Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

MARHAG

Medlem
 • Antal inlägg

  187
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av MARHAG

 1. Frågan är var kommer Aluminiumet ifrån? som jag sa är detta inget som jag normalt mäter så jag vet inte när det kommit in i systemet. Är det något från denna uppstarten? eller kommer det från stenen som jag återanvände som hade varit i akvariet i över 10år. Inget minne av att jag använt något Aluminium basserat innan.
 2. Hej igen! I samband med att jag började planera en omstart kom jag på att det var ett tag sen jag skrev något här på Saltvattensguiden. Närmare runt tio år kom jag fram till att det var och det senaste var byggnationen av akvariet för de som är intresserade sök på ” Det evigt försenade akvariebygget”. Men så kan det bli när det vanliga livet kommer i mellan. Så jag tänkte starta en ny tråd som börjar som en avslutande sammanfattning av lärdomarna av bygget som jag gjorde och hur det har fungerat under åren, och går sedan vidare med planerna för omstarten ser ut. Tanken började som en uppsättning med fiskar och bara några enstaka koraller. Detta ändrades till ett ”fish-only with live rock” med framförallt kejsare och kirurg fiskar. Systemet har varit igång konstant i ca 10 år, men nu är det dags för en förändring Vad som fungerade som tänkt… Redundanta retur pumpar. Mycket användbart då en gick i sönder under semestern och det tog flera veckor att få en ny. Kombinationen med mycket vatten, mycket levande sten och måttligt med fisk gav mycket stabila vatten värden och gjorde att jag kände mig lugn när jag var borta i jobbet under flera dagar. IKS systemet hanterade övervakning och automatisering som tänkt. Saker som inte fungerade som tänkt. Tunze stream pumparna generation 1, magnet fästena var kassa och gick sönder hela tiden och pumparna gick i sönder en efter en inom något år. PVC rören som fästes i botten och som stenen låg på var tänkt att hjälpa och hålla rent under stenen. Det fungerade inte all skit försvann in där under tillsammans korallsanden. Tanken var att pumpar skulle blåsa under stenen och så hålla rent fick det aldrig fungera som jag tänkt. Andra saker/utrustning som gått åt under åren 1st IKS huvudenhet. 1st vattenkylare. 2st deltec externa pumpar. 4st tunze stream pumpar. X antal powerhead pumpar av olika fabrikat. Flera uppsättningar av lysrör och mh lampor än jag kan hålla reda på. Som sagts innan av andra detta kan vara en dyr hobby……
 3. Jag hade 0.0406 mg/l. Inget i mitt osmosvatten så det borde komma från filtermediat eller saltet.
 4. Bra påpekande det tänkte jag inte på. Jag använde Aquaforest Phosphate minus innan (när testet togs), vet inte ifall det är aluminium baserat. Har historiskt använt RowaPhos, men affären hade inte det hemma när jag behövde det. Då får vi leta upp en Al "remover" sedan... Glömde skriva att vi hade en spik på Nickel också, var nu den kom ifrån?
 5. Ok, det har varit ett tag sedan som jag skrev något i denna tråd. Man kan säga att omstarten kommit lite av sig. Man kan summera det som följande, min "teknik" för att rensa upp den gamla levande stenen kan se som ett misslyckande. Stenen har släppt ifrån sig seriösa mängder PO4 i vattnet som gav värden som jag aldrig har uppmätt tidigare. Lyckligtvis upptäckte jag detta innan jag satte in något levande. dock inte innan en helt fantastisk alg explotion inträffade. Så det jag har ägnat mig åt den senaste tider är att byta vatten, byta mättat filter material (otroligt hur fort det mättades) och mekaniskt bekämpa algerma med en borste. Nu börjar vi närma oss vatten värde som man kan leva med, men vad som var förvånande var spiken på Al i testet jag skickade iväg. Detta är något som jag normalt inte mäter så jag har inget att gå på ifall det är avvikande eller ej, men det kanske är relaterat till saltet som jag inte har använt innan? Ska skicka iväg ett test till för att få värdet bekräftat och sen bestämma vad jag ska göra åt det. Dock så skulle jag vilja ha tips på några robusta algätare att sätta i först. Behöver hjälp att äta upp alla alger som borsten inte kan få bort. Helst ska de äta alla typer av alger...
 6. Dax för en uppdatering. Sommaren är slut och det är mer läge att ägna sig åt inomhus aktiviteter. Ny returpump är installerad. Intressant och se orginal och ny version brevid varandra en del har hänt. Den ena en 220V AC dump och den andra en DC pump. Den ena varm och den andra sval. I fallet med DC pumpen så utvecklas värmen i denna modulen istället. Den blir VARM och i fallet med tysk ordning så visar displayn inte procent talet för effekt som används utan det exakta effekt talet. Eftersom pumpen är på 80W så innebär det att den går med 100% effekt. På pappert så ska de vara snarlika, men bara känna på utblåset från pumparna så märker man att över 10 år konstant gång satt sina spår. Dock en sak som jag vill ge deltec beröm för den nya pumpen passade perfekt, behövde inte ändra någon rördragning och anslutningarna satt på exakt samma ställe med exakt samma gänga. Pump bytet tog typ 1 min och sen var allt klart.
 7. Både ja och nej. Akvariet tog otroligt lång tid att gå igenom sina uppstart cykler. I närmare två månader så såg akvariet helt sterilt ut innan de vanliga tecknen som man ser vid uppstart. Dock så har en av mina retur pumpar gått sönder och jag har inte fått tag i en lämplig ersättning som passar till rördragningen ännu. Så därför har jag valt att inte sätta in något levande ännu.
 8. Hej, nägon som vet var jag kan köpa IKS kalibrerings vätskor till deras olika probar?
 9. Hej, tittade igenom mitt skåp med tester och en del är ganska gamla. Jag antar att de inte är pålitliga i all evighet så jag ska skaffa några nya. Har använt Saliferts tester förr varit sådär nöjd med dem. Några har varit svåravlästa och därför så blir resultatet en tolknings fråga vilket inte är så bra. Så frågan är vad är bra idag? Pålitliga och lätt avlästa? Vad använder ni?
 10. Då borde du vara ok, kontrollera extra noga när du fyller på vatten att där inte är någon läcka för då följer vattnet gängan ut.
 11. Svårt att se exakt hur snett det blev, men blev det inte för mycket så räcker tätningarna. Silikon binder inte bra till pvc plasten i genomföringen så den hjälper dig nog inte mycket, och tätningen sker mellan kanten på genomföringen och glaset. Missade att du frågade om uppfyllnad. Silikon är inte ett bra material här då även när den torkat är där lite flex i den. Tror inte det blir bra..
 12. Någon som testat aquforests tester?
 13. En sak till att tänka på är att den typen av batterier som är i dessa bankarna är väldigt känsliga för att vara i ballans med varandra. När cellerna är tillsammans i en produkt så har tillverkaren sätt till att detta problemet hanteras internt i enheten. Men när du kopplar ihop flera enheter så kan denna hantering inte göras och problem kan uppstå. Fick en ordentlig genomgång av hur denna typer av batterier fungerar när jag funderade på att bygga en powerbank modell större av batteri leverantörn. Det finns batterier som är byggda för att kopplas ihop men med stor sannolighet så är det inte sådanna i powerbanks för USB laddning.
 14. Slanten kom oförskämt nära i sin gissning. Idag på morgonen så blev akvariet äntligen fyllt.. Förfiltrena är nu så igensatta att jag tappar över halva vattentrycket in i osmos filtret. Men det kan vi leva med, akvariet är fyllt! Dåliga nyheten, tappade min salthalts mätare i golvet så nu fungerar inte den längre. Tänk vilka jobbiga problem man kan få när man ska blanda till över 2000 liter saltvatten. Men där står på spannarna hur mycket saltvatten de räcker till och därför börjar vi med att hälla i tre spannar med salt. Vi kommer att behöva mer men den sista spannen salt sparar vi till vi kan mäta salthalten igen. Sen så blir det uppstart enligt klassisk modell...
 15. 151-720 liter

  Prova att dra igång filtrering med aktivt kol ifall du har hemma. Ifall plasten har släppt något i vattnet så kan det hända att denna filtering kan ta det...
 16. Jag hade några clowner för några år sedan som tidvis uppträdde som "clowner" med en del skumma beteende, men sova vid ytan var inte ett av dem. De föredrog en mjukkorall att sova i. Har du något "mysigt ställe för dem att dra sig undan till? Ibland kan man få lite skumma beteende när fiskar inte kan göra vad som de skulle göra i naturen... //Markus
 17. Jag trodde att jag inte skulle ha något att skriva på ett tag, men jag känner behovet att skriva av mig lite. Ämnet för denna post är kinesiskt vattentortyr. I originalversionen band de fast den utsatta och droppade vatten i pannan tills de erkände vad man nu ville att de skulle erkänna. I akvarievärldens version så är det att titta på dropparna som droppar ut ur osmos filtret och ner i akvariet och bedöma hur lång tid det är kvar innan det är fullt… och som extra krydda titta på tryckmätarna före och efter förfiltrerna och bedöma i vilken takt filtrena håller på att sättas igen och undra ifall akvariet kommer att fyllas upp innan filtrerna är igensatta... Akvariet är nu halv fullt, men väntan fortsätter. Osmos filtret ska ge 380L per dygn vid 3,5 bars vattentryck och vattentemperatur på 25 grader. Ett vattentryck på 4bar har vi men temperaturen är betydligt närmare 5 än 25 grader. Erfarenhet verkar peka på 200L per dygn är närmare sanningen under dessa förhållande…. Men vi låta saker vara och låta filtret jobba på.
 18. Som så mycket annat i världen så är allt relativt. och gämnfört med en Acanthurus sohal som jag hade så var Acanthurus Triostegus på gränsen att bli helgonförklarad. Men som lasse säger svår att vänja in och dyker inte upp i handeln så ofta, får i pricip beställas om du vill ha en är min erfarenhet. //Markus
 19. Hej, jag håller på med en omstart av mitt aktarium ni som är intresserade kan följa det i tråden "Omstart av 1900 liters inwall och av saltvattens intresset". Jag har valt att lyfta ut denna frågan ur tråden då denna gäller fiskar. Jag håller på att sätta ihop en lista på kandidater till akvariumet när det är igång igen. Kraven på fisk är att de ska vara små, leva i stim, vara revsäker och gärna ovanlig, något som inte alla har. Någon som har några förslag? Har själv funderat på följande Chromis cyaneus Pseudanthias pictilis Pterapogon kauderni Inte de mest ovanliga fiskarna men de visar på ungefär vad jag är ute efter.
 20. Är det Chromis cyaneus du har? letar efter någon med erfarenhet av dessa.
 21. 721-1199 liter

  Jag har alltid haft uvc och aldrig fått utbrott av vita pricken så det har synts på fiskarna, dock så har jag också undvikigt "prickmagneter". Är antagligen ren tur att jag sluppit detta problem. Anledningen till frågan är att min dotter vill ha en "Doris" och jag överväger vilken mängd problem jag kan få ifall jag gör henne till viljes..
 22. Var köpte du dom? Har bara sett varianter med plast.
 23. 721-1199 liter

  Så bra att din palettkirurgen överlevde. just deras känslighet för vita pricken har gjort att jag själv har hållt mig borta från dem. Men en fråga relaterat till ditt utbrott av vitapricken, använder du uvc på ditt huvudkar eller i karantänen?
 24. Annat tecken på vad som händer med åldern, T5 hade reflektorer från början men deras plastfästen blev spröda och gick isönder. Så nu har jag inga reflektorer längre Nya är på inköpslistan, blir antagligen tillsammans med nya T5 rör...
 25. http://www.reefshops.com/category-5/metal-halide-bulb/ Tyvärr har ingen nova 2 liggande det var en giesemann en lamps ramp ifall jag inte minns fel.