Gå till innehåll

BatmanGefle

Moderator
 • Antal inlägg

  1 077
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  27

Allt postat av BatmanGefle

 1. BatmanGefle

  Är hållare för nori onödigt?

  Man drar den inte fram och tillbaka över glaset så det nöts på inneslutningen till magneten [emoji16] Sent using Jedi mind-trick.
 2. BatmanGefle

  Är hållare för nori onödigt?

  Att den inte håller sig stängd har inte varit ett problem för mig. Däremot måste man vara försiktig så det inte blir en läcka in till magneten har jag märkt... Sent using Jedi mind-trick.
 3. BatmanGefle

  151-720 liter Gävle-revet

  Nästan exakt två år efter att det var färdigcyklat är nu Gävle-revet borta. Jag kommer att komma tillbaka med ett annat kar någon gång i vinter hoppas jag. Det blir dock ett mindre, men hur mycket mindre vet jag inte förrän jag vet var jag kommer att bo. Det kanske blir ett litet drak-rev den här gången [emoji6] Annonser på kar/bänk/sump och diverse teknik som lysramp, skummare och pumpar (kanske Apex-datorn med) kommer att komma ut då jag får tid. PS. Jag kommer att fortsätta att vara på forumet, men den närmsta tiden kommer annat att ha prioritet så så väldigt mycket väsen av mig kommer jag nog inte att göra. DS. //Martin Sent using Jedi mind-trick.
 4. BatmanGefle

  151-720 liter Gävle-revet

  Detta är fortsättningen på det kar som startade som http://saltvattensguiden.se/topic/51473-batmans-drakrev/ Vi startar denna tråd med en blodsinvigning...en passande övergång från en tråd till en annan. Nu har det före detta drakrevet inte bara orsakat psykiskt vånda och ekonomisk smärta utan nu har det även dragit blod för första gången. En aningen för yvig Martin och en (o)strategiskt placerad Diadema så var den saken fixad... Jag hoppar över varför denna tråd startas, utan det får den som vill veta läsa om själv i länken ovan. Ett "vanligt" blandrev med tonvikt på LPS/SPS är vad som kommer växa fram över tid i denna tråd. Nya inköp? Javisst! En röd BTA och en grön, flakväxande acro (jag ligger 1-1 på levande/förlorade acros så vi provar en till som enligt utsago ska vara ganska tålig mot såna som mig) som jag glömde namnet på lika fort som jag hörde det. "Crazy bananas" eller något liknande "handelsnamn" tror jag...? Inte jättebra bilder men för tillfället är det vad som ges. Mätte lite värden efter sista justeringen av Ballingen (för en vecka sedan) och samtliga tre värden ligger näst intill fullständigt stabila! +0,28 dKH på sju dagar räknar jag som stabilt (ska finjustera över en längre period så ev. mätfel blir minimerat) och Mg/Ca har inte rört sig alls. Min rätt brutala förbrukning av Mg verkar ha stannat av. Jag stängde av den pumpen förra veckan (värdet hade ökat) och värdet ligger kvar på samma nu så det får sjunka av sig själv till 1350 och så får pumpen åka på igen med ny dosering då. Oönskad algväxt finns kvar både på sand och sten, men mängden är tämligen stabil. Håralger finns bara på ett ställe, annars är det gröna mikroalger på stenarna (och en del på sanden) som mest är oattraktivt att se på, och inte direkt orsakar problem. En del av det försvann nästan omedelbart från sanden (låg som en matta) då jag bytte GFO från FM Ultraphos 0,04 till Rowaphos men det var nog mest för jag var sen med att byta, inte av bytet av märke. Tänker köra Rowa då jag har högt barium, som annan GFO sägs släppa ifrån sig men inte Rowa. Det barium som finns i vattnet får tas om hand av Tritons AL99 vid ett senare byte av media. Städpatrullen har ökat av sig själv då det verkar ha kommit en till kull med nyfödda snäckor. Vart jag än tittar i karet så hittar jag snäckor! Och pods! Det fullkomligen sjuder på stenarna! Otrevligare saker kan man ju titta på...
 5. BatmanGefle

  Refugium klägg.

  3g bikarbonat höjer 1dKH i 100 liter vatten. Lös upp det i nån dl vatten och tillsätt det portionsvis under dagen. Sent using Jedi mind-trick.
 6. BatmanGefle

  Namn på korall?

  Ja, svårt att se. Men jag tycker det ser ut som botten på Pachyclavularia (stjärnpolyp). De kan vara riktigt vrånga om de sätter den sidan till, så att den är ihopdragen nån dag behöver inte betyda något egentligen. De tål en hel del så ta det lugnt och låt den acklimatisera sig. De vill ha ganska strömt och gärna mycket ljus. Om det börjat växa gröna alger på den, flytta den till ett lite mer strömt ställe (men flytta inte runt den var och varannan dag). Sent using Jedi mind-trick.
 7. BatmanGefle

  Refugium klägg.

  Kalkvatten höjer ju kalcium oxå, och det har du ok nivå på, så jag skulle nog höjt det med bikarbonat (långsamt - högst 1dKH/dag). Sent using Jedi mind-trick.
 8. BatmanGefle

  Refugium klägg.

  5 dKH är i min bok mycket mer angeläget att ta hand om än fosfaten (som jag inte tycker behöver tas om hand om över huvud taget med det värdet). Men 5 är lågt! Väldigt lågt... Sent using Jedi mind-trick.
 9. BatmanGefle

  Max belysning eller inte?

  De blir bleka/ljusa. Men öka långsamt så de hinner vänja sig (under flera veckor). Sent using Jedi mind-trick.
 10. BatmanGefle

  Max belysning eller inte?

  Fortsätt öka samtidigt som du håller koll på korallerna. Verkar de få för starkt ljus så sänk.... Algsoppa får du om du har för lite städare, inte av för mycket ljus, så för den sakens skull så är det vara att blåsa på! [emoji16] Sent using Jedi mind-trick.
 11. BatmanGefle

  721-1199 liter Moose drömprojekt

  Tack för titten. Roligt även om det är nystartat! Hoppas de tar sig fint nu och att du äntligen kan få en normal, röd flak-monti [emoji16] Sent using Jedi mind-trick.
 12. BatmanGefle

  Vad doserar ni för kalium?

  Kaliumsulfat. http://www.pmdd.nu/kopa-bulk-pmdd/ Sent using Jedi mind-trick.
 13. BatmanGefle

  151-720 liter Juwel Trigon 190l projekt

  Nja...det där är väl inte riktigt sant? Så länge du har öppningen på slangen som fyller på sötvatten ovanför högsta nivån på vattnet i sötvattensbehållaren så får du ingen hävert. Så att fylla på i sumpen är helt ok, bara man har koll på det...
 14. BatmanGefle

  Uppstart av Boyu HS-60A

  Här är ett par bilder på hur det såg ut i mitt kar för åtta månader sedan...
 15. BatmanGefle

  Uppstart av Boyu HS-60A

  Aiptasia.
 16. BatmanGefle

  Uppstart av Boyu HS-60A

  De är dock inte så fina då de kan räknas i hundratal och täcker varenda sten Vilket tyvärr är en möjlighet då de oftast förökar sig väldigt fort. Så ju fortare de utrotas desto lättare. Osmos = vatten som gått genom ett omvänt osmosfilter ("reverse osmosis" på engelska. Förkortas ibland RO-vatten). Egentligen bara vatten som enbart innehåller H2O-molekyler, dvs allt annat är bortfiltrerat (salter mm som det finns i vårat vanliga kranvatten). Har du inte osmos, dvs du blandar ditt saltvatten med vanligt kranvatten, så använd det... Men kan du ta ur stenen så gör det! De kan vara ett rent helvete att bli av med om de börjar sprida sig...
 17. BatmanGefle

  Uppstart av Boyu HS-60A

  Tyvärr ingen kul grej....en glasros. En sorts anemon som förökar sig väldigt fort och bränner andra koraller. En pest! Om du kan, ta ut stenen. Om inte, ta och blanda 8 gram kaustiksoda i 1 dl osmosvatten och ta en spruta och hugg den rakt i munnen på glasrosen och tryck i ett par ml av sodablandningen in i kroppen på den (det finns massor av olika "kurer" för att bli kvitt dem, men denna tycker jag har funkat bäst för mig).
 18. BatmanGefle

  151-720 liter Juwel Trigon 190l projekt

  Nä, man bör nästan ha ett separat sumprum för att få till det bra med sånt stort...men som sagt, även ett mindre tar ju bort mer än inget alls. Mitt ligger ju på bara 6% och det växer som besatt i det, så en del PO4-NO3 försvinner ju. De kommer nog upp i lite blandad form tror jag Men de är tuffa små kryp, så nog kan en hel del av dem klara en tur i returpumpen...
 19. BatmanGefle

  151-720 liter Juwel Trigon 190l projekt

  Jag skulle snarare tro att det är bristen på rovdjur...sen fastnar ju en hel del detritus där och det gör nog inte saken sämre.Allra bäst vore att ha det i facket innan returen om man vill få pods upp till stortanken. Sent using Jedi mind-trick.
 20. BatmanGefle

  151-720 liter Juwel Trigon 190l projekt

  Ett litet refugium fungerar bättre än inget refugium. Men den vanliga rekommendationen brukar väl vara på mellan 10-20% av totala vattenvolymen. Jag hade inte plats för så stort, så mitt ligger på runt 6-7% om jag minns rätt, men även om det inte tar bort "allt" så tar det ju bort en del som annars skulle vara kvar i systemet... Och man får en helt fantastisk copepods-fabrik i det! Sent using Jedi mind-trick.
 21. BatmanGefle

  Onödiga program i stream-pumpar?

  En sak har smågnagt i skallen ett bra tag nu, och det blev plötsligt aktuellt (igen) då jag skaffade nya pumpar i veckan. Nämligen; hur stor betydelse har de olika programmen som finns i många pumpar nu? Att man bör hålla ett visst minimiflöde för en viss sorts koraller är jag fullt med på, men har det en reell betydelse för korallens mående och tillväxt om pumparna står på konstant flöde eller om de kör "slumpmässigt" (dvs kraftigt växlar mellan högt/lågt flöde för att simulera kraschande vågor på revet)? Eller om de justeras in så man får en stående våg i karet? Eller om man blandar hej vilt och kör konstant flöde/vågor/slumpmässigt/annat fancy program om vart annat? För lps är ju ett växlande flöde bra så de inte trycks mot sitt eget vassa skelett osv, men för sps... Bryr sig sps om om de träffas av vågor eller vill de bara ha flöde, vilket som helst, så de kan fånga upp partiklar/göra sig av med oönskade ämnen? Det känns lite som om dessa program mer är till för fiskar som är anpassade för en viss sorts ström än för koraller...
 22. BatmanGefle

  Onödiga program i stream-pumpar?

  Ja, syftet är att skapa turbulens som ska imitera krashande vågor (och man kan ställa in max-styrka och ofta om det ska vara små eller stora skiftningar mellan max och min-styrka). Är nog bättre i teorin än i praktiken, iaf för mig... Att skapa en stående våg mha två pumpar med olika styrka låter intressant. Just det att man då borde kunna få hela vågen att vandra lite...inte tänkt på det! Måste bara hitta lite tid att prova ut tiden mellan pulserna... Denna artikelserie har jag missat...ska läsa igenom vid tillfälle. Tack för länkarna! Sent using Jedi mind-trick.
 23. BatmanGefle

  Onödiga program i stream-pumpar?

  Jag har lyckats med en scape som på något sätt ger en 'pipe-line' vid framkant botten där det har en tendens att bli en rätt stark (och bitvis ensidig) ström nästan oavsett pumpprogram (dock inte med en stående våg) och att jag har en stort jä**a revpelare på ena sidan gör att jag är rätt begränsat med utrymme var jag kan sätta/rikta ena pumpen (och har ju BTN på baksidan så de måste sitta på kortsidorna). Det är mest de kaotiska programmet som ställer till det, så om det bör vara sak samma för djuren så blir det mycket lättare för mig att bara laborera med pulsande strömmar.... Sent using Jedi mind-trick.
 24. BatmanGefle

  Onödiga program i stream-pumpar?

  Jo, det är lite så jag börjar se det med...finesser. Inte för att de behövs, utan för att det går. Jag har svårt att hitta bra inställningar för jag får (i mitt tycke iaf) orimligt starkt flöde vid botten. Både sand och lps:er håller på att blåsa bort medans, om jag tittar på hur många cm/s partiklar högre upp i vattenmassan rör sig, det är orimligt lugnt där... Med t ex pulsat flöde har jag lättare att kontrollera bottenrörelserna. Just vattenflöden är så abstrakt i mitt tycke med vad som är tillräckligt eller inte... Sent using Jedi mind-trick.
 25. BatmanGefle

  Uppstart av Boyu HS-60A

  Min favorit för stunden: Grotech Corafix Superfast. 2-komponents massa (kanske lite missvisande att kalla det epoxy, då det inte riktigt är som det som i dagligt tal menas med epoxy(lim)) som stelnar under vatten.
×