Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 900
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

101 Excellent

Om Dimorb

 • Födelsedag 1983-05-03

Profilinformation

 • Förnamn
  Andre
 • Stad
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Hur jag gjorde. Dåligt med tid när jag kom hem. Alla påsarna öppnades och fisk rakt ner i nyblandat saltvatten i karantän. Alla utom en såg väldigt bra ut. Den som såg dåligare ut hade stuckit hål på påsen och fått in luft under längre tid. Det var en av de största 12-15 cm. De gick i karantän i cirka 3 timmar. Därefter flyttades de direkt över till DT. Simmar runt och allt är frid och fröjd än så länge. Den stora är i sämre kondition fortsatt och har fått sig en del stryk av de andra - lite för lik i storlek tänker jag.
 2. För många fiskar för karantänen - inget behov då de är friska och i god kondition
 3. Box i akvariet är inte aktuellt då det blir för många fiskar på en gång. Jag har inte tänkt å ha dem gående i karantänen mer än någon timme. Mest för acklimatisering och för att de skall få "vakna" till lite så de inte blir kastade rakt in i döden i DT. Just nu har jag bara nytt vatten i karantänen. Lite osäker på om det då är bättre att låta dem gå i det eller byta ut delar av det vattnet mot det som är i akvariet. Blir ju flera gånger de måste flytta och acklimatisera sig om de först skall till karantänskaret och så till visningskaret. Får se på det över dagen.
 4. Jag som är otydlig. Med box menar jag inte acklimatiseringsbox i akvariet utan frigolitlådan/boxen som de kommer i.. alltså använda nytt vatten+akvarievatten uppblandat i boxen.. och så flytta dem över direkt.. Det är ingen syresättning på det vattnet och det blir ju mindre antal liter än om man använder karantänen.. men karantänen är ju helt nytt saltvatten.
 5. Att de får hamna i en nystartad karantän med helt nyblandat saltvatten, 2 små skummare plus cirkulation ELLER att de får gå i en invänjningshink/box innan de släpps rakt ner i DT. Fiskarna skall ha gått i karantän förre leverans så inte parasiter jag är bekymrad för. Tänker mer på skillnader i vattenkvalitet och aggressioner från nuvarande fiskar som är i DT. Vad hade ni gjort?
 6. Finns det inga akvarister i närheten av strömstad??
 7. Har en gott inkörd Acanthurus lineatus som fick flytta ut för över ett år sedan då den åt på en del koraller i mitt displayakvarium. Den var otroligt aggressiv så det var ingen förlust för de andra fiskarna. För ett litet tag sedan flyttade den tillbaka in i displayakvariet och den fick en rejäl omgång av de gamla kirurgerna så den är inte längre aggressiv. Den äter inte heller på samma korall som förrut men den har startat att noppa på en annan koloni/art av samma typ som förrut. Är det bara dömt å misslyckas eller kan jag vänja den av med det beteendet? Någon som sitter på erfarenheter eller länkar? Den äter inte på korallen den bara noppar så att korallen skall dra sig in. Den äter norialger till förbannelse men ingenting annat.
 8. Ingen i närheten?
 9. Hej alla. Söker efter en akvarist eller två i närheten av Strömstad eller norska gränsen som kan hjälpa mig med en sak. Om du har möjligheten så skriv gärna en rad i tråden eller sänd ett pm så tar jag kontakt. mvh Andre.
 10. Som rubriken lyder: försvinner Väteperoxid, om man doserar mot cyano, med tiden eller må man spä ut genom vattenbyte?
 11. Finns det något form av batteri/back up system till GHL sina produkter som kan driva pumpar vid strömavbrott? Om nej, vad kan man köpa för universalt som kan kopplas på t.ex. tunzepumpar och liknande?
 12. Tack. Det är så jag kör matarpumpen nu. Den står på kontinuerligt på cyklisk timer. 4 sek off och 6 sekunder på. Till refugiumet använder jag en "standard" timer men den är låst till 1 minuters intervaller. Då kan jag använda den cykliska till interncirkulationen också och så får jag testa mig fram. Troligtvis startar jag med 6 timmar på och 20 sekunder off tänker jag så ser vi vad det gör med utvärdet. Vaknade i dag till ett redox på -109 och då har det stigit från -355. Slår på/av pumpen och nu är det på -150 och sjunker fortsatt. Trodde det var något fel med att matarröret för kolkällan satt för långt in i recirkulationsröret så tog det loss och fäste om det igen. Fungerade en kort stund men så tillbaka till samma problem. Har du varit med om detta tidigare? Det är precis som att kolkällan inte kommer in i filtret och när jag drar ut/sätter i pumpen igen så kommer det en lite större portion med kolkälla och filtret återställer sig. Och en annan sak.. tror du att pumpen kan ta skada av att man slår den av/på så ofta? Den är väl egentligen byggd för å stå på hela tiden.
 13. Skall pröva bägge. Men i första exemplet med timer.. vilken typ av timer använder du då? I mitt PC program är vanlig timer begränsad till 1 min så det går inte å ställa in på sekunder.. tror du inte det blir lång tid å låta den stå i en minut?
 14. Ja den är helt själv. Har en A. lineatus och en wrasser i ett annat karantänsakvarium men den är så aggressiv så jag är lite nervös för å stoppa ner den där.