Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

david nordin

Medlem
 • Antal inlägg

  79
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av david nordin

 1. Sitter och sneglar på en påse finbetong från weber. Behöver limma ihop några småstenar... finns vettiga alternativ? Utöver märkesprodukter inom hobbyn dvs. Vitbetong?
 2. Jag fick svaret att om jag kunde vänta slapp jag frakt iom samleverans. Karl Hedin ska också vara återförsäljare
 3. Finns på bl.a. Beijer och XL bygg. Kanske inte på lager men kan beställas utan extra kostnad
 4. Visst. Finns då och då. Ligg på din favoritbutik, jag vill också ha ;-)
 5. 151-720 liter

  Uppdatering. Allt rullar på, sjukt tryck i gyre-pumparna. Har max 30% just nu med oceanic gyre-program och lunar cycle. Turbine körs på max 4 just nu, bara en sida ansluten med jävelusiskt tryck... Förväntade fulalger som börjar krypa tillbaka redan, doserar försiktigt KNO3. Några fiskar och en del blandade koraller. Underbart ljus från RSXen, riktigt nöjd men inser att jag måste skaffa lins för att fota Mindre arc ska byggas för mina zoa och palys. Har en hel drös med oidentifierade koraller som jag hoppas få koll på snart.
 6. 151-720 liter

  Håller på för fullt och slitet med att få igång mitt nya saltvattensakvarium. Har i dagsläget ett akvarium på 40L med clowner, anemoner, räkor, sniglar,eremiter,mjuka, LPS, några SPS och en stor klump alger (som kryllar av liv). Sunkigt T8-ljus, en kinastreamer och ett internfilter. Allt lever. Jag mäter inte men har knappast bra värden. Nu tillbaka till min nya fru... eller akvarium menar jag. Det är ett 300l optiwhite akvarium på 120x50x50 med beananimal överflöd. Sump med chaetokammare, refugium/fragtank samt teknikutrymmen. Det kommer bli Maxspect RSX i visningskaret, 2st gyre 230 och VA random flow generator. Maxspect Turbine Duo som returpump. Coral box D500 skummare. 2st IKEA VÄXER lampor till chaeto. Ev. Maxspect RSX till refugeum. Jebao wavemaker till refugeum/fragspace. Möbeln kommer kläs in i IKEA köksserie och ett 37cm skåp på sidan för el och teknikutrustning. De senaste veckorna har varit dryga, skärande och kapande... riktigt drygt. Imorgon limmar jag PVC och testar teknik utomhus och bara längtar efter att få höra osmosvatten droppa...
 7. Sitter och sneglar på en påse finbetong från weber. Behöver limma ihop några småstenar... finns vettiga alternativ? Utöver märkesprodukter inom hobbyn dvs. Vitbetong?
 8. Artemia, självodlad är näringsfattig. Den som köps är berikad. Jag brukar höra rådet att skippa just artemia och istället odlad cope- och amphipods.
 9. Sand, sten, DSB. Nano bollar kanske?
 10. 151-720 liter

  Det närmar sig! All teknik igång, returpumpen kör på nivå 3 av 10 Dammet börjar lägga sig, eller ja; skummaren fångar otroligt mycket! Lägger sig som flyktigt mjöl i koppen! Centimetertjockt! Erfarenheter; jäklar vad det tar tid att tillverka osmosvatten - nästa gång ska jag förrtillverka och förvara massor. Det är orimligt att ha en för stor osmos-setup eftersom priset är för stort i förhållande till behöver över tid. Hyra stora vore en idé hos butikerna :-) Bean-animal; Vattnet föredrog att ta fel rör ner i sumpe. Höjdskillnaderna var viktigare än uppfinnaren förklarade. Överrinningen får inte skapa bubblor - det blir ett jäkla ljud! Skar sönder lite grova filterbitar som stoppar bubblorna - låg fallhöjd nästa gång! Slutade med att jag tog bort toppen på min t-koppling och bara har ett öppet rör ner Nu är det helt ljudlöst! Dessutom noll bubblor i sumpen.
 11. 151-720 liter

  Ok. Erfarenheter vinner. Den får bo kvar tills tendenserna syns, då ryker den till förmån för något i plast
 12. 151-720 liter

  Syrafast trådstege :-)
 13. 151-720 liter

  Driftsättning fortsätter :-) Trådstege monterad ovan refugeum, distans byggd för skummare... tajt som fan - i värsta fall får skummaren bo innan returen. Montage av kontrollenheter pågår. Framåt!
 14. Antibiotikaanvändande är väldigt kontroversiellt. Att använda den privat i sitt akvarium är oansvarigt, at best. Det finns upp uppsjö av alternativa metoder innan man kan diskutera användandet antibiotika i till sitt akvarium. UV, kol, vattenbyten, karantän osv. Jag skulle hellre försöka eliminera alla andra felkällor och hoppas på tillfrisknande. Om den inte klarar sig så är det trist men jag skulle oavsett inte använda antibiotika. Man kommer alltid bli av med något av olika anledningar. Det är trist men så är det. Låt antibiotika vara och tänk på framtiden, resistens etc.
 15. 151-720 liter

  Lite snabb scape... forts. Imorgon
 16. 151-720 liter

  Lite frånvaro @_@ 1v själv på sjukan för bukspottskörteln, 2v med för tidigt född bäbis... Äntligen hemma och igång med lite vardag och babymys. Lite uppdatering: Möbeln är klar - wihaa. Blev riktigt nöjd faktiskt. Genomföringar klara och täta! Vattenfyllt och läckageprovat. Eldragningar klara för UPS/prioriterad kraft och normalkraft. Har börjat montera och förbereda för aquascapen :-)
 17. Oroväckande tillit och tveksamt syfte...
 18. Jag hade fokuserat på skummare och returpump.
 19. Det är vettiga produkter från en bra företag. De kompletterar levande sten om inte annat.
 20. Det borde vara mer ändå. Cirka 1:4
 21. Spillvattnet behövs, det är mycket i relation till osmosvatten :-(
 22. Sen stenkoll på verktyg, ev bräda mm. Akvarieverktyg och köksredskap blandas ej
 23. Du ser hur allvarligt våra veteraner ser på dem. Jag har en liten koloni hemma med turkos färg. Överväger att destruera dem med
 24. 151-720 liter

  Jag har hört varierande saker om kvalitet på deras fiskar, låg salthalt etc. Handlar du via t.ex triton eller aquariatech vet du att fiskarna äter och tar rätt foder samt har genomgått karantän och kontrollerats.