Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

BatmanGefle

Moderator
 • Antal inlägg

  1 032
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  27

Anseende bland gemenskapen

548 Excellent

1 följare

Om BatmanGefle

 • Födelsedag 1976-11-14

Profilinformation

 • Förnamn
  Martin
 • Stad
  Gävle
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-02-01
 • Antal år inom saltvatten
  3
 • Akvarievolym
  576
 • Akvarie mått
  160x60x60
 • Akvarietillverkare
  Diamantaquarien
 • Ljusuppsättning
  Hybrid
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  ATI Powermodule hybrid 3x75W LED + 8x54W T5.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble King Double Cone 200
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Olika koraller
  Tekniken
  Kemi och biologi
 • Antal år inom sötvatten
  5
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  100x45x30 (100l vattenvolym ink. refugium 40l)
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

2 492 profilvisningar
 1. Aha! Sent using Jedi mind-trick.
 2. Lite så upplevde jag det då jag bytte från Radion till ATI-hybrid oxå (men i mitt fall kan det ju ha en del med att jag numera även har t5:or); att det man tycker borde vara rätt starkt/ordentligt ljus i själva verket inte är det... Mätte du även precis rakt under klustren och sedan på samma djup men nån decimeter åt sidan? Om ljuset är väldigt punktformigt menar jag. Par på 200 som mest låter väldigt lite på 70% tycker jag... Jag menar inte att du har fel eller nåt, utan jag är bara intresserad. Sent using Jedi mind-trick.
 3. Jepp, BTA (Entacmaea quadricolor). Bilden borde vara en Clavularia sp. Sent using Jedi mind-trick.
 4. Här är vi trevliga idioter allihopa [emoji6] Ang. anemon så tycker inte jag att de är speciellt kinkiga...den enda gången jag fått mina att vantrivas var när jag körde nitrat/fosfat in i kaklet med kolkälla, annars spelar det inte nån riktig roll vad jag gör; de ser lika dana ut oavsett! Många matar sina men jag har aldrig gjort det och som mest hade jag nio stycken (jag började med en ensam anemon) så det är absolut inte ett måste, även om det går att göra så... Den största nackdelen tycker jag är att de vandrar och sätter sig där DE vill sitta, inte där DU vill att de ska sitta. Se om du kan hitta en anemon privat först, för de är orimligt dyra i butik tycker jag (cirka 600:-). Sent using Jedi mind-trick.
 5. Där är jag till 100% överens med Lasse! Med en väl tilltagen städpatrull kan du ha nästan vilka näringsvärden (fosfat och nitrat) som helst och aldrig se skymten av nån besvärande fulalg (om algerna blir uppätna lika fort som de växer till så kan de ju aldrig bli stora och till besvär...och för att hinna äta upp dem i samma takt som de växer behövs många algätare/städare för alger växer fort som f*n). Sent using Jedi mind-trick.
 6. Hej och välkommen! Fiskfrågorna lämnar jag till någon annan, men med koraller kanske jag kan hjälpa till med några tips... - En BTA (Bubble Tip Anemone) ger färg och även rörelse. Och clownerna kan "bygga bo" i den. - Acanthastrea är ordentliga färgklickar och tämligen tåliga. - Montipora är generellt ganska tåliga koraller och finns i olika färger. Även om ovanstående är rätt enkla och tåliga så behöver man ju ha viss koll på vattenvärden men inget överdrivet... Och ert ljus bör räcka till utan problem även för många sps. Putsarräka funkar utan problem och är både fredlig och rolig att titta på. Eldräka går oxå bra. //Martin Sent using Jedi mind-trick.
 7. Rowa har jag provat själv att det fungerar, men om jag fattar det rätt så tar de flesta GFO upp alu i någon mån. Rowa har dock den fördelen att det släpper inte ifrån sig barium som andra järnbaserade gärna gör. Nu ska förhöjda bariumnivåer inte vara något egentligt problem, men kan man hålla nivåerna nere med enkla medel så kan man lika göra det (tycker jag). Sent using Jedi mind-trick.
 8. Rowaphos fosfatremover. Sent using Jedi mind-trick.
 9. Men ett väldigt low-tech och enkelt sätt. Sent using Jedi mind-trick.
 10. Doserpumpar är normalt fristående. Den på bilden har en display mitt på, så den kräver ingen dator. Doserpumpar får man vad man betalar för, så sök runt lite här och på nätet och läs recensioner så får du lite kött på benen. Jag har Aqua Medics Reefdoser Evo4 och även om jag kommer byta ut den i framtiden, så är jag ändå rätt nöjd med den mht priset. Sent using Jedi mind-trick.
 11. Du stoppar i ett insug och ett urblås i karet, sen kör den runt allt vatten i nån timme så det blandas, sen tömmer du awc:n. Så på t ex 106-litersmodellen så byter du inte automatiskt just 106 liter utan en viss procent vatten blir bytt beroende på din ursprungliga volym. I ditt fall 106/(700+106)=13.2%. Sen att nytt och gammalt vatten blandas ser inte jag som ett problem även om vissa gör det. Du tillför nytt salt och tar bort gammalt vatten hur man än ser på det. Sent using Jedi mind-trick.
 12. Det finns sätt att förenkla vattenbyten om du vill. Jag använder en http://www.reefloat.com/index.php/products/auto-water-changer-units och den fungerar utmärkt (finns även andra märken eller man kan bygga en själv om man är lite händig. Sök på 'automatic water changer'). Sent using Jedi mind-trick.
 13. Med bara fisk och mjukisar/lps kommer du ha låg förbrukning av kalcium/karbonater/spårämnen mm så antigen bara regelbundna vattenbyten eller en doserpump kommer räcka långt. Vattenbyten har ju fördelen att de inte bara tillför ämnen, de tar ju bort oönskade oxå (nitrater mm). Hur jag skulle gjort: börja med bara vattenbyten och om du märker att du måste byta väldigt ofta, skaffa en doserpump som doserar t ex Tritons eller FM:s ballinglösningar. Sent using Jedi mind-trick.
 14. Jag har inte haft nån anledning att tvivla på att det är en brassica, men med två snabba gissningar på dura så har jag fått kika lite extra på bilder... Hitintills så håller jag fortfarande på brassica, men vi får se nästa vecka då jag kan se den rakt framför mig. Nån frivillig med nästa bild? Sent using Jedi mind-trick. Edit. Hittade en bild. Inte jättebra, men kanske tillräckligt....
 15. Den är köpt som Sinularia brassica. Såg nu att jag inte har en helbild på den i telefonen (och jag är inte hemma)... @stigigemla hade ju bra sätt att se skillnad på olika monti tidigare, har du ett liknande till brassica/dura? Sent using Jedi mind-trick.