Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

JonasK

Medlem
 • Antal inlägg

  222
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Allt postat av JonasK

 1. Ser sjukt bra ut! Jag hade dock plockat ut de där asterina-stjärnorna nu medan du kan... jag fick en explosion av sådana i mitt Reefer 250 och det var ett rent helvete att få ur dom. Plockade i flera veckor men har nu besegrat dom verkar det som. Bara ett tips...
 2. Hehe, ja exakt. Men det förstod jag En över-under med filtervadd emellan.
 3. Hej, Jag ritar och skissar lite på ett hemmabygge. Funderar på att sälja av mitt Reefer 250 och köra på min idé istället, men vi får se. Skissen är gjord på datorn eftersom jag för hand knappt kan göra mig förstådd Säg gärna vad ni tycker och kom med idéer och förbättringar! Jag har t.e.x aldrig byggt en sump tidigare, eller ens skissat på en. Skissen är ritad och måttad enligt vad jag läst på nätet i diverse forum och guider. Väl mött!
 4. Intressant! Har förkovrat mig lite i DSB nu och kommer absolut att förbereda för något sådant. Djupet skall definitivt finnas i det facket och skummaren hamnar i nästa - tack! Ja precis, inte helt lätt att räkna ut. Lösningen är väl att räkna med överslag och sedan ha lite säkerhetsmarginal därtill. Absolut, du har rätt. I mitt Reefer 250 är ju original-behållaren löjligt liten, tror den var på 8 liter. Fick fylla på varannan dag, vilket var trams att hålla på med. Har nu kopplat en tank på 30 liter till den behållaren, vilket ger mycket längre tid mellan påfyllningarna. Gött! Så tar jag bort dom, eventuellt kör med filtervadd med samma syfte istället. Vunnet utrymme får bli till osmosvatten. Tack!
 5. Hej Lasse, Intressant! Är det för att få mer cirkulation i refugiet eller har du någon annan orsak till det? Bubbelfällan tar onödigt mycket plats, ja. I mitt Reefer finns ju ingen sådan, utan istället ett fack för en "tvättsvamp". Funderar på att köra det här också, det hade ju sparat 4-5 cm. I övrigt fick jag förslaget att sänka väggen in till Ro-vattnet med någon cm, så att det inte rinner utanför om man skulle råka överfylla det facket.
 6. @kaptenenja fy f-n, jag vet precis vad du menar med att korallerna är ledsna. Jag körde 3 dagars mörkläggning för ett tag sedan och det märktes direkt att korallerna tog stryk. Särskilt min Duncan, den drog ihop sig till vad som kändes som 1/100-del av vad den hade varit i storlek. Allt återhämtade sig dock väldigt snabbt, så hoppas att dina också gör det!
 7. Usch, vilken ångest! :/ Så gött att du fått bukt med dinon! Och fortfarande med glöden uppe! Kämpa på!
 8. Nej, det finns väl ingen vettig människa som rekommenderar att laka ur levande sten heller? Okidoki. Just Marco Rocks vet jag inget om. Jag började med Pukani och de släppte en MASSA skit under ca 2 veckors tid. Mycket av det som lämnade stenen liknade som sagt det du har i din sten, därför tänkte jag på det.
 9. Jag startade mitt Reefer 250 på precis samma sätt. Har du lakat ur stenarna innan du satte dem i akvariet? Jag tycker att slemmet till viss del påminner om det som mina stenar släppte medan de låg och lakade ur.
 10. Härligt! Nej jag hade samma tanke som du, att det skulle vara cyano. Så här ser mina fläckar ut nu. Bilden är en månad gammal och de har växt en del. Korallen är precis fraggad på bilden, därför så ihopdragen
 11. Jag hade sådant på mina stenar, ca 3 månader efter uppstart. Var övertygad om att det var kalkalger tills dess att jag fick riktigt kalkalger.. dessa röda områden försvann av sig självt. Vad det var för något har jag ingen aning om. Mina kalkalger växer dock i koncentrerade små områden och är väldigt rosa/röda.
 12. Jag startade med död sten för 6 månader sedan, allt fungerar klockrent. Korallerna växer, fiskarna trivs och anemonen har flerdubblat sin storlek på kort tid. Körde igång floran med hjälp av Red Sea Mature Kit.
 13. Min erfarenhet är att pumpar blir tystare då de fått köra in sig. Min returpump (Jebao DCS 3000) lät utav hel**** och jag höll på att bli galen, men efter ett par veckor tystnade den. Samma med skummaren, en Bubble Magus Curve 5. Vet inte om det är samma sak med din skummare, men antagligen om den är sprillans ny.
 14. Jag har plockat av fem koraller ftpn sina pluggar, det har gått hur bra som helst. Både med mjuka och stenkoraller. Använde ett sylvasst blad som egentligen är till en färgskrapa, efter lite sågande och lirkande så lossnade de. Sedan limmade jag dem på småsten istället och placerade ut i min scape. Enkelt!
 15. 151-720 liter

  Satan vilka färger..! Bilderna är knappast tagna med mobilkamera va? Väntar med spänning på bilder på själva karet, sumpen, tekniken...
 16. Exempel..
 17. Man kan höra en del olika enheter för koncentrationen av salt. ppt är en, densitet en annan. Jag siktar på runt 1,025 i densitet, vilket med de allra flesta märken innebär i runda slängar kring 35-38 gram salt per liter vatten.
 18. 0-150 liter

  Ofan Då råkade jag ge en ofrivillig komplimang till iPhone, hehe
 19. 0-150 liter

  Holy crap! - vilken mobil är det? Sjukt balanserade färger.
 20. Ganska lite sten och jag gillar det! Kör ungefär samma scape i mitt Reefer 250.
 21. Hej, sorry för sent svar! Jag känner mig inte tillräckligt kunnig för att kunna ge dig råd om hur du ska göra.. tyvärr. Får hoppas någon expert kikar in här i din tråd.
 22. 0-150 liter

  Antar att du kört foderautomat och någon som kollat till karet? "Några veckor" känns ju annars lite för länge! Hur kan ricordeorna försvunnit?!
 23. Hej Pontus, Jag startade mitt 250 liters med hjälp av Red Sea Mature Kit. Har fungerat mycket bra och karet är nu 4,5 månad gammalt. Korallerna växer och fiskarna trivs. Det som krävs är tålamod, tålamod och åter tålamod. Jag har aldrig startat med levande sten men helt uppenbart så tar allt mycket längre tid med startkultur på flaska.
 24. Skaffa dunkar som är klassade för livsmedel, så du vet att plasten inte ger ifrån sig några kemikalier. Jag använder Biltemas dunkar på 10 liter. Har sex stycken som jag fyller, samt en camping-dunk på 20 liter som reserv. Dessa ställer jag i en garderob så att de står mörkt. Jag tror att de kan stå sådär riktigt länge faktiskt. Saltet blandar jag i dagen innan, för saltvatten har jag fått för mig är känsligare att lagra lika länge.