Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 465
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

81 Good

Om Dimorb

Profilinformation

 • Förnamn
  Andre
 • Stad
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Jag menar just det du skriver. Utseendet på saltet är väldigt olika i form på korn och storlek på korn. Kan man likväl vara säker på att ett Naclfritt salt innehåller precis allt det andra som det förväntas att göra eller kan sammansättningen av allt det andra, det som INTE är natriumklorid, vara annorlunda eller i olika proportioner baserat på vilket utseende saltet har? Nej man får väl lite på de som säljer det (inte alltid lika lätt att göra när de inte har överbevisat) och köra på.
 2. Tack @jonasroman jag kommer blanda classic balling med natriumbikarbonat, kalciumklorid (75% av mängden kalciumklorid dihydrat) och natriumkloridfritt salt. Så tar jag mg utanför. Men kan man förlita sig på att proportionerna mellan ämnen och koncentrationen av all natriumbikarbonat, kalciumklorid och natriumkloridfritt salt är likartad? Även om utseendet är olika? Ser på t.ex. natriumkloridfritt salt från Stig så är det stora korn. Det jag har från Grotech är mycket finare. Det ser nästan ut som mindre sockerkorn.
 3. Förstod det.. det inlägget var till Stig Jag älskar Stigs produkter och effektiva lösningar. Jag borde få sälja Stigs produkter i Norge så jag kan ha ett STORT lager @stigigemla
 4. Vad tror du om dosering i ytavrinning som är direkt kopplad till en clarisea eller theiling rollermat? Eller de är för grova?
 5. Ok. Men tänker du då att jag kan använda magnesiumkomplexet i ballingdunk även fast jag inte vet proportionerna mellan klorid och sulfat. När man inte vet hur mycket det är av varje så kan man ju inte stoppa i tillräckligt med karbonater. Kommer inte ihåg hur mycket jag köpte av allt men tror jag köpte mest av kalciumkloriden eftersom det var slut. Blir nog ett besök till dig inom kort. Har du tid i näst nästa vecka?
 6. Tack för svar @jonasroman Tolkar också "balanserad" som om den innehåller natriumbikarbonat men det står ingenting om det på hemsida eller instruktionerna. :/
 7. Inte järn.. de menar fosfaten.
 8. Jag vet vad en balling är och har kört med det ett tag nu men alltid helt utifrån Stigs rekommendationer. Så därför har jag aldrig tänkt själv på det. Nu har jag andra kemikalier än stigs (fortsatt rena kemikalier så säkert samma koncentrationer i pulvren) men blev osäker på hur jag skulle räkna för att andelen av de olika ämnena skall stämma med det gamla receptet jag har använt förr eftersom kalciumklorid inte längre hette dihydrat och magnesiumblandningen är ett komplex innehållandes både klorid och sulfat. Men nu kan jag göra det ganska enkelt för mig och bara använda kalciumklorid och stigs kemikalier istället för kalciumklorid dihydrat från stig. Då tar jag helt enkelt bara 75% kalciumklorid istället för 100% av det kalciumklorid dihydrat som jag normalt har använt som kommer från Stig. Men är fortsatt osäker på tillägget. I stigs recept lägger man på natriumbikarbonat för att det skall stämma med magnesiumkloriden och jag vet ju inte hur stor andel av det som är i magnesiumkomplexet som är klorid och vad som är sulfat. Enligt tillverkarna skall magnesiumkomplexet vara uppbyggt så att det inte blir någon jonobalans. Så det kanske är en sådan balanserad blandning av magnesiumklorid och magnesiumsulfat.. men tycker det låter konstigt att det skulle innebära att man slipper lägga till natriumbikarbonat bara för att magnesiumkloriden är utblandad med magnesiumsulfat..
 9. @Lasse när du får tid kan du inte svara på frågorna i denna ??
 10. Tack för förklaringen. Om det är snabbt flöde genom är alltså skillnaden mellan det som kommer igenom och det som går in inte så stor och därför meningslös att mäta. Men mediat bör då blir mer effektivt eftersom det får mer vatten att arbeta med? Så på det hela taget mer effektivt med ett högre flöde som får mediat att sväva runt eftersom det ger mer kontaktyta mellan vatten och media samt mindre risk för klumpning av media.
 11. Du tänker också att det går fint att ha små kornig media till att sväva även om tillverkaren uttrycker att det kan få fosfaten att släppas från mediat?
 12. Förstod inte det.. Du kan inte mäta utvattnet för att fosfaten är för lite? Vill du inte ha ner fosfaten?
 13. De som kör med 0 i utvattnet vilket flöde har de på sina reaktorer? Jag funderar på att bygga om någon reaktor till recirkulerande. Tar mer plats men det är kanske bättre både för GFO och för biopellets?? Någon som har testat att köra fosfat i en recirkulerande och hur effektivt är det?
 14. Har också hört om att hålbildning kan komma av lite allt möjligt. GFO, kol, ström dåligt foder, stress osv.. Så om jag låter mediat "sväva" så kommer det i alla fall med järnbaserade removers att ha ett högre och snabbare upptag? (om mediat är så smått att det kan sväva) Alla de medierna jag skrev om nu är i samma storlek tror jag. I alla fall är Grotech (som inte rekommenderar att mediat tumlar runt) 0,5-2 millimeter i storlek. När jag i går tog i phospate minus från Aqua forest så tycker jag de är nästan samma. Grotech är kanske lite större än rowaphos men de rör sig inom nästan samma "range". Skulle du tänka dig att högre flöde och svävande media utav 0,5-2 mm mediat från Grotechskulle kunna ge samma kaffe-effekt som om man hade tumlat runt de stora kornen? De stora kornen är 2-4 mm skulle jag tro. Så det är bara en utsago för att försäkra sig om att produkten inte skall skapa andra bekymmer som t.ex. järndamm i akvariet? Du svarade aldrig på om du mäter utvattnet. Men du skrev något om att du reglerar flödet med hjälp av timer. Förklara gärna mer.
 15. Aha.. men effekten på medlet blir inte lidande av att de svävar? Har ju köpt medel som det står uttryckt på burken att det skall användas i filter där de skall sväva (t.ex. aquaforest minus och rowaphos) och medel där det står att det absolut inte skall sväva (t.ex. grotech).. Bägge är ju järnbaserade medel. Varför två helt så olika rekommendationer/instruktioner? Grotech säger: RemoPhos should not be used in the fluid bed filter since by the spinning around the deposited phosphate can be abraded and set free again. Innebär det att det kan sväva runt men när det är mättat och svävar så släpper det tillbaka fosfat eller innebär det att så fort det svävar så släpper det tillbaka för mediat orkar inte "hålla kvar" fosfaten?