Gå till innehåll

david nordin

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  90
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av david nordin

 1. david nordin

  Val av fisk

  Jag hittade ett par av ren tur. Ibland kan du köpa färdiga par från t.ex whitecorals
 2. david nordin

  Val av fisk

  Ingenting är omöjligt men det är kass prognos. Mycket kan ändras med tiden och fiskens mognad. Har läst många erfarenheter från avancerade akvarister där fiskarna helt förändrats en dag och fått dille på LPSer, fransarna på musslor, en specifik acropora eller kanske resten av invånarna.
 3. david nordin

  Val av fisk

  Olika Centropyge har väldigt olika beteenden. Sen kan det skilja på individnivå med. Vissa betar alger som maskiner! C.flavissimus sägs ha större behov för rörlighet och kan vara tjuriga mot andra dvärgar. Påstås ibland mumsa koraller med. C.bispinosus sägs vara generellt säkra och vissa säger de är timida och trevliga. Jag tror du får dra ner på antalet och värdera dina favoriter och kanske inte ha för många Centropyge ;-) Lätt att bli ivrig... Jag hade samma tanke själv men av en slump blev det ett par av C.acanthops. inte alls vad jag tänkt men de är supertrevliga, leker i "flocken" och betar alger som kossor! Jag skulle vilja ha en art till men jag får förmodligen stå emot till förmån för att fiskarna ska hitta en harmoni. Det är fantastiskt trevligt att se när alla tolererar varandra och håller ihoo
 4. david nordin

  ReefBuilders hos White Corals (Tyskland)

  Inte inom Schengen. Vi kanske skulle ordna en gruppresa till White Corals för Saltvattensguiden?
 5. david nordin

  721-1199 liter Omstart 720 l

  Den där var intressant!
 6. david nordin

  Vita pricken på min kirurg?

  Uvc har liten effekt. Skummare kan balla ur vid viss medicinering. Det är bra att ha koll på ev. medicins innehåll om du tänker använda det och t.ex inte medicinerar ett akvarium med koraller. Ps. Har sett ich på flera fiskar på Bromma zoo. Främst blå och gula kirurger.
 7. david nordin

  Stödmedlemmar 2018

  Mitt med :-)
 8. david nordin

  151-720 liter 300+200 liter salt

  Uppdatering. Cyklingen är "klar" sedan ett tag och jag arbetar och väntar på att diatom-fasen ska gå över. Sniglar och eremiter betar tillsammans med angelfish och en kirurg. Skaffade belysning för frag-delen idag som får vikariera tills alg-lampan anländer. Det blir en CoalBox Moon LED+ på 59w. Det lär duga fint. Fick hem en näve Chaeto linum och såg fram emot min lilla macromiljö. Erfarenhet: Istället för den harmoniska miljön jag sett framför mig är det en perfekt chaeto-tumbler :B Planen var en DSB med Chaeto ovanför men då måste jag komma på ett sätt att bromsa upp vattnet. Idag är det overflow till alg-kammaren och overflow igen till frag-delen. Resultatet är att det flyger över alg-fragment hela vägen till returpumpen som sen sätter igen. I brist på annat satte jag upp lite frag-raster som fångar upp en hel del. Returpumpen är på nivå 3 och det är bra flöde som f*n... Ps! Dagens pucko går till Maxspect sommar uppdaterat sin app till en version som kräver SD-kort uppdatering av alla enheter för att påverka dem! Bravo!
 9. david nordin

  151-720 liter 300+200 liter salt

  Håller på för fullt och slitet med att få igång mitt nya saltvattensakvarium. Har i dagsläget ett akvarium på 40L med clowner, anemoner, räkor, sniglar,eremiter,mjuka, LPS, några SPS och en stor klump alger (som kryllar av liv). Sunkigt T8-ljus, en kinastreamer och ett internfilter. Allt lever. Jag mäter inte men har knappast bra värden. Nu tillbaka till min nya fru... eller akvarium menar jag. Det är ett 300l optiwhite akvarium på 120x50x50 med beananimal överflöd. Sump med chaetokammare, refugium/fragtank samt teknikutrymmen. Det kommer bli Maxspect RSX i visningskaret, 2st gyre 230 och VA random flow generator. Maxspect Turbine Duo som returpump. Coral box D500 skummare. 2st IKEA VÄXER lampor till chaeto. Ev. Maxspect RSX till refugeum. Jebao wavemaker till refugeum/fragspace. Möbeln kommer kläs in i IKEA köksserie och ett 37cm skåp på sidan för el och teknikutrustning. De senaste veckorna har varit dryga, skärande och kapande... riktigt drygt. Imorgon limmar jag PVC och testar teknik utomhus och bara längtar efter att få höra osmosvatten droppa...
 10. david nordin

  Dumheter :-)

  Sitter och sneglar på en påse finbetong från weber. Behöver limma ihop några småstenar... finns vettiga alternativ? Utöver märkesprodukter inom hobbyn dvs. Vitbetong?
 11. david nordin

  Dumheter :-)

  Sitter och sneglar på en påse finbetong från weber. Behöver limma ihop några småstenar... finns vettiga alternativ? Utöver märkesprodukter inom hobbyn dvs. Vitbetong?
 12. david nordin

  Dumheter :-)

  Jag fick svaret att om jag kunde vänta slapp jag frakt iom samleverans. Karl Hedin ska också vara återförsäljare
 13. david nordin

  Dumheter :-)

  Finns på bl.a. Beijer och XL bygg. Kanske inte på lager men kan beställas utan extra kostnad
 14. david nordin

  finns denna?

  Visst. Finns då och då. Ligg på din favoritbutik, jag vill också ha ;-)
 15. david nordin

  151-720 liter 300+200 liter salt

  Uppdatering. Allt rullar på, sjukt tryck i gyre-pumparna. Har max 30% just nu med oceanic gyre-program och lunar cycle. Turbine körs på max 4 just nu, bara en sida ansluten med jävelusiskt tryck... Förväntade fulalger som börjar krypa tillbaka redan, doserar försiktigt KNO3. Några fiskar och en del blandade koraller. Underbart ljus från RSXen, riktigt nöjd men inser att jag måste skaffa lins för att fota Mindre arc ska byggas för mina zoa och palys. Har en hel drös med oidentifierade koraller som jag hoppas få koll på snart.
 16. david nordin

  Levande föda?

  Artemia, självodlad är näringsfattig. Den som köps är berikad. Jag brukar höra rådet att skippa just artemia och istället odlad cope- och amphipods.
 17. david nordin

  Nitritfilter

  Sand, sten, DSB. Nano bollar kanske?
 18. david nordin

  151-720 liter 300+200 liter salt

  Det närmar sig! All teknik igång, returpumpen kör på nivå 3 av 10 Dammet börjar lägga sig, eller ja; skummaren fångar otroligt mycket! Lägger sig som flyktigt mjöl i koppen! Centimetertjockt! Erfarenheter; jäklar vad det tar tid att tillverka osmosvatten - nästa gång ska jag förrtillverka och förvara massor. Det är orimligt att ha en för stor osmos-setup eftersom priset är för stort i förhållande till behöver över tid. Hyra stora vore en idé hos butikerna :-) Bean-animal; Vattnet föredrog att ta fel rör ner i sumpe. Höjdskillnaderna var viktigare än uppfinnaren förklarade. Överrinningen får inte skapa bubblor - det blir ett jäkla ljud! Skar sönder lite grova filterbitar som stoppar bubblorna - låg fallhöjd nästa gång! Slutade med att jag tog bort toppen på min t-koppling och bara har ett öppet rör ner Nu är det helt ljudlöst! Dessutom noll bubblor i sumpen.
 19. david nordin

  151-720 liter 300+200 liter salt

  Ok. Erfarenheter vinner. Den får bo kvar tills tendenserna syns, då ryker den till förmån för något i plast
 20. david nordin

  151-720 liter 300+200 liter salt

  Syrafast trådstege :-)
 21. david nordin

  151-720 liter 300+200 liter salt

  Driftsättning fortsätter :-) Trådstege monterad ovan refugeum, distans byggd för skummare... tajt som fan - i värsta fall får skummaren bo innan returen. Montage av kontrollenheter pågår. Framåt!
 22. Antibiotikaanvändande är väldigt kontroversiellt. Att använda den privat i sitt akvarium är oansvarigt, at best. Det finns upp uppsjö av alternativa metoder innan man kan diskutera användandet antibiotika i till sitt akvarium. UV, kol, vattenbyten, karantän osv. Jag skulle hellre försöka eliminera alla andra felkällor och hoppas på tillfrisknande. Om den inte klarar sig så är det trist men jag skulle oavsett inte använda antibiotika. Man kommer alltid bli av med något av olika anledningar. Det är trist men så är det. Låt antibiotika vara och tänk på framtiden, resistens etc.
 23. david nordin

  151-720 liter 300+200 liter salt

  Lite snabb scape... forts. Imorgon
 24. david nordin

  151-720 liter 300+200 liter salt

  Lite frånvaro @_@ 1v själv på sjukan för bukspottskörteln, 2v med för tidigt född bäbis... Äntligen hemma och igång med lite vardag och babymys. Lite uppdatering: Möbeln är klar - wihaa. Blev riktigt nöjd faktiskt. Genomföringar klara och täta! Vattenfyllt och läckageprovat. Eldragningar klara för UPS/prioriterad kraft och normalkraft. Har börjat montera och förbereda för aquascapen :-)
×