Jump to content

pepi

Medlem
 • Content Count

  91
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

16 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Christoffer
 • City
  Luleå
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  122x63x55 plus sump och ett Lido 200 saltvatten, 1200+720+540+240 sötvatten
  125 liter vivarium och snart även 600 + 800 liters paludarium
 • Akvarietillverkare
  Olika
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Coral box moon led, Maxspect Ethereal
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 1350, Deltec 1456
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Endast fiskar
  Mjukkoraller
  Tekniken
 • Antal år inom sötvatten
  3
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50 totalt
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  80 liter vatten
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

563 profile views
 1. Snabba tankar från ditt dokument. Tänk på att en beställning av lampa från utriket riskeras att bli ålagd med tull å avgifter, å då springer kostnaderna iväg. Tanke 2 är värmaren. På 346 liter med alla pumpar och belysning klarar du dig med en betydligt mindre värmare än 300w. I vårat 720 sötvatten kör vi med en 250w, 2 ytterfilter, 1 streamer å knappt nån belysning som värmer å den går knappt. Ställd på 26 grader å runt 22 I rummet. Med 300w finns risken att du kokar fisk ifall nåt får fel, bättre med en mindre så finns chansen att du hinner märka att nåt är fel ifall nåt händer.
 2. pepi

  151-720 liter Tillbaka?

  Väldigt lite blått ljus i en sådan ramp om jag inte missminner mig.
 3. pepi

  Rollermat utan lock?

  Någon som kört en theiling rollermat utan locket? Har en ståendes och ska installera sump på vårat lido 200, men får inte in den utan att ta bort locket.
 4. pepi

  Hur gör ni med semestrar?

  Hahaha glömde skriva ut de.... Alfred home security https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ivuu
 5. pepi

  Hur gör ni med semestrar?

  Ett tips för dem som är lite nojjig och vill ha lite extra säkerhet så finns en app till android(finns säkert till ifånar oxå) som ger funktionen att med en gammal avdankad telefon, uppkopplad till hemmets wifi möjligheten att när som helst logga in i sin vanliga telefon och se vad som händer där hemma. Appen har funktioner som rörelse sensor där den spelar enbart in om den känner av rörelse, skickar även ett mess till din vanliga telefon att den känner av något. Sen såklart direktkontakt och kunna både se å höra vad som händer.
 6. pepi

  Sump i separat skåp

  Hade mitt rör fastskruvat med gummiklätt rörklammer just där bänken slutade under karet. Upplevde inte att jag behövde nåt mer.
 7. pepi

  Sump i separat skåp

  Enda fördelen jag kan se med anknäbb är att man har möjligheten att styra flödet på ett annat sätt än att bara ha ett vanligt rör till exempel. I ett mindre kar där man inte har plats med så många streamers och utnyttjar returen som en del av cirkulationen kan en anknäbb vara av nytta då trycket blir ju högre jämfört med ett rör.
 8. pepi

  Sump i separat skåp

  Såhär i jultider så blir mitt svar, Midnatt råder, tyst de är i karet. Tyst. I. Kaaaaaret. Blev ett jäkla skvalande ifall man har anknäbben ovanför eller så den bryter ytan.
 9. pepi

  Sump i separat skåp

  Har min retur genom botten och upp till ytan. Har tidigare haft det på utsidan, men då karet redan var borrat i botten sen tidigare gjorde jag om det och drog röret genom botten. Får leva med att ha returen synlig som den är, men ser betydligt bättre ut än att ha den på utsidan som tidigare. Är ju bara göra en enkel flödesmätning till en hink, både med och utan den där prylen. Då får du ju en uppfattning om hur de funkar.
 10. pepi

  Sump i separat skåp

  Därför tog jag fluvals variant istället, den stryper inte flödet nå nämnvärt. Finns en annan variant som sitter på fx4 som ser ut som den vänstra på din bild. Den till fx6 som jag har är mer öppen.
 11. pepi

  Sump i separat skåp

  Yes, har sump. Har mätt och lagt höjden på lägsta vattennivån i själva anknäbben på samma nivå som botten av kammen till överrinningen. Sumpen sväljer med råge det som sedan rinner ner då man bryter strömmen. Enkel ekvation som funkar fint. Cirka 30 liter rinner ner så man stannar av returpumpen och finns utrymme för 20 liter till. Har haft en liknande som du beställt , men den begränsade flödet nå enormt. Körde runt 2000 liter I timmen I retur, men landade nog på en bit under 1000 skulle jag tro. Vattnet I sumpen såg ut å stå helt still tills jag tog bort den. Problemet sitter i själva kulorna i leden. Den jag hade passade för 25mm rör, men hålen genom själv leden var nog inte mer än 10mm...
 12. pepi

  Sump i separat skåp

  Kör med utblås från en fx6, har dubbla såna där anknäbbar som är ställbara I vinkel. Funkar klockrent, inget ljud då de är under ytan.
 13. pepi

  Behöver snabb hjälp med ozon

  Varför inte under sommarens varma dagar? Värmeutveckling eller?
 14. pepi

  Juwel Lindo 120 uppstart

  Jag hade hellre valt en som är brutalt mycke större än vad man behöver å kör den på låg hastighet än att behöva maxa ut den å därigenom få ljudet det kommer med att köra den på max. Och som de flesta upptäcker snabbt i denna hobby så vill man fort uppgradera vilket gör att man ofta kan flytta med en del av befintlig utrustning till större kar.
 15. pepi

  Juwel Lindo 120 uppstart

  Jag tycker generellt att man ska inte sitta å vela för mycket när det gäller utrustning. Hittar man nån del som generellt blir rekommenderat av många så är det bara slå till. Visst, du kanske kan hitta nån som tycker att du istället ska ha nån annan pump, men i slutändan handlar ju akvariumet om att vi har det för att titta på, inte för å googla sönder internet i letandet av den perfekta pumpen till exempel. Tunze gör överlag riktigt schyssta grejer, visst som i allt annat så finns det alltid nån som tycker annorlunda, eller nåt måndagsex som inte håller måttet. Men håller man sig till de stora märkena så är måndagsexemplaren få och kvaliten överlag hög.
×