Jump to content

KennethN

Stödjande medlem
 • Content Count

  169
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

KennethN last won the day on January 29

KennethN had the most liked content!

Community Reputation

62 Good

About KennethN

Profilinformation

 • First name
  Kenneth
 • City
  Skellefteå
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-30
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan februari 2017
 • Akvarievolym
  525 liter totalt, varav 409 liter i visningsdelen och 116 liter sump
 • Akvarie mått
  150x57,5x55
 • Allmän beskrivning av dig
  Mitt första saltvattensakvarium, ett Red Sea Reefer XL 525 deluxe. Än så länge bor det några clownfiskar och kirurger där tillsammans med en städpatrull bestående av olika sorters snäckor och eremitkrabbor.
 • Akvarietillverkare
  Red Sea Reefer XL 525 deluxe
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 x Aqua Illumination Hydra 26 HD
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Royal Exclusive Bubble King Double Cone 200 RD3
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Tekniken
 • Antal år inom sötvatten
  Knappt 10 år, utspritt under drygt 30 år...
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  46
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  116 liter
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

1126 profile views
 1. KennethN

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  Ruwal anger dock på sin hemsida att: "The body of the lamp is manufactured from pure quartz" Känns som en djungel att reda ut vilken teknik olika tillverkare använder... http://www.ruwal.com/eng/prodotti17.htm
 2. KennethN

  dKh Triton N-DOC vs. Hanna Checker

  Känns som att jag borde köpa ett annat test för KH, rekommenderar du Red Sea Pro framför Salifert även för KH? Jag har problem med högt NO3 samtidigt som PO4 är lågt (se min andra tråd). Mätte NO3 med Red Sea Pro - 32 mg/l. Triton sa max 43.54, så det verkar ju rimligt. Med så högt NO3 så blir ju testet ganska grovt dessutom.
 3. KennethN

  151-720 liter Ett nytt projekt

  Gjorde du någon egen mätning av karbonathårdheten i samband med att du skickade in N-DOC-testet, och hur stämde det med Tritons värde i så fall?
 4. KennethN

  dKh Triton N-DOC vs. Hanna Checker

  Får nog göra det, men har ingen tillgänglig just nu. Har öppnat en ny förpackning med reagens till Hanna checkern. Fick 0,2 dKh lägre med nya än med gamla (mätt i direkt följd vid samma tillfälle), så det verkar inte bero på en felaktig reagensvätska iaf.
 5. KennethN

  Gulaktigt vatten

  Jag har inte sett några sådana problem alls. Min erfarenhet är att Oxydatorn är enkel att använda och så länge man följer doseringsanvisningarna så är det ett säkert sätt att dosera väteperoxid.
 6. KennethN

  Gulaktigt vatten

  Oxydator (doserar väteperoxid) är effektivt mot gulämnen. Istället för att köra med aktivt kol menar jag.
 7. KennethN

  Hur ser man när oxidator förbrukad?

  Du har modell W, visst? Så länge den står stabilt på sin plats så finns det väteperoxid kvar. När det är slut så är lyftkraften tillräcklig för att lyfta även krukan från botten.
 8. KennethN

  dKh Triton N-DOC vs. Hanna Checker

  Mätte ett par timmar efter dosering. Fyllde ett litermått med vatten från sumpen. Fyllde först provrören till ICP-test och N-DOC-test med vatten från detta litermått och direkt därefter mätte jag NO3, PO4, KH, Ca och salthalt från vattnet i litermåttet. Dubbla mätningar av alla egna tester just för att kunna jämföra.
 9. KennethN

  Hjälp. Högt NO3 och lågt PO4

  Triton ICP-test. Prov taget 3/3: https://www.triton-lab.de/en/showroom/aquarium/auswertung-b/icp-oes/75261/ Låg högt i salthalt (och därmed i flera andra parametrar), har justerat det.
 10. KennethN

  Hjälp. Högt NO3 och lågt PO4

  Triton N-DOC- test. Prov taget 3/3:
 11. Jag har under flera månader haft uppåtgående NO3. För en månad sedan låg jag mitt mellan 16 och 32 mg/l mätt med Red Sea Pro och nu ligger jag prick på 32 mg/l. Har samtidigt haft lågt fosfat. Enligt egna mätningar med Hanna Phosphorus ULR (HI-736) omkring 0,02-0,04. Triton ICP-test har dock visat att PO4 ligger lägre än vad mina egna tester visar. För en månad sedan låg PO4 på 0,0068 mg/l och jag ökade därför matningen och har nu fått resultat från ännu ett ICP-test som visar 0,0139. Har nu börjat se tecken på att cyanon som jag kämpat med i stort sett ända sedan jag startade akvariet för 3 år sedan men trodde jag blev av med för ett par månader sedan nu sakta kommer tillbaka igen. Antar att det beror på mitt otroligt skeva N/P-förhållande? Vad ska jag göra för att få ner NO3 till lagom nivå och rätt förhållande mellan N och P? Fakta om akvariet: 475 liter total verklig vattenvolym 46 kg levande sten Core 7 Other Methods, 26 ml/dygn från varje flaska. Har doserat manuellt men sedan i fredags är doserpump installerad. Triton Jod, 1 ml/dygn Triton Fe, 1 ml 2 ggr/vecka (manuell dosering) Väl tilltagen skummare med CO2-filter på luftintaget Salthalt 35 ppt (Red Sea refraktometer) Temperatur 26 grader UV-C (Deltec 80 W) installerad på returen Oxydator med 2 katalysatorer och 12% väteperoxid Ingen kolkälla (har aldrig haft) Ingen fosfatremover (sedan ca 4 månader) Inget refugium eller algreaktor
 12. Har fått svar på mitt första Triton N-DOC-test. Enligt detta så hade jag 7,54 dKh. I samband med att jag fyllde test-rören så mätte jag dock karbonathårdheten med Hanna HI-772. Gjorde två test (med olika kyvetter) och fick resultatet 9,1 respektive 9,2. Stor skillnad mellan mina mätningar och Triton tycker jag, och vilket värde ska jag lita på?
 13. KennethN

  Vitalis Marine Grazer - tips!?

  Plastbiten och sugkoppen går/ska gå att ta isär när man ska sätta dit en ny bit mat. https://www.google.com/search?q=vitalis+marine+grazer&client=ms-android-samsung-gs-rev1&prmd=isnv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjlyfG3y-TgAhWupYsKHSovDf8Q_AUoAXoECAwQAQ&biw=360&bih=612#imgrc=LnuAfetBIfxluM
 14. KennethN

  stora rev Nico’s comebak 1300L REEF TANK

  Hej! Du har relativt låg salthalt, omkring 33,5 ppt (1,022) vilket delvis förklarar att du ligger lågt på flera ämnen. Här kan du beräkna salthalten: https://monrecifamoi.saulme.fr/salinite/elements_compute_salinity.php Mvh Kenneth
 15. KennethN

  Osmos med silikatfilter

  Så här har jag fattat det: Förfiltret tar partiklar. Syftet är att skydda de efterföljande filtren (som är dyrare att byta) från att sätta igen. Kolfiltret ska framförallt ta bort klor och kloramin. Ro-filtret tar de molekyler som är större än vattenmolekylerna. DI- filtret tar joner som var tillräckligt små för att passera RO-filtret. Här finns en beskrivning på engelska: http://neptunesneighborhood.raymondwise.com/rodi.html
×