Gå till innehåll

Rosie

Medlem
  • Antal inlägg

    59
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    1

Inlägg postat av Rosie

  1. Hittade den här krypande uppför avrinningsboxen i mitt 250 l som har gått tomt en tid med fisk och koraller efter behandling med vanliga plattmaskar. Den är ca 2 mm tjock och 3 cm lång. Funderar på om det är något jag bör oroa mig för och göra något åt innan jag släpper tillbaka fiskar och koraller igen?

     

    20180506_200327.jpg

     

    Skickat från min SM-G930F via Tapatalk

     

     

  2. Kan bara hålla med Lasse, ha tålamod, håll koll på KH och se till att det ligger stabilt när det sjunkit till runt 8. Gör inga stora onödiga vattenburen och tillsätt bakteriekultur regelbundet. Karet mognar långsamt och är känsligt för svängningar när det är nystartat.

    Jag vet att det är svårt att vänta, man vill så mycket i början men det lönar sig att vänta och det är schysstare mot djuren som kommer att må bättre :) 

    • Gilla 1
  3. Rekommenderar också de revsäkra wrassarna, riktigt trevliga och vackra i individer. Det du bör tänka på är att dom behöver sänd för dom gräver ner sig nattetid och dom hoppar. Man bör ha något nät el dyl som täcker karet

  4. Jag har en kub på 70 l som jag håller som ett renodlat anemonkar tillsammans med ett par Premnas biaculeatus gold maroon. Tanken var att ev försöka odla på clownerna så småningom när hanen har växt till sig.

    Lite städpatrull finns också förstås och det är främst 3 st lite större och en liten, halvstökiga eremiter som har fått sin hemvist i anemonkaret. Konstigt nog så bråkar dom inte med varandra alls.

    Senast när jag köpte en grupp eremiter för lite påfyllning i de andra karen så fick jag med en orange liten hårig sak.  Jag blev inte rekommenderad att ta just den sorten då den tillhör de lite mer stökiga arterna men jag tyckte den var fin så den fick åka med hem. Mycket riktigt så stökade den runt en del och hamnade till slut i anemonkaret.

     

    Här passar den riktigt bra och den är en hejare på att gräva i sanden och tycks ofta vara på väg någonstans. Hur som så tycker jag att den är otroligt charmig.

    Någon som kanske vågar sig på en gissning vilken art eller har en aning om hur stor den blir?

     

    Mvh

    Rosie

     

     

    6.jpg

    • Gilla 5
  5. Jag har både ett 250 och ett 525 och är väldigt nöjd med bägge. Jag rekommenderar dig att byta osmosbehållaren till en större behållare med separat osmolator så småningom för precis som Ken skriver så är den liten och man måste fylla på väldigt ofta. Annars ett tyst och välbyggt system :)

  6. Ja det är många parametrar som ska stämma. Varken flöden eller belysning är enkla parametrar att ställa in och inte heller ändra på under loppets gång.

    Högt nitrat ja, Där befinner jag mig nu, dvs med högt nitrat. Inväntar en algreaktor som jag hoppas kunna få ner nitraten med. Ska skicka in ett Tritontest så snart nitratnivåerna är ok. tills dess..... I Believe I can fly...... :tongue-new: Nä kanske inte riktigt så men en sak har ialla fall säkert, den här hobbyn medför ständigt nya frågetecken och ju mer jag läser och följer diverse diskussiontrådar ju mer förbryllad blir jag och inser hur snabbt fel det kan bli. Tveklöst att jag tillämpar försiktighetsprincipen i alla led, ändå känns det som att befinna sig på hal is.

  7. Vad roligt! :unconscious:  Ibland får man vara glad för det lilla. Hoppas det vänder nu. Om jag vore du så skulle jag tillsätta så lite som möjligt dvs förutom balling, bara försöka hålla värdena stabila och knappt andas när du passerar karet :tongue-new:

  8. On ‎2017‎-‎11‎-‎29 at 20:33, Lasse sa:

    förra veckan hade jag väntat mig att få tag i några fiskar jag spanat in länge. Tyvärr så kom de inte så jag tog en kantnål i stället. numera låter jag alltid mina nyförvärv gå i mitt refugium och lugna ner sig - samt äta upp sig eftersom det finns mycket små kräftdjur där. Den placerades där och så var det bra. Igår fick jag dock beskedet att de som jag ville ha skulle komma idag - jag ville ha två och det skulle komma 3. Kom och plocka ut de två påsar du vill ha blev beskedet eftersom jag tydligt sa att tre vill jag inte ha. de var inte precis gratis. Sagt och gjort - plockade ut påsarna själv och kom hem och de placerades i karet för temperaturutjämning. Satan - två olika arter av samma släkte. Gjorde egentligen inget eftersom jag redan hade en av den ena arter redan - så två av samma art blev bra. Men då återstod frågan - vilken art är kvar i affären - snabbt på telefon - och givetvis - det var den art jag inte hade tidigare - i alla fall samma färg. Så nu går ytterligare en och väntar på mig. Lite svårt att förklara för Lisa men jag förklarade med att dessa arter sällan visar sig i Göteborg. Hon tittade på fiskarna och den bitande kommentaren blev - dem känner jag igen - de brukar ju inte visa sig i akvariet heller.....

     

    Nåväl nu går två i refugiumet, kantnålen fick flytta till huvudkaret. i morgon blir det nog en tredje......

     

    Vilket - släkte - det får ni veta när de är fångade på bild - och det kan ta tid....

     

    Nåväl - den nya kantnålen

     

     

     

     

     

     

     

    Jag har tio pyamaskardinaler i akvariet - tyvärr verkar det vara ont om hanar. Det har bara visat sig en tidigare (av de ursprungliga 7) men idag visade sig att det finns ytterligare en i alla fall bland de nya 3 jag skaffade.

     

     

     

     

    En av de vackraste fiskarna jag vet ser inte mycket ut för världen i ett försäljningsakvarium eller på avstånd - däremot är det en skönhet vid närma granskning.

     

     

     

    Helbild - tja nästan

     

    FTS.jpg.bd21aded138e68efd4e68234c4121017.jpg

     

     

    En montipora som inte vuxit så bra innan men nu tar den fart ordentligt

     

     

     

     

    MVH Lasse

     

    Är det en Gorgonia, den rosa uppe i högra hörnet som du har? Vet du i så fall vilken art det är?

    • Gilla 1
  9. Härligt! Hoppas du får tillbaka lite energi och glädje. Du hade verkligen ett otroligt fint kar. Fruktansvärt när det bara går åt fel håll och ännu värre när man inte vet varför.

    Ska bli kul att följa ditt nya projekt :unconscious:

    • Gilla 1
  10. Jag måste bara få säga stort tack Lasse! Du är en stor inspiratör och har bidragit till en stor del av grunden till mitt saltvattensintresse genom att du delger så mycket nyttig och också nödvändig information om dina projekt över tiden. Jag började med salt för snart 2 år sedan efter 35 år inom sötvatten. Nu är jag igång med akvarium nr 4, har lite olika biotoper och kan bara säga att detta är en av det roligaste men också svåraste hobbyn som jag någonsin haft :)

     

    • Gilla 1
  11. Ok, tack för informationen. Frågan är om det är zoo- el växtplankton som gäller. Matar med frysmix som visserligen innehåller små partiklar men misstänker att det blir undermåligt. Än så länge fin polypexpansion och står i god cirkulation. Får prova med växtplankton för det här jag åtminstone hemma...

    Skickat från min SM-G930F via Tapatalk

  12. Än så länge inget annat än en mix av olika frysfoder som jag matar fiskar och övriga lps:er sen får dom en lite phytoplankton nån gång per vecka. Har inte haft gorgonia tidigare så det ska bli spännande att se hur det hela utvecklas

    Skickat från min SM-G930F via Tapatalk

×
×
  • Skapa Ny...