Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dimorb

Medlem
 • Antal inlägg

  3 866
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

99 Good

Om Dimorb

 • Födelsedag 1983-05-03

Profilinformation

 • Förnamn
  Andre
 • Stad
  Porsgrunn
 • Antal år inom saltvatten
  10+
 • Akvarievolym
  1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
 • Akvarie mått
  300x70x70 + 250x50x45 sump
 • Akvarietillverkare
  Custom by DreamAquarium
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 3070s
 • Antal år inom sötvatten
  Sysslar bara med saltvatten.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250 i systemet
 • Storlek på sump
  250x50x45
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Ja jag vet. Ingen som kan?
 2. Ocean akvarium är i särklass min favorit. Dessvärre får jag inte alltid möjlighet att handla där då resan "hem" är lång som den är och jag har små barn i bilen. Undrar därför om det är någon som skall handla i loppet av denna veckan som samtidigt har vägarna förbi eller mot Karlshamn? Kan betala "frakt" om någon kan vara lite behjälplig. Ta kontakt på pm. mvh andre.
 3. @Lasse Må räkna ut hur mycket salt som skall tillsättas mitt stora (1800 liter) för att höja från 1,024 till 1,0255 men förstår mig inte på Aqua calculator. Saltet jag har finns inte och jag finner inte någon funktion där jag kan lägga in eget salt. Använder DJM (dejong marine salt finest).. Det jag får fram är att jag skall använda cirka 2700 gram för att skapa höjningen. Kan det stämma?
 4. Förstår inte om du menar att jag vet det eller om du inte vet att det går att veta? Jag antar att det är så eftersom jag kan göra åtgärder med filtret som ger en enorm tillväxt utav bakterier men likväl ger noll positiv effekt på denitrifikationen. Allt utifrån hur jag styr filtret kontra doseringarna. Så räknar med att det jag skrev i föregående inlägg stämmer på någon nivå. Yes. Har förstått det nu och därför jag tänkte "köra in" filtret så som jag gör nu.. vad tror du om det jag skrev? Låter det som en bra väg å gå för att få maximal tillväxt av bakterier som kan denitrifisera?
 5. Yes.. Det är väl något liknande det jag gör nu.. fast minus börvärde och styrning med proben. Jag en satt mängd kolkälla som jag pumpar vatten in i filtret till och när jag når "noll" i utvatten höjer jag flödet.. jag gör detta tills filtret är helt inkört och jag har nått ett flöde där kolkällan inte räcker till att nolla eller ligger precis ovanför noll på utvattnet. När jag har nått den gränsen har bakteriekulturen blivit så pass stor som den satta kolkällan tillåter och då kan jag vara nöjd med flödet eller öka kolkällan lite åt gången. Jag styr allt endast baserat på utvattnet och kontinuerligt flöde. Har kopplat ut redoxstyrningen och mäter bara för å ha värdet i filtret. För även om jag höjer börvärdet och flödet ökar baserat på det satta börvärdet så kommer redoxstyrning så småningom att skapa en jämnvikt mot de bakterierna som finns i filtret. Om det är för få bakterier för att jag skall få utnyttjat mängden kolkälla till max kommer jag få problem med andra bakterier som påverkar redoxvärdet och som då förstör styrningen genom redox i och med att ett fast redoxvärde inte nödvändigtvis innebär bra denitrifikation. I tillägg om filtret/pumpen inte behöver utnyttja all kolkälla till fullo så kommer det inte heller vara behov för att utnyttja det maximala flödet som hade krävts om filtret var helt fullt med bakterier och det betyder att pumpen kan kontrollera flödet mot det satt börvärdet utan att utnyttja den maximala procenten av pumpens kapacitet. Vilket i sin tur ger lägre flöde. Visst det ger med största sannolikhet bra utvatten vid det aktuella flödet men i det läget önskar man ju att flödet skall öka. Vilket inte sker med automatik då proben enbart styr efter börvärdet och inte har något behov av att höja flödet för att kontrollera filtret innanför det satta börvärdet. I tillägg växer det inte till fler bakerier för vattnet som går in/finns i filtret håller en låg/noll i nitrat då bakterierna denitrifiserar allt i det aktuella flödet. Jag tror att det är då jag får det fenomenet som jag har haft. Bland annat att det inte kommer tillräckligt med vatten innehållandes nitrat och överskottet av kolkälla medför att det växer till bakterier (andra, icke denitrifiserar) som gör att det blir "fel" styrning genom redoxen. Min tanke är att "pressa" flödet upp mot mängden kolkälla. Alltså kör på ett flöde mot en mängd kolkälla tills jag mäter noll i utvatten, höja flödet lite och avvakta tills jag får noll i utvattnet och så återupprepa den processen tills jag inte klarar av att få ner värdet på utvattnet till noll mer. Då räknar jag att jag har nått maximalt flöde mot den satt kolkällan och då kan jag antingen öka kolkällan lite eller slå över på redoxstyrning alternativt låta det stå i det satta flödet om det är tillräckligt. Låter det vettigt?
 6. Problemtankar. Önskar bara å dokumentera tankarna runt varför redoxstyrningen inte fungerar. Redoxstyrningen fungerar som följer. Filtret matas med en viss mängd kolkälla, Kolkällan skall räcka till en viss mängd bakterier, Bakterierna skall bryta ner nitrat och sänker då redox vilket gör att pumpen pumpar in mer vatten, Jag tänker att anledningen till att det inte fungerar när man vill öka flödet är följande. Om redoxstyrningen startar för tidigt. Innan man har tillräckligt stor bakteriemassa i filtret (som i sin tur ger upphov till ett behov av högre flöde) så får man med redoxstyrning problemet att pumpen styrs av strävan att nå det börvärdet man ställer in utan att ge bakterierna möjlighet att föröka sig till maximal massa. T.ex. Jag doserar kolkälla som vid maximalt med bakterier kräver ett flöde på 10 liter/timme för kontroll utav redox'en. Jag startar redoxstyrning för tidigt. Innan jag har fått upp den mängden bakterier i filtret. Säg att det bara behövs 6 liter/timme för att kontrollera mitt redoxvärde. Det betyder att det behövs mindre flöde än 10 liter för pumpen att styra mitt redoxvärde mot satt börvärde och det betyder i sin tur att det kommer bli massor med kolkälla över som blir till ett problem när andra bakterier tar den till nytta. I tillägg till att jag då doserar för mycket kolkälla så finns det heller ingen möjlighet för bakterierna att växa till sig och bli fler då det inte kommer in mer nitrat i filtret då pumpen styrs efter redoxnivån och när den har nått satt börnivå så stoppar den.
 7. Gått igenom manualen (online) och deltec rekommednerar på manuellt, semi-automatiskt och hel-automatisk drift av filtret i alla lägen ett konstant flöde som byggs upp. Alltså det rekommenderas en pump som är ställbar och går hela tiden. Klart en peristaltisk pump på cyklisk timer med korta intervaller blir ju nästan samma sak så prövar det en stund. De verkar som att de menar att när man får noll i utvattnet så höjer man det kontinuerliga flödet. Det återupprepas tills man har önskat flöde genom filtret på en fastslagen mängd kolkälla och när man når gränsen där det inte går att höja flödet mer har man nått det högsta möjliga flödet för mängden kolkälla och då kan man korrigera mängden kol eller vara förnöjd med flödet man har fått upp. Att redoxstyra filtret verkar bara vara en extra åtgärd för att man skall optimera så att redoxvärdet kan låsas för optimering men det är likväl beskrivet att det bör vara ett kontinuerligt flöde genom filtret.
 8. Slanten, jag tror du är på spåret. Har aldrig tänkt på detta tillräckligt noga men det är ju uppenbart egentligen. Om man redoxstyr så kommer pumpen att regleras av redoxvärdet och så småningom hamnar börvärdet i jämnvikt mot denitrifikationen. Alltså när jag får noll ut från filtret vid ett visst flöde så finns det troligtvis mer kapacitet kvar i kolkällan men eftersom det inte tillförs något extra vatten med mer nitrat blir det inte fler denitrifiserande bakterier utan bara andra "problem"-bakterier som sätter igen filtret och skapar problem. Bakterieaktiviteten påverkar redoxvärdet och det går in mer vatten när pumpen reglerar men då finns det inte tillräckligt med denitrifiserande bakterier för å ta hand om nitraten och så får man problem med utvatten och att filtret sätter igen osv.. När man läser manualen från deltec så rekommenderar de alltid, oavsett om man har manuellt styrt filter eller automatiskt, att man alltid kör med ett lågt flöde genom filtret och att detta sakta skall byggas upp mer och mer allt eftersom vad filtret klarar av och så skall redoxstyrningen ligga ovanpå för att hålla allting runt börvärdet och göra det hela mer stabilt. Jag gjorde så förr när filtret startades att jag körde manuellt och cyklade in filtret med en cyklisk timer och då fick jag upp flödet så satte jag över till redoxstyrning som fungerade (på exakt samma flöde utan tillväxt/utökning av flöde) i en period innan det sakta "föll tillbaka".. troligtvis för att maten (nitraten) tog slut vid det fastbestämda flödet och bakterierna klarar inte av att växa till sig om de inte fick mer vatten in. I och med att jag undvek "problem"-bakterier vid det flödet så misstänker jag att det var cirka det flödet som den mängden kolkälla klarade av. Har nu försökt höja flödet med cyklisk timer och har fått det upp från 18% till 27% på en vecka och några dagar men får inte något utökat flöde när jag slår över till redoxstyrning. Skall testa å köpa en t-koppling och koppla på en till peristaltisk pump som kan stå på lågt konstant flöde och som jag sedan kan utöka allt eftersom jag mäter att jag får mätbara värden på utvattnet.
 9. Tack.. det är nog jag som bara blandar namnen.. Jag menar CITES vid import/export och EG 338/97 i förhållande till lagligt förvärv, flytt och försäljning. Kopplar dem bara samman. När jag skriver "listor" så refererar jag alltid till A, B osv.. och det kan nog ha hänt att jag skriver dem som CITES när det egentligen inte stämmer. Sorry. Slarvigt. Nej men vi pratar ju om just det.. all försäljning. Och när man sen önskar å flytta dem skall man kunna uppvisa att införskaffandet.. alltså köp/försäljning som varit tidigare har skett i enlighet med lagen. Så om man önskar att re-exportera koraller så skall allt finnas dokumenterat och om man handlar skall allting ha dokumentation bifogat. Helt enig. Enig i det. Lite blandat av vad jag har fått besked om.. ja det skall styrkas och handläggaren menar att det finns en procedur som skall följas och som alla butiker och grossister i Sverige och resterande EU faktiskt följer.. det är det jag ställer mig frågande till.. har inte den erfarenheten att butikerna sänder med dokumentation.. inte grossisterna heller för den delen. I vilket fall som helst så är det ingen tvekan att jordbruksverket kräver dokumentation för att re-exportera. Det som är lite off är att de nu menar att det finns ett system som skall följas och som följs av alla seriösa handlare i både Sverige och EU som jag inte har någon erfarenhet utav. Men flera i gruppen verkar har fått dokumenation med sina koraller i det sista och då är det ju ett steg i rätt riktning mot vad handläggaren förespråkar och menar är aktivt.
 10. Så är det Jonas. Enligt min handläggare är det exakt så som det skall se ut.. och ja om du skall sälja vidare så skall dokumentet följa med korallen som du säljer eller kopior med fraggarna. Det hon inte förstår är när jag försöker förklara att det är en stor skillnad mellan företagen och länderna företagen arbetar i och även möjligheterna och omöjligheterna med ett sådant dokument (precis som du beskriver så är dokumentet inte detaljerat nog utan kan gälla vilken korall som helst av samma art då man inte märker koraller). Korallen du har köpt är importerad av en svensk grossist (korallfisken) som sedan säljer ut till både företag och privatpersoner. De har direkt tillgång till all dokumentation eftersom det är de som importerar och det verkar också som att de följer det regelverket som handläggaren förespråkar och föreskriver särskilt om du har fått den lappen från en annan butik som har köpt korallen av korallfisken. Har du köpt denna korallen i Linköping hos Korallfisken eller av bromma zoo? Detta är den första kopian på ett sådant dokument som jag har sett i svenskt sammanhang. Hade varit väldigt positivt om alla hade fått denna typen av dokumentation vid alla korallköp. Då hade det inte varit något problem att re-exportera korallen. Dessvärre så tror jag att detta är ovanligt.
 11. Nejdå ingen fara. Det är enklare för mig att importera direkt från bali eller någon annan ställe i världen än å re-exportera från Sverige/annat EU land. Men det är det jag tycker är trist för det pumpas ju in koraller i EU som går genom bra kanaler via stora grossister som vet vad de gör och vilka personer de stödjer när de köper och så kan de inte re-exporteras till ett grannland. Istället skall jag importera från en annan leverantör där man inte vet någonting om hantering osv.. Det tar ju alltid lite tid å hitta rätt leverantör och de gånger man har prövat "fel" är det många koraller som stryker med.
 12. Samma tankar har jag. Därför blir jag lite extra irriterad när handläggaren menar att det är samma sak oavsett land för jag vet av erfarenhet att varken tyskarna, polackerna eller danskarna gör det lika komplicerat.
 13. Tack för att du hittade den Christian. Det är jordbruksverkets tolkning tror jag och den skall ju vara densamma som alla andra instanser som hanterar CITES men jag får inte samma "problem" när det rör sig om re-export från t.ex. danmark som Sverige. I tillägg är det fortsatt ingen på jordbruksverket som har svarat mig på hur detta fungerar i praxis. Om det inte finns något direkt krav på hur man skall dokumentera lagligt ursprung så kan det ju inte heller anses vara ett krav att man har en viss sorts dokument och vem är det som kontrollerar att detta blir gjort mellan länder och i EU länder? Jordbruksverket?
 14. Samma erfarenhet som jag. Frågan är vem är det som skall kontrollera detta hos butikerna? Det systemet som min handläggare menar är på plats i butikerna förekommer inte på den svenska marknaden och inte heller i tyskland, danmark eller polen (inte i de butikerna jag har handlat i alla fall).
 15. Det är inget kvitto. Det SKA vara en COO.. det är en form du får när du importerar korallen. Certificate of origin.. T.ex. dejong får det på alla sina importer och varje korall är knuten till en citesansökan. Kopior på de dokumenten skall enligt handläggaren följa med korallen vid varje försäljning.. från grossist till butik till slutkund och även mellan privatpersoner egentligen.