Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

BatmanGefle

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  823
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  17

Allt postat av BatmanGefle

 1. nano

  Stabila värden trumfar "bra" värden.
 2. nano

  Japp, du har gott om tid framför dig att oroa dig för nitrat! Mät inte ihjäl det roliga i början...ta rekommenderade värden för vad de är; rekommenderade! Titta på allt det roliga som händer med/på stenen ist! Ditt kar kommer inte gå Kim Jong-Un bara för att du har 25 i nitrat och 0,2 i fosfat...du kan få lite mer att göra, men så länge inte du beter dig som en Trump så är det lugna puckar.
 3. nano

  Om du har det minsta lilla nitrit så kommer ditt uppmätta nitrat att skjuta i höjden (nitratttestet fungerar tyvärr så). Så fäst ingen större vikt vid 100ppm nitrat om du samtidigt mäter (aldrig så lite) nitrit.
 4. Det är ju dugliga skillnader i salthalt beroende på var i haven man är.... Antar att Triton valt sina riktvärden på något slags genomsnitt för vattnen där majoriteten av våra koraller kommer ifrån. Sent using Jedi mind-trick.
 5. Det är ju bara att laborera lite med värdena i länken så ser man ju lite hur det sticker iväg och åt vilket håll... Jag får säkert tid att göra det vilken vecka som helst! [emoji16] Sent using Jedi mind-trick.
 6. Schysst att man kunde ladda upp .cvs! Jag har nåt stökigt Excel-blad som man måste fylla i själv, och man fattar knappt nåt av det! I mitt fall stämde uträknad och mätt (refraktometer) salthalt perfekt. Men...en sak stör mig med såna här uträkningar...om man har väldigt lågt av något ämne, eller har överdoserat något...får man då inte ett lite falskt värde då? Eller blir det lika falskt i en refraktometer? Men å andra sidan kanske det inte felar så väldigt mycket, då Na och Cl är så överflödigt jmf med andra ämnen? Edit: salthalten i ppt stämmer exakt men inte s.g. 35ppt och 1.023s.g. får jag då jag använder länken, och min refraktometer mäter jag 35/1.027 med. Sent using Jedi mind-trick.
 7. Inte omöjligt att de har. Du får se hur trenden går vid senare tester....men 19ppm tror ju inte jag är nån fara i det långa loppet (obs att det bara är vad jag tror). Sent using Jedi mind-trick.
 8. Res sea är väl utvunnet direkt ur riktigt havsvatten (som har runt 10-12ppm Mo)? På senare tid har jag kört med syntetiska salter som jag inte vet halten Mo i, men det har gått neråt iaf (kan ju även haft förbrukning av det som inte saltet/Ballingen förmått att hänga med på). Men 'startar' man med 10ppm så behövs ju inte lika mycket för att komma upp på rödmarkerat...men jag har inget svar på hur ditt värde hamnat på 19. Är det här det första testet du gjort, eller har du flera äldre tester att jämföra med? Sent using Jedi mind-trick.
 9. Ok. Då jag använde Red Sea-salt (dock ej Pro) så hade jag runt 13. Sedan bytte jag salt och det gick då stadigt neråt. Sent using Jedi mind-trick.
 10. Hur högt hade du? Sent using Jedi mind-trick.
 11. KH, nitrat och salthalt mäter de inte. Sent using Jedi mind-trick.
 12. 151-720 liter

  Jag passade ju på att, då tanken ändå är i en dipp, att ändra lite saker jag tänkt på ett tag... Lite riskabelt för all del, men det kändes som om det bara kunde gå uppåt. Just att skaffa nytt ljus tror jag var en välsignelse! Då jag tittar på korallerna nu så känns det som om de skulle ge mig julklappar om de kunde! Kan inte riktigt förklara vad jag ser, men de "lever" mycket mer nu... Sent using Jedi mind-trick.
 13. 151-720 liter

  Detta är fortsättningen på det kar som startade som http://saltvattensguiden.se/topic/51473-batmans-drakrev/ Vi startar denna tråd med en blodsinvigning...en passande övergång från en tråd till en annan. Nu har det före detta drakrevet inte bara orsakat psykiskt vånda och ekonomisk smärta utan nu har det även dragit blod för första gången. En aningen för yvig Martin och en (o)strategiskt placerad Diadema så var den saken fixad... Jag hoppar över varför denna tråd startas, utan det får den som vill veta läsa om själv i länken ovan. Ett "vanligt" blandrev med tonvikt på LPS/SPS är vad som kommer växa fram över tid i denna tråd. Nya inköp? Javisst! En röd BTA och en grön, flakväxande acro (jag ligger 1-1 på levande/förlorade acros så vi provar en till som enligt utsago ska vara ganska tålig mot såna som mig) som jag glömde namnet på lika fort som jag hörde det. "Crazy bananas" eller något liknande "handelsnamn" tror jag...? Inte jättebra bilder men för tillfället är det vad som ges. Mätte lite värden efter sista justeringen av Ballingen (för en vecka sedan) och samtliga tre värden ligger näst intill fullständigt stabila! +0,28 dKH på sju dagar räknar jag som stabilt (ska finjustera över en längre period så ev. mätfel blir minimerat) och Mg/Ca har inte rört sig alls. Min rätt brutala förbrukning av Mg verkar ha stannat av. Jag stängde av den pumpen förra veckan (värdet hade ökat) och värdet ligger kvar på samma nu så det får sjunka av sig själv till 1350 och så får pumpen åka på igen med ny dosering då. Oönskad algväxt finns kvar både på sand och sten, men mängden är tämligen stabil. Håralger finns bara på ett ställe, annars är det gröna mikroalger på stenarna (och en del på sanden) som mest är oattraktivt att se på, och inte direkt orsakar problem. En del av det försvann nästan omedelbart från sanden (låg som en matta) då jag bytte GFO från FM Ultraphos 0,04 till Rowaphos men det var nog mest för jag var sen med att byta, inte av bytet av märke. Tänker köra Rowa då jag har högt barium, som annan GFO sägs släppa ifrån sig men inte Rowa. Det barium som finns i vattnet får tas om hand av Tritons AL99 vid ett senare byte av media. Städpatrullen har ökat av sig själv då det verkar ha kommit en till kull med nyfödda snäckor. Vart jag än tittar i karet så hittar jag snäckor! Och pods! Det fullkomligen sjuder på stenarna! Otrevligare saker kan man ju titta på...
 14. 151-720 liter

  Nog har det vänt allt! Grym skillnad bara på en vecka! Men flödet är satans så svårt att få till bra med pumpar som inte går att rikta!! Jag tror det är lättare att helt enkelt flytta vissa koraller i stället! Min plan står fast, att göra sju vattenbyten (två gjorda) och sedan ta det därifrån. Tillsätter bara Balling och jod (som vanligt). Nopox slutade jag ju med, och det verkar vara tur det (med tanke på molybdenet som troligen kommer från just Nopox. Farorna med högt Mo är ju inte kristallklara vad jag kan läsa mig till...men ändå). Gissar att jag kommer få göra något åt hög nitrat sen med, men det tar vi då...kolkälla (Explorer!) eller vad det nu blir.
 15. 151-720 liter

  Haha, jag har redan fått oförstående blickar av frun då jag rafsar åt mig mobilen och sticker iväg och mumlar att jag måste ta några bilder på mina svampar som äntligen tagit sig!
 16. 151-720 liter

  För att balansera upp de sista, bittra posterna så blir det bara roliga saker i denna...samt några mobilbilder (ni får ta dem för vad de är). Mina svampar börjar ta fart igen! Jag är troligen oproportionerligt nöjda över dem, men jag tänker som så att har jag svamp som växer så är inte vattnet alldeles åt h**vete! Diverse koraller och Noel, min segelfens-kirurg.
 17. Högt zink, järn, koppar...nån axel i en pump eller nåt som kan ha börjat rosta för dig? "Grotech Mineral pro" har jag ingen erfarenhet av, men med dina koraller och dina stora vattenbyten kan jag inte tänka mig att det behövs! Jag skulle slutat använda det... Kanske även den höga joden kommer därifrån (de flesta har ju ganska låg jod, men du hade dubbla NSW-värdet vilket jag höjer lite på ögonbrynen åt).
 18. I stället för att lotta ut en Alkatronic till en 2018-medlem kanske ni skulle lotta ut ett valfritt presentkort på motsvarade belopp till vinnande medlems bättre hälft..?! För sveda och värk typ...
 19. Samma här. Inte funkat sedan lucia...
 20. Jag hade rätt svårt att hitta info om molly och revkar... Kalla fakta om effekterna verkar vara få, det mesta jag hittade var mer eller mindre väl underbyggda gissningar. Sent using Jedi mind-trick.
 21. Har inte börjat än. Jag vill göra några vattenbyten till och låta saker stabilisera sig lite mer innan jag börjar smyga igång med kolkälla igen. Har i bakhuvudet att jag sett 1ml/100l som en rekommendation, med det kan ju nån som kört ett tag svara mer exakt på... Sent using Jedi mind-trick.
 22. Visst har de ett litet skal över 'skuldrorna'? Isf är det stomatella, dvs bra städare. Sent using Jedi mind-trick.
 23. Borstmask. Generellt bra djur som städar åt dig. Sent using Jedi mind-trick.
 24. 151-720 liter

  'Rekommenderad dos' tror jag man kan fullständigt ignorera! För många variabler för att kunna ange en viss dos per liter akvarium anser jag... Euphyllia har jag problem med oxå, men jag är rätt säkert det var mer ett flödesproblem, i synnerhet för en av dem. Nu då jag har ork att börja mixtra med flödet så är jag rätt säker att mina streamers fick fnatt (lika som lamporna) då jag hade VPN-tunnel aktiv då jag uppdaterade dem (fråga mig INTE varför, men sedan jag kopplat bort den vid schemaändring i Reeflink så funkar de klockrent som vanligt). Den kan även få lite väl mycket ljus, så en omlokalisering av den gör nog gott.
 25. 151-720 liter

  Japp. Doserar det på en egen kanal på doserpumpen redan, men ökar mängden per dag från 3 till 5ml så får vi se på nästa test om det närmar sig 60ppm. Har bara hört dåliga saker om hemtester på jod, så jag försöker inte ens mäta det hemma utan jag går enbart efter Tritons mätningar.