Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Johan254

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  188
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av Johan254

 1. Jag hade en lampa i mitt refugium, hände inget med algerna, satte i en lampa till, nu växer allt möjligt där. börjar att få glasrosor också. ska försöka o lasra bort dom dock
 2. beror ju lite på vart nånstans du tömmer tillbaka vattnet.. jag har en 20 liters behållare som jag tömmer sen fyller igen. här i står även skummaren, returen går ner i denna dunk. sen går vattnet vidare till sumpen, har väl kanske 30-40 liter i den. sen vidare till akvariet. så jag höjjer temperaturen redan innan vattnet hinner komma ut i akvariet. sen låter jag ju dunken med vatten stå i badrummet, så det blir ju den temperaturen som det är i det rummet.
 3. jag värmde vattnet i början, men inte nu mer. Häller i vatten, fyller på med salt och väntar en timme eller 2 tills vattnet är klart. sen så byter jag. 20 liter av 200.. det händer inte så mycket i karet temperaturmässigt.
 4. Det var nog det dyraste jag köpte in iallafall när jag satte igång, bortsett från akvariet då.. men jag köpte ett maxspect. Bra ljus i det, och timer o så. Så man får månljus osv. Köp inget billigt nu i början, du kommer ändå att byta efter ett tag.
 5. köp en magfloat. funkar kanon. dom är rätt dyra, men funkar bra.
 6. karet är på 200 liter, har en bubble magus skummare. http://www.bubble-magus.com/productinfo.aspx?id=469 upptäckte idag att slangen till fosfatremovern va täppt med nått, har fixat till det, så nu rullar den igen iallafall.
 7. Har rätt höga värden av fosfat, vattenbyten hjälper inte, iallafall inte dom 20 litrarna i veckan som jag byter. Jag kör med oceanakvariums Revdos och jag har 2 kanaler kvar, kan man köra nopox i en av kanalerna, eller är det lite riskfyllt? Finns det annat man kan dosera för att hålla nivån nere?
 8. fosfat 0.3. Nitrat har alltid legat runt 25. Väldigt svårt att tyda den där skalan dock.
 9. jag gick igenom mina bilder men tog tydligen inget på fiskarna med min kamera. jag vet att jag filmade med min GoPro. ska se om jag kan hitta nått på den.
 10. Kom precis hem ifrån Hong Kong. Dom hade butiker med större fisk i 8000 kr klassen. Sötvattenfisk då. Men är man där o leker så går lönen fort.
 11. Jag hade samma problem med min skummare, hittade en annan som funkar bättre. om det skummar för fort så har du den för lågt. Sen kanske du släpper på för mycket luft också. Är nog ganska viktigt att den är på samma nivå hela tiden, att vattennivån är samma där den är. är lite pill o ställa in.
 12. har inte jättemycket plats, så får se om dessa 2 liters funkar. annars får jag se om jag hittar nån annan lösning, också tittat på smalare högre burkar. 10 liters är inte att tänka på tyvärr. om dom inte är smala o 40-50 cm höga
 13. Tänkte dra igång detta innan semestern, skulle en sån här behållare funka: https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90066708/ Ska köpa 3 st isåfall. akvariet är på 200 liter. funkar det med 2 liters behållare då? Eller är det för litet så att man måste fylla på veckovis?
 14. hittade 2 liters behållare på ÖoB. ska se om jag kan få igång detta i helgen. Ska man ha värdena uppe som dom ska innan man kör igång eller kan man låta doseringen höjja upp? Jag förmodar att man då måste sänka efter ett tag..
 15. Märkte igår en ganska frän lukt ifrån akvariet, det luktar inget i sumpen, utan det kommer när fläkten går igång för att sänka temperaturen, pendlar nu mellan 26-25 grader (jag mäter högt upp i akvariet vilket innebär att det är kallare längre ner?) det luktar ruttet ägg och ganska kraftigt nu, har massa fönster öppna. mätvärden. salt, 1.030 (ska sänka detta) fosfat, 0,26 (hannah) nitrit 0 nitrat 25 calcium 375 magnesium 1140 kh 6.0 Jag har ganska mycket sand på botten, ett hörne säkert över 10 cm och en bit in i akvariet. Min sjöborre dog för ett tag sen, hamnade uppochner och jag såg det försent, tog upp skalet idag, tomt. min diamondwatch goby har jag inte sett på en vecka sökert, jag såg honom innan dess och han såg väldigt mager ut. jag har en större fisk som också filtrerar sand i gälarna eller vad dom gör som mobbat denna stackars goby en hel del så han har inte fått vara med vid matningarna. resten av fiskarna ser ok ut, korallerna lever. har dock svårt att hålla liv i knappar o sånt, acaner, dom dör så fort jag sätter i dom i akvariet.. jag har en skummare och fosfatremover, jag matar säkert för mycket för fosfaten sjunker inte. det börjar komma ganska mycket alger på stenarna mot botten av akvariet, en sten börjar få rätt mycket gröna alger. på rutorna så blir det rätt fort en hinna av nått brunt som jag plockar bort. men nån som vet var lukten kan komma ifrån?
 16. jag hittade orsaken till lukten när jag skulle värma mat i helgen.. har även letat efter fåglar och annat levande som katterna dragit in men inte orkat äta upp..
 17. om man tinar upp 2 kilo kyckling i mikron och sen plockar ut kycklingdelarna en efter en och skär upp dom. men inte tar ut skålen med allt vatten o kycklingsav. så börjar detta att lukta rätt kraftigt efter 1 vecka. har plockat ut en hel del sand ändå, till min gobys förtret. Har byggt en del inatt.
 18. ska upp till korallfisken imorgon o se om dom kan hjälpa mig med att kalibrera den. eller om dom har vätska.
 19. den är inte kalibrerad alls.
 20. jag mäter med en refraktometer
 21. Jag har ganska mycket alger på stenen nertill i akvariet, känns som att den börjar att ta över. har en större sten i framkant nertill där jag har gröna alger som växer på bra på denna sten.. ska jag skopa ur sanden som jag kommer åt? finns väl egentligen ingen anledning o ha så mycket sand ändå? vad gör jag åt alla alger på stenenarna? Jag tycker att dom stenarna som är högst upp ser bra ut, dom som är närmast ljuset, ser iofs rätt ofta eremiter där.
 22. O det ska innehålla saltvatten. Förmodligen så satsar jag lite på fel grejjer, men har ändå lite lust o försöka få till detta. Har väl egentligen börjat med att man samlat på sig lite koraller när man varit ute o rest. Har exempelvis en flaska med svart sand från Thailand. Är detta nått jag kan sätta i akvariet? Jag hade som det är nu tänkt mig ett 60x60x60 akvarie. Mer än så vet jag inte. Läser o läser o blir väl lite klokare med tiden. Nått jag tänkt börja med är vattnet. Det ska ju renas, värmas osv, och vad jag förstås så är det en behållare under akvariet som ska hand om detta. Då kommer man till hur vattnet tar sig från akvariet till lådan under. Borra i akvariet är det snyggaste sättet att lösa detta? Frågan är då hur jag ska borra. 2 st hål på ena bakkanten, ett hål lite längre upp än det andra för säkerhet? Detta blir då vattnetförsel ner i lådan under. Returen i ett annat hål på andra sidan? Sen när vattnet är på väg ner under akvariet så ska det passera en skummare, är detta det första steget? eller plockar skummaren vatten ifrån lådan? Så om nån kunde rita ett enkelt diagram i Paint eller liknande på hur vattnet ska gå från akvariet till akvariet så vore det tacksamt. Det finns ju hur mycket olika modeller av allt. Så det lär ta ett tag innan jag är i hamn med detta. Tänkte exempelvis inte ha fisk i, utan bara djur på botten. Men så hörde jag att fisken hjälper till i Ekosystemet som blir.. Kanske fel forum detta, borde finnas ett innan nybörjare
 23. 1 dygn
 24. https://www.whitecorals.com/media/images/org/completed/105636.jpg jag köpte en sån där (liknande den), senariot blev som följande, jag körde karantän i 5 minuter. satte ner den i akvariet, den gick från ganska liten till mer än dubbla storleken. sen gick den tillbaka till orginalstorleken och nu försvinner det mer och mer av den. Vad gjorde jag för fel? Har jag vattenvärden som inte passar, satte jag den för högt upp? har acaner som jag har haft väldiga problem med också. enda som verkar funka är sånt som rör på sig..
 25. Jag köpte en ny, men tog pumpen från den där och satte i den nya. Funkar bra nu.