Jump to content

Christian J

Medlem
 • Content Count

  1431
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Posts posted by Christian J


 1. On 6/7/2019 at 1:46 PM, Dimorb said:

  + Binder en del gifter och föroreningar (är det faktiskt sant?)

  Ja aktivt kol används även till att rena t ex dricksvatten. Det behöver förstås inte innebära att det är lika effektivt mot gifter och föroreningar i saltvattensakvarier.

   

  On 6/7/2019 at 1:46 PM, Dimorb said:

  + Kan inte överdoseras (sant eller ej?)

  Sant vad jag vet (förr ansåg en del att aktivt kol tog bort spårämnen, men det stämmer inte om jag minns rätt).

   

  On 6/7/2019 at 1:46 PM, Dimorb said:

  - Må bytas relativt ofta då det blir "mättat" och förbrukat

  Om man använder lite större dos (och det inte slammar igen av detritus) behöver det nog inte bytas så ofta. Kanske även olika kolsorter är olika snabba.

   

  On 6/7/2019 at 1:46 PM, Dimorb said:

  Varför använder ni aktivt kol eller väteperoxid?

  Jag har ibland använt aktivt kol eller ozon för att ta bort gulämnen. Vågar inte uttala mig om eventuella andra effekter.

   

   


 2. 16 hours ago, Kimozabe said:

  Nix. 

  Hjälper uvc? Jag har en som jag kan plugga in men om jag förstått det rätt så hjälper uvc mot dino och inte cyano. 

  Klart....jag vet ju inte vad jag har :) 

  Mvh

  Kim

  Inte vad jag vet, tänkte mer att ändrad teknik kanske ändrat balansen mellan olika algsorter (t ex genom att minska frisimmande varianter) vilket skulle kunna gynna den nya sorten.

   

  Men om de nya algerna dök upp när kiselalgerna försvann kanske det bara är en del av karets mognadsprocess.


 3. 15 hours ago, Mattias7898 said:

  en oxydator känns ju billigare än ozon, ozon är väll inte super hälsosamt heller?

   

  vilken grunka är lättast och effektivast att använda? 

  Det stämmer att ozon är hälsofarligt i för höga doser, dessutom gör det att plasten i skummaren åldras och kan spricka (vid långvarig användning). Jag märkte f.ö. ingen positiv effekt alls av ozon på mina fiskarna när de var sjuka. Har inte provat oxydator, men vad jag förstår måste man fylla på ny väteperoxid regelbundet, så det innebär väl en en del extra arbete och utgifter.

   

   


 4. On 5/25/2019 at 12:32 PM, Lasse said:

  Det verkar vara något annat än den vanliga vita pricken. Vad är svårt att veta.

  Det skulle ju kunna vara velvet, som du föreslog tidigare. Tyvärr verkar informationen på webben lite motstridig, exempelvis skrivs det ofta att velvet ser mer ut som mjöl än prickar, men sen visar bilderna ändå fiskar med just prickar, som här. Jag hade själv en massa plötsliga dödsfall med fiskar som såg ut precis som Zebrasoma xanthurum:en på bilderna ovan (vilket jag trodde var Cryptocaryon/prick)), men det kanske var velvet i mitt fall också trots allt.

   

  On 5/25/2019 at 12:32 PM, Lasse said:

  Men nu är frågan - hur gå frammåt.

  Efter mitt sista dödsfall lät jag karet gå utan fisk i 7 veckor, efter det har jag inte haft några liknande problem.

   

  On 5/25/2019 at 12:32 PM, Lasse said:

  I amerikanska forum är en period på ca 74 dagars fisklöshet en rekommenderad metod.

  72 dagar (om man skall vara exakt 🙂) är väl den längsta kända perioden som prick legat latent som cystor i inredningen (möjligen i kallt vatten dessutom).

   

  On 5/25/2019 at 12:32 PM, Lasse said:

  om du kan hålla ditt system fisklöst i 2 till 3 månader och samtidigt dosera ozon eller väteperoxid i karet så kanske du kan få det att fungera igen.

  Det låter lite onödigt dyrt och pessimistiskt tycker jag. Även om det säkert är bra med en oxydator generellt så har ju trådstartaren just skaffat en UVC också... Testa med 2 månader och sedan en tålig, billig fisk är mitt förslag. 

   

   


 5. 4 hours ago, Lasse said:

  Den livscykel på fisken som är allmänt accepterad är 4 - 7 dagar i våra temperaturer

  Jag tänkte på cystorna i inredningen.

   

  Quote

  Tidsperspektiv - hur fort tog det innan du såg symptom och hur fort dog fisken?

  Fast på vissa fiskar kan det vara svårt att se prickarna innan de blivit väldigt talrika, så angreppen kan ha pågått en period. När väl prickarna blivit så talrika som på bilden ovan kan en fisk mycket väl dö inom 1-2 dagar enligt min erfarenhet.

   

  Men nu såg jag även detta:

  On 5/23/2019 at 2:14 PM, Mattias7898 said:

  Sen vet jag inte om den undre sen sörjde ihjäl sig då den var ensam kvar. 

  --så den andra clownen dog utan prickar? Det talar mot prick (men även mot velvet?) . Oavsett parasit borde väl båda fiskarna haft liknande symptom?

   

  Quote

  Vad jag begriper så handlar detta inte om saltvattensprick - kan dock vara velvet (sammetsjuka) som har ett snabbare förlopp än prick.

  Ja kanske. Jag läste nu att velvet ibland kan ligga latent i inredningen under längre tid än prick (och även leva frisimmande längre tid), även om 3 veckor verkar vara på gränsen. Den andra paletten hade ju mått bra i karantänskaret i 3 veckor - samtidigt som visningskaret varit utan fisk lika länge - men så fort paletten flyttades dog den.

   

  Oavsett så verkar behandlingsmetoderna vara ungefär likadana mot båda parasiterna.

   


 6. 18 minutes ago, Mattias7898 said:

  Dok så tyckte jag att Clownerna hade repat sig innan jag stoppade i paletten och den andra kirurgen, då affären sa att det var stress prick ;) Men det har väl legat latent.

  Ja precis, det luriga med Cryptocaryons livscykel är att fisken blir bra mellan anfallsvågorna men sedan kommer det tillbaka igen.


 7. 1 hour ago, Mattias7898 said:

  Hade från början 2 clowner, 2 pterapogon kauderni, 1 palett och 1 Acanthurus Coeruleus.  Allt var frid och fröjd en månad ca.

  Du kan ha haft prick i karet redan från början, sedan efter en månad kläcktes nästa kull parasiter i betydligt större antal.

   

  1 hour ago, Mattias7898 said:

  Hade då nitrat runt 20 och nitrit steg till 0.5 ca...

  Det borde vara helt ofarliga värden. Att nitrit alls är mätbart kan däremot tyda på att akvariet fortfarande är under inkörning, men det är nog inte därför fiskarna dött.

   

  1 hour ago, Mattias7898 said:

  tyckte det var svagt, svagt rosa. Skit svårt de jäkla testerna, håller man mot ljus är det vitt och mot skalan blir det rosa, känns som det speglar av sig.

  Sant. Ibland kan det hjälpa att fotografera testet, färgskillnader syns ofta tydligare på bild.

   

  1 hour ago, Mattias7898 said:

  Under denna tid brottades jag även med röda alger som la sig på stenarna om de kan ha gjort något

  Nej det tror jag inte.

   

  1 hour ago, Mattias7898 said:

  3 v efter att alla var döda så stoppa jag i en ny palett och den dog typ dagen efter på samma sätt

  Med prickar? Cryptocaryon kan fortfarande funnits kvar efter 3 veckor, exakt tid varierar men 1-2 månader brukar sägas vara säkert.

   

  1 hour ago, Mattias7898 said:

  Bifogar en bild på clownfiskarna, den övre ser ni vita prickar på

  Ja det ser ut som Cryptocaryon/prick.

   

  1 hour ago, Mattias7898 said:

  Jag fick i alla fall min uv på plats igår, så jag hoppas att den kommer att göra livet lättare.

  Vänta gärna minst en månad ändå innan du sätter i ny fisk, och sätt inte i mer levande sten under den tiden (gäller även bitarna koraller sitter på). Försök även förhindra att butiksvatten följer med om du sätter i andra djur.

   


 8. De första dödsfallen (palettkirurgerna) du skrev om i trådstarten tycker jag däremot inte låter som prick. Hade någon av paletterna prickar?

   

  Första paletten dog i samband med nitrittopp, nitrit i sig är inte så farligt men kan tyda på för mycket ammonium, kanske pga för mycket mat (dessutom är varannan dag för oregelbundet både för fisk och bakterier).

   

  Andra paletten mådde bra 3 veckor i karantänskaret men dog dagen efter att du flyttat den till visningskaret. Det är för fort för prick, och om de lägre djuren mår bra i visningskaret är det troligen inget fel på vattnet heller (men skicka gärna in ett test för säkerhets skull). Kanske själva acklimatiseringen  gått fel? Eller kanske paletten fick för mycket mat i visningskaret direkt efter flytten, men å andra sidan antar jag att visningskaret har större vattenvolym och bättre teknik (skummare) så om du inte matat betydligt mer än i karantänskaret låter det också tveksamt.


 9. On 5/21/2019 at 8:34 PM, Mattias7898 said:

  Tycker inte att jag såg några prickar på fiskarna när jag koppa in dem, samt att de är köpta från två olika handlare. Borde de då inte ha prick direkt när man stoppar i dem?

  På vissa fiskar t ex gul kirurg kan det vara väldigt svårt att se prickar (särskilt om fisken är blek), såvida man inte studerar foton på fisken noga. De kan också haft med sig ett fåtal prickar som sedan förökat sig i akvariet (ofta i 2-veckorsintervall, fler för varje gång). Prick kan även sitta inuti gälarna där den inte syns utifrån. Eller kanske vattnet från handlaren innehåll frisimmande parasiter, och flyttstressen gjorde fiskarna mer mottagliga för dessa. Eller kanske pricken följde med levande sten, och har sedan börjat kläckas i karet och därefter föröka sig med hjälp av fiskarna.

   

  On 5/21/2019 at 8:34 PM, Mattias7898 said:

  De sluta ju även att äta, vad man än stoppa i så stod de bara still på botten. Svårt att simma timmarna innan de bara dog.

  Var det sista dygnen de slutade äta så kan det kanske varit för sent. Men om de slutade äta redan innan prickarna syntes kanske det berott på något annat.


 10. On 5/19/2019 at 10:45 PM, Mattias7898 said:

  Så nu är jag tillbaka på ruta ett, får skicka in ett prov på vattnet, måste ju vara något fel där, som jag missar. Eller så behöver akvariet bara mogna?

  Det kan vara en av sakerna, eller en kombination av flera. Om det finns prick i karen bör den försvinna av sig själv om ca en månad.

  Karet behöver säkert mogna mer också (egentligen en ständigt pågående process), men glöm inte att mata regelbundet även om det saknas fisk så att bakteriepopulationen kan bilda en lagom hög nivå.

   

  On 5/19/2019 at 10:45 PM, Mattias7898 said:

  Titta på städpatrullen funkar ju det med. De verkar ju vara immuna.

  Ja det tyder på att det är en fiskparasit (troligen prick) som är problemet, inte vattenkvalitén. Men det skadar inte att testa vattnet ändå, kanske dålig vattenkvalité försämrar fiskens möjlighet att stå emot parasitangrepp, även om den annars skulle klarat ett av problemen.


 11. 4 hours ago, Stefan molin said:

  mat mat och ännu mera mat gör att den blir i bättre kondition och klarar lite prick

  Fast det kan vara svårt att mata frikostigt samtidigt som man kör hinkmetoden. Möjligen skulle det kunna funka om man tillsätter ammoniumbindare i hinkvattnet.

  Ett alternativ annars (om man inte har ammoniumbindare) skulle kunna vara att låta fisken äta upp sig mellan prickanfallen, men så fort den får nya prickar låta den fasta ett dygn(?) innan en hinkbehandling påbörjas, därefter mata minimalt sista dygnet(?) innan varje hinkbyte. Lite osäker på timingen vad gäller matningen, men det finns nog en del information som andra skrivit.


 12. 4 minutes ago, mikoto said:

  Jag tillsatte även aktivt kol men det gjorde nog inte så stor skillnad då jag inte bytte den någon gång. Troligtvis mättades den väldigt fort.

  Dino sägs kunna avge ämnen som är giftiga för övriga djur, kanske kolet binder detta?


 13. 1 hour ago, Mattias7898 said:

  Tack för alla tips Christian. Håller på att fundera på hur jag skulle kunna få till en uv-c utanför karet, utan att riskera att bygga en hävert om den går sönder.

  Du skulle kunna lägga det ovanför karet, då kan du pumpa upp vatten till det och sedan låta det rinna tillbaka ner. Alternativt ställa UVC:et under karet och koppla det till ett ytterfilters slangar (typ Eheim).

   

  1 hour ago, Mattias7898 said:

  kan man använda någon annan slang än silikonslang som företagen vill ha 25kr för 10cm den gröna rekommenderas inte då den över tid kunde bli hård och spricka eller blir det till att limma massa pvc?

  Om det bara är för kortvarigt bruk går det nog bra med vanligt akvarieslang, men använd gärna slangklämmor ändå. Silikon eller rör är mer för permanenta installationer.

   

  1 hour ago, Mattias7898 said:

  Räcker en pump på 1000l/h,

  Ingen aning, men här är ett par rekommendationer:

   

  1 hour ago, Mattias7898 said:

  tänkte om man kunde ha pumpen i juwel filtret, en slang ner till uvc och sen retur i det andra hålet?

  Det borde funka, även om det kanske blir högre tryck/flöde på det sättet med både pump och hävert?

   


 14. Här är några knep när man köper fisk:

   

  1. Om en fisk har synliga prickar i ett butikskar så är alla fiskarna troligen infekterade. Alla prickar behöver dock inte vara Cryptocaryon.

  2. Låt den stängda påsen flyta i karet en kvart för att utjämna temperaturen.

  3. Ta ur påsen ur vattnet, öppna den och testa salthalten i vattnet från butiken. Är salthalten högre än i ditt eget kar kan du acklimatisera ganska fort, bara hälla över några koppar från akvariet för att låta temperaturen (och pH?) utjämnas. Har däremot butiksvattnet lägre salthalt så kan du höja salthalten i karantänskaret innan du lägger i fisken. Har du inget karantänskar, häll över koppar med akvarievatten under högst en halvtimme (längre tid stressar nog bara fisken i onödan).

  4. Häll fisken i en håv och kasta allt butiksvatten, eftersom det kan innehålla frisimmande parasiter. Lägg sedan i fisken i akvariet.

  5. Om du redan har tuffa fiskar i karet kan du minska den sociala stressen genom att sätta den nya fisken i en korg/bur uppe vid ytan nån vecka.

  6. Undvik känsliga fiskar i början, särskilt kirurger får lätt prick (lite synd eftersom de är bra algätare).

   

  Vissa lägre djur (t ex snäckor) kanske behöver acklimatiseras noggrannare, gärna med droppmetoden i flera timmar. Andra lägre djur sägs vara känsliga för att lyftas upp i luften (är osäker på vilka, men svampar och tagghudingar har nämnts) vilket gör det svårare att kasta allt butiksvatten, isf är det kanske säkrast att hålla dem i karantän en månad. Även levande sten (och koraller som sitter på sten eller pluggar) kan hållas i karantän, eftersom stenen kan innehålla cystor om det gått fisk i samma kar senaste 1-2 månaderna.

   

   


 15. On 5/13/2019 at 2:44 PM, Mattias7898 said:

  Nej bara prick i visnings karet. 

   

  Sist lyckades jag rädda den ena clownfisken i karantäns karet, men höjde nog salt nivån för fort för att matcha visnings karet, så då orka den nog inte med.

  I det skedet så stoppa jag tillbaka Doris och den andra clownfisken till visnings karet och då dog Doris med samma symptom, prickar och sen död dagen efter. Clownfisken höll ut i 3 dagar till, innan den också strök med. Sen hade jag inte i fisk på 3 v förrän nu då.

  Det är möjligt att du fått parasiter i båda karen om du flyttat fisk fram och tillbaka. Likaså om då använt t ex håvar och annan utrustning i båda karet utan att låta dem torka ordentligt först. Det kan även vara stressande för fiskarna att fångas och acklimatiseras mellan olika vatten, vilket ytterligare försämrar immunförsvaret.

   

  On 5/13/2019 at 2:44 PM, Mattias7898 said:

  Ahh trodde man behövde uvc hela tiden, en "temporär" källarlösning borde man ju kunna stå ut med en tid.

  Kör minst en månad isf (gärna mer), eftersom Cryptocaryon kan leva som cystor på t ex sten och sand såpass länge, men det är bara när de är frisimmande i vattnet som UVC hjälper. Observera att fisken kan bli av med prickarna som en del av parasitens reproduktionscykel och se ut att vara frisk, men sedan infekteras den ofta igen pga cystor i karet.  Här står en del om livscykeln: http://edis.ifas.ufl.edu/m/#publication?id=FA164

   

  On 5/13/2019 at 2:44 PM, Mattias7898 said:

  Då är nog mitt nästa steg att tömma ut hela qt tanken och hålla den torr några dagar och köra gång den igen, om nu den gula kirurgen också bli kass.
  Ni andra här som har qt tank, byter ni vatten hela tiden eller skall man låta den "cykla" i en mån så som man starta visnings tanken?

  Pröva i första hand "hinkmetoden" på fisken om den får prickar, här är en beskrivning: http://www.masa.asn.au/masawiki/index.php/Three_Day_Transfer_Method Ett par hinkar med värmare och luftpump bör räcka. Under tiden kan du låta karantänskaret torka. Efter hinkbehandlingen kan fisken gå i karantänskaret nån månad tills alla parasiter dött ut i visningskaret. Du kan använda små täta vattenbyten eller ammoniumbindande medel (bl a Seachem har ett par olika), men även skummare eller skumpatronfilter med bakteriekultur från butik är bra.

   

  Om fisken skulle dö är det inte så bråttom längre, då kan du cykla karantänskaret som vanligt, kanske rentav med bakterier från visningskaret (om du låter cyklingen ta 1-2 månader kommer alla parasiter att dö ut under tiden).

   

   

   


 16. 2 hours ago, Mattias7898 said:

  Dok dog min bruna kirurg i morse, började i går kväll med prickar efter att sätt hur bra ut som sen jag fick den i fredags. 

  Har du sett prickar på fisk både i karantänskaret och visningskaret?

   

  2 hours ago, Mattias7898 said:

  Hade UV-C lampa hjälpt mig här om det är parasiter av något slag.

  Ja ordentligt dimensionerat UVC kan hålla nere mängden parasiter under deras frisimmande stadium, vilken kan avlasta fiskarna tills de byggt upp sitt immunförsvar.

   

  2 hours ago, Mattias7898 said:

  Läste Christian J:s länk till vita prickar och blev ännu mer trött... dubbla kar... flytta fisken hit o dit... $$$.

  "Tank transfer"-metoden går även att utföra med vanliga hinkar (kallas även "hinkmetoden" här på forumet). Problemet med prick är just att parasiterna kan finnas kvar i karets inredning (fästa som cystor på sand eller sten) i nån månad även utan fisk, för att senare angripa fiskarna igen.

   

  I karantänskar med bar botten och enbart PVC-rör som inredning får cystorna svårare att fästa och utvecklas, så (förutsatt att vattenkvalitén är bra) kanske det kan vara en idé att låta fiskarna gå i karantänskaret nån månad så att visningskaret blir fritt från parasiter.

   

  2 hours ago, Mattias7898 said:

  Sen hur får man UVC snyggt/fungerande på ett Juwel akvarium, tog ju det för att slippa sump och risk för vattenskador. Kan man ha en UVC lampa i original filtret och låta flödet där gå förbi lampan?

  UVC-filter är ganska stora, kanske du skulle kunna montera det ovanför karet om inte belysningen är ivägen, då döljs det även av sargen. Eller så kan du låta UVC:et vara synligt, efter någon månad borde det gå att plocka bort igen.

   

   


 17. 12 minutes ago, izfisk said:

  Att mata varannan dag är för lite, det är lite med en gång per dag.

  Ja, dessutom kanske det blir mer avfallsämnen än vad bakterierna snabbt hinner bryta ner om man man matar så sällan, särskilt om karet gått tomt i flera veckor innan så att bakteriepopulationen minskat. Det kanske är bra att öka mängden mat gradvis så att mängden bakterier hinner anpassa sig.

   

  Till en liten gul kirurg räcker det kanske med 10 kvadratcentimeter nori (fördelat på 2-3 tillfällen per dag), mindre om det finns trådalger i karet.

  • Like 1

 18. 22 hours ago, Mattias7898 said:

  Jag dropp acklimatisera dem med ca 2-3 droppar i sek under 1,5h tid.

  Om fisken legat länge i påsen (mer än några timmar?) finns risk att ammonium (som fisken utsöndrat i påsvattnet) ombildas till giftigt ammoniak när påsen öppnas och pH stiger (eftersom koldioxid från fisken vädras ut och nytt vatten tillförs), så eventuellt kan det göra mer skada än nytta att acklimatisera fisk mer än kanske en halvtimme(?). Är salthalten i påsvattnet samma eller högre än i ditt eget kar räcker det kanske att låta den oöppnade påsen ligga och flyta en kvart för att utjämna temperaturen, sedan öppna påsen och koppa i vatten under några minuter. (Använder du ammoniumbindande medel är det kanske inte så bråttom.)

   

  Lägre djur som snäckor, tagghudingar och sjöborrar bör man däremot droppacklimatisera i flera timmar.

   

  2 hours ago, Mattias7898 said:

  För några veckor sedan när nitratet låg högt  runt 20 och första fisken dog och nitrit låg runt 0.05

  Saltvattensfisk är inte särskilt känslig för nitrit och nitrat, däremot kan mätbar nitrit tyda på att den biologiska nedbrytningen inte fungerar så bra ännu, och att det kanske även finns ammonium/ammoniak i vattnet (det senare är mer giftigt ju högre pH är). 20ppm nitrat är inte heller något problem, dessutom kan nitrit i vattnet störa nitrattesterna så att de visar betydligt högre värde än vad som verkligen finns.

   

  En gissning är alltså att fiskarna eventuellt förgiftats av ammoniak (kanske i kombination med prick), men inte av nitrit eller nitrat. Kirurger kan dessutom vara känsliga fiskar, så det är bättre att vänta lite med dem i ett nytt akvarium.

   

  Quote

  den fick inga prickar och i morse såg den helt ok ut. Så jag håller tummarna att den är ok.

  Om parasiten finns i karet kan det dröja flera veckor innan den dyker upp på fisken. Det står mycket felaktigheter om detta på webben, här är en bra sammanfattning:

   

  Det skall dock sägas att fiskar i bra allmän kondition (dvs inkört akvarium) oftast själva verkar kunna stå emot prick, så det finns oftast ingen anledning till drastiska åtgärder, men det kan som sagt vara bra att vänta med känsliga fiskar som kirurger i början.

   

×