Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

KennethN

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  114
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

53 Good

Om KennethN

 • Födelsedag 1975-05-06

Profilinformation

 • Förnamn
  Kenneth
 • Stad
  Skellefteå
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-30
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan februari 2017
 • Akvarievolym
  525 liter totalt, varav 409 liter i visningsdelen och 116 liter sump
 • Akvarie mått
  150x57,5x55
 • Allmän beskrivning av dig
  Mitt första saltvattensakvarium, ett Red Sea Reefer XL 525 deluxe. Än så länge bor det några clownfiskar och kirurger där tillsammans med en städpatrull bestående av olika sorters snäckor och eremitkrabbor.
 • Akvarietillverkare
  Red Sea Reefer XL 525 deluxe
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 x Aqua Illumination Hydra 26 HD
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Royal Exclusive Bubble King Double Cone 200 RD3
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Tekniken
 • Antal år inom sötvatten
  Knappt 10 år, utspritt under drygt 30 år...
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  46
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  116 liter
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

818 profilvisningar
 1. Tack för svaret!
 2. Hej! Har köpt en Euphyllia sp. och vore tacksam om någon kan hjälpa mig med vilken art det är. Trodde först att det var en glabrescens, men efter lite googlande är jag nu inne på att det är en paradivisia. Vore kul om någon kan hjälpa mig med rätt artnamn.
 3. Punkt 10
 4. Om du köper salpeter i matbutiken så är det oftast natriumnitrat i påsen, tex https://www.santamariaworld.com/se/produkter/salpeter/ Eftersom att kaliumnitrat kan användas vid tillverkning av sprängämne så har mataffärerna plockat bort det ur sortimentet. Kaliumnitrat finns dock att beställa, tex här: http://www.pmdd.nu/kopa-bulk-pmdd/ En bra beskrivning av femtielftemetoden hittar du här: http://glasscage.orm.nu/artiklar/femtielftemetoden-nitratdosering/
 5. Min började också läcka in till magneten. Var inne på att köpa en ny då jag tycker produkten i övrigt är super. Men börjar ana att det kanske inte bara är jag som haft otur med min, den kanske har för dålig konstruktion av inneslutningen?
 6. Kan det verkligen vara sant?!
 7. Om du läser ett värde i checkern på 20 ppb så är felmarginalen ±5% av 20 utöver ±5ppb, dvs ±6ppb. Så det verkliga värdet ska då ligga inom intervallet 14-26 ppb. Om du läser ett värde i checkern på 40 ppb så är felmarginalen ±5% av 40 utöver ±5ppb, dvs ±7ppb. Så det verkliga värdet ska då ligga inom intervallet 33-47 ppb.
 8. Saltet som vi köper innehåller förutom salt även en liten mängd vattenmolekyler, därför behöver man tillsätta omkring 38 gram salt per liter vatten för att saliniteten ska bli 35 ppt.
 9. Tack, då fortsätter jag att försöka dosera upp nitraten. Hade tänkt försöka sikta på 2 ppm, men det kanske fortfarande är för lågt? Några synpunkter på hur snabbt man bör höja nitrat?
 10. De 0,5 ppm nitrat som jag tillsatte igår tycks ha förbrukats - mätte 0 idag igen. Tillsatte därfär 0,5 igen och mätte efter ca 30 min och fick det till 0,5. Tolkar det som att jag räknat rätt på doseringen och att testet fungerar.
 11. Jag har sedan tidigare dragit slang till skummaren, dock ej utifrån, men från fönstret där tilluftsventilen sitter. Har dock ingen aning om hur mycket det ger. Har försökt mäta pH med Salifert, men oavsett tidpunkt, slangar och andra faktorer som borde påverka pH så visar mitt test nånstans ca 7,8-7,9, men jag litar inte riktigt på det. Får väl överväga att skaffa en bättre pH-mätare och se om jag bör göra nånting för att höja pH. Några synpunkter på eventuell tillsats av nitrat? Är det bara dumt i det här läget?
 12. Positivt: Fortfarande ingen cyano Negativt: Vanliga fulalger försöker ta över karet (GHA?) Har varit bortrest nästan 2 veckor, under den tiden har matningen varit något mindre, ingen nori eller frysmat, endast foder från automat. Fosfaten har stigit från 0,046 till 0,064 (Hanna ULR). Nitraten har sjunkit från 1,0 ppm till omätbar (RedSea Pro). Korallerna jag har ser opåverkade ut, inte ledsna såvitt jag kan bedöma, men ingen tillväxt heller. Har nu dragit ner på automat-matningen till 1 gång/dag och matar manuellt med frysfoder (1 kub) 1 gång/dag. Tänkte att jag ska vänta med att mata med nori och hoppas att kirurgerna äter lite mer alger då. Borde jag höja nitraten, eller blir det bara ännu värre med algerna då? Och hur snabbt är det lämpligt att höja? Har gjort en första dosering som ska ge 0,5 ppm, tänkte mäta imorgon och se hur mycket det gett.
 13. Jag har beställt där en gång, det fungerade utmärkt. Jag valde ”Deutscher Paket Dienst” som var billigast. Då levererades det som Postnord mypack home. Fick inga mail med kollinummer, men paketet dök upp i postnordappen automatiskt, så jag kunde följa paketet ändå.
 14. Håller med om att de storleksmässigt är mycket nära varandra på det sätt som du påstår. Om man jämför måtten som anges är det dock itc:s modeller som är aningen mindre än grotechs, så jag förstår inte vad du menar med att grotech har mindre footprint? Det skiljer dock en del på belysningarna, framförallt på mellanmodellen där alr2/mr180 har 28 w medan grotech mab 180 har 18 w.
 15. Försöker mata ganska blandat. 1 bit av ett noriark varje dag. Varierar mellan vanlig nori från mataffären och 3 olika från ocean nutrition (grön, röd, brun). 1 kub frysfoder/dag. Varierar mellan mysis, cyklops, artemia och krill. Lite torrfoder 4 ggr/dag från automat, mängd som äts upp på ca 5-10 sek. Har gjort en egen blandning i automaten med ocean nutrition formula one och two pellets, vitalis algae flakes och platinum marine flakes samt tetra marine flakes. 1 gång per vecka får min BTA en liten bit fryst (upptinad) räka. Kan ju bli lite jobbigt att försöka identifiera vilket foder som ev. innehållet molybden ur den blandningen... Just nu tänkte jag avvakta lite och se vad som händer, men om cyanon återkommer så kan det ju absolut vara värt att skicka in ett test för att se om jag har högt molybden.