Gå till innehåll

Jouni

Medlem
  • Antal inlägg

    35
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Jouni

  1. Dina koraller ser ut att ha vuxit en del sen jag var hem till dig.. Måste få över lite tid att komma över igen.. Är alltid nåt som kommer i vägen..


    Skickat från min iPhone med Tapatalk

  2. Den har stora fina polyper!
    Inget av xenia som överlevde puffern för dig (som du kan se)?
     
    Kanon att den verkar trivas! Verkar som att det blev en liten del av xenian som klarade sig. Den har inte puffern varit på något mer Hoppas att den tar sig nu, annars kanske jag hör av mig..
  3. Grymt! Jag är hemma på fredag, men inte mellan kl.15-19. Före och efter går bra. Jag pm:ar min adress och tel.nummer.
    Jag har fått nya BTA under veckan (har 6st nu!) om du är intresserad. Dock är jag totalt värdelös på att pilla lös dem (och stenen går inte att ta upp) men vi kan prova en gång till om du är intresserad av en...
    Haha, nä just nu har jag problem med att min BTA vandrar runt o bränner andra koraller Ska prova dela min senare, när jag skaffat en ny burk med större bottenyta.
  4. 1999e4e849c0f339ad2e16cca8f62b32.jpg
    Jag har massor! Jag kommer hem på tisdag, så i slutet av nästa vecka kan vi ses (jag tar jättegärna lite gorgonia)!

    Skickat från min SM-G950F via Tapatalk

    Låter toppen!! Vi får kolla lite mot slutet av nästa vecka
  5. Nog för att jag tycker om att åka runt på Nässjö bangård och jobba, men ibland är det skönt att komma hem till karet med...
     
    Det rullar på rätt ok nu faktiskt;
    Nitrat har ramlat ner till 4ppm, så nu börjar jag trappa ner NoPox-dosen. Jag trodde faktiskt inte att det skulle fungera så pass bra som det gjorde...(även om det tog ett tag för det att minska).
    De flesta koraller ser ok ut. Min bleka, röda flakmonti är numera bara en röd flakmonti...den har hämtat sig bra i färgen nu på slutet (och växer fint).
    20171123_190124.jpg.253bbbc71f7b211d1b00fdc6cfb13d71.jpg
     
    Hydnophora och A.Yongei har fått riktigt fina fötter den sista månaden så jag hoppas de drar iväg på höjden med (EN gren på acron växer som besatt, men de andra grenarna står stilla. Inte en aning om det är normalt eller om det tyder på något speciellt...). Inte kanonklara färger på acrona, men det tar jag itu med senare nån gång, jag har mer angelägna saker först...
    20171123_190319.jpg.f74f9383aa6ea26de386d0800808b312.jpg
     
    20171123_190239.jpg.f0fb741b5b6af4000c654ce804126150.jpg
     
    Vissa skivor ser lite ledsna ut medan andra är jättestora och fina. Tyvärr så tycker inte mina Ricordea Yuma om någonting som hänt de sista veckorna. Från att varit jättefina så är de mycket bleka nu...antar att det har att göra med att nitratet minskat ganska snabbt de sista två veckorna.
    20171123_190338.jpg.ead2b0120c32b6b6d9b7287205ffbad4.jpg
     
    Min rosa Chalice, som i ett år sett exakt lika ut i färgen (väldigt klar rosa) har ändrat sig! Mycket mörkare lila nu, med rosa små fläckar. Den ser inte nödvändigtvis ut att må dåligt, den har bara kraftigt ändrat färg.
    20171123_195150.jpg.5db33e0d87e4fd97201f57e080308713.jpg
     
    Både Euphyllia glabrescens och E. paradivisa har fått flera nya huvuden på sista tiden, även om de inte är så djupt gröna i färgen som jag skulle vilja...
     
     
    Refugiet har äntligen blivit ett riktigt refugium nu och det växer så det knakar i det (både Chaeto och Caulerpa Serrulata)! Jag får riva ur Chaeto en gång i veckan!
     
    Min svarta skorstenssvamp växer och frodas! Tyvärr svårt att få en bra bild på den (jag vet, de andra bilderna är lattjo i balansen de med, men jag har inte ork att redigera till dem just nu).
    20171123_190454.jpg.3dbb176e7c908fb8ad2930b63b0ee9b3.jpg
     
    Jag är osäker på om det är önsketänkande eller om glasrosor faktiskt har minskat i antal lite, lite..? Filfisken har jag ff inte sett ta någon, och jag har iaf tre pm-räkor (ser aldrig fler än tre samtidigt så jag vet inte hur många som lever. Teoretiskt har jag 12...). Har dock inte tagit någon av dem på bar gärning med att äta rosor heller...så jag vet inte om de äter... Har modifierat en Julians Thing med en kanyl så jag enkelt kan soda sönder lite rosor manuellt oxå.
     
    Rengjorde skummaren idag och började tänka lite igen...det sitter ju en anslutning för ozon på inloppet till pumpen. Den har alltid varit opluggad för jag har tänkt att det inte gör något. Men den drar ju in vatten i "luftkanalen" på inloppet tänkte jag nu, så jag pluggade den. Jeebuz vilken skillnad!! Jag fick gå från 62% effekt på pumpen till under 50%...och den skummar ff vått! Och då har jag öppnat utloppet fullt (var ca 2/3 öppet innan). Nu kommer ju Sofnolimen att räcka längre iaf...
     
    Xenia har släppt bitar som satt sig på nya ställen, så där kommer jag troligen ha en huvudvärk senare...inte för att jag har något emot Xenia, men jag vill ju inte ha dem precis överallt. De får glasrosbehandligen (kaustiksoda) i de fall jag kommer åt dem.
     
    Har lagt lite död sten i sumpen för att försöka få ner magnesiumnivån lite (1500ppm på sista Triton är mer än vad jag är ok med). Nivån har sakta sjunkit innan, men sedan jag började med Triton Base Elements som Balling så har det höjts... Just nu så har jag inte nån bättre idé än att låta "ny" sten binda upp lite Mg, men om nån har en bättre metod så hojta till! Jag har ju inte plats för hur mycket sten som helst heller, men som jag kommer ihåg från inkörningen så äter det upp magnesium rätt ok så min lilla hög med sten får göra vad den kan för tillfället.
     
     
    Om du har Xenia som du vill bli av med, tar jag gärna en liten donation.. I gengäld kan jag fragga lite gorgonia om du är intresserad
  6. Hög fosfat och låg nitrat brukar sällan vara en bra kombination. Det brukar även vara en bieffekt av att köra en kolkälla som nopox att nitrat förbrukas sanbbare än fosfat. Jag kör inte kolkälla själv men har sätt att vissa tillsätter nitrat för att komma till rätta med obalansen, jag antar att du även kan köra fosfatremover för att ta hand om överflödig fosfat.
     
    Det kanske även är dags att minska ned på mängden nopox lite, det finns ingen vits med att helt nolla nitraten.
    Om man vill tillsätta extra nitrat, använder man sig av något preparat eller övermatar man lite? Antar att skummaren tar en del, om man övermatar..
  7. Har kört Nopox i 3 veckors tid nu. Har fått ner nitrat till nästan noll, men fosfat ligger stadigt på 0.25.

    Har börjat få ökning på både gröna trådalger och cyano. Är det någon som har erfarenhet av detta?

    Kör Deltec MC500 påhängsskummare, då jag saknar sump i mitt 430 literskar.

    Märker att det skummar något mer, men det är ju normalt när man kör Nopox.

  8. 171008.pdf
     
    Tritontest. Ser oförskämt bra ut om jag får säga det själv...
    • Magnesium är ju högt som vanligt (måste ta mig i kragen och lägga i några kilo död sten i sumpen som binder upp en del av det).
    • Kalcium ska jag peta i lite extra pulver under några dagar, för det är ju alldeles för lågt.
    • Högt molybden vet jag inte var det kommer ifrån! Får se hur det ligger på nästa test...
    • Jod är som vanligt lågt! Har idag satt flaskan med jod på en egen kanal i doserpumpen så dosen enkelt kan ändras. Doserade tidigare 1,2ml/dag via Ballingen räknade jag ut, och har satt pumpen på 3ml/dag nu (känns lite vanskligt att dosera så små doser; pumpen måste vara väldigt exakt i kalibreringen).
    • Fosfat på 0,05ppm sju veckor efter att fosfatremover togs bort (enbart refugium och Nopox som tar bort fosfat nu) är jag skitnöjd med!
    • Kalium hamnade perfekt efter dosering av kaliumsulfat efter förra testet! Det har varit stadigt nedåtgående ett tag, men nu ligger det rätt igen.
    • Kisel är stadigt uppgående. Siporax ska ju släppa kisel vid anaeroba förhållanden, och jag har ju Siporax i sumpen (under skummaren) där jag hade hoppats att ev. kunna få lite syrefrihet i mitten så denitrifikation skulle kunna ske där... Jag vet inte om det är för mycket att hoppas på att det är det som sker, eller om kislet (kiselet?) kommer någon annan stans ifrån.
    Kul att höra att du är nöjd med Nopox.. Har startat med det idag, har ett Fosfat på 0.25-0.50. Ska bli spännande att se resultatet efter ett par dagars användning :)
    // Jouni
  9. Det finns ingen riktigt bra för ämnet är för stort. Det enda försöket jag sett att göra en sådan bok är: https://www.amazon.com/Corals-Quick-Reference-Guide-Oceanographic/dp/1883693098 men du har kanske en chans på 1/4 att du hittar den korall du funderar på.
    En bättre översikt av koraller men med mindre skötselråd har du i: https://www.amazon.com/Aquarium-Corals-Selection-Husbandry-Natural/dp/1890087475
    De bör gå att hitta på någon annan onlinehandlare också så behöver du inte ha dåligt samvete över att ha bidragit till hur dåligt Amazon behandlar sina medarbetare.
    Men uppenbart betalar Amazon mer för att komma först på träfflistan i Google.
    Tack för tipset! Verkar intressant.
    Använder liveaquaria.com som uppslagsverk nu, en kommersiell sida, men tycker att man kan hitta det mesta där, på engelska dock.
  10. Har sökt på nätet om en bra hemsida, eller referenser till nån bra bok eller dokument, där det finns artbeskrivningar om olika koraller och deras behov.. Gärna svensk.

    Nån som har nån aning om det finns?

    Bästa informationen har jag fått från vissa amerikanska butikers sortiment, med beskrivningar, men inte heltäckande om skötsel och foder..

     

     

    Skickat från min E6853 via Tapatalk

     

     

  11. Om det är så att du ska fylla på med vatten manuellt är ju det enklaste bara att dra ett streck med en tuschpenna eller sätta en tejpbit i något hörn på karet, eller kammaren i sumpen där returpumpen sitter (om du har en sump), för att se hur mycket vatten som försvinner dagligen. För som sagt, avdunstningen kan variera, och att sitta och räkna formler känns som att göra dubbeljobb.
    Så sant

    Skickat från min E6853 via Tapatalk

  12. Hann inte skriva färdigt mitt senaste inlägg, utan råkade skicka det.. Det jag menade var att det skulle vara intressant att se vilken yta ni har på karet jämfört med avdunstningen.. Bara så jag vet på ett ungefär hur mycket jag behöver fylla på..

    Skickat från min E6853 via Tapatalk

  13. Funderar på om det finns någon sorts formel för avdunstning per kvm eller kvcm?

    Skulle vilja veta ungefär hur stor avdunstningen är i mitt kar, som är nästan runt och har beräknat att jag har en öppen vattenyta på ca 0,5 kvm..? Karet är 430 liter och jag kör med ledbelysning..

    Tacksam för tips och råd

     

    Skickat från min E6853 via Tapatalk

     

     

×
×
  • Skapa Ny...