Jump to content

Dimorb

Medlem
 • Content Count

  4245
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Dimorb last won the day on March 27 2016

Dimorb had the most liked content!

Community Reputation

115 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Andre
 • City
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Dimorb

  Köpa lantanklorid?! - var?

  tack för info. Mitt mål är att eliminera reaktorerna och kör lantanklorid i kombo med clarisea filter. Bör ju gå det..
 2. Dimorb

  Köpa lantanklorid?! - var?

  Är detta samma? https://www.ebay.com/itm/Natural-Chemistry-INC-1040120-SeaKlear-Quart-PhosKlear-4000-Dual/123719266763?_trkparms=aid%3D1110001%26algo%3DSPLICE.SIM%26ao%3D2%26asc%3D40719%26meid%3Daf10b96aed304a5c9f7bfdf88a4afcbf%26pid%3D100623%26rk%3D4%26rkt%3D6%26sd%3D131589686570%26itm%3D123719266763%26pmt%3D0%26noa%3D1%26pg%3D2047675&_trksid=p2047675.c100623.m-1 Halva priset.. men hur vet jag vilken kvalitet det är? Allting heter ju seaKlear.
 3. Dimorb

  Köpa lantanklorid?! - var?

  Har du någon uträkning på hur mycket den koncentrationen tar upp? Hur mycket räcker en sådan flaska till? Vilka värden har du/sänker du till? Över hur lång tid? Jag har alltid kört rowa men när man förbrukar uppemot 100 kg/år så kostar det lite fläsk. Vill tro att lantanklorid blir billigare. Hade tänkt köra det genom ett eller två clarisea filter för å filtrera ut.. är de finmaskiga nog tror du?
 4. Önskar å köpa ren lantanklorid för att blanda lösning efter egen koncentration. Men vart köper man det? Säljs det fritt eller må man söka om tillåtelse? Om man köper i butik från t.ex. ebay/usa där de använder det friskt - hur vet jag då koncentrationen? Köps "ren" lantanklorid som pulver eller lösning? Tacksam för svar.
 5. Dimorb

  GHL Conductivity Prove - sönder/läckage?

  Ja den var bara i knappt 5 minuter.. om ens det. Checkar med ICP.
 6. Dimorb

  GHL Conductivity Prove - sönder/läckage?

  Den är inte kvar. Jag har tagit ut den. Det jag tänkte på var i den situationen då den gick sönder. Om det kunde ha kommit något ut från den ner i akvariet innan jag tog den ut. Men plattorna satt kvar så tråden som håller dem var intakt. Så ifall det inte är något annat som kan riskera att läcka ut från dem så är det troligtvis i ordning
 7. Dimorb

  Live Rock Enhance

  Bor i Norge.
 8. Jag har ett ledigt pumphuvud på min doser 2.0 som jag önskar skall fördela kolkälla till 2 nitratfilter som är identiska i storlek och uppbyggnad. Istället för att köpa ytterligare en pump kan jag på något sätt klara av att få till så att jag kan dosera så att hälften av kolkällan går i filter A och andra halvan i filter B?? Tänker om det hade varit möjligt att höja dosen till det dubbla och så få delt den dosen mellan filtren med en enkel koppling eller liknande.. Någon som har sett något sådant?
 9. Dimorb

  GHL Conductivity Prove - sönder/läckage?

  Men plattorna satt kvar även om glaset var av så räknar med att tråden också var hel.
 10. Lyckades ju krossa spetsen på min saltprobe. Är det något inuti som absolut inte skall i akvariet eller är det bara glas och så de metallplattorna som sitter inuti glaset? Bägge "plattorna är intakta så skadan är bara på spetsen och så har proben ett brott så att en av plattorna hänger löst i tråden. Vill bara checka så de inte innehåller något som är absolut nono å få i akvariet. Tacksam för svar. @Lasse
 11. Dimorb

  Drömmer om lps akvarium

  Gör så. Finns mycket å läsa på guiden här men också en massa på andra utländska forum. En fördel med forum är att du kan se historik bak informationen - mycket bättre än facebook där det sista som postats ofta blir "lag". Ingen fara. Skulle det vara något annat så ta kontakt.
 12. Dimorb

  Drömmer om lps akvarium

  De flesta lps'er har ungefär samma krav på vattenkvalitet men det är stor skillnad i andra faktorer så som risk för skador och kompabilitet med andra djur. Om du väljer lps'er som har fristående polyper så kan man alltid enkelt klippa av skadade delar och sjuka polyper samtidigt kan de dra in polyperna individuellt och därmed reagera på hot, skador och liknande individuellt. Exempel på sådana koraller kan vara: Dunxan axifuga, Euphyllia para-anchora, Euphyllia para-divisa, Caulestrea curvata, caulestrea furcata, acanthastrea sp med flera. I andra hand är lps'er med tunnare vävnad - alltså de som inte blåser upp sig så mycket utan mer sprider sig över underlaget - en klar fördel. Den typen av koraller skadas inte av spetsiga saker eller "stick" som andra lps'er som blåser upp sig och kan bli punkterade av vassa ting eller elaka fiskar som gärna äter på det köttiga. Exempel på sådana koraller kan vara: Fungia sp, Favites sp, Favia sp, Goniastrea sp, platygyra sp, oxypora sp med flera.. Så har du de lps'erna som gärna fyller sig upp och blir betydligt större när de trivs. De korallerna är ofta väldigt fina men de riskerar alltid skador p.g.a. att de är känsliga för hantering och för att få "hål" på sin vävnad. Exempel på sådana koraller kan vara: Acanthophyllia, Cynarina, Catalaphyllia, Trachyphyllia, Du har också liknande koraller som har tjockare vävnad och som därför tål lite mer. Ett sådant exempel kan vara lobophyllia. Det finns ju oändligt med spännande lps'er och man skall reflektera lite innan man startar för å bestämma sig för vilken typ man vill ha och om de är kompatibla i det utrymmet som du kan erbjuda. Vissa av dem jag skrev ovan kan mer eller mindre ligga på varandra medan andra kommer att bränna varandra om de står för nära varandra. För en del arter kan det vara 15 cm mellan korallerna och de slåss ändå. Jag blandar namnen runt omkring nu för orkar inte skriva ut allt men om ett namn följs av sp. så innebär det att det är en odefinerad art - så som jag har skrivit innebär det då att det finns flera sorter av dem.
 13. Dimorb

  Hållbarhet osmosvatten

  Det fylls upp och tappas ner med jämna mellanrum. Vanligtvis var 10 dag. Men denna gången var vattnet äldre och jag var lite orolig.
 14. Dimorb

  Romans Balling Forte Plus

  Tar ofta helt nytt osmosvatten och kör det ut så det är ljummet.
 15. Dimorb

  Drömmer om lps akvarium

  En av de viktigaste tingen - läsa på före beslut. Har inte varit där på ett tag men ser att de flesta i Sverige menar på att de håller samma fina kvalitet på service och utbud som de gjorde i tidigare lokaler - kanske till och med bättre. Mina erfarenheter säger mig i alla fall att de är väldigt service minded och inte nödvändigtvis för att kränga en eller två prylar utan för att få behålla dig som kunde över lång tid - och det är en bra hållning för då blir det goda råd och goda affärer. Smart. Då blir arbetet mindre men fröjden stor.
×