Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

BatmanGefle

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  888
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  19

Anseende bland gemenskapen

421 Excellent

1 följare

Om BatmanGefle

 • Födelsedag 1976-11-14

Profilinformation

 • Förnamn
  Martin
 • Stad
  Gävle
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-02-01
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  576
 • Akvarie mått
  160x60x60
 • Akvarietillverkare
  Diamantaquarien
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x Radion XR30 G3
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble King Double Cone 200
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Olika koraller
  Tekniken
  Kemi och biologi
 • Antal år inom sötvatten
  5
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  100x45x30 (100l vattenvolym ink. refugium 40l)
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

2 029 profilvisningar
 1. Då tror jag att man kan säga att det är lugnt. [emoji16] Sent using Jedi mind-trick.
 2. Första året blåste min fläkt ut luft från sumpen direkt mot en vägg (har vänt på fläkten nu) och jag har inte sett minsta antydan till att tapeten/väggen har farit illa, så det tror inte jag heller. Men en konstant fuktig yta är ju grogrund för mögel så att funderingen finns där är ju bra...Så länge man har bra fart på fläkten så tror jag det är ok då luftfuktigheten i bänken och utanför blir i stort sett lika stor då. Minns jag rätt så byter min fläkt ut sumpluften tio ggr/timme och jag har samma luftfuktighet i bänken som i rummet. Sent using Jedi mind-trick.
 3. Sätt ett skydd för väggen om du vill att fläkten ska blåsa ut luft så väggen blir skyddad? En liten spillbit av plexi eller nåt du har liggande? Med distanser mellan vägg/skydd så får du en luftspalt så det inte samlas fukt på baksidan. Eller blås in luft i skåpet (så gör jag). Skillnaden på att blåsa in eller ut luft tror jag är marginell... Det viktiga i sammanhanget är att luften i sumpen rör på sig och byts ut. Men det är bara min uppfattning. Sent using Jedi mind-trick.
 4. Jepp. Sent using Jedi mind-trick.
 5. Lite svårt att se exakt på bilderna, men jag tycker det ser ut att vara Stomatella till 99%. Stomatella är bra skit! Algätare. Gratis städpatrull! Sent using Jedi mind-trick.
 6. Eremiter beter sig just så då de ömsar; sitter stilla på samma ställe i några dagar/en vecka. Gärna lite undanskymt (mina gillar att sätta sig i koraller av nån anledning). Sent using Jedi mind-trick.
 7. Ok. Sent using Jedi mind-trick.
 8. Följdfråga: måste död vävnad avlägsnas eller kan små fläckar läka om man blåser bort det döda med pipett nån gång per dag? Sent using Jedi mind-trick.
 9. Det fick faktiskt bättre än jag trodde att skära på plats. Jag hade räknat med att den skulle dra ihop sig så den knappt skulle gå att nå, men det kunde den inte. Det var ju inget som skulle kunna klassas som hjärnkirurgi, men lyckades skära/nypa bort det mesta av det stora såret tror jag... [emoji16] Har aldrig skurit/fraggat mjukisar innan så nu får vi se hur den reagerar...tvärdör eller läker ihop... Nån deciliter panikkol i strumpa får ta hand om skiten den släpper ut så resten kanske inte blir så påverkade. Sent using Jedi mind-trick.
 10. Mmm...jag hade hoppats på ett annat svar! [emoji23] Jag har ett högt kar (kanten är i höjd med mina armhålor) och den sitter i mitten, längst bak, med överrinningsboxen på ena sidan och en revpelare snett framför på andra sidan så jag tror inte jag lyckas använda båda händerna samtidigt för att operera på den (att stå på en stol lutad över karet för att nå känns sådär)! Och att skära med bara en hand kan ju bli svårt kanske... Sent using Jedi mind-trick.
 11. Men du menar ta bort det nekrotiska på plats i karet? Sent using Jedi mind-trick.
 12. För ett par dagar sedan såg jag några fläckar med nekros på min sarcophytum (som varit frisk och kry och stått på samma ställe i månader). En orsak kan vara att sjöborren drog med sig en ganska stor gren av 'green slimer'-acro som hamnade alldeles bredvid den och att den sedan bränt den. Oavsett orsak så blir det bara större fläckar av död vävnad... Andra koraller i närheten visar inga tecken på ohälsa. Inte sett något djur som tuggat på den, men det kan ju dock inte uteslutas (men jag vet inte riktigt vilket djur som skulle äta på den). Den är ordentligt fastväxt allra längst bak med foten djupt inne bland stenarna, och dessutom så har den växt fast på en annan sten halvvägs upp på stammen...så den sitter där den sitter! Så hur skulle ni gjort? Tagit saxen och helt enkelt klippt bort nekrosen så gott det går (den är svår att nå så det skulle blir ganska klumpigt och grovt). Eller klippt av hela stammen så långt ner det går, tagit ut toppen och skurit bort nekrosen med lite mer precision och sedan doppat i jod och limmat fast det som är kvar av stammen/toppen på en liten sten som en stor fragg? Eller något annat? //Martin Sent using Jedi mind-trick.
 13. Har inte stenkoll på när jag först såg det (han har ju som sagt haft det ett tag, men då det inte verkar störa honom så har annat fått prioritet) så jag kan inte säga vilket/vilka djur som blev introducerade innan... Sent using Jedi mind-trick.
 14. Ph har aldrig varit under 7.85 (och det var ett extremfall då skummaren la av under ett antal dagar då jag var bortrest) under det året jag mätt regelbundet. Ligger mellan 8.0 (natt) och 8.25 (dag) normalt. Jag tycker inte det liknar popeye, men just grumligheten stämmer. Dock så tycker jag inte att själva svullnaden av ögat liknar det...men det kan ju vara en mild variant för all del. Sent using Jedi mind-trick. Edit: han har ej haft någon skada på ögonen vad jag vet.. men...han råkade bli stucken av en diadema för länge sen. Där finns det ju en chans att han fått en infektion som sedan satt sig i ögat. En fråga dock: vid popeye, svullnar alltid ögat upp och ser ut att ramla ut eller kan det vara popeye fast med väldigt lite 'pop'..?
 15. 151-720 liter

  Det hände en sak i söndags... Glädjeämnen: verkar äta rätt bra redan. Nafsar efter frysmat och tror den pickat lite på Massticks oxå. Och...DEN HAR REDAN SATT I SIG EPPA GLASROSOR!! Skitämnen: min dejardinii är en mobbare! Första dagen blev jag tvungen att släcka helt och sätta upp en spegel då jag väl smög igång ljuset igen för att få det dugligt lugnt! Nu är det relativt lugnt då kirurgen mest markerar och inte attackerar (även om det fortfarande händer). Chelmon verkar inte överstressad över det hela, men den är förpassad till den väldigt vänstra delen av karet. Minsta försök att utforska resten motas mycket bestämt bort av kirurgen! Ska dissekera en av pôjkens gamla leksaker och ta en plastspegel och tejpa fast på karets högra sida för att se om det kan distrahera tillräckligt mycket utan att hetsa de andra kirurgerna och kaninfisken för mycket... Vill helst inte in med mer sten (för att störa reviren) eller ommöblera befintlig sten (det mesta av min sten är cementerad, så jag har bakbundit mina egna händer där...). Eventuella tips mottages tacksamt! Sju av sju vattenbyten gjorda och Tritontest skickat. 22 kg salt tillfört via dessa byten (och 22 kg är ungefär vad tanken totalt innehåller). Teoretisk molybdenhalt bör vara 28ppm nu...fortfarande för högt, men åtminstone inte 76ppm som det var innan! Med lite biologisk förbrukning så kanske till och med ungefär där det bör ligga (12ppm). I övrigt förväntar jag mig bara en bättre (lägre) magnesiumhalt och att jod är närmre riktvärdet då jag ökat doseringen på det. Efter ett par veckor med MYCKET generös matning (dock inte hämningslös matning) så ser jag följande; - refugiet har exploderat i tillväxt (förväntat). - lps mår förträffligt och blåser upp sig som en epa-raggare med ny plysch i taket på Volvon. T o m så har Ricordea yuma fått tillbaka sin blå färg (de har varit pappersvita i nån månad innan). - sps mår bra! Om något så är de bleka, inte mörka! - algväxt på stenar, sand och rutor är oförändrad (dvs mycket modest). Sent using Jedi mind-trick.