Jump to content

Dimorb

Medlem
 • Content Count

  4076
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Dimorb last won the day on March 27 2016

Dimorb had the most liked content!

Community Reputation

111 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Andre
 • City
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Finns det något sätt att använda saliferts nitrit test till å mäta nitrat i vattnet eller få en uppskattning på värdet som kan vara i vattnet? Nitrattestet tog så klart slut men har nitrit test kvar.
 2. Dimorb

  ICP - högt zink, lösningar?

  Tack för svar Stig. jag kör uteslutande med rowaphos så då borde en del försvinna genom det. - finns det något sätt att beräkna upptagningsförmågan? Polyfilter - vad är det? Tritons detox - läste att det bara rekommenderades för koppar och aluminium.
 3. Dimorb

  Problem med nitratfilter - vad kan jag testa?

  Filtret är ganska tätt ja.. men man ser vattnet löper längs sidorna på filtret och jag har rengjort filtret/rören för att vattnet skall kunna gå runt i filtret. Men om man ser på rören ser det ut som att vattnet "slår". Att det liksom går fram och tillbaka som en våg. Kanske enklast att ta loss pumpen och se om den ger vatten som den skall.
 4. Dimorb

  ICP - högt zink, lösningar?

  Finns det inget sätt att få det ut utom vattenbyte?
 5. Dimorb

  ICP - högt zink, lösningar?

  Jag drar mina salta slutsatser Vad med zink i akvariet? Hur kan jag eliminera eller exportera det överskottet jag har nu?
 6. Dimorb

  ICP - högt zink, lösningar?

  @stigigemla
 7. Dimorb

  Värden på salter.

  http://cmetton.free.fr/Divers/Aqua/35509243.pdf https://reefhub.pl/test-of-marine-salts/ Kan vara bra till jämförelse.
 8. Dimorb

  ICP - högt barium, kalium och magnesium

  Hej igen Stig. La ut ett nytt ämne nu som handlar enbart om zinkvärdet. Sist jag testade osmosvattnet gav den värdet 6 ug/l. Men då tog jag från reserven där jag håller osmosvattnet. Där i ligger 2 pumpar och jag har också blandat saltvatten i den flera gånger. Enligt de undersökningar jag har läst ligger IO reef crystal extremt högt i zink så kan ju vara det som är orsaken. Skall testa rakt ut från osmosen nästa gång - sänder i veckan. Mitt filter har bara tre behållare.. se bild. Har inte checkat pH i ingående vatten. Du tänker från ledningen före det att det går genom osmosen? Om det är så du tänker så kan jag testa med GHL probe.
 9. Dimorb

  ICP - högt zink, lösningar?

  Fann en till.. Rapporterar också höga doser.. http://cmetton.free.fr/Divers/Aqua/35509243.pdf
 10. Dimorb

  ICP - högt zink, lösningar?

  Fann denna studien: https://reefhub.pl/test-of-marine-salts/ Där har han kommit fram till att IO innehåller stora mängder zink. Testat ut med marinlab och triton. Så kanske det är så enkelt att det är saltet som har varit problemet och att det sjunker igen med några vattenbyten?
 11. Dimorb

  ICP - högt zink, lösningar?

  Uppdatering. Den 25 april tog jag ICP och fick då 1,13 ug/l i zink. Den 15 maj tog jag nytt och fick då 17.32 ug/l i zink. Det som har skett i mellan är 5 vattenbyten på 200 liter/st med Reef Crystal. Har inte installerat någon ny utrustning och kan inte observera att det har skett något speciellt i akvariet. Bör jag räkna med att det är ett mätfel? Be ATI om ny analys av samma vatten? Eller varifrån kan det en sådan pass kraftig ökning teoretisk komma ifrån?? Det kan ju så klart vara saltet men jag trodde att instant ocean reef crystal var ett bra salt och borde inte medföra sådana "problem".. Får ju också besked från ATI att mitt osmosvatten innehåller höga halter av zink. men är det rimligt att tänka att om osmosen ger ett värde på 7,02 ug/l och jag har en avdunstning på kanske 50 liter/10 dag.. då skall ju inte totalvärdet kunna öka så drastiskt i display akvariet.. @Lasse hör gärna dina tankar om detta.
 12. Dimorb

  ICP - högt zink, lösningar?

  Det är det jag inte förstår. Skall undersöka pumparna som står i osmosreserven. Kanske någon av dem ger upphov till ökta halter. Skall också ta vatten rakt ut från osmosen - det testet jag tog nu var från reserven.. alltså från akvariet där jag sparar osmosvatten tillsammans med 2 pumpar. Ser över de 4 tillfällen jag har testat. Första gången var zink noll och andra gången var det lite högre. Tredje och fjärde gången har det varit väldigt högt. Förra gången var det till och med högre än det var nu. Kommer inte helt ihåg om jag tog rakt ut från osmosen de sista gångerna eller om jag tog från reserven. I reserven står det 2 pumpar. Har inte undersökt dem än men skall göra det i morgon tänkte jag. Kan ju också vara mätfel från ATI.. men tänker det må vara något som gör det. Finner inte notaterna på när jag bytte osmos. Byter inte filter utan byter hela osmosen. Denna har inte någon DI resin.. alltså inget silikatfilter. Hur kan man eliminerar/exportera zink utan vattenbyte?
 13. Senaste ICP från ATI visar på 90% NSW i mitt akvarium. Det som sticker i ögat är värdet på zinc. Zink står på 17,32 ug/l och rekommendationen från ATI är på 2,08 ug/l. Fråga 1 - vid vilka nivåer blir det skadligt? Fråga 2 - För vilka djur blir det skadligt först? Fråga 3 - Vilken metod är enklast, snabbast och rimligast för att få ner zinc värdet i akvariet? Vattenbyte med Absolut ocean är det som ATI rekommenderar i tillägg till utbyte av DI resin på osmosen (finns inte på min osmos).. Osmosvattnet testar ut på 6,24 ug/l av zinc så att lösa det höga värdet i akvariet med vattenbyte är kanske inte det smartaste. Tacksam för tips om någon som har haft liknande problem eller erfarenheter. mvh Andre. @Lasse @stigigemla @jonasroman
 14. Dimorb

  ICP - högt barium, kalium och magnesium

  vilket av dem är det? Jag har 3 enheter på mitt filter.. två "nere" och ett som ligger uppe på..
×