Jump to content

Christian J

Medlem
 • Content Count

  1390
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Christian J

 1. Christian J

  Testa ifall saltvatten är för mig

  Nackdelen är förstås att det lätt blir mycket dyrare med ett stort, både tekniken och de levande djuren. Absolut. Ja för ett kar med fisk, kräftdjur och mjukkoraller är 1-2 streampumpar, inneskummare och bra ljus lagom att börja med. Rekommenderar även lite levande sten, men det behövs inga enorma mängder (förr rekommenderades det 1kg/10 liter, jag skulle nöja mig med högst hälften). Temperatur och salthalt räcker gott första månaderna.
 2. Christian J

  Sump i separat skåp

  Jag har börjat bygga ett sumpskåp vid sidan om, för att slippa begränsas av utrymmet under själva akvariet. Både sump- och akvarieskåp är gjorda av IKEAs köksskåp (METOD-serien, 80x36,5x60cm). Som stabilisering/baksida tänkte jag använda ett hyllplan fast stående upprätt (se bild, vinkeljärn, luckor och ben tillkommer). Rören hade jag tänkt att dra genom skåpets ovansida. Hade tänkt mig att lämna halva baksidan av skumpskåpet öppen (som på bilden), räcker detta för passiv ventilation eller bör jag komplettera med datorfläkt? Kommer papperstapeten på väggen bakom ta skada? Jag har inte märkt några fuktproblem över själva akvariet på fem år, men det kanske blir mer stänk från en sump. Om jag istället skruvar fast hyllplanet på övre halvan av skåpets baksida skyddar det bättre från stänk från sumpkaret, men samtidigt blir kanske ventilationen sämre än om det skruvas fast på nedre halvan? Avståndet mellan bakre skåpväggen och den tänkta sumpbehållaren kommer att vara max 1,5cm, men på sidorna blir det sammanlagt 10cm.
 3. Christian J

  Sump i separat skåp

  Nästa uppgift blir att minska bubblorna och oväsendet från ytavrinningsslangen. En nylondamstrumpa eller filtersocka tar bort mycket av plaskandet, men funderar på att även installera en så kallad "reverse durso" (dvs ett Y-rör vid vattenytan med en täckplatta på förgreningen, där det är tänkt att luften skall slippa ut genom ett litet hål). Eller finns det bättre lösningar? Här är en tunnare slang trädd genom genom den grova: https://www.youtube.com/watch?v=DWmo7EmHhtg --hur fungerar detta? Bromsar innerslangen flödet, eller är det något annat som händer? När jag testade verkade det som om positionen på innerslangen inuti den yttre verkade spela viss roll. Kan det vara farligt att göra så här, t ex om något djur skulle slinka ner genom häverten och fastna mellan slangarna? (min ytterslang har 40mm innerdiameter)?
 4. Christian J

  Sump i separat skåp

  Bestämde mig för silikonslangar till både ytavrinningen och returpumpen, med bara en mindre sektion PVC-rör över kanten på akvariet. Hade först tänkt använda mjuk PVC-slang från ytavrinningen, men började sedan oroa mig för hormonstörande mjukmedel (kanske helt i onödan). Föreställer mig även att en längre slang på returledningen är säkrare än stela rör, ifall någon skulle råka knuffa sumpskåpet ur läge (även om det förhoppningsvis aldrig kommer att inträffa).
 5. Christian J

  Frän lukt. Inte sulfur!

  Kanske störningarna av sanden har frigjort bakterier som sedan lätt förökat sig pga brist på konkurrens när LS tagits bort, förhoppningsvis återställs isf balansen med tiden. Om det är algerna som luktar borde även lukten försvinna med dem. Dino har en säregen lukt har jag för mig, trådalger luktar annorlunda. Om du kör UVC nattetid kan det eventuellt hjälpa mot dino. Annars vet jag inte hur man bäst handskas med både dino och trådalger samtidigt. Kanske man kan låta trådalgerna konkurrera ut dinon först, och sedan ta bort trådalgerna.
 6. Christian J

  Testa ifall saltvatten är för mig

  Lite dyrt tycker jag. Vet inget om belysningen och filtret, men tvivlar på att de är särskilt bra. Streampump och skummare saknas också. Jag hade hellre satsat på ett begagnat kar (vilket som helst), en begagnad Tunze 9004-skummare och en streampump. Detta plus lite levande sten är allt man behöver för vattenreningen. Dessutom tillkommer något att mäta salthalt med, en värmare och någon form av belysning. Lättare koraller har inte så stora krav på ljuset, och de flesta andra lägre djur bryr sig inte alls.
 7. Sista tiden har jag fått usla KH-värden på kalkvattnet i min Tunze Calcium Dispenser (som lägst ca 3dKH, när det väl borde vara runt 100). Även när jag ökade dosen kalciumhydroxid fick jag bara 70dKH, och nu fyra dagar senare är den nere på 12dKH. Kalciumhydroxiden köptes för ungefär fem år sedan, kan den ha blivit för gammal?
 8. Christian J

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  Uppdatering: jag trodde att Aqua Medic's medföljande skopa hade en teskeds volym, men när jag kontrollmätte var volymen bara 1/3 tesked. Jag har med andra ord bara doserat en tredjedel så mycket som jag trott sedan jag började med Aqua Medic's kalciumhydroxid. Senaste veckan har jag istället använt en riktig sked och har genast fått bättre värden på alkalinitet.
 9. Christian J

  Göra hål i returen

  Jag limmade också för drygt 24 timmar sedan, och har därefter sköljt rören, men känner ändå en svag doft av lim eller aceton när jag sniffar i mynningen.
 10. Christian J

  Smidigaste sättet att reglera nitrat?

  Jag har blandat ättika i kranvattnet i ATO-behållaren. En nackdel med detta är att nån slags bruna stråk av bakterier(?) började växa i ATO-vattnet, men kanske risken är mindre om man använder osmosvatten eller kalkvatten.
 11. Christian J

  Göra hål i returen

  Funkar det med gängtejp på rördelarna innanför karet (istället för att limma)? Skulle vilja testa hur grunt jag kan sätta mynningen utan att det skvätter.
 12. Christian J

  Göra hål i returen

  Vilken höjd kan vara lämplig? Ju närmare ytan desto tystare bör det väl bli. Kan man inte låta hela röret sluta alldeles under ytan annars? Hur djupt behöver det isf sitta för att inte dra ner luft?
 13. Christian J

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  Jag förstår inte riktigt, sög inte osmolatorpumpen upp slammet om det blandades av 500l-pumpen?
 14. Christian J

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  Ja det skrev du ju i själva texten jag citerade, mea culpa! Å andra sidan skriver Randy på http://reefkeeping.com/issues/2003-05/rhf/feature/index.htm att hållbarheten även verkar gälla utan bottensats (i en soptunna med lock): "The trashcan is closed by simply putting on its lid. ... I add less CaO than would be required to produce saturated limewater. If an aquarist wants saturated limewater, there is no real reason to try to add a specific amount. ... Figure 2 shows the change in conductivity of the water in the 44-gallon trashcan that I use for dosing. Over the 3 weeks of the test, the conductivity did not significantly drop from the initial value of 3.8 mS/cm. Over the years, I have repeated this experiment a number of times at different initial conductivities, and have always obtained the same result: no significant degradation."
 15. Christian J

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  Gör inte detta min Tunze Calcium Dispenser till en ganska överflödig produkt? Ett av säljargumenten är just att skydda kalkvattnet inuti från luftens koldioxid. Kvarstående fördelar (att skydda pumpen från sedimentet samtidigt som man åstadkommer omröring) kanske också försvinner om man tillreder kalkvattnet i ett separat kärl. Varför gick man isf över från kalciumoxid till -hydroxid, är den senare lättlösligare (som jag alltid trott)? Förr använde jag just kalciumoxid i form av ca 2cm stora klumpar, det kändes betydligt säkrare att hantera än dammigt pulver.
 16. Christian J

  Hydrometer vs areometer - vad är skillnaden??

  https://grotech-shop.de/Areometer-260mm-measuring-cylinder skriver också hydrometer i beskrivningen. De är nog bara slarviga. Det finns även hydrometrar med vipparm som man fyller med vatten, de sägs ha ännu sämre exakthet än vanliga hydrometrar. Men även om hydrometrar oftast visar lite fel så är felet konstant, det ändrar sig inte med tiden, så om man vet hur stor avvikelsen är (t ex genom att kontrollmäta med 25 gradigt osmosvatten) så kan man få bra resultat med dem.
 17. Christian J

  Hydrometer vs areometer - vad är skillnaden??

  Hydrometer och areometer är synonymer tror jag. Både ja och nej, en hydrometer behöver inte kalibreras (och kan därför inte felkalibreras av användaren). Däremot är de byggda för en fast temperatur (förhoppningsvis samma som man har i vattnet, men kan förstås lära sig hur stor avvikelsen blir i det egna karet). En annan nackdel är att de behöver ett visst djup på vattnet de flyter i, detta kan ha betydelse när man t ex mäter salthalt i en liten påse vatten från en butik (en refraktometer däremot behöver ju bara en vattendroppe). De kan även vara lite svåra att läsa av om vattnet inte är stilla så de ligger och guppar. En fördel är att man kan mäta salthalten kontinuerligt genom att alltid ha en hydrometer flytande i sumpen. En hydrometer är i princip bara ett flytande glasrör, vars flytkraft beror på vattnets densitet. Skillnaden i pris mellan olika hydrometrar kanske beror på noggrannheten när skalan inuti har monterats.
 18. Christian J

  Passande fiskar

  Nej jag har hittills bara bra erfarenheter av släktet Zebrasoma. Dock skall det sägas att de bara tar späda skott av trådalger, så tjockare/gamla tussar måste man avlägsna för hand.
 19. Christian J

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  Fast man bör undvika att bottenslammet sugs upp, både för pumpens och djurens skull. Förr brukade jag tillreda kalkvatten i en stor dunk, sedan hällde jag över den klara lösningen i top off-behållaren.
 20. Christian J

  Passande fiskar

  Vilken sorts kirurg var det?
 21. Christian J

  Passande fiskar

  Båda de arterna kan vara lite blyga, men bortsett från det skulle nog de flesta kunna funka. Arter som fångar samma smådjur som mandariner (t ex filfiskar, dvärgkejsare eller Pictichromis/Pseudochromis) kanske inte är idealiskt. Om ni inte tänkt ha koraller finns det ännu fler att välja på.
 22. Funderar på varför ett par nyinköpta fiskar dog redan första natten. Salthalten i karantänskaret var 5 promille lägre än i påsen, och temperaturen bara 1-2 grader högre, så jag släppte i fiskarna direkt utan acklimatisering. Fiskarna var kanske lite misstänkt lugna efteråt, men inte apatiska. Samtidigt med fiskarna la jag i en nyinköpt LS som såg inkörd ut (bland annat utslagna kalkrörsmaskar på). Efter ett par timmar såg jag att fiskarna andades onormalt fort, trots att karantänskaret är fullt med gröna trådalger som borde producera syre (men saknar skummare). Kan stenen ha orsakat syrebrist eller ammoniakförgiftning? De döda fiskarna hade inga symptom alls (t ex röda gälar eller andra missfärgningar).
 23. Christian J

  Dödsfall pga slarvig acklimatisering?

  Nu har jag äntligen testat vattnet: https://www.triton-lab.de/en/showroom/aquarium/auswertung-b/icp-oes/87472/ Tydligen är det höga värden av tenn. Varifrån kan det ha kommit (kranvattnet?), och kan det förgifta fiskar? EDIT: enligt https://www.reef2reef.com/threads/very-elevated-tin-levels.337574/ verkar förhöjd tennhalt inte vara något större problem.
 24. Christian J

  Rostfritt rakblad i akvariet??

  Nu har jag gjort ett Triton-test, och både järn och krom var omätbara (0 µg/l).
 25. Christian J

  151-720 liter Ett nytt projekt

  Jag tror den heter Nephthyigorgia ("chili coral", kallas ibland Alcyonium). Hade ett par stycken för 25 år sen, mycket fina när de slog ut de vita tentaklerna. Minns inte hur det gick för dem, när jag sprutade smått foder över dem slöt sig tentaklerna men jag vet inte om de verkligen fick i sig något. Till skillnad från många andra mjukkoraller var de väldigt hårda, jag försökte kapa en med rakblad(?) men det gick inte alls.
×