Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

KennethN

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  139
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

60 Good

Om KennethN

Profilinformation

 • Förnamn
  Kenneth
 • Stad
  Skellefteå
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-30
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan februari 2017
 • Akvarievolym
  525 liter totalt, varav 409 liter i visningsdelen och 116 liter sump
 • Akvarie mått
  150x57,5x55
 • Allmän beskrivning av dig
  Mitt första saltvattensakvarium, ett Red Sea Reefer XL 525 deluxe. Än så länge bor det några clownfiskar och kirurger där tillsammans med en städpatrull bestående av olika sorters snäckor och eremitkrabbor.
 • Akvarietillverkare
  Red Sea Reefer XL 525 deluxe
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 x Aqua Illumination Hydra 26 HD
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Royal Exclusive Bubble King Double Cone 200 RD3
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Tekniken
 • Antal år inom sötvatten
  Knappt 10 år, utspritt under drygt 30 år...
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  46
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  116 liter
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

915 profilvisningar
 1. Jag kör 2 katalysatorer på 12% i mitt akvarie på ca 475 liter. Jag har ca 25,0-25,5 grader i vattentemperatur. Under en period såg min sinularia lite ledsen ut och jag sänkte dosen till hälften (1 katalysator på 12%). Höjde den igen i september och har inte sett några tecken på att någonting påverkats negativt, så jag tror nu att det var något annat som sinularian inte gillade.
 2. Den enda yttre faktor jag känner till som kan påverka reaktionshastigheten är temperaturen. Jag vet inte hur stor skillnad det kan göra, men den skillnad som du har verkar orimligt stor för att kunna bero på det. Hur mycket fiskar du har eller liknande kan inte påverka vad som sker inuti oxydatorn alls. Kan du ha fått in någon förorening, tex akvarievatten eller någon smuts, in i behållaren? Kanske du borde skölja ur behållaren med RO-vatten noggrant nästa gång det är dags att fylla på så att du säkert bara har ren oxydator-lösning och de två katalysatorerna där i.
 3. Jag kör med 12%. Mer väteperoxid för pengarna, särskilt när man tar med fraktkostnaden. Tycker det är bekvämt att slippa blanda så jag kör den outspädd, men har man RO-vatten så går det ju att blanda ut den om man vill. Du har ju betydligt större akvarium än vad jag har så det borde inte vara nåt problem att köra med 12% i ditt fall. Som jag skrev tidigare så tycker jag att du ska följa råden i bruksanvisningen till att börja med, men det är bara min uppfattning. :-)
 4. Kollade, det var från Deltecs hemsida, så det borde ju stämma: https://www.deltec-aquaristic.com/en/products/deltec-uv-sterilizer/ Ingen orsak, bara roligt om jag kunnat hjälpa till :-)
 5. Ja, det blir vatten som restprodukt, så väteperoxiden späds ut något. Som jag har förstått det så är det dock en mycket liten andel av väteperoxiden som bryts ner inne i behållaren för att skapa den mängd syrgas som behövs för att fylla hela behållaren. Det verkar stämma då jag vid ett par tillfällen i stort sett tömt den helt. Det tar nog väldigt många påfyllningar innan utspädningen blivit så stor att den har någon praktisk betydelse. Vad gäller uvc så har jag en 80 w Deltec. Såg att Stig svarat att du ska ha 4000 liter/timme till denna. Det är något mer än vad jag fått för mig. Jag har sett uppgiften max 3600 liter/timme för 80 w och max 2000 liter/timme för 39 w. Det går ju inte mer än döda parasiterna, så ligger du under 2000 liter/timme så är det ju meningslöst att uppgradera. @stigigemla kanske kan rätta mig om jag har fel uppgifter på max liter/timme?
 6. Svar intill dina frågor nedan. Reaktionen startar så fort jag ploppar i katalysatorn? Ja Det innebär att behållaren kommer börja trycka ut väteperoxid direkt? Så snart du vänt behållaren upp och ned så börjar ett övertryck byggas upp. Tar förmodligen en stund innan övertrycket är tillräckligt stort för att övervinna trycket från vattnet utanför behållaren. Hur justerar jag då dosen? Den styrs enbart av antal katalysatorer och vilken koncentration av väteperoxid du fyllt behållaren med. Hur tar man ut en katalysator när där är väteperoxid i behållaren om jag skulle vilja minska? Eller då måste jag hälla ut vätskan i en plastflaska (som lämnas på miljöstation?), slå på nytt och i med justerat antal katalysatorer? Ja och nej. Söchting väteperoxid levereras i 1-liters-flaskor. Modell W rymmer 1 liter. Spara flaskan och om du vill ta ur 1 katalysator så häller du tillbaka väteperoxiden och tar ut en katalysator. Därefter kan du fylla Oxydatorn med samma väteperoxid igen, ingen anledning att göra sig av med den. Går det att mäta/veta när man har en lagom dosering? Nej, inte vad jag vet. Det är nog enbart observation som gäller. Jag föreslår att du börjar att dosera enligt bruksanvisningen och sedan gör eventuella justeringar långsamt så att du hinner se och reagera om något ser ut att påverkas negativt. Då återgår du bara lugnt och stilla till föregående nivå på doseringen :-)
 7. Jag tror att du måste börja med att bestämma dig för vad som är ditt mål med detta. Är det att ha ett 100% prickfritt akvarium? Eller är det att få de fiskar du har att överleva och bli tillräckligt motståndskraftiga för att kunna leva och må bra trots att det finns lite prick-parasiter i karet? Om målet är det förstnämnda så finns det nog inga genvägar. Du måste behandla alla fiskar med TTM (eller koppar) till punkt och pricka, låta huvudkaret gå fisktomt i minst 76 dagar och därefter tillämpa strikt karantän på allt som ska ner i burken, koraller, lägre djur, levande sten osv. Om målet är det andra så kan dock uvc, oxydator eller ozon - eller kanske en kombination uvc+oxydator/ozon (vet inte om det är någon mening att kombinera oxydator och ozon), vara till hjälp för att minska mängden frisimmande parasiter och göra det lättare för fiskarnas immunförsvar att stå emot. Du kan dock inte räkna med att någon av dessa metoder kommer att kunna göra karet 100% prickfritt.
 8. Tack @Lasse, skönt att få bekräftat att jag inte svamlade :-) @Kimozabe ser att jag missade att svara på frågan om vad som händer när du stannar returpumpen för vattenbyte mm. Reaktionen inne i oxydatorn pågår i samma takt oavsett detta. Det är dock inget att oroa sig för, det blir inga stora mängder och framförallt samma mängd som annars, bara det att det inte gått ut i karet utan endast i sumpen, men även där finns ämnen att oxidera, så det blir ingen väteperoxid-chock när du startar pumpen igen.
 9. Nej, väteperoxid gör inte samma sak som aktivt kol. Aktivt kol har förmågan att binda många olika ämnen till sig, medan väteperoxid (och även ozon) oxiderar ämnen, alltså en kemisk reaktion. Alla metoderna gör vattnet klarare och tar bort gulämnen, men det sker på olika sätt och det skiljer vilka ämnen som påverkas av de olika metoderna. Jag använder inte ozon själv, men som jag har förstått det så är det mycket effektivt, och om man tillsätter ozon i skummaren så kan man lokalt där inne ha ganska höga koncentrationer som dödar levande celler, tex bakterier, algsporer och parasiter. Genom att mäta redoxpotentialen så styr man dosen så att den inte blir för hög i hela vattenkolumnen. Den största nackdelen med metoden som jag ser det är risken för att få ozon i inomhusluften vilket är skadligt för människor och djur. Oxydatorn har inte denna nackdel. Om man överdoserar så kan det vara skadligt för invånarna i akvariet, men det blir inte farligt för akvaristen eller familjemedlemmar. Man behöver bara vara försiktig vid påfyllning och hantering av väteperoxiden då den är starkt frätande. Uvc verkar bara lokalt inne i röret. Rätt dimensionerad kommer parasiter som åker in i uvc:n att dö, men ingen påverkan kommer att ske utanför, så det går inte att överdosera på det sättet. Inuti oxydator bildas ett lätt övertryck som gör att väteperoxiden trycks ut genom ett litet hål i botten. Det är dock inga problem att avbryta, bara att lyfta upp krukan och allt ur vattnet. Om man ska tömma Oxydatorn är det viktigt att flaskan är helt ren, orenheter kan annars leda till att väteperoxiden reagerar med dessa ämnen. Man bör därför endast skölja eller späda med helt rent osmosvatten. Vid normal påfyllning finns dock inget behov av att skölja ur behållaren invändigt. Har för mig att det följde med 2 katalysatorer, men är inte 100 på det. Det stämmer dock att de ej förbrukas. Ja, det stämmer att den flyter upp något när den är tom. Har svarat efter bästa förmåga, men hoppas att någon kunnig kan fylla på med mer information och vid behov rätta mig om något inte är korrekt... :-)
 10. Hej Kim, Till din akvariestorlek skulle jag säga att 6% väteperoxid är för klent. Rekommendationen enligt bruksanvisningen till modell W är 12% väteperoxid och 2 katalysatorer till 500-2000 liter vattenvolym. Personligen kör jag 12% och har testat med både 1 och 2 katalysatorer till ca 475 liter verklig vattenvolym. Har periodvis oroat mig för att 2 katalysatorer är för mycket, men de senaste månaderna har jag ändå kört det utan att se några negativa effekter. Jag är dock tveksam till att en för koraller säker dosering av väteperoxid via oxydator kan döda parasiter i tillräcklig omfattning för att göra någon verklig skillnad i ett akut fall som ditt. Det bildas dock syre, och en högre syrehalt i vattnet kan underlätta lite då parasiterna även angriper fiskens gälar, och på det sättet kan viss lindring kanske ske. När man funderar på doseringen så behöver man ha klart för sig hur oxydator fungerar. Inne i behållaren har man väteperoxidlösningen och ett antal katalysatorerna. Katalysatorerna gör att 2 väteperoxidmolekyler omvandlas till 2 vattenmolekyler och 1 syrgasmolekyl. Syrgasen tar mera plats inuti behållaren och därför pressas väteperoxidlösning ut genom ett hål i behållarens undersida. Om du tex har 6% väteperoxid och ökar från 1 till 2 katalysatorer så kommer det att bildas dubbelt så mycket syrgas inne i behållaren och därmed pressas dubbelt så mycket väteperoxid ut. Om du istället byter till 12% väteperoxid med 1 katalysator så kommer också dubbelt så mycket syrgas att bildas och dubbelt så mycket väteperoxid att pressas ut. Dock så är nu denna väteperoxid dubbelt så stark, vilket gör att doseringen i själva verket har ökats med 4 gånger! Den väteperoxid som pressas ut ska passera upp i mellanrummet mellan behållaren och krukan som är av samma material som katalysatorerna och lämnar oxydatorn längst upp. Jag skulle därför säga att hela oxydatorn måste vara under vattenytan. Hoppas att du orkade läsa hela mitt långa inlägg och att det var till någon hjälp... :-)
 11. stora rev

  Blev tvungen läsa på. Du har rätt Lasse, de valörsfria gäller, har samma värde som portot för ett inrikes brev under 50 gram. Man behöver heller inte det blå klistermärket, man kan skriva "Prioritaire" med en penna.
 12. stora rev

  Ja bara det funkar så Det var vad damen i kassan sa till mig, men det kanske går bra vilket som
 13. 151-720 liter

  Du har verkligen ett imponerande vackert akvarium Lasse!
 14. stora rev

  Skickade in mitt Triton-test förra helgen via postombudet. Det vägde strax över 50 gram (som är gränsen), 56 gram om jag minns korrekt. Kostade därför 30 kr. Som Lasse skriver så måste frimärkena ha valör angivet, de valörsfria Sverige-märkena duger inte, men det behöver inte vara särskilda utrikesfrimärken. För att vara säker på att brevet skickas utan fördröjande kontroller i tullen så måste man också fylla i en tulldeklaration som klistras utanpå kuvertet. Ett litet blått klistetmärke med texten "Prioritaire" ska också klistras dit.
 15. Tack för input @danne031 och @Lasse Jag tänker att jag ska följa Tritons råd vad gäller Jod. Och gör det nog på Bor och Brom också då, men inte på de andra ämnena. Om jag skulle testa att även dosera järn, vad är en lagom dos i så fall? Och hur vet/ser man om det blir för mycket? Vad gäller fosfor/fosfat så hade jag själv mätt det till 10 ppb/0,03 ppm med Hanna ULR checker, så det var lägre än jag trodde. Ska mäta igen och se om det rört sig åt något håll sedan förra helgen när jag tog provet som jag skickade in. Salthalten siktar jag på att hålla på 35 ppt, så den låg nog så nära jag kan komma med min refraktometer då Tack för filen! Har utökat min städpatrull efter sommaren med både fler eremiter och snäckor, och sedan en dryg vecka även diadema sjöborrar. Har även planerat ett par fiskar till, salarias och en kaninfisk (men det är lite omständigt att få tag på allt man vill här i norr ibland). Hoppas att det ska lösa mina algproblem