Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Johan254

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  174
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

18 Neutral

Om Johan254

Profilinformation

 • Förnamn
  Johan
 • Stad
  Jönköping
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-01-10
 • Använder du skummare
  Ja
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja
 1. har inte jättemycket plats, så får se om dessa 2 liters funkar. annars får jag se om jag hittar nån annan lösning, också tittat på smalare högre burkar. 10 liters är inte att tänka på tyvärr. om dom inte är smala o 40-50 cm höga
 2. hittade 2 liters behållare på ÖoB. ska se om jag kan få igång detta i helgen. Ska man ha värdena uppe som dom ska innan man kör igång eller kan man låta doseringen höjja upp? Jag förmodar att man då måste sänka efter ett tag..
 3. Tänkte dra igång detta innan semestern, skulle en sån här behållare funka: https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90066708/ Ska köpa 3 st isåfall. akvariet är på 200 liter. funkar det med 2 liters behållare då? Eller är det för litet så att man måste fylla på veckovis?
 4. jag hittade orsaken till lukten när jag skulle värma mat i helgen.. har även letat efter fåglar och annat levande som katterna dragit in men inte orkat äta upp..
 5. om man tinar upp 2 kilo kyckling i mikron och sen plockar ut kycklingdelarna en efter en och skär upp dom. men inte tar ut skålen med allt vatten o kycklingsav. så börjar detta att lukta rätt kraftigt efter 1 vecka. har plockat ut en hel del sand ändå, till min gobys förtret. Har byggt en del inatt.
 6. ska upp till korallfisken imorgon o se om dom kan hjälpa mig med att kalibrera den. eller om dom har vätska.
 7. den är inte kalibrerad alls.
 8. jag mäter med en refraktometer
 9. Jag har ganska mycket alger på stenen nertill i akvariet, känns som att den börjar att ta över. har en större sten i framkant nertill där jag har gröna alger som växer på bra på denna sten.. ska jag skopa ur sanden som jag kommer åt? finns väl egentligen ingen anledning o ha så mycket sand ändå? vad gör jag åt alla alger på stenenarna? Jag tycker att dom stenarna som är högst upp ser bra ut, dom som är närmast ljuset, ser iofs rätt ofta eremiter där.
 10. Märkte igår en ganska frän lukt ifrån akvariet, det luktar inget i sumpen, utan det kommer när fläkten går igång för att sänka temperaturen, pendlar nu mellan 26-25 grader (jag mäter högt upp i akvariet vilket innebär att det är kallare längre ner?) det luktar ruttet ägg och ganska kraftigt nu, har massa fönster öppna. mätvärden. salt, 1.030 (ska sänka detta) fosfat, 0,26 (hannah) nitrit 0 nitrat 25 calcium 375 magnesium 1140 kh 6.0 Jag har ganska mycket sand på botten, ett hörne säkert över 10 cm och en bit in i akvariet. Min sjöborre dog för ett tag sen, hamnade uppochner och jag såg det försent, tog upp skalet idag, tomt. min diamondwatch goby har jag inte sett på en vecka sökert, jag såg honom innan dess och han såg väldigt mager ut. jag har en större fisk som också filtrerar sand i gälarna eller vad dom gör som mobbat denna stackars goby en hel del så han har inte fått vara med vid matningarna. resten av fiskarna ser ok ut, korallerna lever. har dock svårt att hålla liv i knappar o sånt, acaner, dom dör så fort jag sätter i dom i akvariet.. jag har en skummare och fosfatremover, jag matar säkert för mycket för fosfaten sjunker inte. det börjar komma ganska mycket alger på stenarna mot botten av akvariet, en sten börjar få rätt mycket gröna alger. på rutorna så blir det rätt fort en hinna av nått brunt som jag plockar bort. men nån som vet var lukten kan komma ifrån?
 11. 1 dygn
 12. https://www.whitecorals.com/media/images/org/completed/105636.jpg jag köpte en sån där (liknande den), senariot blev som följande, jag körde karantän i 5 minuter. satte ner den i akvariet, den gick från ganska liten till mer än dubbla storleken. sen gick den tillbaka till orginalstorleken och nu försvinner det mer och mer av den. Vad gjorde jag för fel? Har jag vattenvärden som inte passar, satte jag den för högt upp? har acaner som jag har haft väldiga problem med också. enda som verkar funka är sånt som rör på sig..
 13. Jag köpte en ny, men tog pumpen från den där och satte i den nya. Funkar bra nu.
 14. Jag såg min mandarin käka frusen mysis härom veckan.
 15. och vad ska refraktometern visa då?