Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Qurex

Medlem
 • Antal inlägg

  33
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

7 Neutral

Om Qurex

 • Födelsedag 1979-01-17

Kontaktmetoder

 • Facebook
  johan.flodin@gmail.com

Profilinformation

 • Stad
  Stockholm
 • Använder du skummare
  Nej
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja
 1. Att snäckorna dör borde väl bero på att man köpt in för många direkt innan det finns alger att äta? Inte en enda av mina städare har dött. Jag såg även en youtube kanal (brstv) som varna för att dumpa massor av städare direkt i ett nystartat. Har de inget att äta så kanske de dör och då orsakar problem isig istället. Men jag är ju nybörjare så kanske inte stämmer...
 2. Själv tycker jag det ser lite väl ut som discorum när man har för mycket blå och inget vitt. Visst ser korallerna snygga ut när de lyser i olika neonfärger men jag gillar att det ska se lite mer naturligt ut..
 3. Lågt ph kan ju hänga ihop med lågt kh. Testade du vattnet du bytte med. Jag kollade att jag mätte hyffsat rätt genom att mäta på nyblandat vatten och jämgörde med det som står på burken.
 4. Tack! Konstigt att jag inte hitta den när jag sökte.
 5. Någon som har ett balling classic recept eller kan bekräfta MattiasNs siffror. Gärna med magnesium också. Hittar bara light varianten och ett där man skriver blanda 66g cacl2 med osmos till en total volym av 1l. Blir ju knepigt att skala upp eller ner. Lättare att väga vatten och salt för sig och blanda..
 6. Ok. Då börjar det klarna i mitt huvud. Lite förvirrande för en nybörjare.
 7. Men jag förstår inte hur det blir att koncentrationen blir 3,5 högre än klassisk balling. De recept jag läst ska man lösa 2kg kalciumkloriddihydrat i 5ldunk och detta 225g i 1l. Varför väljer man inte att blanda högsta koncentration av varje del och sen tillsätta den volym var varje del för att få balans..
 8. Vilket värde hade du på karet när det var nystartat? Eftersom jag själv är nybörjare skulle jag först utesluta att jag inte mäter fel. När du har blandat nytt vatten till vattenbytet testa det vattnet och se om kh stämmer hyffsat mot vad saltet säger att det ska ha för kh..
 9. Jag fick problem med dino när jag ökade belysningen på mitt kar med mer blå led. Plockade bort detta och dino började gå tillbaka.
 10. Såg en amerikansk videoguide kring val av olika koraller. Enligt denna var just mjukkoraller bra på att producera gifter så att aktivt kol bör användas. Gäller detta främst knappar eller bör även jag köra med det som har stjärnpolyper,rhodactis, och en läderkorall (djävulshand)? Jag kör än så länge med vattenbyte till mitt lowtech 100l enligt Lasses metod. Hur vet man om man behöver köra med kol eller inte? Visar korallerna tecken på detta?
 11. Varför skulle man vilja starta utan levande sten? Visst kan man få igång karets nedbrytning på annat sätt men halva nöjet är ju alla småkryp man får med ls. sitter ofta på natten och tittar på alla skumma saker som kryper runt när belysningen är släckt.
 12. med och utan blåa ljuset..
 13. Jag kompletterade min belysning med extra blåljus diy led på 15w för att få mina rhodactis att lysa lite mer. Innan hade jag bara vanliga lysrör 6500k. Märkte att skivorna inte blåser upp sig lika mycket och nu efter en vecka verkar de börjat dela på sig vilket de inte gjort innan. Har haft en stor och en mindre rhodactis där den lilla nu delat sig. Vad styr om de blir stora eller många små? Väldigt påtagligt att det extra blåa ljuset påverkar de men är delning alltid bra eller försöker de fly undan den ökade ljusmängden?
 14. Eremiten har ömsat. Mina kan försvinna i en vecka. Jag var helt säker på att jag hittade en död eremit men visade sig vara skal bara. Jag har lärt mig här på s.g att de gör så när de ska ömsa. Drar sig undan i nån håla tills ömsning är klar. Helt normalt. Jag blev också orolig att nåt var fel först. Se till att ha lite tomma större skal.som de kan byta till.också..
 15. Fast att hitta ett bra beg är inte helt lätt. Hittar man nåt bra är det oftast redan sålt och har man inte all tid i världen är det lättare men dyrare att köpa nytt. Kolla Lasses guide under nybörjare. Visst kan man få ett saltvattensakvarium med ett juwel och t.om. med vanliga 6500k rör även om det inte blir ett värsting snyggt sps kar av det.