Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Johan254

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  174
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av Johan254

 1. har inte jättemycket plats, så får se om dessa 2 liters funkar. annars får jag se om jag hittar nån annan lösning, också tittat på smalare högre burkar. 10 liters är inte att tänka på tyvärr. om dom inte är smala o 40-50 cm höga
 2. Tänkte dra igång detta innan semestern, skulle en sån här behållare funka: https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90066708/ Ska köpa 3 st isåfall. akvariet är på 200 liter. funkar det med 2 liters behållare då? Eller är det för litet så att man måste fylla på veckovis?
 3. hittade 2 liters behållare på ÖoB. ska se om jag kan få igång detta i helgen. Ska man ha värdena uppe som dom ska innan man kör igång eller kan man låta doseringen höjja upp? Jag förmodar att man då måste sänka efter ett tag..
 4. Märkte igår en ganska frän lukt ifrån akvariet, det luktar inget i sumpen, utan det kommer när fläkten går igång för att sänka temperaturen, pendlar nu mellan 26-25 grader (jag mäter högt upp i akvariet vilket innebär att det är kallare längre ner?) det luktar ruttet ägg och ganska kraftigt nu, har massa fönster öppna. mätvärden. salt, 1.030 (ska sänka detta) fosfat, 0,26 (hannah) nitrit 0 nitrat 25 calcium 375 magnesium 1140 kh 6.0 Jag har ganska mycket sand på botten, ett hörne säkert över 10 cm och en bit in i akvariet. Min sjöborre dog för ett tag sen, hamnade uppochner och jag såg det försent, tog upp skalet idag, tomt. min diamondwatch goby har jag inte sett på en vecka sökert, jag såg honom innan dess och han såg väldigt mager ut. jag har en större fisk som också filtrerar sand i gälarna eller vad dom gör som mobbat denna stackars goby en hel del så han har inte fått vara med vid matningarna. resten av fiskarna ser ok ut, korallerna lever. har dock svårt att hålla liv i knappar o sånt, acaner, dom dör så fort jag sätter i dom i akvariet.. jag har en skummare och fosfatremover, jag matar säkert för mycket för fosfaten sjunker inte. det börjar komma ganska mycket alger på stenarna mot botten av akvariet, en sten börjar få rätt mycket gröna alger. på rutorna så blir det rätt fort en hinna av nått brunt som jag plockar bort. men nån som vet var lukten kan komma ifrån?
 5. jag hittade orsaken till lukten när jag skulle värma mat i helgen.. har även letat efter fåglar och annat levande som katterna dragit in men inte orkat äta upp..
 6. om man tinar upp 2 kilo kyckling i mikron och sen plockar ut kycklingdelarna en efter en och skär upp dom. men inte tar ut skålen med allt vatten o kycklingsav. så börjar detta att lukta rätt kraftigt efter 1 vecka. har plockat ut en hel del sand ändå, till min gobys förtret. Har byggt en del inatt.
 7. ska upp till korallfisken imorgon o se om dom kan hjälpa mig med att kalibrera den. eller om dom har vätska.
 8. den är inte kalibrerad alls.
 9. jag mäter med en refraktometer
 10. Jag har ganska mycket alger på stenen nertill i akvariet, känns som att den börjar att ta över. har en större sten i framkant nertill där jag har gröna alger som växer på bra på denna sten.. ska jag skopa ur sanden som jag kommer åt? finns väl egentligen ingen anledning o ha så mycket sand ändå? vad gör jag åt alla alger på stenenarna? Jag tycker att dom stenarna som är högst upp ser bra ut, dom som är närmast ljuset, ser iofs rätt ofta eremiter där.
 11. O det ska innehålla saltvatten. Förmodligen så satsar jag lite på fel grejjer, men har ändå lite lust o försöka få till detta. Har väl egentligen börjat med att man samlat på sig lite koraller när man varit ute o rest. Har exempelvis en flaska med svart sand från Thailand. Är detta nått jag kan sätta i akvariet? Jag hade som det är nu tänkt mig ett 60x60x60 akvarie. Mer än så vet jag inte. Läser o läser o blir väl lite klokare med tiden. Nått jag tänkt börja med är vattnet. Det ska ju renas, värmas osv, och vad jag förstås så är det en behållare under akvariet som ska hand om detta. Då kommer man till hur vattnet tar sig från akvariet till lådan under. Borra i akvariet är det snyggaste sättet att lösa detta? Frågan är då hur jag ska borra. 2 st hål på ena bakkanten, ett hål lite längre upp än det andra för säkerhet? Detta blir då vattnetförsel ner i lådan under. Returen i ett annat hål på andra sidan? Sen när vattnet är på väg ner under akvariet så ska det passera en skummare, är detta det första steget? eller plockar skummaren vatten ifrån lådan? Så om nån kunde rita ett enkelt diagram i Paint eller liknande på hur vattnet ska gå från akvariet till akvariet så vore det tacksamt. Det finns ju hur mycket olika modeller av allt. Så det lär ta ett tag innan jag är i hamn med detta. Tänkte exempelvis inte ha fisk i, utan bara djur på botten. Men så hörde jag att fisken hjälper till i Ekosystemet som blir.. Kanske fel forum detta, borde finnas ett innan nybörjare
 12. 1 dygn
 13. https://www.whitecorals.com/media/images/org/completed/105636.jpg jag köpte en sån där (liknande den), senariot blev som följande, jag körde karantän i 5 minuter. satte ner den i akvariet, den gick från ganska liten till mer än dubbla storleken. sen gick den tillbaka till orginalstorleken och nu försvinner det mer och mer av den. Vad gjorde jag för fel? Har jag vattenvärden som inte passar, satte jag den för högt upp? har acaner som jag har haft väldiga problem med också. enda som verkar funka är sånt som rör på sig..
 14. Jag köpte en ny, men tog pumpen från den där och satte i den nya. Funkar bra nu.
 15. Jag såg min mandarin käka frusen mysis härom veckan.
 16. Jag läste på nätet att 481.75 gram rodi vatten och 18g salt så får man en blandning som man kan använda som kalibreringsvätska. men när man mäter vad är det för värde man ska få då? jag får runt 1.028 eller nått sånt. ( http://reefkeeping.com/issues/2004-06/rhf/index.php )
 17. och vad ska refraktometern visa då?
 18. oceanakvarium.se säljer en också. jag har en men har inte börjat grejja med den än.
 19. När du ändå ska bygga från scratch, kolla hur djupt du får sätta ner pumpen i skummaren. jag satte nog ner min för djupt så den dog. så nu har jag en anordning som jag ställer skummaren på så att jag håller mig inom maxdjup för pumpen.
 20. jag har läst att det ska ligga på runt 1400.. men om 1300 är ok så håller jag mig där.. Jag doserar rätt mycket osmosvatten varje dag, det dunstar en del. det kan inte vara så att det jag sätter i gör att mina värden sjunker?
 21. hur mycket magnesium sätter ni i varje vecka? Kommer aldrig upp i 1400.. tycker jag sätter i massor, 70g åt gången. sen när jag mäter ett par dagar senare så är jag nere i 1300 igen..
 22. vet faktist inte vilken modell det är, dom är silverfärgade.
 23. Jag har skaffat ett refugium, så jag sätter till dom där nu. Precis börjat så har bara satt i en påse ännu.
 24. Vad jag fattat det som så hittar den mat. Bara för att du inte ser maten så betyder inte det att den inte gör det Levande copecods finns att köpa. Jag har satt i det i akvariet. Man ser dom knappt..
 25. vatten från fosfatreaktorn, kan jag köra ner det i refugiet, eller ska det gå via skummaren?