Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 768
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

92 Good

Om Dimorb

 • Födelsedag 1983-05-03

Profilinformation

 • Förnamn
  Andre
 • Stad
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Det var lurt.. men då måste jag köpa mig en till. Skall checka runt lite vad som ligger. Har ett 5 litersfilter också men tror det blir svårt å få det att röra på sig för det är så stora mellanrum mellan filtermattan och väggarna. Tror att mediat "trillar ner". Har helt klart fått bäst rörelse på mediat i deltecs egna reaktor med ställbar kran.
 2. Inte enligt instruktionsmanualen som följer med i median.. där står det angivet i gram.
 3. Ja det kanske är en form av jämnvikt nu mellan hur mycket som försvinner i det flödet jag har genom reaktorn och vad som blir tillsatt. Då bör lösningen vara mer media. Men vågar inte riktigt ännu. Rädd för att sänka för snabbt. Har istället ökt flödet så en större andel av mediat flyter omkring i filtret. Mäter igen i morgon så får vi se. Nej det är sant. Som man bäddar får man ligga. Hade hoppats på att det inte skulle ta så lång tid. Men men.. tror inte det blir mer kostnad på detta än på den andra removern jag hade. Den var mycket billigare men kunde mer eller mindre inte mäta någon nämnvärd förbättring. Enligt rowa skall ju 500 gram räcka till 2000 liter med en fosfathalt på 3 ppm enligt rowa. Det är nästan 5 dl.
 4. Skall sätta upp den ovanför en karantäns/fraggakvarium som är 30 djupt. Det vill säga att korallerna kanske har 20-25cm till ytan och armaturen kan hänga max 10-15 cm upp över ytan så som konstruktionen är nu är det allts 30-40 cm mellan koraller och lampa. Vilken intensitet/styrka bör man starta med och vart stoppar man? 25% 50% eller 100% ?? Vad har ni/hade ni gjort??
 5. Men om jag skruvar ner flödet så det blir totalt noll i utvattnet nu så studsar inte mediat runt lika bra. Så jag trodde man kunde ha t.ex. 10-12 ppb ut från filtret så länge värdena i akvariet är högre och median rör på sig. När man sedan ser att värdet i akvariet minskat ner mot noll så kan man sänka flödet och få noll ut från filtret. Så har man en tydlig indikation på när mediat börjar bli mättat. Så tänkte jag. Ju lägre värdet som uppmäts i akvariet ju lägre värde bör det ju också bli på utvattnet av filtret eller? Alltså teoretiskt.. 50 ppb i akvarievattnet, ut från filtret 15 ppb och om akvarievärdet då går ner till 35 ppb så borde ju fortsatt utvärdet med samma flöde och mängd rowaphos vara 15 ppb. Men när akvarievattnet har gått helt ner till 15 ppb så måste ju utvattnet i ny media vara lägre och då kan man minska på flödet.. eller tänker jag fel? Jag misstänker också att det kommer från sten och inredning. Har ju gått 1 år med extrem matning i detta akvariet så inte så konstigt om det är fullt med skit. Hur lång tid tog det för dig att bli ner mot noll och hur stort akvarium/mängd rowaphos? Fick du också lägre kH med rowaphos?
 6. Men nu pratar vi fosfat och fosfaten bryts ju inte ner av någonting. Den måste väl absorberas eller konsumeras? Det gäller väl all fosfat oavsett vilka halter vattnet har?
 7. Men när jag mäter på utvattnet och det är 20-30 ppb lägre än ingående vatten så borde ju fosfaten fortsätta sjunka.. eller? Just nu gör den ju inte det. Jobbat ner den från 70 ppb till cirka 50 ppb men nu när jag sätter i ny media som har mycket lägre utvatten än 50 ppb så sjunker ändå inte halten i akvariet. Det är inget problem att inte mata fiskarna på veckor. De är runda och feta så de dör inte av det. Däremot blir det väldigt mycket aggressivare i akvariet och det i sin tur skapar andra bekymmer som risk för sjukdomar osv.. därför så mycket mat.
 8. Lägger in nytt svar för nu har jag mer data. @Lasse @stigigemla Har mätt allt jag kan tänka mig för att se om något tillför fosfat/fosfor in i vattnet. Följande mätningar fick jag i dag. Allting är mätt minst 2 gånger med ny reagens varje gång och samma process i utförandet. Skriver upp lägsta och högsta värdet (tog lite tid). Vattnet i akvariet, 61-68 ppb. Vattnet ut från fosfatfiltret, 37-38 ppb. Vattnet ut från kolfiltret, 59-68 ppb. Vattnet ut från nitratfiltret, 8-12 ppb. Osmosvattnet, 4 ppb. Har mixtrat med flödet och mängden rowaphos tidigare men har sista 2-3 veckorna kört konstant med 500 gram i 100-150 liter/timme. Har som bäst mätt 13-16 ppb ut från fosfatfiltret när vattnet i akvariet var runt 50 ppb. Frågorna är: Vad kan det vara som tillför fosfat? När bör jag byta rowaphos? Vilket värde på utvattnet? Väntar man tills utvattnet har samma värde som ingående vatten eller byter man tidigare? Bör jag höja dosen med rowaphos ytterligare? Mängden mat och rutinen för matning är densamma som den alltid har varit så det är inte ett ökt tillskott av mat som har medfört höjt värde. Börjar misstänka att det är något annat och mina 2 huvudmisstänkta är: 1. Den manuella doseringen av natriumbikarbonat, kalciumklorid och magnesiumklorid, 2. Frisättning utav fosfat från levande sten i någon process, kanske i samband med manuell dosering, Innehåller ballingkemikalierna fosfor/fosfat? Sista tiden har jag fått dosera upp manuellt 1 gång/vecka vid byte utav rowaphos och tänker att om de innehåller fosfor/fosfat så är det kanske en källa jag har missat att mäta. Kan det frisättas fosfor/fosfat från sten i samband med att man doserar upp ballingämnena? Eller kan det vara så enkelt att efter ett år med extrem matning har det lagrats mycket fosfat i stenen som läcker tillbaka och att det helt enkelt är så stora mängder fosfat att rowaphosen blir mättad så snabbt? Tacksam för svar. Byter säkert media i dag igen.. Så dumt för bytte till rowaphos för att slippa byta media så ofta och nu byter jag när utvärdet är runt 40 ppb vilket blir var 5-6 dag. EDIT: Jag spolar alltid ut rowaphosen så att det rostbruna hamnar i en hink. Kanske det är bättre att det spolas in i akvariet?
 9. Ja det är helt vridet. Jag matar kontinuerligt. Det vill säga det hänger alltid noriark i akvariet mer eller mindre. Men testet tas från sumpen. Detta är två dagar sedan jag bytte media. På morgonen då jag skiftade media hade jag 51 ppb enligt Hanna checkern och värdet på 71 ppb är 2 dagar efter jag har bytt media. Tillsätter ju natriumbikarbonat, kalciumklorid och magnesiumklorid i sumpen när jag har mätt värde som är dåliga på förbrukningsämnen. Är det möjligt att något av dem hjälper till och "frisätter" mer fosfor?
 10. Men det är inget problem med rören. Jag har U-rör med filter på. Problemet är att små fiskar just nu hoppar över till ytavrinningskammaren och så blir de kvar där.
 11. Det beror nog på hur stor belastning man har. Skulle tippa på att jag ligger över den normala maxade bioloaden i detta karet och det räcker med lite extra matning så får jag mer å jobba med direkt.
 12. Då måste jag limma in nya kammar. De jag hade var fästa med superlim och fäster inte igen. Plus att de växer igen fort. En vecka och så rengöring.. vill helst inte ha något underhåll som kräver mer än annan var vecka.
 13. @Lasse På morgonen, pH 8,17 Hanna checker 51 ppb På kvällen (kl 19:15), pH 8,43 Hanna checker 71 ppb Mätte utvattnet på filtret samma morgon som jag bytt media. Fick då 15 ppb ut från filtret på 100 liter/timme. Var gång jag byter media droppar förbrukningsämnen. Framförallt kH men kalcium och magnesium går också lägre. :/ Kommer det att ske var gång man stoppar i ny media oavsett andel fosfat i vattnet eller har det med mängden fosfat att göra? Sköljs den effekten "ur" median så att när jag har låga fosfatvärden och har haft media i en stund så blir inte kH lika påverkat?
 14. Hur använder du lösningen? Sätter du den bara över rören? Bild?
 15. ok.. kan mäta när jag toppar ph värdet. Brukar vara mitt på dagen då det är på 8,5