Jump to content

pepi

Medlem
 • Content Count

  65
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

14 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Christoffer
 • City
  Luleå
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  400+80 liter sump saltvatten, 720+540+260+60 sötvatten
 • Akvarie mått
  122x63x55
 • Akvarietillverkare
  Akvarielagret
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Maxspect Razor
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble Magus nac6
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Endast fiskar
 • Antal år inom sötvatten
  3
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  30
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  80 liter vatten
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

410 profile views
 1. pepi

  Sump i separat skåp

  Hade mitt rör fastskruvat med gummiklätt rörklammer just där bänken slutade under karet. Upplevde inte att jag behövde nåt mer.
 2. pepi

  Sump i separat skåp

  Enda fördelen jag kan se med anknäbb är att man har möjligheten att styra flödet på ett annat sätt än att bara ha ett vanligt rör till exempel. I ett mindre kar där man inte har plats med så många streamers och utnyttjar returen som en del av cirkulationen kan en anknäbb vara av nytta då trycket blir ju högre jämfört med ett rör.
 3. pepi

  Sump i separat skåp

  Såhär i jultider så blir mitt svar, Midnatt råder, tyst de är i karet. Tyst. I. Kaaaaaret. Blev ett jäkla skvalande ifall man har anknäbben ovanför eller så den bryter ytan.
 4. pepi

  Sump i separat skåp

  Har min retur genom botten och upp till ytan. Har tidigare haft det på utsidan, men då karet redan var borrat i botten sen tidigare gjorde jag om det och drog röret genom botten. Får leva med att ha returen synlig som den är, men ser betydligt bättre ut än att ha den på utsidan som tidigare. Är ju bara göra en enkel flödesmätning till en hink, både med och utan den där prylen. Då får du ju en uppfattning om hur de funkar.
 5. pepi

  Sump i separat skåp

  Därför tog jag fluvals variant istället, den stryper inte flödet nå nämnvärt. Finns en annan variant som sitter på fx4 som ser ut som den vänstra på din bild. Den till fx6 som jag har är mer öppen.
 6. pepi

  Sump i separat skåp

  Yes, har sump. Har mätt och lagt höjden på lägsta vattennivån i själva anknäbben på samma nivå som botten av kammen till överrinningen. Sumpen sväljer med råge det som sedan rinner ner då man bryter strömmen. Enkel ekvation som funkar fint. Cirka 30 liter rinner ner så man stannar av returpumpen och finns utrymme för 20 liter till. Har haft en liknande som du beställt , men den begränsade flödet nå enormt. Körde runt 2000 liter I timmen I retur, men landade nog på en bit under 1000 skulle jag tro. Vattnet I sumpen såg ut å stå helt still tills jag tog bort den. Problemet sitter i själva kulorna i leden. Den jag hade passade för 25mm rör, men hålen genom själv leden var nog inte mer än 10mm...
 7. pepi

  Sump i separat skåp

  Kör med utblås från en fx6, har dubbla såna där anknäbbar som är ställbara I vinkel. Funkar klockrent, inget ljud då de är under ytan.
 8. pepi

  Behöver snabb hjälp med ozon

  Varför inte under sommarens varma dagar? Värmeutveckling eller?
 9. pepi

  Juwel Lindo 120 uppstart

  Jag hade hellre valt en som är brutalt mycke större än vad man behöver å kör den på låg hastighet än att behöva maxa ut den å därigenom få ljudet det kommer med att köra den på max. Och som de flesta upptäcker snabbt i denna hobby så vill man fort uppgradera vilket gör att man ofta kan flytta med en del av befintlig utrustning till större kar.
 10. pepi

  Juwel Lindo 120 uppstart

  Jag tycker generellt att man ska inte sitta å vela för mycket när det gäller utrustning. Hittar man nån del som generellt blir rekommenderat av många så är det bara slå till. Visst, du kanske kan hitta nån som tycker att du istället ska ha nån annan pump, men i slutändan handlar ju akvariumet om att vi har det för att titta på, inte för å googla sönder internet i letandet av den perfekta pumpen till exempel. Tunze gör överlag riktigt schyssta grejer, visst som i allt annat så finns det alltid nån som tycker annorlunda, eller nåt måndagsex som inte håller måttet. Men håller man sig till de stora märkena så är måndagsexemplaren få och kvaliten överlag hög.
 11. pepi

  Vad är detta?

  Vad du än gör så ska den inte kastas i de vanliga soporna. Den skall behandlas som farligt avfall och tas hand om därefter. Ta kontakt med kommunen och förklarar ärendet. Får du inget klart svar kontaktar du en annan kommun tills du får ett klart svar hur den skall tas hand om på bästa sätt.
 12. pepi

  Ljummet kranvatten till vattenbyten?

  Har du inte kallare än 15 grader på kallvatten? Tror vi har runt 4....
 13. pepi

  Retur genom botten?

  Tyvärr inte då den bromsade flödet nå enormt. Om jag drar upp röret genom botten och låter röret vara med ett rakt avslut utan någonting på kommer ju vattnet antagligen både låta en del och eventuellt skvätta runt en hel del vatten oxå. Förutom det utblås jag har sedan tidigare som dessutom nästan kräver att jag har en 90 graders böj på slutet av röret dör att få till vinkeln,, vad finns det för vettiga alternativ?
 14. pepi

  Retur genom botten?

  Längst till höger är avrinningsboxen markerad, därifrån går det två rör ner till sumpen. Till vänster om det är returen markerad som går genom bänken, på utsidan av karet och upp över avrinningsboxen och sedan ner i karet. Krysset är där hålet i botten är borrat. Det jag vill göra är att eliminera röret som går upp och över och istället använda det hål som är borrat i botten för returen. Om jag drar en genomföring och sedan ett rör upp till ytnivå, hur avslutar jag det röret på snyggast sätt?
 15. pepi

  Retur genom botten?

  Ska fixa bilder så kanske ni förstår vad jag menar
×