Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 889
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

100 Excellent

Om Dimorb

 • Födelsedag 1983-05-03

Profilinformation

 • Förnamn
  Andre
 • Stad
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Tack. Det är så jag kör matarpumpen nu. Den står på kontinuerligt på cyklisk timer. 4 sek off och 6 sekunder på. Till refugiumet använder jag en "standard" timer men den är låst till 1 minuters intervaller. Då kan jag använda den cykliska till interncirkulationen också och så får jag testa mig fram. Troligtvis startar jag med 6 timmar på och 20 sekunder off tänker jag så ser vi vad det gör med utvärdet. Vaknade i dag till ett redox på -109 och då har det stigit från -355. Slår på/av pumpen och nu är det på -150 och sjunker fortsatt. Trodde det var något fel med att matarröret för kolkällan satt för långt in i recirkulationsröret så tog det loss och fäste om det igen. Fungerade en kort stund men så tillbaka till samma problem. Har du varit med om detta tidigare? Det är precis som att kolkällan inte kommer in i filtret och när jag drar ut/sätter i pumpen igen så kommer det en lite större portion med kolkälla och filtret återställer sig. Och en annan sak.. tror du att pumpen kan ta skada av att man slår den av/på så ofta? Den är väl egentligen byggd för å stå på hela tiden.
 2. Skall pröva bägge. Men i första exemplet med timer.. vilken typ av timer använder du då? I mitt PC program är vanlig timer begränsad till 1 min så det går inte å ställa in på sekunder.. tror du inte det blir lång tid å låta den stå i en minut?
 3. Ja den är helt själv. Har en A. lineatus och en wrasser i ett annat karantänsakvarium men den är så aggressiv så jag är lite nervös för å stoppa ner den där.
 4. Kan man styra så att interncirkulationen slår av och på när redox sjunker under en viss gräns? Som det ser ut nu så sätter ingången till kolkällan igen och då stiger redox. När jag drar ut pumpen och sätter den i så sjunker redoxvärdet kraftigt och jag får rent vatten ut från filtret. Vet inte varför det blir så. Det går alltid ut vatten genom filtret så det är bara ingången till kolkällan som "korkar igen".
 5. satte fisken i karantän och den har gått där sedan dess. Den ser mycket bättre ut än tidigare men ser inte helt 100 ut än. Mitt bekymmer nu är att den inte äter i karantänen. Bör jag släppa den tillbaka till trots för att den inte är helt återställd? Har bytt vatten i det stora och stoppat doseringarna så vattnet bör nu vara ok.
 6. Kör ett system på 1800 liter och ett på 1000 liter.. slutat räkna.. viktigt å svara "jag vet inte" när någon frågar för annars tror de man är dum i huvudet.
 7. Kan väl egentligen inte kalla det backspoling men jag stoppar min pump som styr det interna flödet till mitt nitratfilter och slår på den igen. Det ger en väldig skillnad i redoxvärdet så det verkar som att någonting "sätter igen" filtret och att stoppa/starta hjälper på med att få det loss igen. Någon mer som har upplevt detta? Kan pumpen ta skada av att slå på av säg 2-4 gånger/dygn? @Lasse om jag önskar å ställa in det på profiluxen hur går man då tillväga för att ha det enkelt?
 8. I displayakvariet åt den på koraller före den smakade på glasroser överhuvudtaget. I det andra akvariet har den ätit 500+ glasroser och inte rört någon korall. Men det är ju andra sorters koraller. Jag är osäker på om jag vågar stoppa ner den i displayakvariet igen men samtidigt sugen på att pröva för nu verkar den ju helt klart ha fått smak för glasroser.
 9. Ja du det är inte lätt å säg. Den äter ju inte alla koraller för den går med koraller nu också. Det verkar som att den föredrog en del av de korallerna som var i mitt kar men när den kom i det andra villa han hellre ha glasroser. Så funderar på om jag borde chansa en gång till och ge honom en chans.
 10. Hade en Chelmon rostratus som fick flytta ut från display akvariet när han började å tugga på en del koraller. Det var framförallt dyra acanthophyllior och cynarina som han tog död på och därav blev han satt i fängelse. I fängelset har vi mindre koraller och mestadels mjukt tillsammans med en 500 glasroser. Nu har han rensat allt av glasroser i fängelset och jag funderar på om jag skall ge honom en ny chans att rensa i display akvariet. Vad tror ni? Kan han ha fått försmak för glasroser kontra korallerna eller är det lönlöst att ens försöka igen? Vad är era erfarenheter med en fisk som gått på koraller.. kan den sluta/bli upplärd till något annat?
 11. Tänkte på å byta ut vattnet i akvariet. Källan är ballingen Ja det ingår en viss mängd med metaller och spårämnen i ballingen. Utöver magnesium, kalcium och karbonater är det inblandat en del annat. Jag har säkert över doserat genom att räkna fel på den totala vattenvolymen över lång tid. Må korrigera genom vattenbyte och så kör några månader utan å tillsätta något extra.
 12. Hur stark lösning av väteperoxid?
 13. Tusen tack @Lasse Det liknar den jag satte upp.. Jag trodde något i stil med: Nytt vatten/total volym + (Nytt vatten/total volym x (1-Nytt vatten/total volym)) + (Nytt vatten/total volym x (1-Nytt vatten/total volym)(1-Nytt vatten/total volym))) Osv...