Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Johan254

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  144
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av Johan254

 1. jag har 4 chromisar, 1 är ledare han är alltid framme först när jag tittar i karet väntar på mat. brukar jaga undan dom andra 3 som försiktigt tittar fram bakom nån sten. ganska tråkiga då dom alla 4 gömmer sig bakom all sten och bara är framme vid matdags
 2. Om jag lånar tråden lite, kan man stoppa ner räkan i sumpen ett tag?
 3. Eremiterna hittar alltid mat. Behöver inte mata dom enligt veteranerna här på forumet
 4. http://www.liveaquaria.com/product/1474/?pcatid=1474 hittade det där angående krabban. tydligen en anemonekrabba, så lite svår att ha i akvariet. jag har köpt 2-3 räkor tror jag, alla uppätna eller försvunna, så jag har haft otur med mina räkor. min Watchman Goby frodas och bygger o har sig dock.
 5. jag resonerar som så att så länge jag har nått som rör sig i mitt akvarie och jag inte har köpt det så är jag nöjd, gratis djur.
 6. snyggt, du får ha dom separerade från allt annat levande i nått år
 7. Allt i djurväg är väl som det ska i ett akvarie. visst en del är jobbigare än andra. men det är ju naturens gång
 8. O det ska innehålla saltvatten. Förmodligen så satsar jag lite på fel grejjer, men har ändå lite lust o försöka få till detta. Har väl egentligen börjat med att man samlat på sig lite koraller när man varit ute o rest. Har exempelvis en flaska med svart sand från Thailand. Är detta nått jag kan sätta i akvariet? Jag hade som det är nu tänkt mig ett 60x60x60 akvarie. Mer än så vet jag inte. Läser o läser o blir väl lite klokare med tiden. Nått jag tänkt börja med är vattnet. Det ska ju renas, värmas osv, och vad jag förstås så är det en behållare under akvariet som ska hand om detta. Då kommer man till hur vattnet tar sig från akvariet till lådan under. Borra i akvariet är det snyggaste sättet att lösa detta? Frågan är då hur jag ska borra. 2 st hål på ena bakkanten, ett hål lite längre upp än det andra för säkerhet? Detta blir då vattnetförsel ner i lådan under. Returen i ett annat hål på andra sidan? Sen när vattnet är på väg ner under akvariet så ska det passera en skummare, är detta det första steget? eller plockar skummaren vatten ifrån lådan? Så om nån kunde rita ett enkelt diagram i Paint eller liknande på hur vattnet ska gå från akvariet till akvariet så vore det tacksamt. Det finns ju hur mycket olika modeller av allt. Så det lär ta ett tag innan jag är i hamn med detta. Tänkte exempelvis inte ha fisk i, utan bara djur på botten. Men så hörde jag att fisken hjälper till i Ekosystemet som blir.. Kanske fel forum detta, borde finnas ett innan nybörjare
 9. Jag skulle nog undvika det. den där kopplingen kommer att börja rosta. Nu har man sett stora skepp på botten där fiskar o koraller stortrivs. men frågan är om det gäller ditt lilla akvarium oxo
 10. https://www.marineaquatics.co.uk/shop/two-little-fishes-phosban-reactor-150.html en sån där skulle funka då?
 11. tips på nån modell man kan köpa istället?
 12. Kan ju förklara lite också varför jag har brunt damm på stenen i akvariet och i sumpen..
 13. e ju lite pinsamt nästan, men denna är det: http://www.fish-street.com/mini_filter_70-x_biopellets_reactor men är ju så i början, man har ingen aning om vad det är man ska köpa..
 14. ok, då har jag förmodligen köpt fel reaktor.. får kika runt lite.
 15. läser man i bruksanvisningen så ska det snurra i behållaren..
 16. Jag köpte en reaktor på fish-street. så vattnet filtreras i den. satte i lite mer media denna gången, 50ml / 100 l ska man dosera. men det står inte hur länge kan man köra det. man jag hade nog kört för länge med förra batchen, för det var knappt nått kvar i behållaren.. PHOS-OUT4 kör jag med.
 17. är lite orolig över fosfathalten.. 0,22 enligt hannahcheckern.. jag har bytt media som ska sänka fosfathalten.. matar jag fiskarna för mycket? dom är som hökar varje gång jag matar så aptit har dom..
 18. Du limmar inte genomföringen mot glaset, räcker att skruva ihop dom. rören däremot, iallafall det ner i sumpen ska limmas. jag har även en vridkoppling precis efter ifall jag behöver göra underhåll i sumpen, har det på alla 3 rören ner i sumpen.
 19. Kommer tyvärr inte ihåg hur stora mina hål var. vet att returhålen var för små iallafall. så fick drämla upp dom. tog väl en dag eller nått, riktigt drygt o slipa i glas.. sen så gör det nog inte så mycket att hålen är lite för stora. sitter ju packningar mot glaset på båda sidor. så lär ju täta ordentligt där.
 20. Du stoppar in hela röret med gängan in genom glaset, sen skruvar du med andra delen fast det hela. sen sätter du in ett rör i ena hålet ner i sumpen, och ett annat rör upp i akvariet. röret ska alltså inte gå igenom hela genomföringen. Det är limändar i båda ändarna i den genomföringen du har där. 2-3cm . jag limmade bara ner till sumpen. innuti akvariet så stack jag bara ner röret i hålet.
 21. http://www.gfps.com/appgate/ecat/common_flow/10005X/SE/sv/109068/109342/109343/109351/P106123/product.html där har du dom jag köpte tror jag. finns ritningar o allt där.
 22. det är innermåttet som är 32mm. yttermåttet är större. är ju gänga o grejjer som ska igenom hålet. Ahlsell säljer även till privatpersoner, spring inte där o köp varje vecka dock det är ingen större rusch i dom där affärerna. Dom hinner med lite privatpersoner. köpte lite rörböjjar där i förra veckan.
 23. såhär står det på tritons sida: GF väggenomföring, limände/limmuff Rekommederade borrhål: 20mm= 28-30mm 25mm= 35-37mm 32mm= 43-45mm 40mm= 55-57mm 50mm= 61-65mm muffarna köper du på Ahlsell, dom har säkert butik nära dig. kolla bara så att du får lite rabatt, deras riktpriser är inte av denna världen. inte ovanligt med 75% rabatt.. http://www.gfps.com/appgate/ecat/common_flow/10005K/DE/de/109068/109342/109343/109351/P106123/product.html där har du dom olika. artikelnummer o allt. bara o in till Ahlsell o beställa. Eller om du har nån liknande firma som kan plocka hem ifrån GF.
 24. det var för syns skull jag tänkte. var köper man sånt här? gäller även andra växter.
 25. mangroveträd i ett refugium, funkar det, eller kommer rötterna att ha sönder allt?