Gå till innehåll

Katastrofal

Medlem
  • Antal inlägg

    27
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Torbjörn
  • Stad
    Lerum
  • Stödjande medlem t.o.m
    2018-12-11
  • Akvarievolym
    112
  • Använder du skummare
    Nej
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
    Koraller & Fisk
  • Antal år inom sötvatten
    5
  • Använder du Osmosvatten
    Nej
  • Har du sump
    Nej
  • Kör du med sand på botten
    Ja
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du Ozon
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Katastrofal's prestationer

Nyfiken mandarinfisk

Nyfiken mandarinfisk (4/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Två tummar upp
  • Välkomnad

Senaste prestationer

4

Omdöme

  1. En så liten skulle nog inte ge dig några problem men det finns lite gamla poster här på forumet bla där vissa beskriver hur dom blivit av med fiskar och misstänker att ormsjöstjärnan är boven.
  2. Rätt vanligt men det rekommenderas att man tar bort det. Finns massa information om dom här på forumet och Hur man går till väga för att ta bort dom.
  3. Borde inte en limning med fel silikon påverka korallerna och anemonerna?
  4. Tillsätter du något till vattnet? Enligt dina tidigare kommentarer i tråden h202 mot cyano så antyder du att du brottats med cyano en del, hur går det på den fronten? Skulle det kunna vara detta som ger dig problem idag?
  5. I onsdags tog jag kontakt med ansvarig för projektet då jag hade fått ett kontakt nummer och det visade sig att dom inte hade behövt göra någon reparation utav vatten nätet utan när dom hade grävt ner till den befarade läckan visade det sig att dom kunde åtgärda problemet genom att vrida på en ventil och inga kemikalier eller rengörings medel hade använts.
  6. Det är absolut det finaste privata akvariet jag har fått se "live"
  7. Fick tidigare idag ett sms ifrån kommunen om att vattnet till min adress skulle vara avstängt ikväll pga en vattenläcka på VA-ledningsnätet. Borde vara rädd för att använda mitt kommunala vatten? Skall jag införskaffa några specifika vatten tester och i så fall vad skall jag testa efter innan jag använder mig utav vattnet?
  8. V.6+7 Dagen innan jul började den mindre av clown fiskarna visa tecken på hängighet och hade ett utbrott av små vita prickar på kroppen och mycket små lösa partiklar i akvariet. Åtgärden blev ett större vatten byte och rengöring utav filter på fredagen. Lördag (julafton) blev det iväg på lite annat och det fanns tyvärr ingen tid för akvariet, vi var åter hemma igen på tisdag eftermiddag och den mindre av clownfiskarna var såpass illa till att jag inte trodde den skulle överleva natten men beslutade mig snabbt för att göra vad jag kunde. Jag disinfekterade mitt 30L beredningskar och fyllde detta till hälften med nytt kran vatten som jag blandade ihop med mitt salt till en salthalt på 1.028 satte doppvärmare på 26C fiskade upp dom båda fiskarna och satte dom i karantän. Då jag bedömde att den lilla fisken inte skulle klara natten beslöt jag mig för att se om jag kunde bli väck med parasiterna som jag starkt misstänkte att det var med medicinering. Medicinerna jag hade hemma för tillfället var Easy-life Multicura & Anti-spot vilka jag tillsatte ca 1ml av vardera i det lilla akvariet. Efter några minuter i det nya vattnet med mediciner så ser jag något som liknar ett tjockt slem som släpper ifrån huvudet av den lilla fisken. Onsdag, läget var oförändrat men den lilla fisken hade överlevt natten och stod nu enbart i ett hörn av akvariet. Torsdag, märkbart mindre prickar på fiskarna men fortfarande samma visa med den lilla fisken. Gjorde ett 100% vatten byte med total disinfektering utav utrustningen riktade cirkulationsplats pumpen rakt emot ytan för att öka syrehalten (dock inte så att det kom små luft bubblor). Sänkte salthalten till 1.019 tillsatte ny medicin i något lägre dos. Fredag, den lilla fisken simmar runt men välldigt ostabilt prickarna var borta vad jag kunde se och senare på kvällen tar den även mat. Lördag, läget oförändrat fisken tar dock mat vid varje matnings tillfälle. Söndag, den lilla fisken ser pigg och glad ut, så fort jag kommer nära akvariet tiggs det mat men den verkar något ostabil fortfarande. Måndag idag blir det 100% vatten byte och total disinfektering kommer dock inte tillföra någon ny medicin utan detta kommer jag endast använda om prickarna återvänder. Läget i stora karet är bra trots allt. Mina hysterix börjar se ut att ta sig och skjuta ut lite nya grenar jag har även sett att jag har en liten mussla som lever i akvariet som tillkom med min Euphyllia.
  9. Aha nu förstår jag, självklart byter en eremitkräfta sitt hårda skal precis som många andra kräft djur. När jag läste skal tänkte jag först på snäckan dom bär på ryggen. Och efter att ha kikat på "liket" så ser det mest ut som dom hårda delarna är kvar och lite vit mjuk vävnad. Hade det vart hela kräftan hade jag nog sett vad som skulle vara mage osv. Hehe aja ibland tänker man inte steget längre, tack Stefan för att du tar dig tid att svara en total nybörjare.
  10. Idag var det tydligen kräft kalas i burken! Har trott att jag bara har haft en eremit i akvariet då jag bara köpte en eremit och extra skalen i burken har förblivit orörda för någon vecka sedan dök det dock upp ett eremit lik i burken och nu har det hänt igen fast denna gången verkar det vara en annan eremit i det blåa skalet med mörkare ben än den förra.
  11. V.5 Införskaffat tre turbo sniglar som betar av bra. Fått sätta om några koraller efter att eremitkräftan har levt loppan och rivit ner några. Mina korall fraggar har fina polyper som är ute för det mesta, undantaget här är min "rosa" seriatopora som dock verkar hämta sig efter en törn ifrån euphyllian. Samtliga av sps korallerna börjar gå lite mer åt det brunare hållet. För övrigt så har jag bytt salt ifrån aquaforest sea salt och köpt deras probiotic reef salt får se om det gör någon skillnad längre fram.
  12. V.4 Sedan sist har jag riktat om utblåset på mitt fluval4+ filter för att få jämnare och mer cirkulation utav vattnet i karet, min euphyllia verkade gilla den tidigare inställningen bättre men med lite tid vänjer den sig nog vid detta med. Mitt underhåll av akvariet för tillfället består utav 2 vatten byten på ca 10L i veckan där jag tar framför allt ytvatten för att bli av med den lite fetare hinna som lägger sig i dom lite lugnare partierna på ytan. Skrubbning utav glas sker på framrutan och ena sidan lite när som helst med magnet skrapan och bakrutan har jag vart på med en svamp. Snäckan nere till höger i akvariet har sedan sist börjat få lila prickar på sig och lite tätare med den bruna alg beläggningen. även sett lite grön växt på bak rutan och värmaren framför allt under min blåa 7w Kina Led, kanske får ändra om lystiden lite på den.. Eller ta bort den.
  13. Jo kran vatten får det bli oavsett, tanken med den levande sanden är att få igång och hålla en positiv bakterie kultur i vattnet som jag för in i det större karet frågan är om detta stabiliserar vattnet eller ifall det kommer resultera i problem längre fram. Jag har fortfarande liv i mitt beredningskar bevisligen utav att det går några små sniglar i det som verkar välldigt tåliga och klarar att jag blandar salt i karet. Efter lite funderingar kring att ha levande sten i ett beredningskar så tror jag att det kommer medföra en alltför stor risk att djur och annat liv kommer dö av vid varje berednings tillfälle vilket skulle resultera i sämre vatten kvalitet på vad som skall vara rent vatten med andra ord slöseri på pengar, tid och fin levande sten.
  14. Hej igen Stefan! för tillfället blandar jag mitt salt i ett litet 30L kar som jag tidigare har fött upp lite sötvattens räkor i. Detta 30 liters karet har lite levande sand på botten, en liten 400l/h pump i karet för cirkulation och vad jag tror är en 50w värmare som jag slår på några timmar innan vatten byte. Vid vatten byte har jag sett till att salt och vatten har vart blandat och fått cirkulera i minst 2 dygn. Vad tycker ni, är det bra med levande sand i ett berednings kar? Skulle man vilja ta det steget längre och använda LS i ett beredningskar? vid ett vattenbyte använder jag cirka hälften av vattnet i karet och blandar upp nytt därefter. Man tycker ju att jag borde hålla någon bakteriell kultur i det resterande och ny blandade vattnet. Eller skall man satsa på så rent och sterilt vatten som möjligt? då jag inte har tillgång till ro vatten kan det ju aldrig bli helt sterilt.
×
×
  • Skapa Ny...