Gå till innehåll

bigfish

Medlem
  • Antal inlägg

    30
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Per-Ola
  • Stad
    Långshyttan
  • Antal år inom saltvatten
    Har startat upp 201503 och har aldrig haft ett saltvatten förut.
  • Akvarievolym
    720 l
  • Akvarie mått
    1 350x600x900
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    1 st flerfärgat 1 st blått
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Reef Octopus Skimmer
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
    Tycker om utmaningen och arbetet/skötseln med ett saltvatten. Framförallt att få till en så optimal/stabil "livscykel" utan att tillsätta kemikalier
  • Antal år inom sötvatten
    7 år
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    ca 55 kg
  • Storlek på sump
    ca 90 l

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

bigfish's prestationer

Nyfiken mandarinfisk

Nyfiken mandarinfisk (4/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra
  • Inkörd

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Kan det vara Sandvändaren (Valenciennea strigata) som gett 2 st Salarias ”respass”???? När lyset är på så syns inga problem. När lyset är släkt har jag försökt kolla efter aktiviteter, men inte sett nån mobbing. Sen efter några dar, morsning å godbye, ingen Salarias kvar, spårlöst borta? Nästan så man börjar tro på Ufo som rövar bort mina Salarias. Eller vad kan få mina Salaris att försvinna så spårlöst?? Alla andra ”innevånare” trivs och frodas i god gemenskap. Har jag har för lite alger i karet och dom svälter ihjäl?? Inte vet jag. Nu blir det i alla fall inga fler Salarias förrän jag vet lösningen på mysteriet. Är det nån som kan ha någon ”ledtråd”?? OBS, jag har ingen katt!
  2. Supertack Vidofner. Jo, jag använder bara osmosvatten och har gjort så ända från uppstarten. Men man blir ju lite ”skakis” när botten börjar få ett ”eget liv”. Jag suger i mig ditt tips, och tid har jag gott om, lite sämre är det med tålamodet, men jag tar några valium och rör om i ”kraterfältet.
  3. Jag tror att det är cyano som har flyttat in i min bottensand. Och då är frågan, ska sanden bytas ut?? Har slamsugit botten+ vatten byte varje vecka och försökt fått bort det, MEN, efter ett tag ser det lika ut IGEN!!!!! Ett enda stort ”kraterfält”. Huva! Sanden liksom drar ihop sig och det blir ett dike runt alla stenar? Sen kan man skönja lite rosa fläckar efter ett tag. Till och med sandvändaren ser deppig ut. Något gör ju att det ser ut som det gör, men värdena ser ju bra ut och cirkulationen är ok. Ljuset kanske är på lite för länge, ca 10 timmar, men ska det påverka så mycket? Eller är det nåt annat??? Tacksam för råd hur jag får bort eländet enklast.
  4. Tack Vidofner. Håller med. Att det kommer från "roten" och sen att det gått rakt ner och igenom LS, det verkar mysko om det skulle va Brown J...... Det måste va nåt annat, men vad??
  5. Låter brutalt!! Men jag kommer att ha ett extra öga på om det kommer tillbaks. Har läst på nätet, och man får ju en klump i magen över det man hittar. Tydligen rena pesten och svårt att rädda det som blir angripet, plus att det kan tydligen gå på mer än Euphyllia, va jag kunde se/läsa!!!!!!!! Det som gör att jag hoppas på att det inte är Brown Je… är det jag läst hitintills, alltid att det är brunt. Jag hade en klar ljusblå färg på tingesten, och sen släppte det från stenen och låg i sanden längst fram mot glaset, tills det försvann, och snabbt?? Så det måste ju ha varit någon i karet som ”käkat upp” det! Och det finns det inget att läsa om, utan allt handlar om ”kemisk krigsföring”, plus att man ska som du tipsat om, plocka bort angreppet, mekaniskt. Min skapelse kom också från undersidan av stenen där Euphyllian sitter, och måste då kommit från ”roten” och inte från huvudet, vilket va angripet på alla bilder jag kunde hitta på nätet. Det ”växte” åt fel håll tycker jag. Från roten och längre och längre från huvudet???? Hur som helst kommer jag att sova med saxen under huvudkudden utifall.
  6. Jag hoppas att du har fel!!???? Det låter inte så sexigt att få in det i karet. För närvarande så ser båda Euphyllorna att må bra, tycker jag i alla fall. "Snoret" hängde under den högra (se bild). Och jag kan inte se några tecken på förändring, på någon av dom i dagsläget. Dom ser ut att trivas, än så länge, eller hur?? Men tusen tack för tipset, jag kommer att hålla ett extra öga på dom ett tag.
  7. Tjena Hagbard. Har kollat igenom svamparna på Reeflex också, men inte hittat nåt som passar in. Strukturen ser ungefär ut som det som brukar hänga ner från ena näsborren, på en förkyld, ledsen liten människa. Men tydligen är det nån boende i karet som gillar smaken av den, trots min beskrivning, för nu är den helt borta. Den låg på botten en dag och när den kom fram i ljuset så var den ljusblå, sen puts väck!! Skit samma, nu är den borta. Nåt mysko va det i alla fall. Får hålla koll om det kommer mer av samma skapelse. Fisklina, ja inte så dumt kanske. Vill ha ur en vimpelfisk från karet som inte kan låta bli och noppra på knapparna, vilket fått dom å tacka för sig, å stänga dörrn. Det enda man ser av dom är en sten med små ”blåbär”, fastän med ett helt annat kilopris, än dom i skogen. Men jag vill inte plocka ur hela karet för att få tag i vimpeln, så jag får väl plocka in trollingutrustningen från båten, och ta en ”vända” i karet. Det verkar ju omöjligt att få tag i den på ”fredlig” väg???!!! Eller finns det nåt smart sätt???
  8. Hittade den här skapelsen hängande från en LS. På ovansidan av stenen finns en euphyllia sp. Men har kanske inget att göra med "skapelsen"???? Tacksam för hjälp att identifiera vad det kan vara. Har letat i Reeflex men inte hittat nåt som liknar.
  9. Kan vara precis som du skriver. Eftersom jag reser ganska mycket i jobbet har jag autoutfodring. Jag tog ner det till 2 ggr per dag då mitt nitratvärde varierade lite för mycket mellan mätningarna. Kanske det blev lite för lite mat på 2 ggr per dag??? Tusen tack för att du delar med dig av dina kunskaper, det är guld värt för en ny "saltis". Har haft mycket sötvatten för en massa herrans år sedan. Men saltvatten, det är ju en helt annan "business". Jättekul och oerhört intressant, och gjort att man blivit ordentligt "biten" igen.
  10. Kan "dvärgarna" vara problemet??? Här är det bicolor som håller på å "noppra" på knappstenen. Euphylliorna ser ju ut och trivas och likaså skivanemonerna. Men dom får ju också vara ifred!!!
  11. Okey, då kanske jag inte ska vara så snabb med anklagelserna på Scutus. Har även sett att dvärgkejsarna och vimpelfisken har varit och "nopprat" på stenen där knapparna sitter. Kanske dom är lite skyldiga också?? Men just nu trivs inte knapparna i vilket fall som helst??? Ser också att några som sitter bakåt har blivit bruna?? Får väl hålla uppsikt framåt och försöka komma underfund om vad det kan va?? Har flyttat hela stenen längre ner i karet också, för å se om det skulle bli bättre. Det blev det tydligen inte!!! Den är lika "tjurig" ändå.
  12. Du har så rätt så!! Scutus unguis och är nästan 100% säker på att det är den jag såg, och på samma sten som knapparna. Ingen kul matlista hade den heller. Alger, korall (polyper). Försökt att hitta den igen, så jag kan plocka ur den ur karet. Men den är som bortblåst. Verkar vara enklare att se den när lyset är släkt. Så nu blir det nattsärk, ficklampa och harpun för att åtgärda "snyltgästen" i natt. För övrigt så har knappkorallen helt "stängt dörrn". Dragit in allt och deppat ihop totalt. Verkar ha samma självförtroende som Sveriges Fotbollslandslag för tillfället. Vet inte om det finns nåt annat sätt att bli av med Scutusen, än mekanisk jakt???
  13. Den sitter högst av alla koraller och borde få ganska bra ljus. [ATTACH=CONFIG]129077[/ATTACH] Däremot kollade jag efter ljuset släckts och upptäckte en svart typ avlång snigel (dart vader?) på samma sten som kröp fram. Vet inte vad det va, och den va så liten så den va svår att få på bild. Va kan de va?? Har kanske inte nåt å göra med att Zoanthusen mår lite kass. Idag ser den faktiskt ännu ledsnare ut. Allt ser ut att krympa på den. Dom andra korallerna, anemonerna mår hur bra som helst! Har heller ingen skivanemon eller annat bredvid, så det kan inte heller bero på "grannsämja"!! Kanske den är höjdrädd??
  14. Den sitter högst av alla koraller och borde få ganska bra ljus. Däremot kollade jag efter ljuset släckts och upptäckte en svart typ avlång snigel (dart vader?) på samma sten som kröp fram. Vet inte vad det va, och den va så liten så den va svår att få på bild. Va kan de va?? Har kanske inte nåt å göra med att Zoanthusen mår lite kass. Idag ser den faktiskt ännu ledsnare ut. Allt ser ut att krympa på den. Dom andra korallerna, anemonerna mår hur bra som helst! Har heller ingen skivanemon eller annat bredvid, så det kan inte heller bero på "grannsämja"!! Kanske den är höjdrädd??
×
×
  • Skapa Ny...