Gå till innehåll

KennethN

Stödjande medlem
  • Antal inlägg

    265
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    4

Inlägg postat av KennethN

  1. 9 timmar sedan, Kim Rosenqvist skrev:

     

    Jag har chaeto i överflöd. Dock inte garanterat pestfri (glasros) 

    Kan skicka om du pröjsar porto, eller om du kan ta dig förbi huvudsta centrum, Solna. 

    Ja tack, vore jättebra :smiley20:

    Jag skickar ett pm!

     

    Mvh

    Kenneth 

  2. Om man förutsätter att allt P kommer från PO4 så är själva uträkningen helt korrekt. Formeln är:

    P x 3,066 = PO4

     

    Högre resultat från icp jämfört med hemmatest behöver dock inte bero på att någon av dem är fel, organiskt material i provet som skickas till labbet kan ge ett falskt högt värde, se denna tråd:

     

  3. Jag har 5 st parasema i mitt reefer 525, har haft dem i 4 år nu. Lite mobbning 4 mot 1 inom gruppen i början, men den ensamme verkar ha accepterat att han är utstött och håller sig för sig själv. Ser aldrig någon aggressivitet numera. Och ingen aggressivitet mot de andra invånarna som består av 1 clarkii clownfisk, 3 kirurger (gul, palett och vitbröstad) , 1 mandarin, 1  salarias ramosus, 2 genicathus melanospilus, 1 filfisk samt diverse lägre djur.

  4. Att i ett akvarium hemma uppnå perfekt biologisk balans, där man varken behöver tillföra någonting utifrån (tex mat) eller exportera någon form av oönskade produkter (tex överskott av nitrat och fosfat), tror jag inte är möjligt. Dels är ett akvarium alldeles för litet för att rymma alla typer av organismer som skulle behövas, och dessutom vill vi (de flesta iaf) att det ska vara estetiskt tilltalande. Vi måste därför tillföra näring (mat) i en form som passar de fiskar och koraller som vi önskar ska leva, växa och trivas. För att ingenting ska dö av näringsbrist (svälta ihjäl) så innebär det oftast att det uppstår ett näringsöverskott. Även om man matar exakt korrekt mängd så kommer det ut näring i den andra änden så att säga. Inget djur klarar att tillgodogöra sig 100% av det de äter. Näringen går vidare (i flera led) tills den brutits ner helt. Då återstår (bland annat) nitrat och fosfat. Nu finns det ju önskvärda djur (=koraller) som kan tillgodogöra sig näringen i denna form, och som till och med behöver dessa. Är man en av de lyckliga som har så bra tillväxt på korallerna att det uppstår brist på både nitrat och fosfat så är ju problemet enkelt avhjälpt, bara att dosera dessa ämnen i lagom mängd. Tillhör man dock den stora massan så får man istället överskott som skapar diverse problem, tex tillväxt av oönskade alger i större mängd än vad akvariets invånare hinner äta upp samt stigande halter av dessa ämnen i vattnet. Dessa halter kan till sist bli skadligt höga och leda till att en del av de önskade organismerna inte längre trivs. Därför behöver de flesta en eller flera metoder för att exportera dessa ämnen. Macroalgrefugium är en metod man kan välja för att lösa näringsexporten. Andra exempel på metoder är algreaktor, algskrubber, skummare, vattenbyten, nitratreaktor, kolkälla, fosfatremover, DSB mm osv. Vilken eller vilka metoder man väljer är väl till största delen ett eget val, man får helt enkelt prova sig fram tills man hittar en metod som fungerar och som man trivs med.

    • Gilla 4
  5. Jag har kopplat som du beskriver, UV:n på returröret. Har en Deltec UV 80 watt som enligt tillverkaren ska ha max 3600 liter/timme i flöde. Har justerat ner min returpump så att jag ligger där. Min skummare ska visserligen klara upp till 4000 liter/timme, men jag kör den inte på max, så jag tror den ligger under. Ser inga nackdelar med att köra som jag gör jämfört med att ha det som du har det nu.

     

    Det viktigaste att tänka på innan du kopplar om det är:

    Vilket flöde ska ditt UV ha för att fungera optimalt? Du måste justera ned returpumpen dit.

    Hur mycket vatten tar din skummare? Man brukar rekommendera att flödet genom sumpen inte är lägre än skummarens behov.

    Om båda kriterierna går att uppfylla ser jag ingen anledning att inte koppla så.

  6. Jag skulle inte våga använda den. Vet inte hur stor risken/sannolikheten är, men tänk om en kortslutning löser ut ev. jordfelsbrytare eller säkring så att hela karet, eller tom hela huset, blir strömlöst. Med lite hjälp av Murphy såklart när ingen är hemma... 😬

  7. Kaffesked är inget standardiserat mått. En vanlig kaffesked är dock något mindre än en tesked.

    Om du ska köra med VÄS så spelar det nog inte så stor roll dock, så du kan utan problem mäta upp med ett teskedsmått istället.

     

    Frågan har för övrigt varit upp förut, utan att få något säkert svar:

     

  8. 59 minuter sedan, Jojo skrev:

    Red seas lösning ser riktigt bra ut som sagt.

    Nackdelen som jag ser det och som gjort att jag inte köpt det (än), är att det är gjort i ett enda stycke. Dvs ska man ner med händerna i akvariet måste jag i mitt fall ha någonstans att lägga en ca: 150x60cm stor ram med nät. 

    Tips, luta det bara mot sidan på akvariet (eller annan lämplig plats):

    16051826793725278920859681966461.jpg.2db5050434b26c5d039407c5a85df238.jpg

  9. On 2020-11-03 at 17:57, wrang said:

    Plats får jag allt 

     

    kan man serie koppla 2x20 och få samma effekt  som 1x39

    har möjlighet att köpa ett 20watts till....

    Tveksam till att seriekoppla, men om du parallellkopplar så att flödet fördelas jämnt mellan båda rören så bör det bli lika effektivt. Deltec rekommenderar 1000 l/h för 20 w och 2000 l/h för 39 w.

     

    (Observera dock att 2x39 w är mer effektivt än 1x80 w. Deltec rekommenderar 4000 l/h för 2x39 w men 3600 l/h för 1x80 w.)

     

    Tänk också på bytet av rör. 20 w rören är inte mycket billigare än 39 w. Så årskostnad för rörbyte blir betydligt högre med 2x20w.

     

    Eftersom att 80 w och 39 w versionerna har exakt samma fysiska dimensioner precis som nämnts ovan så skulle jag dock satsa på ett sånt om jag var du. Den enda anledningen som jag ser det att välja 39 w är ifall du har problem med att vattnet blir för varmt, 80 w uvc kommer att värma vattnet lika mycket som en 80 w doppvärmare utan termostat.

     

    • Gilla 1
    • Tack 1
×
×
  • Skapa Ny...