Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Johan254

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  199
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

23 Neutral

Om Johan254

Profilinformation

 • Förnamn
  Johan
 • Stad
  Jönköping
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-01-10
 • Använder du skummare
  Ja
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja
 1. Dolabella Sea Hare https://forums.saltwaterfish.com/data/1/1c/300x300px-LS-1cd9e037_708-2836_nudi.jpg
 2. jag menade, varför döpa den till belladonna när den är långt ifrån detta
 3. om ni tycker sjögurkan är ful så ska ni inte skaffa en sjöhare, det var nog det fulaste jag sett. så jag köpte den direkt snubben på korallfisken sa nått om att den kallades belladonna eller nått liknande på latin. helt fel ordval kan man lungt säga
 4. en goby och sandstjärnor lär ju röra om sanden för dig. jag har 2 st sandstjärnor en gody och en sjöhare som verkar bo i sanden. finns sniglar som lever i sanden också.
 5. jag köpte en sjöhare i helgen, stor rackare i mitt lilla 200 liters. Den försvann direkt.. förmodligen för snabb växling ner i mitt akvarie.. men sen igår så såg jag den äta alger på glaset, tydligen så gömmer den sig i sanden när den inte vill äta nå mer. En goby ska du ha, dom är roliga o kolla på. Visst, dom röjjer omkring i sanden. Eremiter är väl mer på stenarna o äter.
 6. Du ska ju ändå byta vatten varje vecka. om du kör med exempelvis 500g salt i ditt byte, så höj till 600g. sen mäter du efter en dag. fortsätt så tills du nått rätt salthalt. Sen när du vill hålla rätt halt i karet så mät det vattnet du byter med så att det har samma salthalt. annars så sänker du ju salthalten sakta igen.
 7. jag har märkt med min skummare att det är viktigt att du har samma nivå på vattnet där du har skummaren. får du nivåskillnader så jobbar den fel. detta ihop med fel luftmängd och den svämmar över direkt.
 8. har du djur i sanden som renar? jag har ganska grovkornig sand, men 2 stjärnor och lite andra djur håller den rätt så ren tycker jag
 9. kH

  jag vet inte vad man ska ha för kH. Jag har läst om runt 8. har haft dålig koll på just kh. så har legat runt 6 tidigare..
 10. kH

  karet är på 200 liter. en kub 60x60x60
 11. kH

  har börjat lite lätt med balling för att få bättre koll på mina värden. Jag doserar 36ml med revdos. Mätte rätt mycket i början. Har sänkt från 40 ml till 36 för att värdena stack iväg. sen sjönk det lite så jag höjde till 36 från 35 ml. Sen har jag legat lite lågt med att mäta. Mätte idag och har nu 9.4. Kan mina veckobyten av 20 liter vatten påverka kH åt nått håll? Jag mäter med en hanna checker. Magnesium 1200 Kalcium 420 Fosfat 0.46 (hanna) Fosfaten har jag aldrig fått bukt med, den går stadigt uppåt.. ändå så har jag en reaktor för detta.
 12. Jag hade en lampa i mitt refugium, hände inget med algerna, satte i en lampa till, nu växer allt möjligt där. börjar att få glasrosor också. ska försöka o lasra bort dom dock
 13. beror ju lite på vart nånstans du tömmer tillbaka vattnet.. jag har en 20 liters behållare som jag tömmer sen fyller igen. här i står även skummaren, returen går ner i denna dunk. sen går vattnet vidare till sumpen, har väl kanske 30-40 liter i den. sen vidare till akvariet. så jag höjjer temperaturen redan innan vattnet hinner komma ut i akvariet. sen låter jag ju dunken med vatten stå i badrummet, så det blir ju den temperaturen som det är i det rummet.
 14. jag värmde vattnet i början, men inte nu mer. Häller i vatten, fyller på med salt och väntar en timme eller 2 tills vattnet är klart. sen så byter jag. 20 liter av 200.. det händer inte så mycket i karet temperaturmässigt.
 15. Det var nog det dyraste jag köpte in iallafall när jag satte igång, bortsett från akvariet då.. men jag köpte ett maxspect. Bra ljus i det, och timer o så. Så man får månljus osv. Köp inget billigt nu i början, du kommer ändå att byta efter ett tag.