Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

BatmanGefle

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  951
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  24

Allt postat av BatmanGefle

 1. 151-720 liter

  Vattenbyten med 35ppt salthalt (förutsatt att Ca och Mg är lägre i saltet du använder, men det borde det vara). Har du gjort flera mätningar och fått samma konstiga värden på alla? Är testerna gamla? Sent using Jedi mind-trick.
 2. Jag ligger lite ojämnt i doseringen av de fyra dunkarna av Triton Balling (dospumpen som inte varit 100% kalibrerad). Främst är det dunk 3a som det har blivit doserat för lite ur. Så min fråga; hur snabbt kan jag tillsätta den saknade lösningen? KH, Ca och Mg har ju sina rekommenderade dagliga maxdoser, men hur är det med spårämnen? Ps. Jag ligger lite lågt på de flesta spårämnen enligt Tritontest, så det saknade behöver tillsättas. Ds. //Martin Sent using Jedi mind-trick.
 3. Då jag gick över till Tritons balling (från Stigs) så försökte jag, via en Core7-kalkylator på Tritons hemsida, räkna fram vad deras vanliga Balling borde innehålla och fick fram cirka 83,4g/l av NaHCO3... Är det vad du får fram oxå? Sent using Jedi mind-trick.
 4. Är du säker på att något är fel? Utfläkt/uppblåst/"köttig" brukar vara ett tecken på att mjukkoraller trivs. Det är väldigt svårt att säga nåt om placeringen då man inte ser ljus/flöde, men Sinularia är tåliga saker så det är ingen större brådska att ändra placeringen. Låt den välja in sig på den plats den sitter nu i en vecka eller två... Sent using Jedi mind-trick.
 5. Den nedersta är en Clavularia. Den översta har jag med, men jag har inte en aning om vad det är jag heller... Möjligtvis en Sinularia dura. [emoji16] Sent using Jedi mind-trick.
 6. 151-720 liter

  Dessa nakensnäckor har väldigt kort livsspann (vi pratar månader) så att ha dem som vandringstrofé som man kan ha med sjöhare kommer nog tyvärr inte funka så bra... Sent using Jedi mind-trick.
 7. 151-720 liter

  Jo, jag hade högt på led och lågt på t5 från början för att vänja in korallerna på t5-ljus. Just nu kör jag både led och t5 på 80% (led mellan kl.12-20 och t5 mellan 13.30-18.30 med upp-/nerrampning före/efter). Jag håller dock på att sakta öka procenten på t5 och samtidigt minska på led. Tänker mig att landa på cirka 50-60% på led och 90-100% på t5 och även nån/några timmar längre tid som t5 går för fullt innan det är färdigt. Jag kör det färdiga programmet som fanns då man laddade ner ljuseditorn från ATI men har tagit bort månljuset. Sent using Jedi mind-trick.
 8. 151-720 liter

  Detta är fortsättningen på det kar som startade som http://saltvattensguiden.se/topic/51473-batmans-drakrev/ Vi startar denna tråd med en blodsinvigning...en passande övergång från en tråd till en annan. Nu har det före detta drakrevet inte bara orsakat psykiskt vånda och ekonomisk smärta utan nu har det även dragit blod för första gången. En aningen för yvig Martin och en (o)strategiskt placerad Diadema så var den saken fixad... Jag hoppar över varför denna tråd startas, utan det får den som vill veta läsa om själv i länken ovan. Ett "vanligt" blandrev med tonvikt på LPS/SPS är vad som kommer växa fram över tid i denna tråd. Nya inköp? Javisst! En röd BTA och en grön, flakväxande acro (jag ligger 1-1 på levande/förlorade acros så vi provar en till som enligt utsago ska vara ganska tålig mot såna som mig) som jag glömde namnet på lika fort som jag hörde det. "Crazy bananas" eller något liknande "handelsnamn" tror jag...? Inte jättebra bilder men för tillfället är det vad som ges. Mätte lite värden efter sista justeringen av Ballingen (för en vecka sedan) och samtliga tre värden ligger näst intill fullständigt stabila! +0,28 dKH på sju dagar räknar jag som stabilt (ska finjustera över en längre period så ev. mätfel blir minimerat) och Mg/Ca har inte rört sig alls. Min rätt brutala förbrukning av Mg verkar ha stannat av. Jag stängde av den pumpen förra veckan (värdet hade ökat) och värdet ligger kvar på samma nu så det får sjunka av sig själv till 1350 och så får pumpen åka på igen med ny dosering då. Oönskad algväxt finns kvar både på sand och sten, men mängden är tämligen stabil. Håralger finns bara på ett ställe, annars är det gröna mikroalger på stenarna (och en del på sanden) som mest är oattraktivt att se på, och inte direkt orsakar problem. En del av det försvann nästan omedelbart från sanden (låg som en matta) då jag bytte GFO från FM Ultraphos 0,04 till Rowaphos men det var nog mest för jag var sen med att byta, inte av bytet av märke. Tänker köra Rowa då jag har högt barium, som annan GFO sägs släppa ifrån sig men inte Rowa. Det barium som finns i vattnet får tas om hand av Tritons AL99 vid ett senare byte av media. Städpatrullen har ökat av sig själv då det verkar ha kommit en till kull med nyfödda snäckor. Vart jag än tittar i karet så hittar jag snäckor! Och pods! Det fullkomligen sjuder på stenarna! Otrevligare saker kan man ju titta på...
 9. 151-720 liter

  Jag vet inte hur/om man kan se på dem om de är fotosynterande eller inte (annat än att börja kolla med mikroskop mm)...? Men jag har som sagt, med avsikt på just mikromat, väldigt mycket partiklar i vattnet (mina svampar växer som...öh, ja...svampar) så jag är inte överdrivet orolig just för tillfället. Den dagen den sorgen så att säga, men jag hoppas oxå att du har fel [emoji6] Sent using Jedi mind-trick.
 10. 151-720 liter

  Det här blev ett ovanligt bra foto för att vara taget av mig, så jag ville bara dela med mig av det! [emoji16] Sent using Jedi mind-trick.
 11. Nä, har inte hittat nåt vettigt jag heller (annat än då Tritons rek.) Så jag har haft dubbla doseringen i ett par dagar nu, så det inte blir en ketchup-ökning, och så åker resten i fram tills onsdag då jag åker bort, så det är i fas då... Sent using Jedi mind-trick.
 12. Såg nu att det är genomsnittet den visar på förstasidan. Det är ju inte vad jag första av allt vill veta, men jaja... Sent using Jedi mind-trick.
 13. Se bild. På förstasidan i Fusion visas pH 7.74. Går jag in i grafen och tittar så visar den att för tre minuter sedan var pH 8.03. Hur kan den välja att visa två olika värden? Sent using Jedi mind-trick.
 14. 151-720 liter

  Den skulle vara fotosyntetisk enligt grossisten. Men jag har (väldigt!) gott om partiklar i vattnet och matar med diverse rotifers/mikroplankton på fryskub redan så den ska nog hitta näring.
 15. 151-720 liter

  Två av fyra byten från Tritons nyöppning idag. Röd gorgonia och ett grönt mjukisöra... En Gomezi och en annan okänd acro ligger i fraggstället och vilar sig i form. Men dem gick det inte att få en bra bild på då fraggpluggen har fyrkantig pinne och hyllan har runda hål som är för små...så de bokstavligen ligger ner och vilar sig i form. Kommer nog bli bra med den lokalen Triton [emoji106] Hoppas bara Länsstyrelsen lägger på ett kol så det inte dröjer tre månader tills ni får tillstånd att sälja fisk! Sent using Jedi mind-trick.
 16. Vanliga Ballingen har jag. Så då skulle det bli 28ml/100 l per tillfälle... 3a och 3b på vanlig (ej Core7) är spårämnen och lite magnesium så vitt jag vet. Ca och KH är i flaska 1 och 2... Så det är lite svårt att mäta sig till en rimlig dosering annat än då magnesium och det är ju ganska förlåtande att dosera. Sent using Jedi mind-trick.
 17. 151-720 liter

  Vore jag du skulle jag överväga en mindre värmare. 300W är redigt mycket! OM kontrollern skulle hänga sig så kommer du hamna på 30+ grader oerhört fort! Jag har en 50W (ja, femtio watt) till 580 liter och jag håller 26 grader utan problem. Lite som en extra säkerhetsåtgärd som ger dig lite extra tid att se att nåt har gått fel... Sent using Jedi mind-trick.
 18. Triton (om det nu var de som gjorde testet åt dig) har en "level of detection" på järn som är mycket, mycket högre än vad som normalt finns i havsvatten. Så lite krasst kan man säga att visar Triton-ICP att det finns järn i provet så har du betydligt högre än nsw-värdet. I mitt tycke ganska onödigt att de ens har med det på provet.... Jag använde KZ:s järn. Funkade kanon som startgas då mitt refugium bara stod och stampade (nu får det sitt järn av Tritons Balling och det räcker). Ordentligt med jod är ju oxå bra (läs: livsviktigt). Där använder jag Saliferts. Hämmande ämnen har jag ingen bra koll på... Sent using Jedi mind-trick.
 19. 151-720 liter

  ORP ökar sakta så vi får se var det slutar... Jo, det känns märkligt att inte kalibrera ett mätinstrument..! Det finns en kalibreringsinställning, men jag har ingen vätska att kalibrera med. Jag är inte speciellt intresserad av mitt ORP just nu, men finns proben ändå där så vill man ju att den ska vara ok. Lika med Apex' salinitetsprobe; först torrt och sen i vätska (53 mS medföljer, men man kan välja annan koncentration från en fast lista). Kom på att jag hade FM:s referensvätska med 51.4 mS hemma, och med kalibrering med den så ligger jag på 33.3ppt nu och det borde stämma ganska bra om jag tänker rätt? Jag kalibrerade med 51.4 men datorn trodde det var 53 och då borde proben nu visa lite lägre värde än det faktiska, dvs 33.3 är egentligen lite högre..? Sent using Jedi mind-trick.
 20. 151-720 liter

  Hmm..jag kan ju prova. Det svider ju lite i OCD-nerven att inte få "rätt" värde i grafen men det är ju upp/ner som ändå är viktigare att kunna se.... Nu har jag lite "skulder" att ta igen då jag sett att doserpumpen inte doserar exakt lika på alla fyra kanaler så jag måste peta i lite extra från kalcium och 3a/3b innan jag ligger i fas med allt (därav att jag flyttade doserpumpen idag), men sen borde salthalten vara ok att bara mäta förändringen på. Sent using Jedi mind-trick.
 21. 151-720 liter

  Så att man justerar in salthalten med refraktometer eller annat sätt, och sedan använder proben till att bara mäta förändringar från detta värdet alltså? Sent using Jedi mind-trick.
 22. 151-720 liter

  Grymt! Då skiter jag i den och jagar påsar med rätt mikro-siemens så länge
 23. 151-720 liter

  Jag ska nog hitta några bra användningsområden för den =) Om den inte behöver kalibreras så får man hoppas att den går in sig om nån dag...för ORP på 160-165 ska väl knappt vara möjligt? Jag kan inte tänka mig att jag har dåligt med syre i vattnet (stor skummare och bra ytrörelse)... Proberna sitter i returfacket (dvs bara returpumpen som står för vattenrörelsen) pga att i skummarfacket har jag lite bubblor som jag inte vill få på salinitetsproben.
 24. 151-720 liter

  Det hände en grej.... Så nu vet ni vad som närmsta veckornas inlägg kommer att ha för tema...nämligen "Hjälp mig!".... Tänker inte börja styra apparater med det ännu, utan till att börja med blir det ett rent övervakningsverktyg tills jag är bekväm med den. Men jag tycker det bara är skit att kalibrera probarna... - Konduktivitet måste ha förutbestämda jonkoncentrationer vid kalibreringen...och ingen av dem är 12880uS/cm som är den koncentrationen som jag har hemma (Milwaukees påsar)... Så den förblir okalibrerad, för påsen som följde med (53000 uS/cm) gick åt till första kalibreringen som sedan blev raderad då jag blev tvungen att göra en hårdreset. Får väl försöka leta rätt på nån som säljer rätt koncentration.... - pH visar heller inte rätt. Kalibrerar i Milwaukees 7.01 och 10.01 men då kalibreringen är klar så visar proben att påsen med 10.01 (som vid 26 grader ska ha värdet 10.07) har pH 9.91...så 0.16 för lågt (låter påsarna flyta i sumpen i en timme innan kalibrering och har temp.proben inkopplad). Ej ok! - Orp fanns ingen kalibreringsvätska med i kartongen ens en gång...och hittar ingen att köpa heller. För nog f*n måste väl även de kalibreras?! Redox på 160 kan inte vara som det bör?! pH och Orp får gå in sig nån dag så får vi se vad som händer.... Eller så har jag gjort helt fel (sömnbrist är häftiga saker!) PS. @Lasse cyanon där jag sugit ur sand är mycket, mycket svag nu. Finns en del kvar där jag inte hann suga ur så ordentligt, men på det stora hela så gjorde det gott (så mina tidigare erfarenheter är lite reviderade nu). Dock så såg jag något idag som fick mig att höja på nästan båda ögonbrynen... Då jag höll på att flytta min doserpump och slaska med de nya slangarna, så börjar min Ctenochaetus tominiensis att äta av cyanon rätt framför ögonen på mig! Och inte bara ett bett, utan flera gånger efter varandra... Så ska han väl inte göra?? DS.
 25. Fransarna på tentaklerna tycker jag är dödligt lika... Och det är ju mycket stam på dem oxå. Sent using Jedi mind-trick.