Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

BatmanGefle

Moderator
 • Antal inlägg

  1 064
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  27

Allt postat av BatmanGefle

 1. 3g bikarbonat höjer 1dKH i 100 liter vatten. Lös upp det i nån dl vatten och tillsätt det portionsvis under dagen. Sent using Jedi mind-trick.
 2. Ja, svårt att se. Men jag tycker det ser ut som botten på Pachyclavularia (stjärnpolyp). De kan vara riktigt vrånga om de sätter den sidan till, så att den är ihopdragen nån dag behöver inte betyda något egentligen. De tål en hel del så ta det lugnt och låt den acklimatisera sig. De vill ha ganska strömt och gärna mycket ljus. Om det börjat växa gröna alger på den, flytta den till ett lite mer strömt ställe (men flytta inte runt den var och varannan dag). Sent using Jedi mind-trick.
 3. Kalkvatten höjer ju kalcium oxå, och det har du ok nivå på, så jag skulle nog höjt det med bikarbonat (långsamt - högst 1dKH/dag). Sent using Jedi mind-trick.
 4. 5 dKH är i min bok mycket mer angeläget att ta hand om än fosfaten (som jag inte tycker behöver tas om hand om över huvud taget med det värdet). Men 5 är lågt! Väldigt lågt... Sent using Jedi mind-trick.
 5. De blir bleka/ljusa. Men öka långsamt så de hinner vänja sig (under flera veckor). Sent using Jedi mind-trick.
 6. Fortsätt öka samtidigt som du håller koll på korallerna. Verkar de få för starkt ljus så sänk.... Algsoppa får du om du har för lite städare, inte av för mycket ljus, så för den sakens skull så är det vara att blåsa på! [emoji16] Sent using Jedi mind-trick.
 7. 721-1199 liter

  Tack för titten. Roligt även om det är nystartat! Hoppas de tar sig fint nu och att du äntligen kan få en normal, röd flak-monti [emoji16] Sent using Jedi mind-trick.
 8. Kaliumsulfat. http://www.pmdd.nu/kopa-bulk-pmdd/ Sent using Jedi mind-trick.
 9. 151-720 liter

  Nja...det där är väl inte riktigt sant? Så länge du har öppningen på slangen som fyller på sötvatten ovanför högsta nivån på vattnet i sötvattensbehållaren så får du ingen hävert. Så att fylla på i sumpen är helt ok, bara man har koll på det...
 10. Här är ett par bilder på hur det såg ut i mitt kar för åtta månader sedan...
 11. Aiptasia.
 12. De är dock inte så fina då de kan räknas i hundratal och täcker varenda sten Vilket tyvärr är en möjlighet då de oftast förökar sig väldigt fort. Så ju fortare de utrotas desto lättare. Osmos = vatten som gått genom ett omvänt osmosfilter ("reverse osmosis" på engelska. Förkortas ibland RO-vatten). Egentligen bara vatten som enbart innehåller H2O-molekyler, dvs allt annat är bortfiltrerat (salter mm som det finns i vårat vanliga kranvatten). Har du inte osmos, dvs du blandar ditt saltvatten med vanligt kranvatten, så använd det... Men kan du ta ur stenen så gör det! De kan vara ett rent helvete att bli av med om de börjar sprida sig...
 13. Tyvärr ingen kul grej....en glasros. En sorts anemon som förökar sig väldigt fort och bränner andra koraller. En pest! Om du kan, ta ut stenen. Om inte, ta och blanda 8 gram kaustiksoda i 1 dl osmosvatten och ta en spruta och hugg den rakt i munnen på glasrosen och tryck i ett par ml av sodablandningen in i kroppen på den (det finns massor av olika "kurer" för att bli kvitt dem, men denna tycker jag har funkat bäst för mig).
 14. 151-720 liter

  Nä, man bör nästan ha ett separat sumprum för att få till det bra med sånt stort...men som sagt, även ett mindre tar ju bort mer än inget alls. Mitt ligger ju på bara 6% och det växer som besatt i det, så en del PO4-NO3 försvinner ju. De kommer nog upp i lite blandad form tror jag Men de är tuffa små kryp, så nog kan en hel del av dem klara en tur i returpumpen...
 15. 151-720 liter

  Jag skulle snarare tro att det är bristen på rovdjur...sen fastnar ju en hel del detritus där och det gör nog inte saken sämre.Allra bäst vore att ha det i facket innan returen om man vill få pods upp till stortanken. Sent using Jedi mind-trick.
 16. 151-720 liter

  Ett litet refugium fungerar bättre än inget refugium. Men den vanliga rekommendationen brukar väl vara på mellan 10-20% av totala vattenvolymen. Jag hade inte plats för så stort, så mitt ligger på runt 6-7% om jag minns rätt, men även om det inte tar bort "allt" så tar det ju bort en del som annars skulle vara kvar i systemet... Och man får en helt fantastisk copepods-fabrik i det! Sent using Jedi mind-trick.
 17. En sak har smågnagt i skallen ett bra tag nu, och det blev plötsligt aktuellt (igen) då jag skaffade nya pumpar i veckan. Nämligen; hur stor betydelse har de olika programmen som finns i många pumpar nu? Att man bör hålla ett visst minimiflöde för en viss sorts koraller är jag fullt med på, men har det en reell betydelse för korallens mående och tillväxt om pumparna står på konstant flöde eller om de kör "slumpmässigt" (dvs kraftigt växlar mellan högt/lågt flöde för att simulera kraschande vågor på revet)? Eller om de justeras in så man får en stående våg i karet? Eller om man blandar hej vilt och kör konstant flöde/vågor/slumpmässigt/annat fancy program om vart annat? För lps är ju ett växlande flöde bra så de inte trycks mot sitt eget vassa skelett osv, men för sps... Bryr sig sps om om de träffas av vågor eller vill de bara ha flöde, vilket som helst, så de kan fånga upp partiklar/göra sig av med oönskade ämnen? Det känns lite som om dessa program mer är till för fiskar som är anpassade för en viss sorts ström än för koraller...
 18. Ja, syftet är att skapa turbulens som ska imitera krashande vågor (och man kan ställa in max-styrka och ofta om det ska vara små eller stora skiftningar mellan max och min-styrka). Är nog bättre i teorin än i praktiken, iaf för mig... Att skapa en stående våg mha två pumpar med olika styrka låter intressant. Just det att man då borde kunna få hela vågen att vandra lite...inte tänkt på det! Måste bara hitta lite tid att prova ut tiden mellan pulserna... Denna artikelserie har jag missat...ska läsa igenom vid tillfälle. Tack för länkarna! Sent using Jedi mind-trick.
 19. Jag har lyckats med en scape som på något sätt ger en 'pipe-line' vid framkant botten där det har en tendens att bli en rätt stark (och bitvis ensidig) ström nästan oavsett pumpprogram (dock inte med en stående våg) och att jag har en stort jä**a revpelare på ena sidan gör att jag är rätt begränsat med utrymme var jag kan sätta/rikta ena pumpen (och har ju BTN på baksidan så de måste sitta på kortsidorna). Det är mest de kaotiska programmet som ställer till det, så om det bör vara sak samma för djuren så blir det mycket lättare för mig att bara laborera med pulsande strömmar.... Sent using Jedi mind-trick.
 20. Jo, det är lite så jag börjar se det med...finesser. Inte för att de behövs, utan för att det går. Jag har svårt att hitta bra inställningar för jag får (i mitt tycke iaf) orimligt starkt flöde vid botten. Både sand och lps:er håller på att blåsa bort medans, om jag tittar på hur många cm/s partiklar högre upp i vattenmassan rör sig, det är orimligt lugnt där... Med t ex pulsat flöde har jag lättare att kontrollera bottenrörelserna. Just vattenflöden är så abstrakt i mitt tycke med vad som är tillräckligt eller inte... Sent using Jedi mind-trick.
 21. Min favorit för stunden: Grotech Corafix Superfast. 2-komponents massa (kanske lite missvisande att kalla det epoxy, då det inte riktigt är som det som i dagligt tal menas med epoxy(lim)) som stelnar under vatten.
 22. Man limmar direkt under vattnet. Vissa föredrar snabblim/cyanoakrylatlim medan andra (som mig) föredrar 2-komponents rev-epoxy. Man får prova sig fram vad man gillar... Sent using Jedi mind-trick.
 23. Lämpligt foder till clowner kan jag inte uttala mig om. Men att den gapat över en för stor pellets kan väl vara en möjlig orsak..? Sent using Jedi mind-trick.
 24. När jag för nåt år sedan gjorde lite research om drakfiskar så kom lockjaw fram lite nu och då som en relativt vanlig åkomma på dem/rovfiskar, och ensidig kost/näringsbrist verkade vara en bov i det hela. Brist på vitamin B och fettsyror om jag nu minns rätt var vad som las fram som orsaken. Nu säger jag inte att det är så (det borde vara mer frekvent i så fall med tanke på att clowner är vanliga att ha i karet) men jag ville ändå slänga fram den vinkeln... Sent using Jedi mind-trick.
 25. Välkommen! Som Frank sa, kolla in Lasses uppstartsmetod. Sen är "Saltvattenskemi för dummies" väl värd att läsa (och spara). Ang. olika förkortningar så finns ingen svensk ordlista vad jag vet, men http://www.seasky.org/aquarium/aquarium-glossary.html kanske hjälper en del.... //Martin