Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 575
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

86 Good

Om Dimorb

 • Födelsedag 1983-05-03

Profilinformation

 • Förnamn
  Andre
 • Stad
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Ok. Ja på ett sätt så andas de ju in "dammet" som blir.. Skall se om jag får tag på något parasitmedel som kanske kan hjälpa. En annan sak.. fisken ser "torr" ut på läppen? Man ser liksom raden med tänder i övre käken. Precis som om han är uttorkad.
 2. Tack. Men varifrån har du fått att det tas upp från gälarna? Är det inte tabletter som fiskarna skall äta på?
 3. @Lasse Det är levamisole om man skall tro de sidorna jag har läst på. Har haft produktbladet någon gång men finner det inte igjen. Det var 2 saker i om jag inte minns fel.. levamisole var den som stod först och som aktiv.
 4. Någon som tror att detta kan fungera om fisken har tarmparasiter eller liknande? http://jelambaraquaticlife.com/bnf_esha_ndx_01.htm @Lasse ??
 5. Kan du sända länk på det du menar? Har aldrig hört talas om att man kan ge fisk näring utan att de skall äta det.
 6. Vet inte vad som har skett. Har haft den sedan den var liten (3-4 cm) och nu är den 25 cm+. Den har alltid ätit som en häst men helt plötsligt stoppade det bara upp. Den äter ingenting utifrån det jag kan se och då matar jag med nori, nori med vitlök, fryst foder 3-4 olika sorter, pellets 3-4 olika sorter, reef paste och diverse foderringar. På dagarna simmar den undan och trycker bara under samma stenar/på samma plats. Simmar aldrig i det öppna. På nätterna kommer den fram och "sover" i cirklar och mönster som är de samma. Vet inte om det beror på att den blir bort tryckt av de andra kirurgerna på kvällen. Har inte sett några aggressioner mot den på dagtid. Fisken var riktigt fet innan den gick på hungerstrejk och nu är den tunn runt magen. Har gått utan att äta något i snart 3-4 veckor. Vad bör man pröva på att göra för att hjälpa den? Vad finns det för medler mot tarmparasiter och sjukdomar? Och hur troligt är det att det kan vara en tarmparasit eller något liknande när inga andra fiskar visa samma beteende och denna har varit med sedan akvariet startades. Tacksam för svar. Känns lite vemodigt att tappa en fisk man har haft så länge.
 7. Sea Pearls var det jag tänkte på. Någon som har innehållsförteckning eller erfarenheter av dem? Har också sökt runt och funnit att tropical har något som de kallar 3-Algae-Granulat som kanske är bra. Någon som har testat det? Innehållsförteckningen säger: Feed your aquarium fish several times per day using small portions. Complete feedingstuff for ornamental fish. Ingredients: cereals, algae 12%, derivatives of vegetable origin (including Aloe vera 2%), vegetable protein extracts, fish and fish derivatives, molluscs and crustaceans, vegetables, yeasts, oils and fats, minerals (including zeolite 1%). Additives (per kg): Vitamins, pro-vitamins and chemically well-defined substances having similar effect: vit. A 31 000 IU, vit. D3 1 850 IU, vit. E 120 mg, vit. C 450 mg. Compounds of trace elements: E1 (Fe) 40.0 mg, E6 (Zn) 11.0 mg, E5 (Mn) 8.3 mg, E4 (Cu) 2.0 mg, E2 (I) 0.24 mg, E8 (Se) 0.24 mg, E7 (Mo) 0.05 mg. Antioxidants. Efter att ha läst runt lite blir jag lite skrämd av vad som är i maten som vi förväntas ge till husdjuren. De bolag som listar vad som är i produkterna uppvisar i alla fall en öppenhet (även om det inte alltid är det man kanske tänker som bra produkter till husdjur) men i förhållande till alla de som inte listar någonting är det i alla fall öppet. Men det kanske bara är jag som överreagerar på ingredienserna. Hur tänker ni när ni ser innehållsförteckningar som innehåller jäst, mjöl, fiskpulver (till växtätare) och ingredienser som inte är marina som skall ges till marina djur.
 8. Har läst någonstans att det finns ett "mått" på hur länge foder stannar/flyter i vattnet och det har naturligtvis sin fördel i att fiskarna kan ta längre tid på sig innan de äter upp all mat. Tänker att det kan vara bra till stimfisk som anthias och även för att minska på föroreningar när man matar mycket. Men vad kallas enheten och vilka foder/produkter uppges med den typen av data? Har läst det på några pellets men kommer inte ihåg vilka. Tacksam för förslag på all typ av foder som kan passa till anthias och stimm men helst då den typen som "svävar" längst. Tack.
 9. Har sett flera olika nu och JBLs nya verkar bäst så långt. Men är det någon mer matare som är möjlig att styra via Wifi? Har sett att apex har en men vet inte om man kan använda den löst eller till GHL.
 10. Tack för svar. Jag testade å ta ut 20 liter chaeto i går. Det är nästan ingenting ifrån refugiumet men det gav lite plats på sidorna i alla fall. Jag kör ett djupt rött växtljus och har en chateomassa som är cirka 50x50 med ett djup på 45 cm. Lika grönt överallt från sidorna som botten så det ljuset tränger nog igenom det som ligger ovanför. Startade med en liten liten liten kladd med chaeto och nu har jag då helt fullpackat på ovannämnda yta. Skall starta att dokumentera och rensa systematiskt (kanske var 14 dag eller liknande) och så om det påverkar någonting av vattenvärdena upp eller ner. Finns det en formel för att räkna ut hur mycket näringsämnen chaeto kan ta upp?
 11. Men tar du då bort så mycket alger att du ser att de växer till?? Min del är snart helt full med alger och jag har inte rensat ut någon gång. Betyder det att algerna stoppar upptaget för det inte kan växa till mer nya alger eller de tar fortsatt upp näring? Är det liksom tillväxten som gör att de tar upp alger eller konsumerar de näringsämnen?
 12. Har en avgränsning i min sump till alger. Har haft en stor tillväxt men aldrig riktigt gallrat ut alger. Hur bör man sköta ett refugium för att få bästa resultat? Skall det få växa tills allt är helt tätt och igenvuxet eller bör man gallra ut med jämna mellanrum för att det skall växa nytt? Hur mycket skall man ta ut och hur ofta i så fall? Om man låter det växa igjen så är det ju platsbrist som gör att man må ta ut alger men tänkte att det kanske är en tanke i att ta ut för att trigga tillväxt och nytt upptag?
 13. Till och ifrån sliter jag fortsatt med detta fortsatt.. Ibland har jag fått noll i utvattnet på både nitrit och nitrat vid högt flöde (160 liter/dygn+) men då ofta vid höga doseringar (0,8 ml/dos x 24) och efter ett tag på den doseringen sjunker redox kraftigt och framförallt blir det en extrem tillväxt av bakteriemassa i filtret. Den är så stor att filtret växer igjen på en halv vecka. Pumpen klarar inte av att höja redoxvärdet och filtret bara växer igjen.. så må jag tömma filtret och starta om. Vad är anledningen till det? Är det att kolkällan är allt för stor så att jag får en för kraftig bakterietillväxt som sedan ser till att redoxvärdet blir för lågt så att denitrifikationen inte fungerar? Eller vad kan det annars vara? Vid flera tillfällen har jag rengjort filtret. Tagit ut all filtermassa, sparat vattnet och bara rensat filtermassan med en borste.. startat om och någon dag senare är det 0 i utvattnet.. men det håller sig inte.. värdet i akvariet förbli dåligt och utvattnet från filtret andrar sig och blir ganska fort "smutsigt" igjen. Har prövat att köra med cyklisk timer för att se om jag kan finna en rytm och jag har prövat med redoxstyrning. Om jag styr med cyklisk timer så fungerar det oftast i korta perioder. Gick bra i flera veckors tid men så fick jag helt plötsligt smutsigt utvatten igjen och fick då aldrig ordning på det. Om jag styr med redox och matar med mycket kolkälla så går pumpen ofta och med stora svängningar (mellan -170 till -270 på en dos) men det slutar alltid med att redoxvärdet sjunker så lågt (-300) och bakterietillväxten är så stor att jag må rengöra igjen. Om jag styr med redox och matar med mindre kolkälla så går pumpen nästan aldrig och redoxvärdet blir nästan inte påverkat av kolkälledoseringarna. Utvattnet blir mer smutsigt i den bemärkelsen att det blir mer nitrit i utvattnet. Jag har tänkt på det på detta sätter.. Om jag matar med för mycket kolkälla så får jag en så stor bakterietillväxt att pumpen inte klarar av att hantera reaktionen och redox bara sjunker. Det sjunker till ett så lågt värde att denitrifikationen avstannar och inom loppet av några dagar måste jag rengöra filtret för det har vuxit igjen. Därför har jag valt att mata med mindre kolkälla.. men jag får likväl smutsigt utvatten. Den sista tiden har jag fått högre och högre nitrit i utvattnet.. är det bara negativt eller kan jag se det som en positiv sak. Till exempel att bakterierna i filtret arbetar på att göra om nitrat till nitrit och att jag bara inte har tillräckligt med bakterier som gör om nitriten till kvävgas? Eller är jag helt ute och kör? Matar nu med 0,3 ml/dos och får svag reaktion vid varje dosering.. doserar jag 0,5 vilket jag testade förra gången innan jag rensade filtret så växer det igjen på dagar och reaktionen på redoxproben är stor. Kör med redoxstyrning så flödet anpassar sig till satt redoxvärde och dosering av kolkälla. Vad rekommenderar du vidare? Omstart igjen? Avvakta på den låga kolkälledoseringen? Öka kolkällan? Är det normalt att man ser bubblor efter kvävgasen som bildas? Filtret har helt olika utseende i olika perioder och vid olika doseringar. Ibland (som nu) vid låg kolkälledosering ser det nästan brunt ut, ibland är det genomskinligt slemm med massor med bubblor i och ibland är det kritvitt torrt slemm (se tidigare bilder).. Kan man identifiera "rätt" bakterier på massans utseende? Tacksam för hjälp @Lasse
 14. Riskerar man svavelväte med svavelkulor också? Hur reglerar man flödet genom filtret? Enligt deltec skall deras nitratfilter nästan vara automatiska när de kommer igång men jag får aldrig igång mitt. :/ Det går väldigt fort att få upp bakteriemassa.. (se bilder) om det nu är det som är bakteriemassan.. men det stoppar upp i denitrifikationen och så luktar det likväl lite unket till trots för att man inte får 0 i utvattnet.
 15. @jonasroman ser bakteriamassan ok ut? Eller ser den "död" ut? Tycker det luktar lite om det som kommer ut men läser likväl av nitrit/nitrat i utvattnet. Det är kanske bara bakterielukt? För svavelväte går väl inte att få när man har nitrat i vattnet? Det är en vit beläggning inuti slangen som vattnet kommer ut ifrån på filtret.. ser ut som bakteriemassa. Kan det vara så att bakterier i röret dör och smutsar ner vattnet när man spolar ur filtret?