Jump to content

Christian J

Medlem
 • Content Count

  1422
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Christian J last won the day on November 26 2018

Christian J had the most liked content!

Community Reputation

301 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Göteborg
 • Akvarievolym
  300

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Jag tänkte på cystorna i inredningen. Fast på vissa fiskar kan det vara svårt att se prickarna innan de blivit väldigt talrika, så angreppen kan ha pågått en period. När väl prickarna blivit så talrika som på bilden ovan kan en fisk mycket väl dö inom 1-2 dagar enligt min erfarenhet. Men nu såg jag även detta: --så den andra clownen dog utan prickar? Det talar mot prick (men även mot velvet?) . Oavsett parasit borde väl båda fiskarna haft liknande symptom? Ja kanske. Jag läste nu att velvet ibland kan ligga latent i inredningen under längre tid än prick (och även leva frisimmande längre tid), även om 3 veckor verkar vara på gränsen. Den andra paletten hade ju mått bra i karantänskaret i 3 veckor - samtidigt som visningskaret varit utan fisk lika länge - men så fort paletten flyttades dog den. Oavsett så verkar behandlingsmetoderna vara ungefär likadana mot båda parasiterna.
 2. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Ja precis, det luriga med Cryptocaryons livscykel är att fisken blir bra mellan anfallsvågorna men sedan kommer det tillbaka igen.
 3. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Du kan ha haft prick i karet redan från början, sedan efter en månad kläcktes nästa kull parasiter i betydligt större antal. Det borde vara helt ofarliga värden. Att nitrit alls är mätbart kan däremot tyda på att akvariet fortfarande är under inkörning, men det är nog inte därför fiskarna dött. Sant. Ibland kan det hjälpa att fotografera testet, färgskillnader syns ofta tydligare på bild. Nej det tror jag inte. Med prickar? Cryptocaryon kan fortfarande funnits kvar efter 3 veckor, exakt tid varierar men 1-2 månader brukar sägas vara säkert. Ja det ser ut som Cryptocaryon/prick. Vänta gärna minst en månad ändå innan du sätter i ny fisk, och sätt inte i mer levande sten under den tiden (gäller även bitarna koraller sitter på). Försök även förhindra att butiksvatten följer med om du sätter i andra djur.
 4. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  De första dödsfallen (palettkirurgerna) du skrev om i trådstarten tycker jag däremot inte låter som prick. Hade någon av paletterna prickar? Första paletten dog i samband med nitrittopp, nitrit i sig är inte så farligt men kan tyda på för mycket ammonium, kanske pga för mycket mat (dessutom är varannan dag för oregelbundet både för fisk och bakterier). Andra paletten mådde bra 3 veckor i karantänskaret men dog dagen efter att du flyttat den till visningskaret. Det är för fort för prick, och om de lägre djuren mår bra i visningskaret är det troligen inget fel på vattnet heller (men skicka gärna in ett test för säkerhets skull). Kanske själva acklimatiseringen gått fel? Eller kanske paletten fick för mycket mat i visningskaret direkt efter flytten, men å andra sidan antar jag att visningskaret har större vattenvolym och bättre teknik (skummare) så om du inte matat betydligt mer än i karantänskaret låter det också tveksamt.
 5. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  På vissa fiskar t ex gul kirurg kan det vara väldigt svårt att se prickar (särskilt om fisken är blek), såvida man inte studerar foton på fisken noga. De kan också haft med sig ett fåtal prickar som sedan förökat sig i akvariet (ofta i 2-veckorsintervall, fler för varje gång). Prick kan även sitta inuti gälarna där den inte syns utifrån. Eller kanske vattnet från handlaren innehåll frisimmande parasiter, och flyttstressen gjorde fiskarna mer mottagliga för dessa. Eller kanske pricken följde med levande sten, och har sedan börjat kläckas i karet och därefter föröka sig med hjälp av fiskarna. Var det sista dygnen de slutade äta så kan det kanske varit för sent. Men om de slutade äta redan innan prickarna syntes kanske det berott på något annat.
 6. Christian J

  Eremiter, rovdjur?

  Kanske det beror på art och storlek på eremiterna också? En 20mm Calcinus kan säkert göra mer skada än en 5mm Clibanarius. Även hur mycket mat de hittar kan säkert påverka dieten.
 7. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Det kan vara en av sakerna, eller en kombination av flera. Om det finns prick i karen bör den försvinna av sig själv om ca en månad. Karet behöver säkert mogna mer också (egentligen en ständigt pågående process), men glöm inte att mata regelbundet även om det saknas fisk så att bakteriepopulationen kan bilda en lagom hög nivå. Ja det tyder på att det är en fiskparasit (troligen prick) som är problemet, inte vattenkvalitén. Men det skadar inte att testa vattnet ändå, kanske dålig vattenkvalité försämrar fiskens möjlighet att stå emot parasitangrepp, även om den annars skulle klarat ett av problemen.
 8. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Fast det kan vara svårt att mata frikostigt samtidigt som man kör hinkmetoden. Möjligen skulle det kunna funka om man tillsätter ammoniumbindare i hinkvattnet. Ett alternativ annars (om man inte har ammoniumbindare) skulle kunna vara att låta fisken äta upp sig mellan prickanfallen, men så fort den får nya prickar låta den fasta ett dygn(?) innan en hinkbehandling påbörjas, därefter mata minimalt sista dygnet(?) innan varje hinkbyte. Lite osäker på timingen vad gäller matningen, men det finns nog en del information som andra skrivit.
 9. Christian J

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Dino sägs kunna avge ämnen som är giftiga för övriga djur, kanske kolet binder detta?
 10. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Du skulle kunna lägga det ovanför karet, då kan du pumpa upp vatten till det och sedan låta det rinna tillbaka ner. Alternativt ställa UVC:et under karet och koppla det till ett ytterfilters slangar (typ Eheim). Om det bara är för kortvarigt bruk går det nog bra med vanligt akvarieslang, men använd gärna slangklämmor ändå. Silikon eller rör är mer för permanenta installationer. Ingen aning, men här är ett par rekommendationer: Det borde funka, även om det kanske blir högre tryck/flöde på det sättet med både pump och hävert?
 11. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Här är några knep när man köper fisk: 1. Om en fisk har synliga prickar i ett butikskar så är alla fiskarna troligen infekterade. Alla prickar behöver dock inte vara Cryptocaryon. 2. Låt den stängda påsen flyta i karet en kvart för att utjämna temperaturen. 3. Ta ur påsen ur vattnet, öppna den och testa salthalten i vattnet från butiken. Är salthalten högre än i ditt eget kar kan du acklimatisera ganska fort, bara hälla över några koppar från akvariet för att låta temperaturen (och pH?) utjämnas. Har däremot butiksvattnet lägre salthalt så kan du höja salthalten i karantänskaret innan du lägger i fisken. Har du inget karantänskar, häll över koppar med akvarievatten under högst en halvtimme (längre tid stressar nog bara fisken i onödan). 4. Häll fisken i en håv och kasta allt butiksvatten, eftersom det kan innehålla frisimmande parasiter. Lägg sedan i fisken i akvariet. 5. Om du redan har tuffa fiskar i karet kan du minska den sociala stressen genom att sätta den nya fisken i en korg/bur uppe vid ytan nån vecka. 6. Undvik känsliga fiskar i början, särskilt kirurger får lätt prick (lite synd eftersom de är bra algätare). Vissa lägre djur (t ex snäckor) kanske behöver acklimatiseras noggrannare, gärna med droppmetoden i flera timmar. Andra lägre djur sägs vara känsliga för att lyftas upp i luften (är osäker på vilka, men svampar och tagghudingar har nämnts) vilket gör det svårare att kasta allt butiksvatten, isf är det kanske säkrast att hålla dem i karantän en månad. Även levande sten (och koraller som sitter på sten eller pluggar) kan hållas i karantän, eftersom stenen kan innehålla cystor om det gått fisk i samma kar senaste 1-2 månaderna.
 12. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Det är möjligt att du fått parasiter i båda karen om du flyttat fisk fram och tillbaka. Likaså om då använt t ex håvar och annan utrustning i båda karet utan att låta dem torka ordentligt först. Det kan även vara stressande för fiskarna att fångas och acklimatiseras mellan olika vatten, vilket ytterligare försämrar immunförsvaret. Kör minst en månad isf (gärna mer), eftersom Cryptocaryon kan leva som cystor på t ex sten och sand såpass länge, men det är bara när de är frisimmande i vattnet som UVC hjälper. Observera att fisken kan bli av med prickarna som en del av parasitens reproduktionscykel och se ut att vara frisk, men sedan infekteras den ofta igen pga cystor i karet. Här står en del om livscykeln: http://edis.ifas.ufl.edu/m/#publication?id=FA164 Pröva i första hand "hinkmetoden" på fisken om den får prickar, här är en beskrivning: http://www.masa.asn.au/masawiki/index.php/Three_Day_Transfer_Method Ett par hinkar med värmare och luftpump bör räcka. Under tiden kan du låta karantänskaret torka. Efter hinkbehandlingen kan fisken gå i karantänskaret nån månad tills alla parasiter dött ut i visningskaret. Du kan använda små täta vattenbyten eller ammoniumbindande medel (bl a Seachem har ett par olika), men även skummare eller skumpatronfilter med bakteriekultur från butik är bra. Om fisken skulle dö är det inte så bråttom längre, då kan du cykla karantänskaret som vanligt, kanske rentav med bakterier från visningskaret (om du låter cyklingen ta 1-2 månader kommer alla parasiter att dö ut under tiden).
 13. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Har du sett prickar på fisk både i karantänskaret och visningskaret? Ja ordentligt dimensionerat UVC kan hålla nere mängden parasiter under deras frisimmande stadium, vilken kan avlasta fiskarna tills de byggt upp sitt immunförsvar. "Tank transfer"-metoden går även att utföra med vanliga hinkar (kallas även "hinkmetoden" här på forumet). Problemet med prick är just att parasiterna kan finnas kvar i karets inredning (fästa som cystor på sand eller sten) i nån månad även utan fisk, för att senare angripa fiskarna igen. I karantänskar med bar botten och enbart PVC-rör som inredning får cystorna svårare att fästa och utvecklas, så (förutsatt att vattenkvalitén är bra) kanske det kan vara en idé att låta fiskarna gå i karantänskaret nån månad så att visningskaret blir fritt från parasiter. UVC-filter är ganska stora, kanske du skulle kunna montera det ovanför karet om inte belysningen är ivägen, då döljs det även av sargen. Eller så kan du låta UVC:et vara synligt, efter någon månad borde det gå att plocka bort igen.
 14. Christian J

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  En oxydator är väl ganska hög (iaf de större storlekarna), så om vattenståndet i sumpen är lågt kanske den sticker upp över ytan?
 15. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Ja, dessutom kanske det blir mer avfallsämnen än vad bakterierna snabbt hinner bryta ner om man man matar så sällan, särskilt om karet gått tomt i flera veckor innan så att bakteriepopulationen minskat. Det kanske är bra att öka mängden mat gradvis så att mängden bakterier hinner anpassa sig. Till en liten gul kirurg räcker det kanske med 10 kvadratcentimeter nori (fördelat på 2-3 tillfällen per dag), mindre om det finns trådalger i karet.
×