Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Markus Karhunen

Medlem
 • Antal inlägg

  33
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Markus Karhunen

Profilinformation

 • Förnamn
  Markus
 • Stad
  Hammarö
 • Antal år inom saltvatten
  0
 • Akvarievolym
  720L
 • Akvarie mått
  200*60*60
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubbel Magnus 250s
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  100kg +
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  240L
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Hej, Behöver få bukt med luftfuktigheten pga karet. Fönsterna få en massa kondens samt börjar mögla och metallen rostar. Bra enkla tips? Gärna inte kostsammadå min fru kommer gå i taket då! Angående karet. 720l standard storlek T5 och Kina led Inklädd bänk och armatur del ovanför karet. 3st 120mm data fläktar ovanför karet riktigt mot ytan. Mvh Markus
 2. Nu har jag äntligen börjat leka med min sump! Detta är första gången jag gör detta men som ni vet jag har planerat länge... Lite ändringar har det blivit. Första saken blir att jag skaffar/bygger en egen overflow box (Ghost overflow) på högra baksidan. Frugan ville inte riskera att botten glaset skulle gå sönder. Hon kände sig säkrare med baksidan eller med en vanlig overflow över kanten. Andra saken är att sumpen blir omvänd. Så som ritningarna var ifrån början. Och nu blir även returen i mitten av karet. Bilderna är som sagt första set up'en! Kommentarer?!?!
 3. Va tycker ni om flytande media, typ K1?
 4. Check! Jo jag tänkte prov lägga i allt i min sump när jag hämtar den om två helger. Har ju några mått klara, skummaren, rollermat, returpumpen. Men sedan måste jag ju planera plats för reaktorerna. Men då behöver jag veta vad jag ska ha så att jag kan leta upp måtten på dom. Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
 5. Fick aldrig svar på detta...! Vill gärna veta!
 6. Check! Det var en helt annan lösning än vad jag har sett eller hört om. Men alla sätt är ju bra utom dom dåliga! Ingen dum idé iaf! Blir ju bara typ en extra stor glas skiva gentemot andra lösningar.
 7. Okej, så du har delat upp avriningen från karet till både skummaren och roller mat'en. Jag tänkte koppla huvud avriningen till Rollermat'en och sedan översvämnings röret ner i ett annat fack! Avslutar lite högre upp så att det hörs om det har blivit tätt i huvud avriningen.
 8. Ser ingen bild...
 9. Tack för inputen! Just den där har jag koll på! Jag kollen ha plats över sumpen att ha den on det inte blir bra i sumpen. Men tror jag i en av bilderna så att jag lagt till två glas skivor under Rollermaten. Men en fråga till dig petnym. Hur tycker du Rollermat fungerar?!
 10. Jodå det skall finnas plats! Hur mycket plats samt vart ska jag placera all annan teknik jag förmodligen köpa köpa in i framtiden? Svårt att rota i exakta mått. Men måste väl göra det för att själv veta... de tidigare bilderna visar kanske lite mer mått som var tänkta.
 11. Det är ju sant det ni båda säger, jag kommer inte ha någon belastning i början precis. Och förmodligen senare från ca 9-12 månader framåt från att jag har startat så ökas nog belastningen, både pga av mer fisk bestånd men säkert även för lite över matning. Innan man hittat hur mycket man skall ge. Men om man börjar med skummaren i början men att jag bygger med unionskoppling så kan jag väl säkert sedan efter att belastningen har ökat byta plats på dessa två och bara dra lite nya pvc rör !?! Eller? Blir ju lite orolig ang skummaren, när ni skriver så. Men killen som jag köper detta av har inte haft några problem, och han verkar erfaren, hållt på med salt sedan -98 Men den funkar bra i början iallafall! Den är ju anpassad för Akvarium mellan 1200 - 1600 L ( http://www.pwss.se/product.php?productid=5518&cat=942&page=1 )
 12. Nej, det är sant! Okej, det var ingen dum idé. Ska kolla upp den varianten! Hem och rita om!
 13. Det är den skummaren jag får med när jag köper ett komplett kar. Han har fått det att fungera bra. Men skummaren är mest tillfällig innan jag hittar en bättre begagnad eller så får jag köpa en ny. De borde väl ha löst det på något sätt. De som tillverkade skummaren. Men är annars sumpen bra konstruerad?
 14. Hej igen alla! Nu har jag designat om sumpen och ville kolla med er igen! Det börjar med en Theiling Rollarmat som sedan är kopplad( eller inte kopplad) till skummaren, det går sedan vidare till ett refugium och till sist till returpumpen samt värmaren. Måtten på sumpen är ganska lång fast inte så bred och hög. L 124cm H 34 D 33 Men jag tänkte kanske något som detta... Skulle det fungera bättre än mitt första förslag?
 15. Oj vilka svar! Keep it simple är ordet! En fråga, varför är inte levde sten i början bra att ha? De filtrerar ju bra. Kan ju ta det mesta av skiten. Är som sagt nybörjare och som jag skrev i början så var detta en lösning från en annan kille. Varför inge grus i botten. Sett många som har det.. //Karhunen