Gå till innehåll

KennethN

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  156
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  3

Allt postat av KennethN

 1. KennethN

  stora rev Nico’s comebak 1300L REEF TANK

  Hej! Du har relativt låg salthalt, omkring 33,5 ppt (1,022) vilket delvis förklarar att du ligger lågt på flera ämnen. Här kan du beräkna salthalten: https://monrecifamoi.saulme.fr/salinite/elements_compute_salinity.php Mvh Kenneth
 2. KennethN

  Osmos med silikatfilter

  Så här har jag fattat det: Förfiltret tar partiklar. Syftet är att skydda de efterföljande filtren (som är dyrare att byta) från att sätta igen. Kolfiltret ska framförallt ta bort klor och kloramin. Ro-filtret tar de molekyler som är större än vattenmolekylerna. DI- filtret tar joner som var tillräckligt små för att passera RO-filtret. Här finns en beskrivning på engelska: http://neptunesneighborhood.raymondwise.com/rodi.html
 3. KennethN

  Köphjälp doserpump

  Det är nu dags för mig att investera i en doserpump, i första hand för balling. Jag vill så klart ha en driftsäker och tillförlitlig modell som jag törs lita på, särskilt då jag ibland är bortrest längre perioder och vill att både jag och akvarievakten ska ha det så bekymmersfritt som möjligt. Möjlighet att koppla upp sig via mobil/app eller liknande ser jag som en stor fördel. Förutom detta så är låg ljudnivå det viktigaste kravet! Detta är dessutom det svåraste att få någon uppfattning om genom att läsa på internet om olika modeller. Just nu lutar det mest åt en GHL Doser 2.1 med 4 pumphuvuden, men jag tar tacksamt emot eventuella tips om det finns någon annan modell som ni tror skulle vara bättre. Framförallt är jag intresserad av hur ljudnivån på GHL är? Finns det någon tystare doserpump på marknaden? Här där jag bor finns ingen lokal akvarieaffär med saltvatten så jag måste beställa och jag skulle behöva hjälp med vilka tillbehör jag behöver köpa för att få det att fungera Vilken sorts slang ska det vara? Typ och dimension? Behövs några slangkopplingar eller liknande? Behöver man backventiler? (Var hittar jag såna?) Något annat som är nödvändigt för att få det att fungera bra? Något ytterligare som skulle underlätta (om än ej nödvändigt)? Alla tips och råd tas tackamt emot! Mvh Kenneth
 4. KennethN

  Köphjälp doserpump

  Har inte beställt någon temp-sensor än, men det är definitivt en funktion jag är intresserad av. Har inte en akvariedator högst på listan i dagsläget, men det kan absolut bli aktuellt längre fram, så det är helt klart en fördel.
 5. KennethN

  Köphjälp doserpump

  Låter lovande, och jag kommer också att ha den i ett skåp. Tack för tipset!
 6. KennethN

  Köphjälp doserpump

  GHL verkar iaf ha gott rykte och vara välbyggda, så jag bestämde mig för att chansa och hoppas att ljudnivån är acceptabel även för mig
 7. KennethN

  Köphjälp doserpump

  Tack för input, ska titta lite närmare på den modellen. Bra tips med behållare. Du har rätt i att man inte vill mixtra med doseringen utan mätning. Har dock en akvarievakt som jag nog kan lära hur man mäter kh, vill dock inte att han ska ändra doseringen, men tänker att jag då vid behov kan justera. Vad gäller ljudnivån så försöker jag eliminera alla ljudkällor så gott det går, dels för min egen skull, men det underlättar också för husfriden...
 8. KennethN

  Balling - ATI Essential PRO 2 x

  Håller med, borde ha uttryckt det som att ATI är billigare istället Ditt pris var dock bättre än vad jag har hittat, får man fråga var man kan köpa till det priset? Med det priset för Core7 så blir skillnaden marginell. Dock så är ATI fortfarande något billigare (förutsatt att jag räknat rätt förstås), så jag tycker fortfarande att frågan om det finns några uppenbara nackdelar är relevant.
 9. KennethN

  Balling - ATI Essential PRO 2 x

  Hmm...vet inte om jag tänkt fel någon stans men är det inte Core 7 som är dyrare? Ganska mycket dyrare också. Triton är ju inte så tydliga med innehållet i sina flaskor, men jag har fått för mig att 1 ml från varje flaska, dvs 2 ml 3a+3b tillsammans, höjer KH med 0,2 per 100 liter. Så ett set med enlitersflaskor räcker till 1000 st sådana doser. ATI anger att 1,4 ml höjer KH med 0,2 per 100 liter. Så ett set med tvålitersflaskor räcker till 1429 sådana doser. Rätta mig gärna om jag har fel uppgifter.
 10. Jag kan gilla Slantens inlägg men inte ditt @Tribiani. Jag har android (samsung) och kör google chrome webläsare.
 11. Jag har kört 12% och 2 katalysatorer sedan september. Kan inte se några negativa effekter alls. Jag hade lite problem med min Sinularia under en period och provade därför att minska dosen till 12% och 1 katalysator. Nu ser dock sinularian bättre ut än någonsin och jag tror så här i efterhand att det inte hade något med oxydatorn/väteperoxiden att göra. Då jag har ca 475 liter verklig vattenvolym och du mer än 3 ggr så mycket så har jag svårt att tro att du överdoserar som du kör nu, men det är klart att du kan minska dosen alternativt ta ut den helt och se om det blir bättre bara för att vara på den säkra sidan...
 12. KennethN

  Core 7 other methods refugium?

  Är det någon som vet vad det är för skillnad/vilka ämnen det är mer av i "Triton method" jämfört med "Other methods"? Och är det något det är mindre av? Om man tex kör med för litet refugium eller med algreaktor och därför valt other methods men behöver dosera tex jod och järn, vore det då smartare att byta till triton method eller blir det för mycket av något ämne då?
 13. KennethN

  151-720 liter Imre’s Reefer 350

  Deltec själva rekommenderar 1000 l/h https://www.deltec-aquaristic.com/en/products/deltec-uv-sterilizer/ Tror man ska betrakta det som maxflöde. Med den pump du har så kan du nog köra på max, är den specad 400-1000 l/h så kommer du nog i praktiken hamna en bit under 1000 l/h i verkligt flöde.
 14. KennethN

  Stödmedlemmar 2018

  Hej! Jag har inte fått mina lottnummer (än). Betalade i april. Mvh Kenneth
 15. Jag tror att aquaforest är järnbaserat, så det är nog inte källan. Rowaphos är järnbaserat och påstås ta upp aluminium. Vet inte om det gäller alla järnbaserade fosfatremovers dock.
 16. Många fosfatremovers är aluminiumbaserade och kan åtminstone i vissa fall släppa lite Al till vattnet. Kan det vara orsaken?
 17. KennethN

  Vilka tider är bäst att dosera?

  Alk 7,2 är dock inte direkt fel. Triton anger visserligen 8 på de flesta ställen, men även 7 förekommer. Det finns en tråd på r2r om denna motsägelse: https://www.reef2reef.com/threads/triton-core-7-target-8dkh-or-7dkh.311366/
 18. KennethN

  Behöver snabb hjälp med ozon

  Jag kör 2 katalysatorer på 12% i mitt akvarie på ca 475 liter. Jag har ca 25,0-25,5 grader i vattentemperatur. Under en period såg min sinularia lite ledsen ut och jag sänkte dosen till hälften (1 katalysator på 12%). Höjde den igen i september och har inte sett några tecken på att någonting påverkats negativt, så jag tror nu att det var något annat som sinularian inte gillade.
 19. KennethN

  Försvinner Väteperoxid med tiden?

  Den enda yttre faktor jag känner till som kan påverka reaktionshastigheten är temperaturen. Jag vet inte hur stor skillnad det kan göra, men den skillnad som du har verkar orimligt stor för att kunna bero på det. Hur mycket fiskar du har eller liknande kan inte påverka vad som sker inuti oxydatorn alls. Kan du ha fått in någon förorening, tex akvarievatten eller någon smuts, in i behållaren? Kanske du borde skölja ur behållaren med RO-vatten noggrant nästa gång det är dags att fylla på så att du säkert bara har ren oxydator-lösning och de två katalysatorerna där i.
 20. KennethN

  Behöver snabb hjälp med ozon

  Jag kör med 12%. Mer väteperoxid för pengarna, särskilt när man tar med fraktkostnaden. Tycker det är bekvämt att slippa blanda så jag kör den outspädd, men har man RO-vatten så går det ju att blanda ut den om man vill. Du har ju betydligt större akvarium än vad jag har så det borde inte vara nåt problem att köra med 12% i ditt fall. Som jag skrev tidigare så tycker jag att du ska följa råden i bruksanvisningen till att börja med, men det är bara min uppfattning. :-)
 21. KennethN

  Behöver snabb hjälp med ozon

  Kollade, det var från Deltecs hemsida, så det borde ju stämma: https://www.deltec-aquaristic.com/en/products/deltec-uv-sterilizer/ Ingen orsak, bara roligt om jag kunnat hjälpa till :-)
 22. KennethN

  Behöver snabb hjälp med ozon

  Ja, det blir vatten som restprodukt, så väteperoxiden späds ut något. Som jag har förstått det så är det dock en mycket liten andel av väteperoxiden som bryts ner inne i behållaren för att skapa den mängd syrgas som behövs för att fylla hela behållaren. Det verkar stämma då jag vid ett par tillfällen i stort sett tömt den helt. Det tar nog väldigt många påfyllningar innan utspädningen blivit så stor att den har någon praktisk betydelse. Vad gäller uvc så har jag en 80 w Deltec. Såg att Stig svarat att du ska ha 4000 liter/timme till denna. Det är något mer än vad jag fått för mig. Jag har sett uppgiften max 3600 liter/timme för 80 w och max 2000 liter/timme för 39 w. Det går ju inte mer än döda parasiterna, så ligger du under 2000 liter/timme så är det ju meningslöst att uppgradera. @stigigemla kanske kan rätta mig om jag har fel uppgifter på max liter/timme?
 23. KennethN

  Behöver snabb hjälp med ozon

  Svar intill dina frågor nedan. Reaktionen startar så fort jag ploppar i katalysatorn? Ja Det innebär att behållaren kommer börja trycka ut väteperoxid direkt? Så snart du vänt behållaren upp och ned så börjar ett övertryck byggas upp. Tar förmodligen en stund innan övertrycket är tillräckligt stort för att övervinna trycket från vattnet utanför behållaren. Hur justerar jag då dosen? Den styrs enbart av antal katalysatorer och vilken koncentration av väteperoxid du fyllt behållaren med. Hur tar man ut en katalysator när där är väteperoxid i behållaren om jag skulle vilja minska? Eller då måste jag hälla ut vätskan i en plastflaska (som lämnas på miljöstation?), slå på nytt och i med justerat antal katalysatorer? Ja och nej. Söchting väteperoxid levereras i 1-liters-flaskor. Modell W rymmer 1 liter. Spara flaskan och om du vill ta ur 1 katalysator så häller du tillbaka väteperoxiden och tar ut en katalysator. Därefter kan du fylla Oxydatorn med samma väteperoxid igen, ingen anledning att göra sig av med den. Går det att mäta/veta när man har en lagom dosering? Nej, inte vad jag vet. Det är nog enbart observation som gäller. Jag föreslår att du börjar att dosera enligt bruksanvisningen och sedan gör eventuella justeringar långsamt så att du hinner se och reagera om något ser ut att påverkas negativt. Då återgår du bara lugnt och stilla till föregående nivå på doseringen :-)
 24. KennethN

  Behöver snabb hjälp med ozon

  Jag tror att du måste börja med att bestämma dig för vad som är ditt mål med detta. Är det att ha ett 100% prickfritt akvarium? Eller är det att få de fiskar du har att överleva och bli tillräckligt motståndskraftiga för att kunna leva och må bra trots att det finns lite prick-parasiter i karet? Om målet är det förstnämnda så finns det nog inga genvägar. Du måste behandla alla fiskar med TTM (eller koppar) till punkt och pricka, låta huvudkaret gå fisktomt i minst 76 dagar och därefter tillämpa strikt karantän på allt som ska ner i burken, koraller, lägre djur, levande sten osv. Om målet är det andra så kan dock uvc, oxydator eller ozon - eller kanske en kombination uvc+oxydator/ozon (vet inte om det är någon mening att kombinera oxydator och ozon), vara till hjälp för att minska mängden frisimmande parasiter och göra det lättare för fiskarnas immunförsvar att stå emot. Du kan dock inte räkna med att någon av dessa metoder kommer att kunna göra karet 100% prickfritt.
 25. KennethN

  Behöver snabb hjälp med ozon

  Tack @Lasse, skönt att få bekräftat att jag inte svamlade :-) @Kimozabe ser att jag missade att svara på frågan om vad som händer när du stannar returpumpen för vattenbyte mm. Reaktionen inne i oxydatorn pågår i samma takt oavsett detta. Det är dock inget att oroa sig för, det blir inga stora mängder och framförallt samma mängd som annars, bara det att det inte gått ut i karet utan endast i sumpen, men även där finns ämnen att oxidera, så det blir ingen väteperoxid-chock när du startar pumpen igen.
×