Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

KennethN

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  129
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

56 Good

Om KennethN

 • Födelsedag 1975-05-06

Profilinformation

 • Förnamn
  Kenneth
 • Stad
  Skellefteå
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-30
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan februari 2017
 • Akvarievolym
  525 liter totalt, varav 409 liter i visningsdelen och 116 liter sump
 • Akvarie mått
  150x57,5x55
 • Allmän beskrivning av dig
  Mitt första saltvattensakvarium, ett Red Sea Reefer XL 525 deluxe. Än så länge bor det några clownfiskar och kirurger där tillsammans med en städpatrull bestående av olika sorters snäckor och eremitkrabbor.
 • Akvarietillverkare
  Red Sea Reefer XL 525 deluxe
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 x Aqua Illumination Hydra 26 HD
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Royal Exclusive Bubble King Double Cone 200 RD3
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Tekniken
 • Antal år inom sötvatten
  Knappt 10 år, utspritt under drygt 30 år...
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  46
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  116 liter
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

862 profilvisningar
 1. stora rev

  Blev tvungen läsa på. Du har rätt Lasse, de valörsfria gäller, har samma värde som portot för ett inrikes brev under 50 gram. Man behöver heller inte det blå klistermärket, man kan skriva "Prioritaire" med en penna.
 2. stora rev

  Ja bara det funkar så Det var vad damen i kassan sa till mig, men det kanske går bra vilket som
 3. 151-720 liter

  Du har verkligen ett imponerande vackert akvarium Lasse!
 4. stora rev

  Skickade in mitt Triton-test förra helgen via postombudet. Det vägde strax över 50 gram (som är gränsen), 56 gram om jag minns korrekt. Kostade därför 30 kr. Som Lasse skriver så måste frimärkena ha valör angivet, de valörsfria Sverige-märkena duger inte, men det behöver inte vara särskilda utrikesfrimärken. För att vara säker på att brevet skickas utan fördröjande kontroller i tullen så måste man också fylla i en tulldeklaration som klistras utanpå kuvertet. Ett litet blått klistetmärke med texten "Prioritaire" ska också klistras dit.
 5. Tack för input @danne031 och @Lasse Jag tänker att jag ska följa Tritons råd vad gäller Jod. Och gör det nog på Bor och Brom också då, men inte på de andra ämnena. Om jag skulle testa att även dosera järn, vad är en lagom dos i så fall? Och hur vet/ser man om det blir för mycket? Vad gäller fosfor/fosfat så hade jag själv mätt det till 10 ppb/0,03 ppm med Hanna ULR checker, så det var lägre än jag trodde. Ska mäta igen och se om det rört sig åt något håll sedan förra helgen när jag tog provet som jag skickade in. Salthalten siktar jag på att hålla på 35 ppt, så den låg nog så nära jag kan komma med min refraktometer då Tack för filen! Har utökat min städpatrull efter sommaren med både fler eremiter och snäckor, och sedan en dryg vecka även diadema sjöborrar. Har även planerat ett par fiskar till, salarias och en kaninfisk (men det är lite omständigt att få tag på allt man vill här i norr ibland). Hoppas att det ska lösa mina algproblem
 6. @danne031 Så du tycker jag ska lita på Tritons mätvärde och dosera jod enligt deras anvisningar? Några synpunkter på de övriga doseringsråden jag fick?
 7. Ja, det var ju lite förvånande att jod var 0 då jag har så pass lite koraller. Dock har jag som sagt en hel del alger, och jag har fått bra fart på kalkalgstillväxten de senaste månaderna. Vet inte riktigt hur mycket jod som förbrukas av olika koraller och alger, men jag tycker mig ha läst på flera ställen att tillsats av jod krävs för att få mjukkoraller av olika sorter att trivas. Har också sett flera trådar här på guiden där folk har fått nollat jod enligt tritontesterna. Varför skulle man inte kunna få 0 i jod menar du?
 8. Red Sea Coral Pro, byter ca 15% varannan vecka. Och nej, jag håller med. Vet dock inte om de är att betrakta som låga egentligen. Ämnena är under Tritons setpoint, men fortfarande markerade som gröna. Så därav frågan, bör jag göra något åt det (som Triton rekommenderar), eller är det lika bra att låta bli?
 9. Hej! Har skickat in mitt första Triton-test: https://www.triton-lab.de/en/showroom/aquarium/auswertung-b/icp-oes/62160/ Triton_180915.pdf Ser ganska bra ut tycker jag, förutom Jod (I) som är noll, så den tänkte jag dosera enligt Tritons anvisningar Magnesium (Mg) är lite högt, men det beror nog på att saltet jag använder, Red Sea Coral Pro, ligger på en högre nivå än de flesta. Tänker att det därför är okej och inte kräver någon åtgärd? Barium (Ba) och Aluminium (Al) ligger också högt, men på grönt. Gissar att det beror på att jag använder fosfatremover, växelvis RowaPhos och AL99? Dock så föreslår Triton doseringar av flera ämnen utöver Jod (I). Bor (B), Brom (Br), Molybden (Mo), Vanadin (V), Mangan (Mn), Nickel (Ni) och Zink (Zn). Hur nödvändiga är dessa doseringar egentligen? Bör jag följa Tritons rekommendationer fullt ut, eller ska jag nöja mig med att korrigera Jod som är nollat? Eller kanske något mitt emellan? Tacksam för all input jag kan få Info om akvariet: Ett Red Sea Reefer 525 XL med ca 475 l verklig vattenvolym i systemet. Jag har ganska lite koraller ännu. Några mjukisar, ett par små euphyllia och en liten montipora (flakväxande). Doserar ingen balling utan har hittills klarat mig med vattenbyten, ca 15% varannan vecka, och där emellan doserar jag Red Sea Coraline Grow 5 ml/dag för att hålla KH konstant på 8 (sjunker annars ca 0,1 dKH per dag). Har problem med fulalger, främst gröna håralger och lite cyano/dino (har ingen säker identifiering på det). Har haft problem med nollade värden på Nitrat men ligger nu, sedan knappt 2 månader, stadigt på ca 4-8 ppm (Mätt med Red Sea Pro), och problemet har minskat sedan dess. Min montipora som jag haft ca 6 veckor ser ut precis som när jag köpte den, den visar inga tecken på tillväxt.
 10. Nu har jag inte 100% koll på exakt den modell som jag själv länkade till, men det finns många olika modeller, och de som jag har provat i andra sammanhang har haft justerbart master-uttag, så man har kunnat ställa in vid vilken effekt strömmen ska brytas. Om inte nätdelen har väldigt hög egenförbrukning så borde det gå att få det att fungera.
 11. Kanske funkar det med ett grenuttag med master/slave-funktion? Tex: https://www.biltema.se/bygg/el/grenkontakter/ojordade-grenuttag/grenuttag-master-slave-2000022113?gclid=CjwKCAjw54fdBRBbEiwAW28S9vkOU00HcDzr39JTN71vCvHlaKWX77kEQUDTaLEMIKj0lmfI9ZMkfxoCEl4QAvD_BwE Om man kopplar pumpen i masteruttaget så bryts strömmen till slave-uttagen (där man kopplar uvc:n) om pumpen slutar förbruka ström. Kanske finns det iofs nåt scenario där pumpen går men utan att flytta vatten, och då faller ju min idé...
 12. Jag kanske har fel, men jag har tolkat reeflex akvariestorlek som ett medel av vad akvaristerna som rapporterat in data har sitt exemplar av fisken i, inte som rekommenderad minsta storlek för fullvuxen fisk. Exempelvis för Centropyge bicolor anges "Tank: ~ 800 Liter", men i den beskrivande texten anges minst 250 liter, vilket stämmer ganska bra med LiveAquarias 70 gallons (= ca 265 liter). https://se.reeflex.net/tiere/265_Centropyge_bicolor.htm https://www.liveaquaria.com/product/433/bicolor-angelfish?pcatid=433&c=15+16+433
 13. Tack för en intressant och bra förklaring. Gav åtminstone mig lite bättre förståelse! Vad siktar du på för nitrat- och fosfatvärden? Och räknar du det som ultralåg eller icke ultralåg när du valt dina andra idealvärden?
 14. Har inte koll på andrahandsvärdet tyvärr. Själv köpte jag ett nytt reefer 525 xl deluxe och är supernöjd med det. Reefer-karen är väl populära och välbyggda. Ett nytt reefer 250 kostar väl mer än det dubbla. Sen om just det karet är värt 5500 kr måste du nog bedöma själv, antar att det beror på skicket också. Ser ut på bilden som att det är monterat pvc-rör för att få vattnet att komma ner/pumpas upp på andra ställen än original för att ha ett refugium (en behållare där man odlar alger för att rena vattnet mm).
 15. I deluxe ingår även belysning (med fästen). I övrigt ingen skillnad.