Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Christian J

Medlem
 • Antal inlägg

  851
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  3

Anseende bland gemenskapen

192 Excellent

Om Christian J

 • Födelsedag 1968-03-03

Profilinformation

 • Förnamn
  Christian
 • Stad
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300
 1. Jag tänkte på Fauna Marins rekommendation att byta delar av bottensanden: "DEPOT FACTOR OF 1.8 – 2.2  Elevated PO 4 deposits are present. We recommend slowly changing your substrate with natural coral sand ..." Kan så låga pH-värden uppstå lokalt genom t ex bakterier, varefter alger i närheten genast tar upp den återlösta fosfaten?
 2. http://reefkeeping.com/issues/2005-01/rhf/index.htm#15 skriver om hur kalkvatten kan binda fosfat vid kalksten (som sedan kan frigöras igen), undras om andra metoder för kalktillförsel ( t ex Balling) kan ge samma resultat?
 3. Det är fortfarande olöst. :-D Mina algtrådar är för långa för att djuren skall vilja äta av dem, men samtidigt för korta för att jag skall kunna få grepp om dem. Skall skaffa fler sjöborrar, kanske även vänta tills algtrådarna växt ut mer så de lättare kan tas bort manuellt (ironiskt nog kanske det kräver mer näring så att de växer?). Vet inte om det hjälper att minska belysningen nu när skadan väl är skedd. Oavsett tar det nog sin rundliga tid, så tålamod behövs.
 4. Kan tillägga att jag också fick en plötslig uppblomstring av gröna trådalger från ingenstans i april, trots att jag redan hade en algätande kirurg, två sjöborrar, snäckor och eremiter. Enda "negativa" förändringen var att jag ökade ljusstyrkan. Fosfat var mellan 0-0,1ppm, nitrat 5ppm (sjönk sedan till omätbart när algerna tog upp det sista).
 5. Algätare är viktigt, liksom att algerna får konkurrens av andra organismer t ex kalkalger och koraller. Trådalger gillar bland annat fosfat, nitrat, ammonium och ljus (extra solljus så här års kan kanske bidragit). Även på korallrev skulle det växa trådalger om de inte betades av, så det måste inte tyda på något större fel på vattnet. Försök ta bort de långa trådarna manuellt. Det tar längre tid än bara några dagar innan du märker resultat av sjöborrarna.
 6. Fjärils- och kejsarfiskar kan äta svampar men kanske inte vilka som helst. Nakensnäckor äter också svamp men är ofta specialiserade på en enda art, dessutom är de oftast ovanliga i handeln. Gissar att manuell borttagning är det mest effektiva.
 7. Vad jag läst går det bra med många små hanar, men honor accepterar i princip bara den hane de bildat par med (och absolut inte någon annan hona). Kanske man kan förvirra honan genom att ha väldigt många hanar (ungefär som ciklider blir fredligare i överbefolkade kar i t ex zoobutiker), men möjligen kommer de svagaste hanarna att dödas en efter en. Annars har inte clownfiskar något större behov av simutrymme. Vad gäller vattenkvalitén så beror det väl på typ av teknik och mängd vattenbyten. 10-20st små exemplar är säkert inget problem.
 8. Skickar inte whitecorals.com fisk? Annars har jag för mig att de har garanti på koraller, men frakten från Tyskland blir förstås lite dyr.
 9. Där var ju ett helt sortiment av både kardinaler och wrassar! Vad är det för krabba som dyker upp vid 1:30, köpt från butik eller fripassagerare?
 10. Jag har aldrig haft den, du kan säkert ha flera små men jag vet inte hur mycket de växer. Det finns även andra kardinalfiskar (t ex Ostorhinchus och Apogon) som jag tror beter sig liknande men är mindre i storlek. Ta annars en titt på Nemateleotris igen (och även Ptereleotris), du har ju ett nät över karet så eventuellt hoppande borde inte vara något problem.
 11. 721-1199 liter

  Jag har kommit upp i 30mm med två Tunze 6055 nanostreams. :-p Men som sagt det kan bli en del plaskande vid ytavrinningen.
 12. Nej jag syftade på att snäckor ibland dör inom något dygn av okända anledningar. Kanske det beror på acklimatiseringen, jag vet inte.
 13. 721-1199 liter

  Vet inte vad som fungerar bäst i praktiken, du får testa. En resonansvåg är väldigt effektiv oavsett typ av inredning tror jag. En gyreström fungerar bäst om den kan bilda en cirkel (jmf https://www.advancedaquarist.com/2007/1/aafeature). I ditt kar är det ju fritt vatten i övre halvan, så du skulle kanske kunna skapa en gyreström där (med vertikal axel), som bryts upp i turbulens längre ner mellan stenarna. Du kan även kombinera resonansvåg och gyreström i samma kar, och även byta riktning på gyren om du använder flera pumpar. Obs att jag inte syftar på just Maxspects gyrepumpar (har ej provat), men en gyreström går säkert att åstadkomma med andra pumpar också beroende på hur de placeras.
 14. Varför tror du det? Säger inte att du har fel, är bara nyfiken på hur du resonerar... Jag tänker så här: om algerna tar upp fosfat från vattnet så bör eventuell fosfat i stenen redan ha lakats ur (eller aldrig anrikats). Sen kan det förstås finnas olika undantagsfall, t ex att fosfatrik sten nyligen satts i så att ovanstående processer fortfarande är pågående, eller att algernas fosfatupptag hämmas av brist på något annat.
 15. Det där ser ut som mitt karantänskar tills nyligen! :-p Om trådalgerna lever har de troligen tagit upp all fosfat ur vattnet (men testa för säkerhets skull), och då borde inte stenen innehålla någon fosfat som kan läcka. Det mesta av algerna på stenen kan du nog plocka bort för hand, sätt sedan i t ex sjöborrar som tar resten. Om det växer trådalger på sanden är det nog inte värt att spara den.