Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Qurex

Medlem
 • Antal inlägg

  46
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

18 Neutral

Om Qurex

 • Födelsedag 1979-01-17

Kontaktmetoder

 • Facebook
  johan.flodin@gmail.com

Profilinformation

 • Stad
  Stockholm
 • Använder du skummare
  Nej
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja
 1. Läste att när man odlar celler i co2 inkubatorer inom sjukvård m.m vill man inte tillsätta RO vatten eller annat ultrarent vatten utan endast sterilt avjonat vatten. Främst eftersom RO (dvs osmos) ofta har bakterier och svamp som sedan växer till sig i inkubatorn. Funderade lite kring min osmosanläggning. Jag har den konstant inkopplad och har lärt mig att den inte ska torka ut. Borde kunna bli lite fina bakterieodlingar där. Visserligen spolar jag igenom det en stund innan jag spar vattnet. Bakterier kanske dör när man sen tillsätter saltet. Något man bör tänka på eller är jag onödigt nojig?
 2. Mina snäckor ramlade aldrig i sanden eller så men när jag fick problem med karet. Dino bla. Gjorde lite fler vattenbyten och bökade då verkade snäckorna inte trivas. De rör sig lite slöare och några har trillat uppochner i sanden. Dessa gick att rädda. Så min egna slutsats är att helt friska snäckor råkar inte trilla ner av sig själv men svaga/sjuka verkar ha en tendens att tappa grepp och då har de svårt att komma rätt igen.
 3. Vet inte om det är optimalt men jag köpte 10kg balisten från affär och startade mitt kar. När det cyklat klart och jag det börjat bli stabilt skaffade jag 5kg beg sten av en som skulle lägga ner. Den stenen följde det med mycke ormstjärnor och kräftdjur. Så kändes som att det blev en liten boost av levande smådjur. Fick även med nån typ av mask som kanske inte var lika rolig. Så visst fungerar det bra men samtidigt för man in både bra och kanske dåliga saker...
 4. Jag har någon liten sorts sjöstjärna som följde med ls. De är vit/röda så de syns ganska dåligt när de glider över ls. Har inte sett de vara på någon korall. De verkar inte äta kalkalger heller. De rör sig inte ut på sanden eller glaset. Får spana ordentligt på natten om jag kan se något..
 5. Den drar ihop sig ordentligt och faller ofta åt ett håll på natten. I början när den var mindre dog den bara ihop sig men nu ser det ut som om den bli helt instabil när det blir natt. Vad skulle kunna äta på den? Dessa små sjöstjärnor eller eremiterna?
 6. Min mjuka korall har ofta sett ledsen ut men på sista tiden verkar den må mycket bättre. Men den har nu vissa ljusa fläckar som jag inte sett förut. Normalt eller tecken på problem?
 7. Under nybörjarhörnan finns en tråd om att starta ett lowtech saltvatten. (Av Lasse) Jag körde själv på denna med ett juwel lido120. Förutom själva utrustningen så kompletterade jag med jebao wavemaker för 500kr. Ingen skummare. I början körde jag med kranvatten (stockholmsvatten) och vanliga daylight lysrör som följde med akvariet. Nu har jag bytt ut rören mot "saltrör" och även skaffat en billig osmosanläggning för 600kr. Jag la å andra sidan mycket pengar på 10kg högkvalitet levandesten. Innan jag läste den guiden hade jag fått för mig att man måste ha massa teknik. Men inte för ett enklare kar med låg belastning. (Sen finns ju alltid risken att man tycker det är kul och då börjar man fundera på att köpa in massa dyra koraller/doserpumpar m.m)
 8. Min nybörjar Juwel 120 som saknar både sump och skummare. 7 månader och nu verkar den entligen kommit i balans.
 9. Jo. Kanske bara är det som är grundproblemet.
 10. I början verkade den trivas bättre. Skillnad var då att jag hade lägre salthalt 1.024. Temp var lägre (lite svårt att hålla temp nu på sommaren. Tidigare 25-26 nu 27-28.
 11. Finns det något annat som de är känsliga för? Min verkar oftare se tråkig ut nu än förut. Den blir fin igen men något verkar störa. Den faller alltid ihop ganska ordentligt på natten. Även dagar då den sen ser fin ut. Måste kanske öka flödet där den är..
 12. Men kanske är dumt att ligga precis på övre gränsen för vad korallen gillar?
 13. Funderar på om vilken salthalt jag borde sikta på. Läste att lobophyton trivs mellan 1.023-1.025. Jag har blandat saltvatten enligt redsea blå hink där salthalten blir ca 1.0255. Min refraktometer (och även vippa) visar ca 1.026. Något under. Vilket verkar stämma bra mot det saltvatten jag blandar. Mina skivor gsp fisk m.m verkar trivas men lobophyton faller ofta ihop och ser tråkig ut. Undrar om jag har för hög salthalt? Andra värden för ca,kh,mg,nitrat med salifert ligger 390/7,3/1290,10
 14. Att snäckorna dör borde väl bero på att man köpt in för många direkt innan det finns alger att äta? Inte en enda av mina städare har dött. Jag såg även en youtube kanal (brstv) som varna för att dumpa massor av städare direkt i ett nystartat. Har de inget att äta så kanske de dör och då orsakar problem isig istället. Men jag är ju nybörjare så kanske inte stämmer...
 15. Själv tycker jag det ser lite väl ut som discorum när man har för mycket blå och inget vitt. Visst ser korallerna snygga ut när de lyser i olika neonfärger men jag gillar att det ska se lite mer naturligt ut..