Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

KennethN

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  109
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Allt postat av KennethN

 1. Kan det verkligen vara sant?!
 2. Om du läser ett värde i checkern på 20 ppb så är felmarginalen ±5% av 20 utöver ±5ppb, dvs ±6ppb. Så det verkliga värdet ska då ligga inom intervallet 14-26 ppb. Om du läser ett värde i checkern på 40 ppb så är felmarginalen ±5% av 40 utöver ±5ppb, dvs ±7ppb. Så det verkliga värdet ska då ligga inom intervallet 33-47 ppb.
 3. Saltet som vi köper innehåller förutom salt även en liten mängd vattenmolekyler, därför behöver man tillsätta omkring 38 gram salt per liter vatten för att saliniteten ska bli 35 ppt.
 4. Tack, då fortsätter jag att försöka dosera upp nitraten. Hade tänkt försöka sikta på 2 ppm, men det kanske fortfarande är för lågt? Några synpunkter på hur snabbt man bör höja nitrat?
 5. Är det grön cyano som växer i sanden? Närbild kommer i nästa inlägg. Det växer till kraftigt under dagen, och försvinner när ljuset går ner på kvällen. Nästa morgon återkommer det strax efter att ljuset börjar tändas, vilket jag har förstått är ett typiskt tecken på cyano?
 6. De 0,5 ppm nitrat som jag tillsatte igår tycks ha förbrukats - mätte 0 idag igen. Tillsatte därfär 0,5 igen och mätte efter ca 30 min och fick det till 0,5. Tolkar det som att jag räknat rätt på doseringen och att testet fungerar.
 7. Jag har sedan tidigare dragit slang till skummaren, dock ej utifrån, men från fönstret där tilluftsventilen sitter. Har dock ingen aning om hur mycket det ger. Har försökt mäta pH med Salifert, men oavsett tidpunkt, slangar och andra faktorer som borde påverka pH så visar mitt test nånstans ca 7,8-7,9, men jag litar inte riktigt på det. Får väl överväga att skaffa en bättre pH-mätare och se om jag bör göra nånting för att höja pH. Några synpunkter på eventuell tillsats av nitrat? Är det bara dumt i det här läget?
 8. Positivt: Fortfarande ingen cyano Negativt: Vanliga fulalger försöker ta över karet (GHA?) Har varit bortrest nästan 2 veckor, under den tiden har matningen varit något mindre, ingen nori eller frysmat, endast foder från automat. Fosfaten har stigit från 0,046 till 0,064 (Hanna ULR). Nitraten har sjunkit från 1,0 ppm till omätbar (RedSea Pro). Korallerna jag har ser opåverkade ut, inte ledsna såvitt jag kan bedöma, men ingen tillväxt heller. Har nu dragit ner på automat-matningen till 1 gång/dag och matar manuellt med frysfoder (1 kub) 1 gång/dag. Tänkte att jag ska vänta med att mata med nori och hoppas att kirurgerna äter lite mer alger då. Borde jag höja nitraten, eller blir det bara ännu värre med algerna då? Och hur snabbt är det lämpligt att höja? Har gjort en första dosering som ska ge 0,5 ppm, tänkte mäta imorgon och se hur mycket det gett.
 9. Jag har beställt där en gång, det fungerade utmärkt. Jag valde ”Deutscher Paket Dienst” som var billigast. Då levererades det som Postnord mypack home. Fick inga mail med kollinummer, men paketet dök upp i postnordappen automatiskt, så jag kunde följa paketet ändå.
 10. Håller med om att de storleksmässigt är mycket nära varandra på det sätt som du påstår. Om man jämför måtten som anges är det dock itc:s modeller som är aningen mindre än grotechs, så jag förstår inte vad du menar med att grotech har mindre footprint? Det skiljer dock en del på belysningarna, framförallt på mellanmodellen där alr2/mr180 har 28 w medan grotech mab 180 har 18 w.
 11. Försöker mata ganska blandat. 1 bit av ett noriark varje dag. Varierar mellan vanlig nori från mataffären och 3 olika från ocean nutrition (grön, röd, brun). 1 kub frysfoder/dag. Varierar mellan mysis, cyklops, artemia och krill. Lite torrfoder 4 ggr/dag från automat, mängd som äts upp på ca 5-10 sek. Har gjort en egen blandning i automaten med ocean nutrition formula one och two pellets, vitalis algae flakes och platinum marine flakes samt tetra marine flakes. 1 gång per vecka får min BTA en liten bit fryst (upptinad) räka. Kan ju bli lite jobbigt att försöka identifiera vilket foder som ev. innehållet molybden ur den blandningen... Just nu tänkte jag avvakta lite och se vad som händer, men om cyanon återkommer så kan det ju absolut vara värt att skicka in ett test för att se om jag har högt molybden.
 12. Ingen aning, har inte gjort något labtest ännu. Har dock inte använt nopox eller något liknande så jag vet inte varifrån jag skulle ha fått molybden i så fall. Jag använder ro-vatten och red sea coral pro salt. Innan ChemiClean har jag inte tillsatt några medel alls. Vet inte om fiskmaten kan innehålla molybden?
 13. Den ökade dosen av väteperoxid tycktes till en början dämpa cyanon något, men den dog inte. Såg dock inga negativa effekter av väteperoxiden denna gång. Doserade enbart med oxydatorn, har inte testat manuell dosering. Har inte heller provat att höja nitraten som på naturlig väg nu ligger på strax under 1 ppm (RedSea Pro), då jag har problem även med vanliga fulalger och inte vill göda dem mer än nödvändigt. Har dock tänkt hålla bevakning på nitraten så att den inte blir nollad, ifall det nu var det som utlöste problemet. Jag beställde istället ChemiClean och doserade det för 1 vecka sedan. Det tog bort alla spår av cyanon. Insåg också att det nog växte cyano bland/på de vanliga fulalgerna då de nu har en annan färg och ser mindre slemmiga ut. Hoppas att det ska leda till att städpatrullen finner algerna mer aptitliga och börjar beta av dem, dock för tidigt att dra några slutsatser på det. Har inte sett några negativa effekter av ChemiClean-behandlingen, så nu återstår det bara att se om cyanon håller sig borta eller om den återkommer...
 14. Tack för tipsen om nitrattillsats och recept @nike83 och @danne031 Jag sög ut den cyano som växte på sanden i söndags i samband med vattenbyte och sedan dess försöker jag hindra mattorna att bildas så mycket som möjligt genom att röra om i sanden flera gånger om dagen samt att jag försökt justera cirkulationen så att jag ligger närmare gränsen innan sanden också blåser bort... I tisdags höjde jag också väteperoxid-dosen från oxydatorn. Det dyker fortfarande upp fläckar i sanden efter ett par timmar, men jag tycker att fläckarna är mindre och verkar inte växa lika snabbt, så jag hoppas att jag är på rätt väg nu. Imorgon ska jag mäta nitrat och fosfat så får jag bestämma mig efter det om jag ska tillsätta nitrat manuellt.
 15. 721-1199 liter

  Jag har funderat på att skaffa både digital refraktometer och algreaktor. Vore kul att få höra vad du tycker om dem när du testat dem :-)
 16. Vet om det gör nån skillnad i kampen mot cyano om man använder oxydator istället för att dosera direkt 2 ggr/dygn (som verkar vara det som gäller på utländska forum)?
 17. Som jag skrivit om i en annan tråd så har jag fått problem med grön cyano sedan jag minskade dosen på oxydatorn. Eftersom att jag fått tips om att väteperoxid kan användas för att bekämpa cyano så testar jag att återgå till samma dos som tidigare, dvs 2 katalysatorer och 12%. Har möblerat om något i sumpen så att oxydatorn nu står i början av sumpen istället för vid returpumpen. Vet inte om det blir så, men jag tänker att mer väteperoxid då hinner brytas ner redan i sumpen och att jag då inte får riktigt lika hög dos i visningsdelen som jag hade tidigare.
 18. Okej. Jag börjar med att öka matningen något och ser vart nitraten hamnar då. Eftersom att den redan är på väg upp så kanske det räcker för att komma på en bra nivå. Har lagt i lite mer fosfatremover också så följer förhoppningsvis inte fosfaten med upp...
 19. Tack, intressant tråd. Har inte läst alla 48 sidorna än, men på god väg. Tror att jag ska testa att höja dosen på min oxydator igen till att börja med :-)
 20. Förklara gärna denna metod lite närmare. Hur man gör och hur det är tänkt att fungera?
 21. Vad räknas som väldigt låg nitrat? Jag har under lång tid haft omätbar nitrat (med både salifert och red sea pro), något som jag tror beror på att jag har väldigt mycket alger, och att dessa förbrukat all nitrat direkt. För några veckor sedan tog jag dock ordentligt tag i detta genom att skrubba bort alger manuellt samt utöka städpatrullen. Efter det har jag fått en stigande kurva på nitraten och är idag på 1 ppm (red sea pro). Cyanon har nog funnits där i mindre mängd hela tiden, men tagit fart nu när de andra algerna är lite pressade... Vad borde jag ha för nitrat-mål? Och menar ni att jag borde dosera nitrat? En annan sak jag har ändrat är att jag minskat dosen av väteperoxid från min oxydator, kanske det har gett cyanon mer spelrum? @BatmanGefle, hur mycket väteperoxid doserade du, och på vilket sätt?
 22. Har du några bra tips på hur man kan bli av med det också?
 23. Närbild:
 24. Då fattar jag. Tack
 25. Hade du samma (låga) salthalt vid förra testet? Tänkte bara så att du är säker på att du har en förbrukning och att det inte beror på sänkt salthalt? Vet inte om jag missförstår Lasse eller kanske tänker fel, men jag tänker tvärtom. Som jag ser det borde du inte göra den föreslagna tillsatsen då justeringen av salthalten borde räcka för att få en bra nivå på kalium. Om du är säker på att du har en förbrukning borde du dock kunna tillsätta veckovis framöver. Förstår dock Lasses åsikt ifall du har fel angående förbrukningen, en för hög tillsats kommer att höja kaliumhalten successivt så det beror ju lite på hur länge du tänkt vänta till du testar igen.