Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 933
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  1

Anseende bland gemenskapen

107 Excellent

Om Dimorb

 • Födelsedag 1983-05-03

Profilinformation

 • Förnamn
  Andre
 • Stad
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. du missförstod mig. är inte för att få en riktlinje på hur mycket jag ska dosera för det mäter jag fram men jag vill veta koncentrationen i flaskan.
 2. Uppdatering. Fisken återhämtade sig aldrig. Den överlevde en lång period - flera månader - men blev gradvis sämre i synen. Sår på kroppen och fenorna läkte upp fint men den förlorade synen och fick svårt å finna mat i karantänen.
 3. Står det på flaskorna hur mycket en viss mängd i ml påverkar vattenvärdet per liter eller måste man också köra triton ICP test för att få en rekommendation på dosering? Tänker i jämförelse med t.ex. ATI där det står på flaskorna hur mycket som skall i akvariet för en viss ökning.
 4. Han fick en ny chans och han sköter sig fint
 5. Jag har många kirurger, små kirurger och stora kirurger 30+ i cm. Vilka anthias skulle vara tuffa nog i en sådan typ av miljö? Om anthias är olämpligt vilken annan fisk skulle ni då rekommendera som "stimm"-fisk. Skriver *stimm* för de behöver egentligen inte gå i linjestimm utan kan simma lite runt som de vill men likväl agera som en grupp.
 6. Ok så i praktiken bör jag då kunna använda de gamla salterna jag har kvar i kombination med nya under den tidsperioden som jag går över från ett märke till ett annat utan att det inverkar på varandra eller mängden som skall vägas upp och blandas? T.ex. jag använder triton kalciumklorid och mitt gamla natriumbikarbonat i samma utsträckning som mitt nuvarande recept säger oavsett vad det står på förpackningen jag använder. På mitt nuvarande recept använder jag 440 gram kalciumklorid tillsammans med 130 gram magnesiumklorid och då kan jag i teorin bara köra på samma recept även om jag byter märke och det skall inte ha någonting å säga för koncentrationen - mäter så klart oavsett. Tänker du då att det går bra att använda det "nya" märket utav salter tillsammans med det natriumkloridfria saltet jag använder nu utan risk för att det skall påverka förhållandet utav koncentration mellan spårämnen/förbrukningsämnen: ca, mg och kh?
 7. Jo men är inte salterna olika koncentrerade? Förstår det på tillverkarna att de menar att det är olika "renhet" och deras är bäst Undrar också hur det faller sig ut när man sen skall blanda natriumkloridfritt salt som skall passa till de övriga salterna. Man önskar ju att de skall vara i balans och då måste ju koncentrationen av spårämnen i det natriumkloridfria saltet stämma överrens med koncentrationen av mg, ca och kh. Annars blir det väl för mycket/lite spårämnen. Exempel. Jag blandar nu 440 g kalciumklorid och 123 gram natriumkloridfritt salt. Detta för att det receptet jag har fått säger att så skall det vara. Om jag tar Tritons kalciumklorid eller fauna marines kalciumklorid som de menar innehåller mycket mindre vatten än andra så kommer ju inte koncentrationerna mellan de båda lösningarna å stämma. När jag sedan doserar lika mycket från alla dunkarna kommer något ämne att hamna i överskott/underskott.
 8. Hej Claes och tack för ditt svar. Jag tänker inte på Core7-flaskorna utan på de rena salterna som man kan köpa. Det går å köpa natriumkarbonat, calciumklorid och magnesiumklorid löst i pulverform om man vill det och använda till balling eller 2/3-parts men jag undrar då vad man skall göra med natriumkloridfritt salt. I recepten jag har använt är det ju tagit hänsyn till koncentrationerna mellan de 4 olika men på triton finner jag bara att man kan köpa de 3 stora salterna: mg, ca och kh.
 9. Sitter och funderar på om jag skall byta över till Triton nu när jag behöver nya salter till min balling. Har förstått det som attt man kan använda Triton tillsatserna i ballinguppsätt men finner ingenstans om de har natriumkloridfritt salt. Just nu använder jag oceanakvariums ballingsalter och de fungerar mycket bra. Om jag skulle byta till t.ex. kalciumklorid från Triton så räknar jag med att jag också måste byta ut magnesium, natriumkarbonat osv för att koncentrationerna är olika. Om jag då byter ut magnesium, kalcium och natriumkarbonaten så räknar jag med att jag också måste använda tritons natriumkloridfria salt för om jag fortsätter å använda det jag har nu så lär ju koncentrationen mellan de olika ämnen i akvariet blir ruskigt fel. Eller tänker jag fel? @Lasse @stigigemla
 10. Finns det någon som kan hjälpa till nu?
 11. @Lasse Hur är det med kant på dem? Jag hade tänkt köpa 2 st 150 för att skarva ihop dem med hjälp av ett extra stag i mitten. Är lamporna då exakt 150/149 cm långa eller är de mindre och de tar höjd för och räknar in stativen i metall som jag ser på dina bilder på R2R? Undrar också om leddarna sitter helt ut till kanten. Mitt kar är 3 meter och om jag köper 150+150 så tänkte jag lägga dem på insidan av den övre ramen. Den är gjord i porsa aluminium och är exakt 300 cm mellan insidorna på aluminiumprofilen. Kommer de få plats där eller måste jag räkna in plats till t.ex. sladd ut på sidan? Sitter leddarna helt ut så att någon ledd kommer lysa rakt på aluminiumprofilen? Tacksam för hjälp innan jag beställer.
 12. Har sökt och sökt men fann bara höjd och inte bredd. Tack.
 13. @Lasse kunde du sagt hur breda och höra de är?