Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Johan254

Medlem
 • Antal inlägg

  88
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av Johan254

 1. skit i det gamla vattnet, gör en nysättning i det nya. Sniglar och eremiter kan du bara lägga ner i det nya sen. Försök dock o ha ungefär samma salthalt i båda. Men är inte så noga egentligen. Dom är ganska så tåliga djur har jag märkt.
 2. har ett Maxspect 130W, finns det nån bra guide över hur man ska styra ljuset? Jag kör max 25% på vitt ljus nu, mest blått.
 3. O det ska innehålla saltvatten. Förmodligen så satsar jag lite på fel grejjer, men har ändå lite lust o försöka få till detta. Har väl egentligen börjat med att man samlat på sig lite koraller när man varit ute o rest. Har exempelvis en flaska med svart sand från Thailand. Är detta nått jag kan sätta i akvariet? Jag hade som det är nu tänkt mig ett 60x60x60 akvarie. Mer än så vet jag inte. Läser o läser o blir väl lite klokare med tiden. Nått jag tänkt börja med är vattnet. Det ska ju renas, värmas osv, och vad jag förstås så är det en behållare under akvariet som ska hand om detta. Då kommer man till hur vattnet tar sig från akvariet till lådan under. Borra i akvariet är det snyggaste sättet att lösa detta? Frågan är då hur jag ska borra. 2 st hål på ena bakkanten, ett hål lite längre upp än det andra för säkerhet? Detta blir då vattnetförsel ner i lådan under. Returen i ett annat hål på andra sidan? Sen när vattnet är på väg ner under akvariet så ska det passera en skummare, är detta det första steget? eller plockar skummaren vatten ifrån lådan? Så om nån kunde rita ett enkelt diagram i Paint eller liknande på hur vattnet ska gå från akvariet till akvariet så vore det tacksamt. Det finns ju hur mycket olika modeller av allt. Så det lär ta ett tag innan jag är i hamn med detta. Tänkte exempelvis inte ha fisk i, utan bara djur på botten. Men så hörde jag att fisken hjälper till i Ekosystemet som blir.. Kanske fel forum detta, borde finnas ett innan nybörjare
 4. ok, ska se vad jag kan hitta. inga problem o ha olika sorters räkor i akvariet? eller slåss dom o håller på?
 5. Den röda ligger still högst upp på en sten, den hade flyttat sig från en sten till en annan idag. jag provade o sätta den längre ner, men den gillar tydligen och vara högre upp. tänkte sätta i lite räkor. vilka passar ihop med goby o sniglar o eremiter o sånt? pepparmint tar ju glasrosor, så en sån tänkte jag sätta i. funkar en pistolräka till gobyn?
 6. http://www.liveaquaria.com/product/578/red-sea-star?pcatid=578&c=497+528+578 den där är det
 7. Har 2 sandvändande sjöstjärnor och en röd sjöstjärna. hur matar man dessa?
 8. man ska ju mata dom där, jag vet ej hur dock.. köpte nån pellets som droppade till botten direkt. hamnade på en sjöstjärna. men den sov nog för den rörde inte på sig.
 9. slängde upp November / December. finns i samma länk.
 10. https://mega.nz/#F!fQUwSQgY!GWl-XFkqwjWoaCbgW9SB_Q stötte på dessa 3 tidningar, intressant för nån kanske.
 11. jag körde med 40. ska mäta om ett par timmar. jag ska även dosera i magnesium/kalcium och natrium. det är väl inga problem o blanda i allt och sen byta vattnet?
 12. Salthalten i mitt kar är runt 1.025. Reef Crystalssaltet säger 33 gram / liter för att få 1.020. om jag ska upp till 1.025 hur många gram / liter ska jag sätta till då?
 13. ok, ska prova med varmvatten. ska bara hitta en spruta.
 14. du plockar upp stenen då förmodar jag? eller gör du detta i akvariet?
 15. ok, det är bara en. låter den vara så länge. dagens värden: Salthalt: 1.025 Nitrit : 0 KH : 6.1 Kalcium: 400 Nitrat: 10 Magnesium: 1140 hade hoppats att kh värdet skulle gå upp. men det kanske kommer. kalcium och magnesium upp sen förra gången iallafall.
 16. Vad är det där till höger på bilden? Jag har en som står o svajjar.
 17. köpt lite mer städpatrull, bland annat en goby. Diamond Watchman Goby. Vad och hur ofta matar man en sån här? Funkar det med frysta räkor från ica eller är det specialmat som gäller? Mysis Shrimp läste jag nånstans.
 18. När kan man börja sätta i koraller? algblommingen verkar avta, iallafall på dom ytorna jag kommer åt och städa bort dom. sniglarna äter upp en hel del också.
 19. då var salthalten uppe i 1.026.
 20. Enligt den så ska jag dosera i 40g. men i själva verket ska jag i med med runt 400g. så efter 10 byten så är jag hemma?
 21. ok, då tror jag jag doserar i magnesium i veckan, sen gör jag ett vattenbyte till helgen. sen så får vi se vad värdena säger efter det.
 22. kan nog stämma, hade i 1.2kg förra gången. på 20 liter. 20 l x 33 gram e runt 600 gram. frågan är om man kör i 1.6kg kommer då kalcium o kh gå upp? ska jag kanske fokusera på att få salthalten rätt innan jag börjar mecka med magnesium o sånt?
 23. jo, försöker få upp salthalten.. borde kanske göra ett vattenbyte till. kör dubbel dos salt så stiger det lite.
 24. Enligt aquacalculatorn så är det magnesium jag ska sätta till varje dag för att på torsdag sätta till det andra. Nu är mitt kar i uppstartfasen, men jag antar att det skadar inte att få upp dessa värden?
 25. Hittade kalkylbladet på oceanakvariums sida, ska det i så mycket magnesium? Vet inte exakt hur många liter volym jag ska fylla i heller.. det är ju på 216 liter. Men har rätt mycket sten i.. sen är det ju sumpen som ska räknas med också.. Kalciumklorid, 44 gram (1001 ml) Natriumbikarbonatlösning 11 gram (217 ml) Magnesiumkloridlösning 30886 ml (402 gram) mätte salthalten, den ligger på 1.022