Gå till innehåll

Claes_A

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  1 839
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  6

Claes_A last won the day on Februari 15

Claes_A hade den mest omtyckta innehållet!

Anseende bland gemenskapen

89 Good

Om Claes_A

Profilinformation

 • Förnamn
  Claes
 • Stad
  Sörmlandskusten
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-12-27
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan 80-talet
 • Akvarievolym
  Cirka 200 l

Senaste besökare till profilen

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Claes_A

  Putsarfisk klarar spegeltestet

  Den häftigaste fisken jag har bott tillsammans med var Lactoria cornuta, kohuvudfisken. Det tog några år att utveckla säregna beteenden. Den visste vem som matade den och vem som inte hörde hemma i akvariet samt vidtog åtgärder om den var hungrig. Stack fel person ned handen i akvariet så bet den inkräktaren. Den höll koll på vardagsrummet som akvariet stod i genom att sticka upp horn och ögon ovanför vattenytan och spana. Fick den inte mat så började den spotta vatten på golvet framför akvariet. Den krävde att den stod nästan lodrätt i vattnet...
 2. Claes_A

  0-150 liter Kontorsakvariet

  Precis, teoretiskt 0,6 mg/L ökning. Men jag tror inte att jag kommer att se sådana ökningar, biomassan är på god tillväxt just nu och jag gissar att akvariet är fosforsvält. Annars har akvariet varit fullt av liv idag efter Blomstraveckan. Lite mer alger på grus och glas. Massor av småkryp överallt. En liten Halimeda har tittat upp från en sten under veckan liksom nån annan högre grönalg. Akvariet har också en lite oljig hinna på ytan (saknar ytavrinning). Om det är 1 ml Blomstra eller bara en bra vecka är som vanligt svårt att veta.
 3. Claes_A

  Teori kring mina nollade Fosfat och Nitrat

  Läsvärt om ämnet: http://www.fao.org/wairdocs/tan/x5909e/x5909e01.htm Ibland tillsätts tydligen polyfosfat till frysta fisk- och skaldjursprodukter för att de ska få bättre konsistens. Läsvärt om ämnet: http://www.fao.org/wairdocs/tan/x5909e/x5909e01.htm Ibland tillsätts tydligen polyfosfat till frystafisk- och skaldjursprodukter för att de ska få bättre konsistens.
 4. Claes_A

  Teori kring mina nollade Fosfat och Nitrat

  Jag håller med om att normaliseringen till vikt kan vara knepig att uppskatta intuitivt i och med att vatten väger så mycket i frysfodret. Man får väga sitt foder för att dosera jämförbara mängder. Förhållandet P/protein är kanske det intressantaste värdet här.
 5. Claes_A

  Teori kring mina nollade Fosfat och Nitrat

  Kolla in tabellerna här. TetraMarin (pellet/flakes) är fosforvinnare. https://www.advancedaquarist.com/2012/3/chemistry
 6. Claes_A

  0-150 liter Kontorsakvariet

  Jag var också lite inne på att dosera nitrat och Blomstra. Jag kan inte se att kopparhalten i blomstra är ett stort problem. Koppar behövs ju som mikroelement för allt liv i karet men är giftigt i högre halter. Så vad pratar vi om för halter? Blomstra har en halt på 15 mg/L, det ligger i samma storleksordning som kopparhalten i vissa av våra foder. Efter att ha tillsatt 1 ml till 50 L vatten (min dosering per vecka just nu) så är den teoretiska ökningen av vattens koncentration vara 0,3 mikrogram/L. Extremt låga halter och jag tror inte det lär hålla sig lösligt i akvarievattnet många minuter, organismerna lär ta upp det och det lär binda till karbonater och liknande.
 7. Claes_A

  0-150 liter Kontorsakvariet

  Låter intressant! Kanske ska ta det via PM?!
 8. Claes_A

  0-150 liter Kontorsakvariet

  Har fortsatt under veckan med min dosering av 0,2 ml Blomstra dagligen till det ungefär 50 L stora akvariet. Inte mycket att säga, kanske lite mer algtillväxt på rutan. Rhodactis, knapparna och gorgonian ser bra ut men det har de alltid gjort. Mätte nitrat idag och det var inte mätbart. Det är tydligen en skillnad på att dosera ren nitrat respektive samma kvävemängd i form av Blomstra där hälften av kvävet är nitrat och den andra är ammonium. Kanske inte så konstigt, nitrat tas bara upp av alger och denitrifierande bakterier medan i princip alla celler använder ammonium som primär kvävekälla. Eller så är det Blomstras fosfat som får kvävet att gå åt fortare. Jag ska öka dosen något men tar det stegvis. Och jag måste skaffa reagenser till min gamla HI713 Hanna fosfatmätare.
 9. Claes_A

  0-150 liter Kontorsakvariet

  Jag testade för andra dagen i rad att dosera 0,2 ml Blomstra i morse och efter 20 min mäta ammonium med Saliferts test. Teoretiskt borde jag ha höjt halten med 0,12 mg/L (om inget omedelbart upptag sker). Det var inte mätbart med den testen (inte oväntat).
 10. Claes_A

  0-150 liter Kontorsakvariet

  Storleken på skummaren; it's not a bug, it's a feature! En konversationspjäs för naturvetare. Skummaren är som alla lindträskummare lite meckig och rätt beroende dagsformen på cirkulationspumpen (grad av igensättning). Det sänker snittet på dess prestation. Men annars tror jag den är rätt så effektiv. Men kanske inte i relation till dess storlek? Jag har den mest för gasutbyte och för att kunna dosera ozon. Så ger den ju lite vattenvolym också. början var den rätt aktiv när det fanns skit i karet men nu utan ordentlig matning tar den det lugnt.
 11. Claes_A

  0-150 liter Kontorsakvariet

  Ja nästan säkert. Jag centrifugerade 1 ml av skummarkoppens innehåll och tittade på pelleten. Pelleten var grön och alger av olika slag var helt dominerande i preppet.
 12. Claes_A

  0-150 liter Kontorsakvariet

  Jag tog en titt på det fasta materialet i skummarkoppen med mikroskop för några veckor sedan. Och du har rätt, det är gott om algplankton, bakterieplankton och toffeldjur. Jag hittade inge större djur än så. Men naturligtvis säger denna observation inget om andelen toffeldjur som skummaren tar ut.
 13. Claes_A

  Aiptasia X dödar koraller?

  Jag har för mig att Aiptasia X är kalciumhydroxid blandat med agar som förtjockningsmedel (Rätta mig om jag har fel nu - jag tar detta i minnet från 2010!). Jag har själv berett det genom att blanda en varm lösning av kalciumklorid med agar smält i med en natriumhydroxidlösning under kraftig omrörning. Det ger fällning av den vita kalciumhydroxiden i den slemmiga agarlösningen. Tillsätter man för mycket så kan pH stiga i vattnet och kalciumhydroxidpartiklarna kan tänkas skada korallerna.
 14. Claes_A

  0-150 liter Kontorsakvariet

  Nu kör vi: BLOMSTRA - the Coral Life Giver Oslagbart pris - 25 kr på Coop Centralen! Doserar 1 ml i veckan till 50 l. I praktiken spritt över de 5 arbetsdagarna, så 0,2 ml dag för att slippa läskigheter med ammoniak. Status på akvariet är att de senaste (tre?) veckorna är dålig tillväxt på algerna på frontglaset och alkaliniteten går inte åt i så hög takt som tidigare (jag doserar just nu 2 ml av min 2-part per dag, tidigare var det 4 ml per dag som krävdes). Jag har doserat nitrat varje vecka sedan start och tror nu att fosfor har blivit begränsande för tillväxten av algerna. Jag gissar att även kalkalgerna är fosfatbegränsade i sin tillväxt och därför går det inte åt så mycket alkalinitet. Har tyvärr inga reagenser till min Hanna fosformätare så jag kan inte göra en mätning just nu.
 15. Claes_A

  0-150 liter Kontorsakvariet

  Giftigheten för stenkoraller smög sig in från den vetenskaplig litteratur som hade rapporterat att artificiell gödning av naturliga rev (berikning) med fosfat (och kväve) ledde till att kalcifieringen drastiskt minskade och att alger vann. Länken till fulalger kommer ju från fosforns kända gödande effekt. Och fulalger har ju alltid varit vår stora huvudvärk. Håller med om att man brydde sig föga om fosfat på 90-talet. Tror min far mätte det en gång och tyckte det var lågt (säkert inte med dagens mått mätt). LPSen växte på fint.
×