Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

JonasK

Medlem
 • Antal inlägg

  208
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Allt postat av JonasK

 1. 151-720 liter

  Satan vilka färger..! Bilderna är knappast tagna med mobilkamera va? Väntar med spänning på bilder på själva karet, sumpen, tekniken...
 2. Exempel..
 3. Man kan höra en del olika enheter för koncentrationen av salt. ppt är en, densitet en annan. Jag siktar på runt 1,025 i densitet, vilket med de allra flesta märken innebär i runda slängar kring 35-38 gram salt per liter vatten.
 4. 0-150 liter

  Ofan Då råkade jag ge en ofrivillig komplimang till iPhone, hehe
 5. 0-150 liter

  Holy crap! - vilken mobil är det? Sjukt balanserade färger.
 6. Ganska lite sten och jag gillar det! Kör ungefär samma scape i mitt Reefer 250.
 7. Hej, sorry för sent svar! Jag känner mig inte tillräckligt kunnig för att kunna ge dig råd om hur du ska göra.. tyvärr. Får hoppas någon expert kikar in här i din tråd.
 8. 0-150 liter

  Antar att du kört foderautomat och någon som kollat till karet? "Några veckor" känns ju annars lite för länge! Hur kan ricordeorna försvunnit?!
 9. Hej Pontus, Jag startade mitt 250 liters med hjälp av Red Sea Mature Kit. Har fungerat mycket bra och karet är nu 4,5 månad gammalt. Korallerna växer och fiskarna trivs. Det som krävs är tålamod, tålamod och åter tålamod. Jag har aldrig startat med levande sten men helt uppenbart så tar allt mycket längre tid med startkultur på flaska.
 10. Skaffa dunkar som är klassade för livsmedel, så du vet att plasten inte ger ifrån sig några kemikalier. Jag använder Biltemas dunkar på 10 liter. Har sex stycken som jag fyller, samt en camping-dunk på 20 liter som reserv. Dessa ställer jag i en garderob så att de står mörkt. Jag tror att de kan stå sådär riktigt länge faktiskt. Saltet blandar jag i dagen innan, för saltvatten har jag fått för mig är känsligare att lagra lika länge.
 11. Absolut, så verkar det definitivt vara! Igårkväll skickade den dock inte ut några tentakler, men jag tolkar det som att den var mätt..
 12. Hej! Jag köpte för några veckor sedan en grön caulastrea curvata, även kallad candy cane. Nu mår den uppenbart dåligt och jag vet inte vad det är. Först trodde jag att den behövde mer ljus, för den stod på bottnen. Så jag satte jag upp den på en sten vilket absolut inte hjälpte. Den fina gröna vävnaden börjar dra sig tillbaka och nu när jag såg det fick jag smått panik. Det har gått snabbt, riktigt snabbt. Den står inte i något kraftigt vattenflöde. Mina värden: Salt 1,024 Temp 26,4 Nitrit 0 Nitrat 20 Calcium 330 Magnesium 1320 Fosfat 0 dKH 7,6 Jag förstår att dKH och calcium är lite lågt. Några idéer från er erfarna? Nu har jag i desperation ställt den i skuggan i väntan på bättre lösningar. Mvh Jonas
 13. Härligt! Låt den jobba övertid nu så du kan fylla upp karet snart
 14. Hej @kaptenen! Den har återhämtat sig och ser friskare ut än någonsin! Saknar fortfarande vävnad men även den ser ut att vara tjockare nu och på väg tillbaka. I förrgår natt lyste jag försiktigt med ficklampa och såg då att sen skickat ut sina tentakler och jag blev förstås helt till mig Ikväll åt den mysis så det stod härliga till. Riktigt fet och fin nu! Är glad att jag inte delade den, för som du säger så bör ju korallen vara frisk för att överleva ett sådant ingrepp.
 15. Alright, du byter så pass mycket vatten ändå. Intressant! Du har ju dock mycket fler koraller än jag hunnit skaffa till mitt kar än så länge, så jag skall nog ändå avvakta lite med doseringen av ämnen. Precis bytt salt också, så vill spana lite på förändringarna som det eventuellt kan ge. Tack för doseringschemat! Skärmdumpar det för framtida bruk
 16. Härligt Margareta! Bra jobbat Behövde du köpa en adapter eller det löste sig utan? Det går långsamt att göra osmosvatten. Min osmos ska kunna göra 190L/dag, men gör inte mer än 5L/timme. Tålamod även där, alltså
 17. Fina bilder @kaptenen! Du dosera abc+ alltså.. hur ofta gör du vattenbyten och hur stora? Jag byter 20 liter (ca 10%) i veckan och doserar inget extra.. men hade hellre dragit ner på vattenbytena och doserat istället
 18. Hej, Adaptern är inte med på den bilden, bara blandaren som jag kopplar in osmosen på. Du ser den kranen i nedre delen av bilden, där kopplar jag på. Provade först med slangen till duschhandtaget men det höga trycket gjorde att den började puta åt alls håll och kanter... Knäppte en bild på adaptern som sitter på min osmos, det är den jag skruvar fast i kranen på min förra bild.
 19. Mäter du förresten för fosfat, nitrat?
 20. Hej! Det innebär att du blötlägger stenen ett tag för att så att säga "vädra ur den" på fosfater osv. Detta brukar man göra i saltvatten i en tunna eller liknande, med doppvärmare och cirkulationspump. Jag började för 4,5 månad sedan med mitt första salt och började precis som du med död sten. Dessa släppte ifrån sig otroliga mängder skräp och ämnen som jag definitivt inte velat ha i mitt akvarie. Alla stenar är givetvis olika och släpper ifrån sig olika mycket, så dina behöver alltså inte vara lika illa som mina var.
 21. Lackade du ur stenen innan du körde igång nanot?
 22. 151-720 liter

  Riktigt fint!
 23. Kan växla blandaren i duschen mellan duschhandtag och den nedre kran som är på bild.. en adapter till den medföljde osmosen och det funkar ju bra. Hade dock hellre kopplat den som det är tänkt - direkt på kallvatten typ tvättmaskinkoppling.
 24. Ah, okej. Bra! Jag har fått för mig att den jobbar på snabbare med exakt rätt temperatur, men rätt temperatur är kanske kallt då Hade gärna kopplat den direkt på kallvattenledningen men har ingen kran där.. har lagt ut på offerta.se men ingen vvs:are anser väl det lönt att åka ut endast för att utföra ett så litet jobb.