Jump to content

zacke

Medlem
 • Content Count

  136
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by zacke

 1. zacke

  Reefmeet, Norge, 24 mars 2019

  Keep me posted ....
 2. Sist jag återkom var då jag återuppbyggde mitt 420 liters efter flytt. Nu är det dags igen att trilla tillbaka in på detta forum jag tillbringat mången timmar med för många år sedan. @wrang, är du fortfarande vid liv? Mitt 420, 140x53x60, fick en läcka (inga skador på varken hus eller levande som tur var, än så länge) och då jag funderat på en uppgradering under längre tid till ett 160x60x60 så kändes det som att det var dags, typ. Sagt och gjort så tömdes det gamla karet raskt och skänktes bort via FB, nytt beställdes (160x60x60 i 12mm utan mittenstag) och installerades på plats av Akvarielagrets Christer och huserande glasmästare igår söndag. Jag uppdaterar även en av sumparna i källaren i samma vända, för ska man ändå köpa lite pryttlar för över 20k, så varför inte byta ut den där "temporära" plastbacken som stått i över 10 år? Jag hade två Max-S 160w LED som överhettades och tappade de flesta blå LED och fick "nedgradera" tillbaka till mina T5 för några år sedan, och när även ena dubbelrampen dog så plockade jag fram min gamla arbetshäst 250w MH. Nu byts allt detta åbäke ut mot en Ledzeal S400 Plus, och ta mig faen om jag inte har nog med ljus nu framöver. Bilder, tog jag några? Jodå, det gjorde jag väl... Börjar fylla vatten imorgon, då jag egentligen enligt planen skulle satt mig i båten och åkt ut till vår ö i 2 avslappnande veckor. Förhoppningen är att jag kan göra det innan nästa helg. Gamla "halvfullt" med bara fisk kvar Nya precis på plats med lampa Börjat riva och tömma Tomt på fisk (trodde jag) temporärt kar i källaren innan skummare och lampa Tömning temporära i källaren Tomt Tomt River skåp, bra med damm efter 10 år Bänk nedmonterad Dammsuget, dags för att måla Målat, leca placerad Ny skiva i 27mm ek, kapad till 180x67 Limning av avrinningshörn (Akvarielagrets Christer och akvariebyggaren) Äldsta grabben provligger
 3. zacke

  Krabba

  Denna är i den sista sumpen som är mörklagd och enbart innehåller LS, så någon direkt skada lär den inte göra. Har en rätt stor teddy bear - Hairy crab (Pilumnus vespertilio) i första sumpen som är liknande setup utan eget ljus och bara LS. De är ju bara roliga att få syn på ibland, men jag föredrar att de är i de okänsliga sumparna med ordentliga kanter.
 4. zacke

  Krabba

  Hittade denna snygging i sumpen igår kväll. Den hade tagit sig ned i sista facket i sumpen men var borta igen idag. Någon som känner igen modellen? rätt snygg sak på runt 4 cm över skalet. Såg även en vit/genomskinlig, ca tre cm lång, räka som försvann snabbt in under pumpen.
 5. zacke

  Krabba

  ja, jag var mäkta förvånad då det endast är pumpen att gömma sig vid, och där går det inte att gömma sig. Så jag gissar att han lyckats klättra upp för antingen slangen och ur sumpen, eller tillbaka över avrinniningen till mer gästvänlig miljö.
 6. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  Hallå, jag har haft ett hyffsat galet tokkraftigt och onödigt utbrott av vita prick efter jag köpt en Hepatus. Alla fiskar förutom 5 Chromis och en Six line wrasse dog. Jag satte såklart upp ett sjukkar i källaren och påbörjade flytt. Fick ur 3 Chromis och Six linern (som inte simmade). Nu har jag 2 s****s j***a Chromis som är komplett omöjliga att få tag på utan att plocka ner revet. Jag har stått med håven i timtal och lockat med all möjlig mat och försökt med fiskfälla, nada för dessa 2. Det som är kvar är att fiska med krok kom jag på nu, så det ska jag ge ett försök ikväll eller senare i veckan. För att bli fri från pricken behöver jag få karet fisktomt under 8-9 veckor, och då måste Chromisarna bort. Som det ser ut nu så har jag förlorat 4 veckor redan av denna period för att 2 st finns kvar i akvariet. Så nu är frågan, hur ta livet av dem enkelt (om fiskelyckan sviker) utan att koraller och annat går åt?
 7. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  Funderar på om det skulle gå då med en powerhead, eller Eheim 2252, i sista facket i sista sumpen. Då bör det göra mest verkan utan att jag behöver placera odrägliga ljudkällor i vardagsrummet. Hur påverkar påfyllning av sötvatten? Jag fyller ju i detta fack, och det är "manuell" fyllning med pump från ett kärl vid sidan av så det kan blir lite större mängder ibland.
 8. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  Som sagt, omständigheter jag inte känner till, men tack för klargörandet. Jag själv har aldrig drabbats av prick, så jag har ingen erfarenhet alls. Jag har funderat lite på hur man i sådana fall behöver optimera för att få ut största möjliga verkan av ozonet. Att bara koppla på skummaren skulle för mig ge marginell effekt då vattnet passerar 3 olika sumpar innan det är tillbaka i akvariet. Jag skulle behöva göra något av dessa två - flytta upp en skummare som jag hänger på akvariet med ozon - sätta en ozonreaktor uppe vid akvariet Då jag hur som funderar på att starta med ozon så bör ju det göras med största möjliga effekt. Hur har du din anläggning inkopplad?
 9. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  Jag håller med dig, men för att vara 100% säker kan inte ozon som metod fungera, det måste du hålla med om? Du kan aldrig vara säker på att du utplånat alla spår. Och det är just vad han påstår angående ozon och UV. En liten fundering över några saker bara, dock utan att känna till några omständigheter. Du säger att av erfarenhet så fungerar Ozon bra och ger 100% utplåning av prick Du säger även att du anser att det bör vara som så att parasiten kan ligga latent i fisken längre period Du har även haft flera fall av prick du utplånat med enbart ozon och snabb behandling av drabbad fisk Detta säger mig, utan att som sagt känna till omständigheterna, att pricken aldrig utplånats och blommar upp med jämna mellanrum och sedan kämpas undan genom ozon igen. Nu tror jag inte att du missat ett sådant samband och det finns omständigheter jag inte känner till som talar emot detta scenario.
 10. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  Absolut, och som jag påpekat tidigare så faller hela min argumentation om min källa är felaktig. Men en person som enligt uppgift "I worked with Marine Ich as part of a grant at OSU in the early 70's.", och refererar till liknande studier gjorda av Dr. Burgess, känns mer trovärdig än källor utan hänvisning. Problemet med internet är mängden information, det är svårt att veta vilken som är korrekt. Jag kan absolut inte hävda att jag själv gjort uttömande studier i ämnet som jag lutar mig emot, utan att denna källa är det mest uttömmande och till synes mest pålitliga jag kunnat finna. Även jag reagerade på detta med "ozone unit" men vare sig om Ozon tillsätts via skummare eller reaktor, är detta en enhet där Ozon skapas och där bör vi kunna enas. Ozon har även den egenskapen att det av någon anledning tar livet av skadliga bakterier men inte goda, vad är det då som säger att det skulle ta livet av just prick till 100%? Det är självklart att det har en positiv effekt och kan leda till prickfritt kar, men det är ingen 100%-ig lösning. Det typen av tillvägagångssätt tillåter en chans för parasiterna att börja om sin cykel. Jag kan dock medge att jag allvarligt överväger att börja med Ozon just för dess positiva egenskaper efter detta debakel. Men om jag inte vill riskera att sprida myter bör jag aldrig någonsin argumentera för varken det ena eller andra sålänge jag själv inte utfört studier. För jag kan ju inte lita på något i skrivet, eller muntligt, format sålänge det inte genomgått peer review och publicerats i ansedda tidsskrifter, om ens då. Jag sitter i situationen jag gör just för att jag trodde på en av myterna, fiskarna tillfrisknade och allt såg bra ut ett tag, sedan gick det ordenligt åt skogen.
 11. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  @BlöttVått: Vi talar om 2 herrar som släpper godisskålar, nya leksaker och allt vad film heter om det är något som intresserar dem =) Men vår 2 månaders är lättare att kontrollera dock. Och gällande andra metoder mot prick än den jag nämnt så vill jag, trots att det är fel forum, åter referera till http://www.reefsanctuary.com/forums/fish-diseases-treatments/23132-marine-ich-myths-facts.html då dessa metoder specifikt omnämns som myter eller feluppfattningar. Defense and Immunity: 3. No fish, no matter how good its defense is, can stop being infected. A healthy fish will and can be equally infected as a sick or stressed fish. What happens is the aquarists sees one or more fish with the disease and assumes because none are seen on the other fish in the aquarium that they are 'disease free.' NOT. Aquarists can't always see the parasites. See above top, 2., 3., and 9. All fish in an infected tank require treatment. 4. A weak, stressed, or sick fish will die sooner than a healthy fish, but is no more likely to get infected than the healthy fish. 5. A fish that survives an attack may develop proteins in the mucous coating that will help fend off the parasite (this is a type of immune response). An immune fish will usually not show being infected. Unfortunately. . .(see 6. below). . . 6. An immune fish doesn’t remain immune. Separated from the disease for months, the once immune fish can become MI infected. OR if the immunity weakens, the fish will be attacked. Subjective and Non-Subjective Observations, Claims, and Common Myths 2. It goes away on its own. Untrue. Only visible at one stage IF it is on the body or fin of the fish. It’s the life cycle. If it was once seen, then it hasn't gone away -- it's just not visible to the aquarist. 3. It goes away with a ‘reef-safe’ remedy. Untrue. This is one of the biggest and most 'dangerous' of the misrepresentations in the hobby. The aquarist thinks everything is okay when it isn't. What usually has happened is that the parasite has killed the fish it will kill and the rest have developed a resistance or immunity. The parasite is still in the aquarium, possibly infecting the gills of the fish where it can’t be seen. 7. MI can ‘hang around’ almost unnoticed with just a body spot now and then because it often resides just in the gills. True. So ‘it is gone’ after ‘it was here’ is very unlikely. 9. Fish always have MI. Untrue. In the wild they often show up to 30% infected (or more) but the wild fish survive minor infections. In the tank the parasite can 'bloom.' In the tank the fish can't get away. The combination of bloom and no escape will overcome the fish... 10. Like 9. a fish can't be made to be totally rid of MI. Untrue. All marine fish can be cured and rid of any MI infection. 11. Just feed the fish well and/or feed it garlic and it will be okay. Untrue. I compare this approach to this one: "Granny has pneumonia. Let's keep her home rather than take her to the hospital. We'll feed her well with chicken soup and vitamins." Nutrition, foods, vitamins, etc. don't cure an infected fish. An infected fish is sick and is being tortured by the itching and discomfort. It might pull through and obtain Resistance or immunity (see above) but while you sit comfortably in your home, the fish is being stressed by having to contend with a parasite. Don't let this happen to the fish. Cure it!! 15. UV and/or Ozone kills MI. Ozone doesn't kill all parasites that pass through the unit, nor does the water treated with ozone kill the parasites. UV only kills the parasites that pass through the unit. Not all MI parasites will pass through the unit, so the UV will not rid an aquarium of MI. A UV can help prevent a 'bloom' of the parasites however, and thus help in its control. UV is not a cure nor a preventative measure for MI. Allt detta visar att andra metoder än att helt befria sig från prick enbart kommer leda till nytt utbrott i framtiden. 1. Hyposalinity ... 2. Copper treatment ... 3. Transfer method ... 4. Only the above 3 known readily available cures work almost 100% of the time.... Fish can develop an immunity to these parasites. The immunity doesn't last and as the Marine Ich strain weakens the fish can 'live with it.' It is like having your grandmother live with the flu and hope it doesn't go into pneumonia. The person and the fish is sick. I for one do not get into the hobby to hope my fish survive, but instead see to it that they aren't sick and don't need to develop immunity to live in my home. Others may just sit and hope for the best and they will have mixed results (one or two fish losses) or no losses. But what they don't realize is that the lifespan of the fish can be shortened going through these outbreaks, not to mention they being sick on and off.
 12. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  Här kommer flera faktorer in i det hela. De fiskar jag tar ur akvariet tillbringar perioden i en separat karantän med låg salthalt (1.008-1.009, Hyposalinity treatment). Detta gör att parasiten får kraftigt försämrade möjligheter att fullborda sin cykel. Efter 4 veckor karantän utan tecken på prick låter man det gå ytterliager 4 veckor sedan höjs salthalten långsamt till normal nivå för att sedan låta det gå i ytterligare 4 veckor. Har inget tecken på prick observerats under denna tid är pricken borta. Syns tecken på utbrott så startar man om processen. Då jag enbart har Chromisar och en sixliner som är tåliga för prick och kanske är svåra att se om de är påverkade funderar jag på att avsluta med att jag köper en känsligare art som får börja sin tid i karantänen med de andra som en "kontroll". "A hyposalinity treatment will kill: Pods, snails, crabs, invertebrates, corals, live rock, most marine algae, and Marine Ich" http://www.reefsanctuary.com/forums/fish-diseases-treatments/23131-hyposalinity-treatment-process.html
 13. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  Nät är ett möjligt alternativ för att skilja fisken från de största revformationerna, kan vara värt ett försök om fisket inte ger resultat. Ungarna kommer älska att få fiska i akvariet ikväll, men napp lär jag inte få så länge de är vakna. Barnen tar all tillgänglig tid, men det är de värda =) UVC och Ozon ger lite av samma effekt som i havet, populationen frisimmande parasiter per m3 vatten är så liten att inga stora utbrott kan ske på fisken. Detta håller då även ned populationen i cyst-stadiet osv. Därav så kan det hjälpa, men är ingen bot. När UVC eller Ozonet tas bort kommer populationen öka. Anledningen till att det blir så kraftiga problem i akvariemiljö är att det är ett slutet system med väldigt liten volym. En enda cysta ger ifrån sig stora mängder frisimmande parasiter just för att det är så stort i havet och detta ökar deras chanser att någon hittar en fisk. I akvariet hittar nästan alla dessa frisimmande parasiter en fisk och voila, stort angrepp och en exponentiell ökning per cykel. Ett litet "undantag" finns här dock, efter 10-11 månader utan att en ny stam prick introduceras (ny fisk, LS eller annat) så kommer pricken dö ut självt av vad man tror är "genetisk utmattning". Detta skulle dock ske även utan UVC/Ozon, men dessa gör att fisken överlever genom att bromsa en av parasitens cykler. "15. UV and/or Ozone kills MI. Ozone doesn't kill all parasites that pass through the unit, nor does the water treated with ozone kill the parasites. UV only kills the parasites that pass through the unit." "I'm unsure about why the 11 months works. I'm not into genetics. I discovered this in the early 1970''s then later, Dr. Burgess confirmed this in some experiments he conducted. He found 11 months, I found 10 months. I'm conservative so I quote what has been published." http://www.reefsanctuary.com/forums/fish-diseases-treatments/23132-marine-ich-myths-facts.html Om nu min källa skulle vara felaktig så faller ju såklart argumentet, men det verkar hyffsat underbyggt med undersökningar.
 14. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  Neje! om de hoppar snällt i håven är det ju för att få leva, jag har försökt tala med dem men de lyssnar inte ... eller var det kanske barnen, jaja. Efter 1,5 tim med den smaskigaste räkan i påsen på kroken är resultatet, tadaa, inte en fisk som visade sig. Får göra samma sak varje kväll i veckan och hoppas på att lyckan vänder. Problemet med att riva karet är att gör jag det blir det nog för längre tid, så detta känns inte som ett alternativ i nuläget. Så länge jag inte vill tillbringa en natt med att göra det så har jag helt enkelt inte tid, 4 och 3åringar är mycket intresserade av att leka med vatten på de mest olämpliga ställen. Och även om jag försöker involvera dem i det mesta för att de ska lära sig så är 400 liter vatten, 80kg LS och fullt med koraller inte en av de aktiviteterna. Senaste haveriet vid flytt då en trasig termostat i en doppvärmare orsakade problem innebar tomt kar i nästan 2 år, och det var innan barnen kom in i bilden. Well, gällande karantänkar, man lär sig av sina misstag som sagt ... Fiskarna gömmer sig djupt inne bland stenen under natten och de är omöjliga att nå även om jag tänder lampan tyvärr, annars är ju detta en bra metod. UVC och ozon är absolut ett bra sätt för att hålla fisken vid liv (önskar nu att min inte hade haft trasig ballast som jag tog för trasig lampa och sedan var det för sent) förutsatt att den sätts in i tid. När det gäller att de får bort pricken så kan fisken faktiskt utveckla en sorts immunitet, men det är risk för att en ny fisk eller annan händelse startar upp det hela igen. Troligen en av anledningarna till att man tror det kan ligga latent eller att UVC/ozon botar.
 15. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  UVC, och ozon, kan hålla den frisimmande populationen av vita prick på en hanterbar nivå så fisken kan hantera den. Men de gör inget för att bryta dess livscykel. Detta kan enbart helt fisktomt garantera. Jag kör hypo i sjukkaret, men jag tror mina koraller skulle ta illa upp om jag försökte i stora karet, annars hade jag gjort detta dag 1. Jag få passa på och be om ursäkt för min icka konstruktiva inledning av denna tråd, men jag är lite frustrerad. Desperationen är hög i denna del av mina hobbys. Mina tre andra (älskade) problem har nu till slut somnat så jag ska tillfället i akt och ta på mig sydvästen, packa fiskeväskan, och hoppas på enorm fiskelycka. Återkommer med rapport.
 16. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  UVC kan aldrig ta bort pricken, den kan hålla den på en måttlig nivå i det frisimmande stadiet så fiskarna inte får för stora angrepp. Konstgjord andning mao. Den enda lösningen enligt de källor jag läst, se ovan, som verkar hyffsat väl underbyggt, är att göra karet fisktomt under en längre period och därigenom låta pricken dö ut när den inte kan fullföra sin cykel. Karet har gått i ca 3år i nuvarande form och gick ca 5år innan dess utan att jag haft detta problem. Men nu ligger den här diskussionen under fel ämne då vi diskuterar sjukdom och inte lösning =)
 17. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  Hade jag kunnat på något som helst sätt ta livet av fisken på något av de sätt du beskriver hade jag inte behövt ställa frågan, då hade de fått bästa möjliga vård i ett separat kar under den tid det tar för att bli av med vita prick, om så 6 månader. Problemet är att jag inte får tag på dem, och jag vill rädda resten av det jag har och möjligheten att på nytt befolka akvariet. Nu är jag som kan ses aningens frustrerad efter många timmars försök att få tag på fiskarna, och detta gör att jag söker alternativa vägar. Så, hade jag haft ett alternativ annat än total nedplockning av revet hade inte denna fråga kommit upp alls.
 18. zacke

  Hur ta livet av fisk enklast?

  Vad jag kunnat läsa mig till så är pricken borta efter ca 8 veckor utan fisk i karet då dess livscykel kräver att det finns ett värddjur. Och om det alltid funnits latent i karet så är det förvånande att införandet av en Hepatus skulle få det att bryta ut. Jag har infört många fiskar som varit betydligt större utan utbrott tidigare. Men absolut kan de andra fiskarna varit bärare och något sätter fart på det, det är sant http://www.reefsanctuary.com/forums/fish-diseases-treatments/23132-marine-ich-myths-facts.html "13. There is no such thing as a dormant stage for MI. The parasite can’t wait around for another host. It MUST go through its cycle. Dr. Burgess recorded that in the cyst stage, he found the longest existing cyst to last for 60 days before releasing the free-swimming parasites. This is rare but possible."
 19. Tittade på gamla bilder från uppsarten och hittade 2 bilder med rätt precis 2 år mellan. Första bilden är från Augusti -08 vilket är året då jag startade upp igen, andra från September -09. Bilden här i posten ovan är ju nytagen. Studera storleken på Euphyllian i mitten som funnits med hela tiden. Likaså Sinularian till höger i karet. Sinularian har då även fraggats av i 3 nya i mitt kar + 2 st som getts bort under åren. Euphyllian finns 2 fraggar som stannat i mitt kar och 2 st som getts bort.
 20. Hallå alla vänner, jag ahr sporadiskt följt era förehavanden via RSS men inte inloggad på forumet, tänkte se om jag kan försöka göra något åt detta =) En bra början kan ju vara att fortsätta där jag avslutade den förra tråden (http://saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=9437&page=3) med vad som hänt. Jag har fått ytterligare en son och vi väntar ett tredje barn till sommaren, så det är fullt upp på den fronten och är det som tar i princip all fritid som jag inte lägger på mina hobbys. Det har såklart tillkommit en del fisk och koraller, korallerna har växt och jag har pillat runt men inte gjort några större ingrepp mer än för några veckor sedan då en vän lade ner och jag tog över all teknik och levande därifrån. Tro det eller ej så lyckas jag göra samma förbaskade misstag som vid senaste flytten, en för stor doppis som strular med termostaten! Detta var dock en sådan med elektronisk termostat så den ska ju inte kunna gå sönder, men dunstar vatten så termostaten kommer ovanför ytan så spelar det ingen roll. Som tur var så var det endast ett par koraller och 3 fiskar som strök med, och jag har nu ca 15 kg LS som kurerar sig. Problem jag har för nuvarande är gegg som inte vill ge med sig i gruset och koraller som växer för mycket och jag vet inte vart jag ska göra av dem, de går ju inte att kasta! Skötseln består av att rengöra rutorna och fylla vatten. Senaste vattenbyte är för ca 2 år sedan. Vi har enormt kalkhaltigt vatten från egen brunn, och det verkar vara rena dunderdrycken för korallerna trots osmos. Så, till det som alla egentligen vill se, text är ju bara jobbigt att läsa. Den första bilden på karet som det såg ut i lägenheten för runt 5 år sedan, 2 en schematisk bild av systemet och 3 är under "uppstarten" och 4-6 är faktiskt tagna nyss enkom för denna post. Med fruns lilla kamera lite snabbt, så ni får hålla tillgodo med de bristande artistiska utsvävningarna. Kanske orkar ladda batterierna till systemkameran någon dag, vem vet =P Sista bilden är på rummet i källaren med sumparna.
 21. Bytt den 7 år gamla Mh-lampan till en sprillans 20 000K. Den och de 2 nya T5 gör att det växer något enormt känns det som.
 22. Ligger i källaren, snett under eller vad man ska säga. De 2 ritningarna visar (1)källare och (2)nedre våning. Akvariet står mot väggen mot toaletten på nedre plan, och sumparna (inritade) står i rummet uppe till höger i källaren mot högra väggen. I min gamla post finns det om jag inte minns fel bilder på där jag tog upp hål genom lilla väggen till vänster om karet för att komma in i bjälklaget och sedan ned genom källartaket. Det är en höjdskillnad på ca 40 cm mellan högra och vänstra delen, den högra lägre och nyare utbyggnad. Från detta går sedan rören norr på ritningen (och IRL) in i rummet med sumparna. Källaren håller mellan 13-18 grader året om och agerar suverän temperaturbuffert under sommaren, aldrig över 25-26 grader uppe. Karet blir i praktiken en kylare i vardagsrummet de varmaste dagarna på sommaren (om man räknar bort värmen belysningen genererar =P). den nedre sumpen är isolerad på 3 sidor med 18mm frigolit, och planen har vart att samma ska ske med övriga sumpar och även uppåt, för att minska värmebehov vintertid.
 23. jo, jag har skänkt till en kompis men han lade ner nu som sagt, så jag börjar fundera på just det. Försökt nå en på s-guiden som bor i i mitt område men inte fått svar på PM. ett alternativ jag funderat över är att ta ett kar nere i akvarierummet som fraggkar för att stoppa ned det som blir för mycket i stora karet, och sedan enkelt kunna sälja/ge bort därifrån när tillfälle dyker upp. Belysningen skulle kunna vara det som är problemet då, har en dubbel T5 men det är långa rör som blir lite udda över det kar jag får plats med isf. men det löser sig på nått sätt =)
 24. Målade om "möbeln" och satte tapet på stora luckan i veckan. Det kommer troligen bli en mörkare nyans framöver, men det var den färg jag hade hemma som matchade tapeten. Samma tapet sitter bakom TV´n så tanken är att det ska passa ihop lite bättre än tidigare. Tapeten sitter som sagt på en lucka som går att öppna hela, sedan är det även en liten lucka till vänster om akvariet och hela fronten under går även det att ta bort. Så det är hyffsat bra åtkomst runt akvariumet.
 25. zacke

  Kallvatten Lyckades med dubbla framglas!

  Då vill vi ju veta hur du då gick till väga såklart =P
×