Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

JonasK

Medlem
 • Antal inlägg

  217
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Allt postat av JonasK

 1. @kaptenenja fy f-n, jag vet precis vad du menar med att korallerna är ledsna. Jag körde 3 dagars mörkläggning för ett tag sedan och det märktes direkt att korallerna tog stryk. Särskilt min Duncan, den drog ihop sig till vad som kändes som 1/100-del av vad den hade varit i storlek. Allt återhämtade sig dock väldigt snabbt, så hoppas att dina också gör det!
 2. Usch, vilken ångest! :/ Så gött att du fått bukt med dinon! Och fortfarande med glöden uppe! Kämpa på!
 3. Nej, det finns väl ingen vettig människa som rekommenderar att laka ur levande sten heller? Okidoki. Just Marco Rocks vet jag inget om. Jag började med Pukani och de släppte en MASSA skit under ca 2 veckors tid. Mycket av det som lämnade stenen liknade som sagt det du har i din sten, därför tänkte jag på det.
 4. Jag startade mitt Reefer 250 på precis samma sätt. Har du lakat ur stenarna innan du satte dem i akvariet? Jag tycker att slemmet till viss del påminner om det som mina stenar släppte medan de låg och lakade ur.
 5. Härligt! Nej jag hade samma tanke som du, att det skulle vara cyano. Så här ser mina fläckar ut nu. Bilden är en månad gammal och de har växt en del. Korallen är precis fraggad på bilden, därför så ihopdragen
 6. Jag hade sådant på mina stenar, ca 3 månader efter uppstart. Var övertygad om att det var kalkalger tills dess att jag fick riktigt kalkalger.. dessa röda områden försvann av sig självt. Vad det var för något har jag ingen aning om. Mina kalkalger växer dock i koncentrerade små områden och är väldigt rosa/röda.
 7. Jag startade med död sten för 6 månader sedan, allt fungerar klockrent. Korallerna växer, fiskarna trivs och anemonen har flerdubblat sin storlek på kort tid. Körde igång floran med hjälp av Red Sea Mature Kit.
 8. Min erfarenhet är att pumpar blir tystare då de fått köra in sig. Min returpump (Jebao DCS 3000) lät utav hel**** och jag höll på att bli galen, men efter ett par veckor tystnade den. Samma med skummaren, en Bubble Magus Curve 5. Vet inte om det är samma sak med din skummare, men antagligen om den är sprillans ny.
 9. Jag har plockat av fem koraller ftpn sina pluggar, det har gått hur bra som helst. Både med mjuka och stenkoraller. Använde ett sylvasst blad som egentligen är till en färgskrapa, efter lite sågande och lirkande så lossnade de. Sedan limmade jag dem på småsten istället och placerade ut i min scape. Enkelt!
 10. 151-720 liter

  Satan vilka färger..! Bilderna är knappast tagna med mobilkamera va? Väntar med spänning på bilder på själva karet, sumpen, tekniken...
 11. Exempel..
 12. Man kan höra en del olika enheter för koncentrationen av salt. ppt är en, densitet en annan. Jag siktar på runt 1,025 i densitet, vilket med de allra flesta märken innebär i runda slängar kring 35-38 gram salt per liter vatten.
 13. 0-150 liter

  Ofan Då råkade jag ge en ofrivillig komplimang till iPhone, hehe
 14. 0-150 liter

  Holy crap! - vilken mobil är det? Sjukt balanserade färger.
 15. Ganska lite sten och jag gillar det! Kör ungefär samma scape i mitt Reefer 250.
 16. Hej, sorry för sent svar! Jag känner mig inte tillräckligt kunnig för att kunna ge dig råd om hur du ska göra.. tyvärr. Får hoppas någon expert kikar in här i din tråd.
 17. 0-150 liter

  Antar att du kört foderautomat och någon som kollat till karet? "Några veckor" känns ju annars lite för länge! Hur kan ricordeorna försvunnit?!
 18. Hej Pontus, Jag startade mitt 250 liters med hjälp av Red Sea Mature Kit. Har fungerat mycket bra och karet är nu 4,5 månad gammalt. Korallerna växer och fiskarna trivs. Det som krävs är tålamod, tålamod och åter tålamod. Jag har aldrig startat med levande sten men helt uppenbart så tar allt mycket längre tid med startkultur på flaska.
 19. Skaffa dunkar som är klassade för livsmedel, så du vet att plasten inte ger ifrån sig några kemikalier. Jag använder Biltemas dunkar på 10 liter. Har sex stycken som jag fyller, samt en camping-dunk på 20 liter som reserv. Dessa ställer jag i en garderob så att de står mörkt. Jag tror att de kan stå sådär riktigt länge faktiskt. Saltet blandar jag i dagen innan, för saltvatten har jag fått för mig är känsligare att lagra lika länge.
 20. Absolut, så verkar det definitivt vara! Igårkväll skickade den dock inte ut några tentakler, men jag tolkar det som att den var mätt..
 21. Hej! Jag köpte för några veckor sedan en grön caulastrea curvata, även kallad candy cane. Nu mår den uppenbart dåligt och jag vet inte vad det är. Först trodde jag att den behövde mer ljus, för den stod på bottnen. Så jag satte jag upp den på en sten vilket absolut inte hjälpte. Den fina gröna vävnaden börjar dra sig tillbaka och nu när jag såg det fick jag smått panik. Det har gått snabbt, riktigt snabbt. Den står inte i något kraftigt vattenflöde. Mina värden: Salt 1,024 Temp 26,4 Nitrit 0 Nitrat 20 Calcium 330 Magnesium 1320 Fosfat 0 dKH 7,6 Jag förstår att dKH och calcium är lite lågt. Några idéer från er erfarna? Nu har jag i desperation ställt den i skuggan i väntan på bättre lösningar. Mvh Jonas
 22. Härligt! Låt den jobba övertid nu så du kan fylla upp karet snart
 23. Hej @kaptenen! Den har återhämtat sig och ser friskare ut än någonsin! Saknar fortfarande vävnad men även den ser ut att vara tjockare nu och på väg tillbaka. I förrgår natt lyste jag försiktigt med ficklampa och såg då att sen skickat ut sina tentakler och jag blev förstås helt till mig Ikväll åt den mysis så det stod härliga till. Riktigt fet och fin nu! Är glad att jag inte delade den, för som du säger så bör ju korallen vara frisk för att överleva ett sådant ingrepp.
 24. Alright, du byter så pass mycket vatten ändå. Intressant! Du har ju dock mycket fler koraller än jag hunnit skaffa till mitt kar än så länge, så jag skall nog ändå avvakta lite med doseringen av ämnen. Precis bytt salt också, så vill spana lite på förändringarna som det eventuellt kan ge. Tack för doseringschemat! Skärmdumpar det för framtida bruk