Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

BatmanGefle

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  718
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  16

Anseende bland gemenskapen

332 Excellent

1 följare

Om BatmanGefle

 • Födelsedag 1976-11-14

Profilinformation

 • Förnamn
  Martin
 • Stad
  Gävle
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-02-01
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  576
 • Akvarie mått
  160x60x60
 • Akvarietillverkare
  Diamantaquarien
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x Radion XR30 G3
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble King Double Cone 200
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Olika koraller
  Tekniken
  Kemi och biologi
 • Antal år inom sötvatten
  5
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  100x45x30 (100l vattenvolym ink. refugium 40l)
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

1 766 profilvisningar
 1. Med en https://shop.foretagsakvarium.se/product/osmos-koppling-till-kran kan du skruva av och på osmosanläggningen på t ex duschblandaren eller anslutningen till tvättmaskin på kranen om du har sån... Obs att gängorna kan ev. skilja lite mellan olika blandare så dubbelkolla innan.Jag fick skruva dit en gängadapter/övergångskoppling för att min skulle passa. Sent using Jedi mind trick.
 2. Bild 1 tycker jag ser ut att vara svamp (de verkar ha en trådig struktur i sig). Bild 4 verkar vara knapp/palytoa (tycker mig se tentakler runt om själva skivan). Sent using Jedi mind trick.
 3. Jag tycker det. Men Lasse hade även han dåliga erfarenheter av just min modell (svajig) så jag fattade inte riktigt om jag gjort fel på nåt sätt då min alltid ställt sig på ett värde och stannat där... Sent using Jedi mind trick.
 4. Nu då du säger det så är det ju rätt självklart att tidigare kalibrering påverkar... Provade just nu...i karet visar den 8.16 (från det jag slår på mätaren så tar det ca tre sekunder innan stabilt värde visas i displayen). Detta värde behålls utan flux i runt två minuter som jag stod och tittade. Då elektroden sätts i ett glas utanför systemet visar den 8.15 och det värdet behålls utan flux i ca två-tre minuter. Ingen skillnad då jag rör vid kabel/kontakt (förutom då jag med andra handen jordade mig med att ta i elementet som en dubbelkoll ). Jag är främst intresserad av att se när min Sofnolime behöver bytas (för byter jag den i tid så ligger min pH schysst på dryga 8,2 dagtid). Om pH är exakt 8.16 eller 8.22 är av mindre intresse för mig...
 5. 151-720 liter

  Några bilder mest bara för att "-Varför inte?".... Gröna montin var runt 5x5cm förra vintern...runt 25x25cm nu! Om allt växte som den så skulle det ju vara...tråkigt (jag menar, nu får jag ju fundera lite varför andra koraller inte är sitt bästa jag)... Sent using Jedi mind trick.
 6. Menar du att man kan använda metoden att kortsluta kontakten för att "kvalitetstesta" en pH-mätare? Dvs då min Milwaukee visar 6,80 så är det ett säkert tecken på att den kommer mäta fel/ge osäkra mätningar även med en bra elektrod? Jag har en kvalitetselektrod nu (den billiga Hong Kong-elektroden förstod jag ju att den skulle fallera, men det var nyttigt att få se hur den betedde sig....särskilt som det knappt kostade något). Kan jag ändå inte lita på värdena för mätaren inte är tillräckligt bra anser du? Ska inte sånt ge sig tillkänna med svajande siffror i displayen och att den mäter ojämna värden tätt inpå varandra?
 7. Men du kan väl skicka prover till Triton även om du bor i det vänliga grannlandet i väst? Själva testet/provrören kan du ju köpa av en svensk butik på postorder om de inte finns i Norge...och sen bara på med utlandsporto och iväg med det till Tyskland som vanligt? Järn funkar dock inte att mäta ens hos Triton. Deras LOD är flera ggr högre (minns jag rätt så är det avsevärt mycket högre) än normala värden i havsvatten, så du kan ha kanonbra värde men ändå inte få utslag på det. Dock verkar det vara ganska svårt/relativt ofarligt att överdosera om man läser det (lilla) som finns om revkar och järn. ( http://www.advancedaquarist.com/2002/8/chemistry ). Sent using Jedi mind trick.
 8. Instämmer med David; jag märker oerhört tydligt på mina Chaeto och Caulerpa om något händer med jodhalten! Jag doserar 2-3ml/dygn av Saliferts på 580 liter vatten och ca 35 liter refugium. Även järn fick jag dosera tidigare, men sedan jag började med Tritons Base Elements (den som är anpassad för Tritonmetoden) som Balling så behöver jag inte det längre. Mäter enbart via Triton, inga hemmatester. Sent using Jedi mind trick.
 9. Då de ömsar så gömmer de undan sig i några dagar/en vecka och rör sig knappt. Sedan är det full fart igen! Kan vara det... Bara att låta dem vara i fred.
 10. Sedan ett tag har min fungia en ny mun. Har sökt runt lite på interwebs då jag hört att fungia delar sig inte; de knoppar av sig eller sexar sig. Dock verkar det vara total förvirring om vad som faktiskt är sant och riktigt! Någon här som kan ge ett svar? Vi pratar om att den haft den nya munne i runt två-tre månader (jag skrev tydligen inte upp när jag först såg den), så vad som än händer så går det inte fort... Sent using Jedi mind trick.
 11. 151-720 liter

  Grymt! Jag är hemma på fredag, men inte mellan kl.15-19. Före och efter går bra. Jag pm:ar min adress och tel.nummer. Jag har fått nya BTA under veckan (har 6st nu!) om du är intresserad. Dock är jag totalt värdelös på att pilla lös dem (och stenen går inte att ta upp) men vi kan prova en gång till om du är intresserad av en...
 12. Gör gärna en byggtråd här på forumet så man kan läsa hur saker och ting fortgår med karet. Såna är uppskattade!
 13. Hej, min syn på saken är denna; 1) skaffa några kilo levande sten (från nån annars kar eller från en affär) så introducerar du "rätt" organismer (pods, olika bakterier, andra småkryp som ormsjöstärnor mm). Att starta med enbart död sten och bakterier på flaska rekommenderar jag inte. Jag har gjort så själv och det gav mig en massa strul att i efterhand få till en mikrofauna...plus att "fel" saker kan få fotfäste då konkurrens från de goda saknas. Ja, du kan få oönskade saker med på "begagnad" sten (glasrosor mm), men jag ser det som att fördelarna uppväger nackdelarna med råge. Jag skulle kört både skummare och belysning under cyklingen. Sök här på forumet om hur Lasse startar sina kar (med en fisk som sakta matas mer och mer och på så sätt startar upp kvävecykeln). Har inte använt den metoden själv än, men kommer att göra det på nästa kar. 2) makroalger behöver bl a fosfat och nitrat för att växa och det har du inte i vattnet om du startar enbart med död sten (inget organiskt material i stenen som kan brytas ner). Startar du med levande sten så finns det där, men kanske inte i så stora mängder alla gånger (beror på hur mycket döda organismer det finns i stenen). Personligen skulle jag nog startad upp refugiet i samband med att cyklingen är klar och jag börjar introducera fler fiskar som matas dagligen. //M
 14. 151-720 liter

  Jag har massor! Jag kommer hem på tisdag, så i slutet av nästa vecka kan vi ses (jag tar jättegärna lite gorgonia)! Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
 15. Nix. Harmlösa filtrerare. Skickat från min SM-G950F via Tapatalk