Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

AndreasL

Medlem
 • Antal inlägg

  35
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om AndreasL

Profilinformation

 • Förnamn
  Andreas
 • Stad
  Malmö
 1. Tja, Jag har nyss köpt 3 kg levande sten, och man har ju läst att det kan komma lite oönskade djur från dessa stenar osv. Nu har jag fått ett konstigt djur och en växt, som jag misstänker är helt ofarliga, men vill ändå ha det bekräftat. Det första är snigeln - som jag tror är en Stomatella - kan det stämma? Den är väl ofarlig? Den andra bilden är troligtvis en rörmask, stämmer det? Också ofarliga? Eftersom man är totalt nybörjare och det börjar komma lite konstiga saker så är det alltid bättre att dubbelkolla. Tacksam för lite hjälp.
 2. Inget skal alls på dem. De är kanske 1 mm i höjd och är hårda.
 3. Hej, Det har börjat komma lite röda ringar i karet, vet inte riktigt vad det är för något och tänkte kolla om ni vet? Tacksam för hjälp om detta är vanligt, farligt, ofarligt eller var de kommer ifrån?
 4. Ligger på 50 när jag kör vattenprover.
 5. Blandat, kör man ner handen så kan man få bort algerna på vissa ställe och vissa ställen sitter de lite hårdare. Ska man testa att ex köra ner en tvättsvamp och ta bort algerna från stenarna, eller sånt ska man undvika?
 6. Får gå till butiken och kolla vad de har att rekommendera. Får hålla koll hur många som dör efter vägen, men något är skumt. Kanske får satsa på något vattenbyte eller två om det är något där som gör att de inte orkar längre. Oftast sitter de still och sedan tar det 1 eller 2 dagar så rör de sig vidare, vissa är mer aktiva än andra, men som du säger, man kan ju haft äldre som inte orkar mer. Jag har två st av denna sorten.
 7. Jag har ett 240 liter kar och inga koraller då jag inte har rätt på mina värden. Men jag får väl helt enkelt ta mig till närmsta djuraffär och skaffa mig lite mer sniglar, så jag kan få bukt med dessa alger. Däremot har jag märkt av att vissa sniglar har dött (en har jag sett med ett tomt skal), är det pga all alger eller något annat? Jag har även köpt två nya stjärnor, men tyvärr har jag inte sett röken av dessa två sedan de sattes i karet. Men de mår väl bäst under sanden.
 8. eremiter, sniglar har jag redan. Men mina eremiter verkar dock vara rätt inaktiva av någon anledning :/
 9. Bifogar även en bild hur det ser ut just nu.
 10. Hej, Då har jag dragit ner ljuset ca 50% än vad det jag skickade i inlägg 2. Köpte en större städpatrull för någon vecka sedan men då får jag kanske köpa ännu mer. Dock så verkade de inte äta grönalger (sniglar) utan de tog bara bort min brunalger. Behöver man något annat djur för att äta grönalger, eller det är bara att satsa på sniglar?
 11. Ingen aning vad det är för typ av grönalger om jag ska vara ärlig. Kan ta en bild imorgon när karet är tänt. Så ljuset kan ha påverkats att det sker lite ändringar just nu? Men kanske bara ett tillfälligt tills karet har kommit in i den nya lampan?
 12. Hej, Jag har börjat få rätt stora problem med att det kommer en hel del grönalger i mitt kar. Jag har haft igång mitt kar i ca 4-5 månader och det är den senaste veckan som grönalger har ökat rejält. Det som har skett inom de tre senaste veckorna är att jag bland annat har skaffat mig en Hydra52 i lampa, hade två lysrör tidigare (vilket jag inte såg som optimalt). Och även skaffat en större skummare (Tunze 9012). Inställningar på Hydra är: Om detta är totalt fel, vänligen skriv vad man kan ha istället, fick tips från en affär att ha dessa. Nu börjar grönalger att komma mer och mer och mina vita stenar har börjat bli mer och mer gröna, mina rutor får jag städa varje dag då de är rätt smutsiga när man kommer hem från jobbet samt sanden har börjat bli brun. Min städpatrull innehåller två stjärnor, två eremiter och 8 turbosniglar och därefter har jag 5 st fiskar. 2 clown, två kirurger och en jag inte vet namnet på. Hur som helst, jag är tacksam för hjälp med detta så jag får bukt på grönalger, vilket inte är skoj alls. Värden i vattnet är att NO3 är högt, men övriga värden är bra. Bör jag göra lite vattenbyten eller är detta en "nystartad" period som innebär att karet blir helt grönt?
 13. Tack. Blir det så när vattnet anser att doseringen är "klar" eller att det har blivit för mycket?
 14. Just nu är karet ganska blått. Läste någonstans att UV-ljuset kunde orsaka alger så jag drog ner detta. Men kanske öka lite med vitt ljus så man ser lite mer. Man får väl testa sig fram lite som du skriver.
 15. Kan återkomma med värden på CA och KH. Har inte siffrorna i huvudet nu när jag är på jobb. Jag har lagt in Red sea reef base. Den rosa färgen tror jag det var. Minns inte, men tror det var den. Om det blir dimmigt eller det blir en gråvit film på glaset, använder man för mycket då, eller vad händer om man får detta? Mest så jag vet om detta sker, har inte upplevt att det har varit så än.