Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

AndreasL

Medlem
 • Antal inlägg

  14
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om AndreasL

Profilinformation

 • Förnamn
  Andreas
 • Stad
  Malmö
 1. Jag har mycket kiselalger (tror jag det heter) - hela karet var mer eller mindre brunt när man kom hem nyss. Satte ner lite Nori, men den verkar bara simma förbi den och inte ens lukta på det. Tar det en stund innan den vänjer sig? Min andra kirurg (zebra) den är ju nyfiken på allt och började äta nästan direkt på den. Jag har två eremiter, de äter upp alla mina sniglar, borde man göra sig av med eremiterna? Känns tråkigt och bara ha en massa skal på botten
 2. En fråga - hur ofta ska man lägga ner Nori? Ska man lägga ner en ny varje dag om den andra har tagit slut eller hur ofta matar ni med det?
 3. Jag hade en sten med ett gummiband i karet, så länge inte fiskarna har loss det så tror jag det sitter fast. Får se när man kommer hem senare.
 4. Grymt! Tack för alla tips och råd! Jag har nu fått min vakt att åka iväg till en djuraffär och köpa lite Nori och lägga i till min kirurg. Jag hoppas att den förstår att det är mat att äta så den inte finns kvar när man kommer hem på fredag. Nu hoppas jag att min kirurg bättrar sig.
 5. Ja, har en vakt som kommer hit och kollar till dem. Tyvärr är närmsta affär några mil bort, så det får i så fall bli att de får ut på en liten utflykt. Det är rätt märkligt att folk inte har rekommenderat att man ska ha speciell mat till kirurgerna. Om man nu säljer saker så borde det väl vara en självklarhet som man tipsar om? Vi hade tidigare fryst mat, typ mysis eller vad den andra sorten också heter. Hade det fungerat för dem att köra under tiden som man är borta? Känns som att ha saltvatten är en liten djungel där alla säger olika. Haha. Får ta och köpa lite mer snäckor när jag kommer hem. Jag köpte tre st en gång, men två av dem dödade eremiterna inom någon timme, men får väl placera den strategiskt denna gång.
 6. Åker på semester imorgon och är borta till fredag, men efter det så kanske man ska skaffa sig lite mer i städpatrullen. Fick höra på annat håll att en snigel räckte till mitt kar eftersom jag inte har så många fiskar, men så är kanske inte fallet. Se nedan bilder, det är såna här jag hade, men en dog efter den andra, hade två andra också som är liknande. Jag tror det är kiselalger, det ser ut som på den fjärde bilden, fast lite brunare nu.
 7. Jag hade såna små som sattes på sina runda stenar och har varit i botten och på mina stenar. Har märkt att gröna alger har börjat sätta sig på rutan (kanske är vanligt i början) och att brunalger har kommit för andra gången, nu i en stor skala. De har en massa brunalger, räknas det att äta? Vad är Nori för något?
 8. Hej, Har kanske haft igång mitt kar i 2 månader med fisk i, och ca 4 månader totalt. I mitt kar så har jag 5 fiskar och 1 stjärna och två eremiter och en turbosnigel. Det är först nu jag har en del motgångar, vilket gör att det inte är roligt längre och är på väg att ge upp, hoppas ni kan få mig på banan igen. Först - mitt NO3 verkar ha spårat ut. Förr hade jag ca 10-15 på mina tester, nu ligger värdet som i denna tråd. Men enligt dem orden så verkar det vara helt okej? Hur som helst. Min gula kirurg har börjat få en massa fläckar på sig och har kul nere i sanden, precis som att den kliar sig. Den har börjat få lite brun färg ovanför ögonen. Även munnen har typ blivit orange. Har även en "zebra" kirurg, och har sett att den börjar göra liknande saker. Den är dock mindre så vet inte om den härmar den andra för att passa in. Jag matar varannan dag, sätter ner en Vitalis och sedan får de tugga på den tills den är slut. Detta räcker väl för mina fem fiskar? Är det för mycket som gör att värdet påverkar? Hade 5 knappar/koraller, alla dessa har tyvärr dött av någon anledning. Matade dock inte de med något speciellt foder, så kan bero på det, eller något annat. Har ljusrör på 54W, ett vitt och ett blått. Jag är gärna tacksam för hjälp vad som kan orsaka mitt issue. Nu under semestertider där man reser bort så vill man verkligen inte ha problem.
 9. Del 1: Får kolla upp hur det ser ut med mitt sträck, men det är i alla fall under vattennivån, får ta och justera den imorgon. Sen är kanske 1 cm att ta i, men något under är det i alla fall. Del 2: Den ligger på 0,1 ungefär 1 av 4 mätningar, så det är mest 0 när man kör testerna. Del 3: Jag tror i början att jag mätte fel, men eftersom jag gjorde det så utgår jag att det var 50, fick sedan reda på att man skulle kolla igenom glaset uppifrån och sedan se hur färgen var, kollade tidigare på sidan och jämförde, kanske därav det höga värdet, så det har säkert varit bättre utan att jag har vetat om det. Alkoholen var innan jag la ner något levande i karet, så först när jag låg runt 5-10 som jag körde ner levande saker. Nu kör jag inte ner något sånt utan nu får väl fiskarna skapa sitt ekosystem i karet. Finns säkert saker man kunde ha gjort annorlunda nu i början, man men lär sig så länge man lever som man säger.
 10. Lättast är väl att skicka en bild hur karet ser ut, så du även ser hur stenarna är gjorda, tror det är lera eller någon annan liknande typ, fick tips att dessa blev levande förr eller senare och att man inte behövde levande sten om man var nybörjare då man ska ta det lugnt, vilket jag har gjort. Eftersom jag inte har bestämt mig hur jag ska göra med belysningen så avvaktar jag nog också att köpa en ny skummare. Men ska testa att flytta upp den, tror den ligger 1 cm över sträcket just nu. Det är just nu redan trångt för att få upp locket med skitet i. Funderar på ledlampor, men allt kostar och överlever inte fiskarna så är det kanske dumt att spendera pengar på nya lampor. Jag gör vattentester var 3:e dag. No2 pendlar mellan 0 och 0,1 och No3 låg ett tag på 50 jättelänge men med lite alkohol i så fick jag ner det till 5-10 (svårt att mäta av vilken färg som är den korrekta, men 0 är det i alla fall inte). Men fiskarna simmar runt och har det bra så dåliga värden är det nog inte just nu i alla fall (skönt) Får återkomma med doften, nu har det varit öppet på balkongen hela dagen så nu känner man inget. Har gjort vissa justeringar på korallerna sedan denna bilden är tagen.
 11. Jo, markeringen på skummaren har jag koll på och den sitter på samma nivå som den ska göra, men som du säger så flyttar den sig ibland, även om jag har magneterna till 100% i mitten, men strömmarna kanske påverkar lite också. Så jag bör köra vidare med 9004 eller ska man "uppdatera" sig? Jag får i princip tömma koppen varje dag. Något oljud har jag faktiskt inte upplevt. Jag kan inte riktigt identifiera hur det luktar, men det är ingen stark stank och det är i princip bara när man öppnar rummet från sovrummet och går in i vardagsrummet, men annars känner man inte riktigt av det, men det kan även vara någon av våra blommor, svårt att identifiera hur det luktar. Dock så luktar det när man öppnar de stora locken till akvariumet så det kan vara något med vattenytan som gör det. Jag har ingen levande sten utan har levande sand och två döda stora stenar.
 12. Låter bra. Får ta och mäta så den får plats mellan lysrören. Viktigast är att den går lätt att rengöra, men 9004 var rätt lätt att rengöra så förmodar att 9012 är lika lätt att man bara tar bort en kåpa.
 13. Jag har ett kar på 240 liter, men skulle gissa att det är ca 210-220 liter fyllt då jag inte har valt att köra hela vägen upp till sträcket. Som jag ser det så tar skummaren in vatten från själva ytan då man ser "smuts" åka ner i skummaren och sedan kommer det små bubblor på sidorna/under den. Jag har två st streamers (RW-8 tror jag de heter) som kör för full på var sin sida av karet. Den ena är riktad rakt ut och den andra är riktad mer uppe mot vattenytan så den rör sig. Jag matar med en mysis (eller vad den heter) en gång om dagen, så det är ju inte jättemycket matning som de får, det är inte många fiskar där just nu, så det behövs väl inte mycket mer, de brukar äta upp det mesta som åker ner. Jag misstänkte att ljuset fortfarande är dåligt och eftersom jag nyss har kommit igång så avvaktar jag nog en stund med att köpa nya lampor. Men borde man köpa en större skummare eller en till 9004 för att få bra effekt?
 14. Hej, Jag är ny både inom saltvatten och inom detta forum. Jag har lite nybörjarfrågor. Efter ha kämpat i närmare 2 månader med att få ner alla mina värden, gjort x antal vattenbyten och mycket annat så har jag äntligen fått i lite fisk. Två clownfiskar och en gul kirurg och en som jag inte kan namnet på, hade sedan tidigare två eremiter och en stjärna på botten. Hur som helst, har fått lite funderingar under tiden och tänkte kolla om forumet kanske hade kunnat hjälpa mig. 1) Mina clownfiskar gräver hål i sanden och sover sedan där nere på sidan, känns som det är normalt, men vill bara dubbelkolla att det är de? Kan inte direkt hitta något när man söker om det på Google. 2) På tal om clownfiskar, har läst att de ev ska sova i anemoner, dock så har jag endast två lysrör på 54W var, räcker det för att de ska trivas i karet? Jag har tänt ca 8 timmar om dagen. 3) Tycker att vattnet är smutsigt längst med vattenytan. Jag kan inte riktigt förklara vad det är, men någon hinna är det, man ser det om man kollar underifrån och upp. 4) Har ett kar på 240 l och använder en Tunze 9004, är denna tillräcklig för att köra runt karet, eller skulle man ha köpt en till? Jag har ingen sump och kommer inte skaffa heller just nu då jag har en för liten lägenhet för detta. 5) Märker att det har kommit någon doft från karet som inte har varit innan, är det den bildning som samlas i skummaren som skapar detta? Vet någon hur man kan få bort detta? Märker det oftast när vi inte har haft öppet i lägenheten. Mest så det inte sätter sig i väggar och tak. 6) På tal om vattenbyte, är detta nödvändigt att göra en gång i veckan eller vad säger "reglerna"? Ja, det var väl de tankar jag hade nu i början, tacksam för lite nybörjartips, man lär sig så länge man lever. Mvh Andreas