Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 561
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

86 Good

Om Dimorb

 • Födelsedag 1983-05-03

Profilinformation

 • Förnamn
  Andre
 • Stad
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Riskerar man svavelväte med svavelkulor också? Hur reglerar man flödet genom filtret? Enligt deltec skall deras nitratfilter nästan vara automatiska när de kommer igång men jag får aldrig igång mitt. :/ Det går väldigt fort att få upp bakteriemassa.. (se bilder) om det nu är det som är bakteriemassan.. men det stoppar upp i denitrifikationen och så luktar det likväl lite unket till trots för att man inte får 0 i utvattnet.
 2. @jonasroman ser bakteriamassan ok ut? Eller ser den "död" ut? Tycker det luktar lite om det som kommer ut men läser likväl av nitrit/nitrat i utvattnet. Det är kanske bara bakterielukt? För svavelväte går väl inte att få när man har nitrat i vattnet? Det är en vit beläggning inuti slangen som vattnet kommer ut ifrån på filtret.. ser ut som bakteriemassa. Kan det vara så att bakterier i röret dör och smutsar ner vattnet när man spolar ur filtret?
 3. @Lasse kan man få svavelväte i ett nitratfilter som likväl ger nitrit och nitrat på utvattnet? Har sänkt flödet genom filtret eftersom IKS'en gav fel flöde (mindre än angivet) och ser en lite bättring men får fortsatt inte noll ut från filtret (flöde 76L/H vilket är en stigning från 67L/H som IKS'en gav när filtret visade 0 i utvattnet) men jag mäter fortsatt en del nitrit på utvattnet men tycker att vattnet luktar lite "mög". Är det möjligt att få svavelväte/ägglukt ut från filtret till trots för att det är nitrat kvar i filtret? Mäter redox men går helt uteslutande på värdet i utvattnet. Se bilder för jämförelse på bakterietillväxt..
 4. Done and done.. Ersatt med tunze packe
 5. Feltestade i går. IKS pumpen som skall ge 4,5 liter i timmen på maximalt flöde gav inte mer än 2,8 liter/timme vid fullt påslag. Så min höjning har varit lite väl stor (30 liter/dygn i ökning).. Så har nu skruvat ner deltec pumpen. Men det är konstigt att IKS'en är så långt bort från de specifikationerna som de menar att den besitter. Det bör ju inte tappa så mycket i flöde p.g.a. 45 cm slang när slangen ligger helt löst och fint utan böj.
 6. @Lasse@jonasroman Lasse, varför är interncirkulationen viktig till ett nitratfilter? Kan det bli för mycket i interncirkulation? Har ju startat om inkörningen efter en totalrengöring och det har gått så`här. 22-25 juli - inget flöde, 25-7 aug - ökar flödet systematiskt tills jag maxade IKSpumpen. När IKS'en var på max hade jag (om man skall tro att IKS ger det angivna maxflödet) 102 L/H med ett utvatten på 0,02 nitrit och 5 nitrat. När jag mätte det bytte jag pump till deltecs 150PP (som har möjlighet att ge större flöde om man vill det). Ingående flödet stod då av en kort period och redoxvärdet sjönk till -240 för en kort period. Ökade flödet in för att "återställa" redoxvärdet och sen satte jag ner flödet lite för att det inte skulle bli för stor övergång. Så istället för 102 L/H sänkte jag till 90 L/H. Väntade några dagar och mätte sedan utvatten. Fick då chockerande 1.0 ml i nitrit. Har nu låtit filtret gå med samma inställningar och mätte återigen 1.0 ml i nitrit på det nedsatt flödet. Checkade runt för fel och såg att rören till den interna cirkulationen var helt igjen geggade av bakteriemassa. Tog bort pumpen och rengjorde den samt rören till pumpen. Ser nu en mycket kraftigare interncirkulatione. Filtret har gått igenom lite olika stadier med bakteriemassa. Vet inte om det är vanligt eller om ni har samma erfarenhet. I starten var det som genomskinlig gele inuti filtret. I gele'n såg det ut som det satt luftbubblor. Jag tog för givet att det var kvävgas som fastnade i bakteriemassa. Efter inkoppling av den andra pumpen förändrade sig bakteriemassan. Nu är den mer vit och ser ut som vit slemmig svamp i botten på filtret men på ovansidan är det fortsatt som gele med bubblor. Det är väldigt svårt att se "gele'n" när det inte sitter bubblor i den eftersom den nästan är genomskinlig men den andra "massan" är vit så den är enkel att se. Tankar om det?
 7. Men om nu begränsningen sitter i pumpen vad kan man göra åt det? Har testat att köra pumpen vid sidan av andra pumpar och helt ensam på en kortsida och får samma "fel". :/
 8. Du menar från en av de andra pumparna som fungerar som de ska. Det är gjort sedan länge tillbaka. Samma "problem". :/
 9. Vilka andra kontrollers och elförsörjning tänker du på? Andra kontrollers och adaptrar från jebao eller andra märken?
 10. Hur kan man kontrollera det på något sätt? Menar du då att det bör fungera med en annan kontroller? Har ju 4 kontroller liggandes med olika funktionsgrad. Några lyser inte längre och några verkar inte förstå kommandon men man kan ju då testa mot en som faktiskt fungerar.. om det nu skulle vara kontrollern menar jag.
 11. Sant. Köpt ny "huvudcirkulation" från tunze men skulle bara lekt lite med vågfunktionen på denna innan jag bestämde mig för om det skulle köpas in något annat.
 12. Testade de olika funktionerna nu. Så fort pumpen går i vågläge så stoppar den. :/ Den kan stå på kontinuerligt utan att stoppa. Kan det ha att göra med att den står för nära den andra pumpen?
 13. Har gjort en anmälan nu. Det är konstigt för jag vill köra den på puls och har fått rengjort allt så den ser helt ny ut överallt. Även keramikpackningen som är fästet till impellern har legat i ättika. Nu startar pumpen både ovanför och under vatten. Den stoppar relativt snabbt under vatten och man får "putta" igång den. Om den då står på puls så pulserar den mellan 3-7 gånger så stoppar den.. om jag ställer den på kontinuerligt flöde så går den. Så nu står den ovanför den andra pumpen på kontinuerligt och den undre på puls. Skall försöka att slå över om någon dag och se vad som sker. Om den stoppar igjen så måste det ju vara något med kontrollerna snarare än pumpen?
 14. Till vilken adress sände du?
 15. Det är pumpen som glider ner på insidan och så följer den yttre magneten med på köpet. Jag vet inte om det är så lurt med att limma dem på nu. Har inte funnit en bra placering ännu då det är det jag försöker räkna ut.