Jump to content

Gienah

Medlem
 • Content Count

  9
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Gienah

 1. Gienah

  Blått vs vitt ljus

  Nu hoppas jag få lite hjälp för jag får ingen klarhet i detta med belysning. Jag har två st Aquamedic Ocean Light LED 36 w som följde med karet Aquamedic Kauderni som jag köpt begagnat - mitt första saltkar (så var snälla! ) Det är endast två kanaler, vitt och blått, som går att ställa in. Det är 4 x 3 W blå och 8 x 3 W 12 000 K. Till en början brände jag på 100% på både vitt och blått 12 timmar/dag - fick algutbrott utan dess like, som jag 8 månader senare kämpar med. Nu kör jag 40% vitt och 100% blått under loppet av 6,5 timmar/dag. Har endast "enkla" mjukkoraller. Vilket förhållande mellan blått och vitt "bör" man då köra? Finns det några tumregler för sådant? Frodas alger mer i vitt ljus? Stort tack på förhand.
 2. Gienah

  Blått vs vitt ljus

  Stort tack för svar! Jag har börjat justera belysningen så sakteliga! Sjöborre ska definitivt införskaffas, har tidigare faktiskt sneglat på diadema setosum men trodde att de kanske blir för stora för mitt kar så tvekade pga det. Ska även införskaffa fler koraller. Tack för alla tips!
 3. Gienah

  Blått vs vitt ljus

  Du är absolut inte ohövlig! Jag skriver ju här för att få hjälp och är otroligt tacksam för alla svar och hjälp som jag kan få. Jag inser också att jag överreagerade när jag hällde i algmedel. Man lär sig av misstagen! Så här ser det ut idag! Inte så farligt men vill ju gärna inte låta det bli värre.
 4. Gienah

  Blått vs vitt ljus

  Här är en bild när karet såg som allra värst ut - i november förra året! När bryopsisalger växte i snabbare takt än jag hann handplocka, när jag inte kunde rå på det med varken osmos, täta vattenbyten, minskad belysning eller omätbara värden i nitrat och fosfat. Då blev jag desperat och beställde Reef Flux (fluconazole) tills jag fick bukt med det. Jag tog ut all sten och skrubbade den från döda alger. Därefter fick jag utbrott av cyano och dino, som jag också lyckats bli av med. Men nu har istället andra gröna alger (håralger) börjat ta vid och ingen i städpatrullen rör dessa. Så nu börjar känna mig lite deppig och uppgiven. N03: 2,5 (salifert) Po4: 0,1 (salifert) Jag tänkte att belysningen även kunde vara en bidragande bov i dramat. eftersom jag känner att jag inte riktigt haft koll på bästa inställningen på den.
 5. Gienah

  Blått vs vitt ljus

  Menar du både vitt och blått på 100%? Hur många timmar? Städpatrull har jag haft från start, både turbos och eremiter. Sjöborre är ett bra tips! Vilken skulle du säga är mest effektiv? Stort tack för svar!
 6. Gienah

  Blått vs vitt ljus

  Jo, lite kiselalger förstås, men det var jag beredd på. Men vi snackar främst bryopsisutbrott delux..! Om det enbart berodde på belysningen eller om det kom med den begagnade stenen vet jag inte. Tack för svar!
 7. Gienah

  Blått vs vitt ljus

  Tack för utförligt svar!
 8. Gienah

  Blått vs vitt ljus

  Stort tack för svar! Du skriver att du toppar med 30% på vita kanalerna mitt på dagen, hur ser ditt ljusschema ut under dagen? Vilka tider/inställningar?
×