyback/
 12. Christian J

  Utöka fiskbeståndet

  Pseudochromis sankeyi är en annan svartvit fisk, första gången jag hörde talas om den! Ciklidhuset verkar precis ha fått in en hybrid mellan sankeyi och fridmani, dessa verkar vara mer åt det blå/vita hållet: http://miniwaters.fish/product/pseudochromis-hybrid-indigo-dottyback-sankeyi-x-fridmani/.
 13. Hur långt är det från vattenytan till överkanten på akvariet? Kan vara bra med säkerhetsmarginal...
 14. Christian J

  Små ägg på stenen?

  Kan inte se riktigt, kan det vara små snäckor?
 15. Christian J

  Färg på skimmate, justera skummaren?

  Det går åt mer saltvatten som måste ersättas, annars vet jag inte. Att spårämnen skummas bort påstods ibland på 70/80-talet, men jag tror det var en myt. En del säger att olika skummarfabrikat tenderar att skumma mer eller mindre blött, även om det brukar gå att justera. Kanske även avskummets färg och lukt beror på vad som skummats ut också (vilket i sin tur kanske beror på foder, alger, plankton, bakterier pga kolkälledosering, ozon mm).
×