Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Claes_A

Medlem
 • Antal inlägg

  1 732
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

41 Good

Om Claes_A

 • Födelsedag 1976-04-01

Profilinformation

 • Förnamn
  Claes
 • Stad
  Sörmlandskusten
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan 80-talet
 • Akvarievolym
  Cirka 200 l
 1. NP-filter

  Det var ju några år sedan men här är den gamla artikeln. Biopellets för ökad näringsexport från akvariet 10.pdf
 2. Du har stödloggan "Jag stödjer SG":
 3. Det där med att baka bikarbonaten ger ju bara en tillfällig effekt på pH jämfört med att inte baka den. Det som händer när den ugnsbakas är att koldioxid lämnar vilket gör att bikarbonaten blir till karbonat. Tillsätter man den sen till akvariet så kan pH öka men bara för en tid. Snart är pH tillbaka på det värde som bestäms av akvarievattnets koldioxidtryck vilket i sin tur bestäms av konsumtion och produktion av koldioxid i akvariet samt rummets koldioxidhalt.
 4. Jag skrev en artikel om det hela när jag försökte få klarhet i alla dessa samband mellan kalcium, magnesium och KH. Där hittar du en stegvis introduktion till ämnet och på slutet i artikeln finns en problemlösningsguide: http://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?37401-PDF-om-kalcium-magnesium-och-KH&p=370566&viewfull=1#post370566
 5. Hoppas det inte är för OT. Visst är det så att torkar man saltvatten så blir den en olöslig fraktion som innehåller t ex kalciumkarbonat, magnesiumkarbonat och kalciumsulfat som inte går i lösning igen. Så de akvariesalt som är baserade på den produktionsmetoden görs genom att tillsätta vissa salter efteråt i ett försök att få naturliga halter av alla större joner. Men detta gäller alltså inte Tropic Marins helsyntetiska salter.
 6. Ja, grunden för saltvattenakvaristiken återfinns i litteratur från 60-talet. Du kan se i tråden att senare saltblandningar är varianter och förfiningar av samma grundidé. Just Hans-Werner Balling på Tropic Marin publicerade på området syntetiska saltblandningar i DATZ 1994, därav namnet "Ballingmetoden". Tropic Marins salter har alltid beskrivits som blandningar av syntetiska salter. T ex uppger de själva på sin engelskspråkiga hemsida: "Tropic Marin sea salt is manufactured from pharmaceutically pure salts". Pro Reef-saltet beskrivs som en utveckling av grundprodukten: "a continuous improvement of the Tropic Marin sea salt" samt "Manufactured from pure, pharmaceutical grade salts, free from nitrates, phosphates and other unwanted chemicals." Vissa andra märken använder intorkat naturligt havsvatten som grund för sina akvariesalter, därav min formulering. Jag försöker att upprätthålla ett kritiskt förhållningssätt och upplever att jag har fakta i målet; Tropic Marins salter är enligt de själva just blandningar av rena salter i samma tradition som i referensen från 1968. För min del är jag mer nyfiken på hur deras kvalitetkontroll av produkten ser ut.
 7. Jag är övertygad om att man gör just så - blandar ett antal salter i någon typ av roterande trumma och packar blandningen. De recept som ligger till grund för de syntetiska salterna har beskrivits i akvarielitteraturen. Här en trådstart för att se vad som troligen är den historiska grunden för Tropic Marins salter: http://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?54000-Blanda-eget-artificiellt-saltvatten-fr%E5n-grunden-%28recept%29&highlight=CaCl2 Utmaningen för en akvariesaltproducent är att hitta råvaror som är tillräckligt rena och över tiden väldefinierade men samtidigt inte för dyra. Jag vet från mitt jobb att det verkar vara svårt i dessa tider av extrem globalisering. Leveratörer köper av underleverantör och köper av underunderleverantör osv. Till sist så vet man inte var saker och ting kommer ifrån och vilket skit man får hem. Nyligen beställde vi hem 1 kg magnesiumsulfat till mitt lab från en av de större leverantörerna. Det visade sig att detta standardsalt hade grå prickar som utgjorde en olöslig fraktion som reagerade våldsamt med vatten och bildade värme samt gas. Lösningen blev kraftigt basisk. Jag gissar att det rörde sig om metalliskt magnesium som förorenade saltet av någon anledning.
 8. Hans-Werner Balling på Tropic Marin svarade snabbt via email när jag skrev till dem 2011 och frågade om sammansättningen på saltet hade ändrats (dåliga batcher diskuterades då på Reef Central). Herr Balling dementerade då att någon förändring eller kvalitetsproblem förekom och beskrev de på Reef Central angivna värdena som obegripliga från deras perspektiv.
 9. 151-720 liter

  Das Ende! Nej, akvariet blev aldrig bra under 2013 och blev en allt tråkigare syn över tiden. Pseudochromis aldabraensis fullständigt slaktade alla nyinförskaffningar i form av fiskar, räkor och eremiter. Mitt intresse dog. Jag städade ur det förra helgen. Nu står det här med sötvatten och är planterat. Slutsummering: 1. Tekniskt mitt bästa akvarium någonsin. Det var tyst, driftsäkert och lättservat. LED som ju var nytt när akvariet sattes igång visade sig funka utmärkt. 2. SPS blir stora och ett hörnakvarium på 180 liter är nog för litet i det långa loppet. Jag skulle kanske satsat på andra koraller (fast SPS var ju hela gruden för karet). Fiskvalet var dessutom ett misslyckande, inte minst i och med att Pseudochromis aldabraensis är en mördarfisk av rena blå djävul-kaliber. Inte heller kunde jag lösa det växande problemet med Aiptasia eftersom att denna fisk konsumerade pepparmintsräkorna. 3. Mina SPS som trivdes förträffligt dog ganska plötsligt och egentligen utan förklaring. Så här i efterhand så undrar jag om det inte berodde på byte av salthink. Kanske låg den mytiska kaliumhalten i den där hinken av Tropic Marin Pro Reef för lågt? Eller så var det något annat, t ex Aiptasiatilläxten eller något relaterat till koldoseringen. Oklart.
 10. När vi började diskutera Seltin som tillsats 2010 så uppgav Cederroths att det klumpförebyggande medlet var E551, alltså kiseldioxid. Har de bytt klumpförebyggande medel? Ursprungstråden om Seltin: http://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?36264-DIY-kaliumtillsats-med-Seltin&p=357584&viewfull=1#post357584
 11. Hej

  Läste din tråd om spårelement.

  Tyvärr slutade den tvärt.

  Har börjat intressera mig för de olika Metoderna som finns där man sas bara tillsätter element typ Tritonmetoden o liknande.

  Hur gick det med ditt akvarium och

  Dina funderingar kring vattenkemin?

  Vänliga hälsningar

  Peter Giegold

 12. Ja det går åt en del salt om man vill ändra halterna på en av de större komponenterna i saltvatten som t e x magnesiumhalten. Men så behöver man u inte göra det så ofta heller om inte saltet är dåligt eller man har stor magnesiumåtgång för att man just startat sitt akvarium. Magnesiumsulfat innehåller dessutom en massa kristallvatten (7 vattenmolekyler per molekyl magnesiumsulfat) så halva vikten a saltet är vatten!
 13. Förklaringen till att magnesium går åt är vanligen att alla kalciumkarbonatytor skall täckas av magnesiumjoner. När de väl är täckta så går förbrukningen ned. Sen har jag ett minne av att explosiv kalkalgstillväxt kan bidra till magnesiumåtgång men jag kanske minns fel nu. Tillsats av karbonater ("KH-bufferande") äter både kalcium och magnesium. Tillsätter man kalciumjoner tillsammans med KH-bufferten så äts magnesium.
 14. Jag är lite inne på samma spår som Bläckfisken ovan. Mår något dåligt i karet? Är det egentligen ett problem att du mäter lågt pH. Lite förenklat så blir ju pH i karet ett mått på mängden koldioxid i systemet; ju mer desto lägre pH. I teorin så blir det tuffare för skelettbyggande organismer att bygga sitt skelett när pH ligger lågt men i praktiken så är jag inte säker på att det är ett problem för akvaristen. Det finns nog gott om kar som har ett lågt pH.
 15. Sen är det ju inte bara mängden föroreningar som är intressant utan också vad det är för föroreningar. T ex tungmetaller skulle skrämma skiten ur mig medan de välrepresenterade jonerna i saltvatten helt uppenbart inte kan vara något problem. Jag minns att Randy-Holmes Farley analyserade bulkprodukter i USA i samband med att han utvecklade ett DIY "2-part". Här är artikeln: http://www.advancedaquarist.com/2004/3/chemistry Men från denna analys kan man naturligtvis inte dra några slutsatser om bulkprodukterna från en annan källa (som t ex Granngården). För att beröra diskussionen ovan så skulle idealt sett akvariehandelns produkter innehålla en ordentlig beskrivning av de uppmätta föroreningar som finns i dem. Men det kan man ju se i stjärnorna efter - vilken akvarietillverkare lägger resurser på ordentlig kemisk analys av de salter som de packar om? I slutändan så blir det bara en kedja av tillit som börjar i en processanläggning någonstans i världen (ofta i Kina numera). Jag ser detta på jobbet - plötsligt så dyker det upp en antibiotikaresistensgen i en enzympreparation som aldrig haft denna förr. Vi byter från det ena dyra biotekföretagets produkt till motsvarande produkt från det andra företaget - tusenlapparna liksom tid rinner iväg. Samma gen i den produkten också, så det verkar som att de alla köper från samma produktionsanläggning.