Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

RozZy

Medlem
 • Antal inlägg

  111
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av RozZy

 1. Mars Aqua 300w säger jag bara. Växer som ogräs. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 2. 151-720 liter

  Ny uppdatering om Stig, Den rackaren försökte hoppa ur DAGEN EFTER vi installerade red sea nätet, men han misslyckades totalt. Nu är locket säkert.
 3. Efter ett mardrömskar som krashade efter en vodkaöverdos och efter det började läcka bestämde jag och min sambo att köpa en Red Sea Reefer 425xl istället. Men det bästa med den här underbara hobbyn är att man lär sig av sina misstag. Och det var därför jag bestämde mig för att köra full triton och ge upp kolmetoden efter många år av olika resultat. Utrustningslista Coralbox D500 skummare Jebao DP-4 doserare Jebao DC5000 returpump Tunze Nanostream 6015 circulationspump Jebao WP40 Wavemaker Ljus Aqua Medic Spectrus 90 för koraller Mars 300w Hydroponic LED för Chaeto. Senaste testerna Nitrat: 5 ppm Calcium: 390 ppm Alk: 9.3 dkh Fisklista Cirrhilabrus rubrisquamis (Red Velvet Wrasse) 2 st Macropharyngodon bipartitus (Leopard wrasse) Zebrasoma flavescens (Yellow tang) 2st clowner som jag haft sen de var bebisar. Centropyge loricula (Flame angel) Banggaii Cardinal Pseudochromis porphyreus (purple dottyback) 3 st chromis och 2 damslar som hålls i shack av våran flame angel Echidna nebulosa (Stjärnmuräna) Canthigaster solandri (Toby Puffer) Alla har fått namn, t.ex heter Muränan Stig, gyltorna Leo, Teo och Henry osv. Planer Mixed reef med Mjukisar, LPS och SPS koraller. Kommer att hänga upp lampan med ett hängkit så fort det kommer på posten från tyskland och sätta på Red Sea nätskyddet så fort jag fått lampan upphängt.
 4. 151-720 liter

  Kvällsljuset på [emoji304] Skickat från min iPhone med Tapatalk
 5. 151-720 liter

  Fixat Red Sea nät och hängt upp lampan! Skickat från min iPhone med Tapatalk
 6. 151-720 liter

  Väldigt fint!! Skickat från min iPhone med Tapatalk
 7. 151-720 liter

  Står i refuigiumet, har täckt pumpen med filter. Men behöver ”separera” den med något för den kommer behövas göras rent rätt ofta med alla alger runtomkring. Om nån har en bra idé på material man kan använda så vore det toppen. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 8. 151-720 liter

  Lite teknik och sump/refugium bilder. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 9. 151-720 liter

  Har haft puffern i 6 månader nu och han har aldrig rört snäckor, räkor eller några andra invånare. Allting beror på hur mycket man matar dom, de måste vara mätta. Det roliga experimentet blir den nyaste invånaren, Steffo! Han är en Tryckare av den "snälla varianten" Blue Jaw, Xanthichthys auromarginatus. Finns videon på youtube och massa trådar om hur de faktiskt är revsäkra så länge man matar dom, precis som med ålen. Kan ge dig en recension av red seas nätlock när vi fått ihop den i helgen.
 10. 151-720 liter

  Hemligheten är att ha LED lampor på hela tiden (moonlights eller 1% blå) Läste det nånstans på ett amerikanskt forum och det är sjukt hur bra det fungerar. Men skulle inte rekommendera det som en permanent lösning. Igår natt så stängdes LED lamporna av och två timmar senare mitt i natten vaknade jag av att min puffer Leif hade hoppat! Helt sjukt att det var just puffern som hoppar när jag har 4 gyltor och en muräna. Aldrig mer vodka för mig. Go natural or go home [emoji6] Skickat från min iPhone med Tapatalk
 11. 151-720 liter

  Stig ute och luffar:
 12. 151-720 liter

  Många av korallerna återhämtar sig fortfarande från förra karet. Här är duncan korallen som öppnat sig för första gången efter 1 månad. Våran puffer Leif visar sin tjockis mage.
 13. 151-720 liter

 14. Haha ja visst är det? Blir triton metoden [emoji1360] Skickat från min iPhone med Tapatalk
 15. Mitt akvarium har varit en mardröm sen dag ett. Returen hade spruckit och drain pipe har låtit som ett vattenreningsverk. Jag bestämde mig för att fixa det, och ringde runt efter reservdelar som ingen tycktes ha i Sthlm. 20mm tankgenomföring och rör som man kan byta ut så det slutar låta. Jag var och handlade av akvarielagret och de sålde mig delar som inte passade varandra. Alla andra jag ringt har varit inte kunnat hjälpt mig med delar och inga butiker hade mina mått förutom dom. Nu 1500kr fattigare, låter karet som ett ännu värre, det ända som blev "rätt" var att byta ut tankgenomföringen. Drain pipen är bara ett rör som står rakt upp och suger i sig massa luft, retur pvcn är någon cm för kort. Jag är ingen rörmokare och har aldrig behövt bygga om ett kar såhär förut. Ett rent helvette alltså. Snälla finns det någon fin själ i Sthlm som kan hjälpa mig? Karet är i sovrummet och har inte sovit bra på flera månader då ljuden av slurpande vatten ger mig panik. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 16. Tyvärr så ska karet läggas ned, efter en läcka från returröret och en mardröm till setup, så har jag och sambon bestämt oss för att beställa en reefer 425xl. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 17. Sorry för all spacing i första inlägget, det verkar bli så automatiskt om man postar via Tapatalk. Kollade upp Durso lite snabbt innan jag skulle lägga mig och det verkar vara den metoden som skulle fungera, men efter gårdagens mardrömsdag så vågar jag helt enkelt inte på att bygga det själv utan någon vägledning eller hjälp. Jag bor på södermalm, SoFo.
 18. Gjorde ett större vattenbyte på 40% och installerat en Vecton 2 UV lampa. Nya resultat: Nitrater: 5 ppm Fosfater: Gult, konstigt svar då nyanserna går från vitt till blått (JBL test kit) Alk: 10.9 Ökade även min lampas ljus, måste säga att jag inte hittat mycket alls på nätet om min lampa och vad som skulle vara det bästa spectrumet. (Aqua medic Spectrus 90). Duncan korallerna och euphylliorna har öppnats igen!
 19. Hej allihopa. Just nu har min största mardröm påbörjats med karet. För en vecka sedan har allt levande börjat dö, från SPS koraller till mjukisar, anemoner och känsliga fiskar. Jag började med rev-akvarium och bio-pellets för ungefär 4 år sedan i Los Angeles, efter att jag flyttade tillbaka till Sverige startade jag upp ett nytt kar på 140l. Efter cykeln påbörjade jag med vodkadosering i det karet och har aldrig sett saker växa så fint förut. Fiskarna mådde bra och åt som grisar, korallerna växte som tusan. Ett år går och jag bestämmer mig för att flytta in till innerstaden, och i samma veva uppgraderar jag min lilla kub till ett 400 liters kar. Efter 1 veckas mardröm med läckor och dåligt planerat rörsystem från det begagnade karet fick jag igång det. Körandes på en Eheim pump som ger ungefär 300-500l/h, Deltec MC600e skummare och doppvärmare och en tunze nano stream i huvudkaret. Hade inte lagt till något levande på 2 månader förutom de fiskarna och korallerna som kom med från min 140l kub. Har hållit koll på nitriter, ammonia och nitrater. I början var karets nitrater runt 15-20. Blev aldrig någon cykel till min förvåning. Jag påbörjade dosering utav vodka och Microbacter 7 från dag 1 (Är en kombo jag brukade använda i staterna fast med bio-pellets ist för vodka). Vid månad 3 började jag lägga till fiskar och koraller, jag bytte även aktivt kol och kan ha överdoserat (Ej säker). Nitraterna åkte upp till 40 ppm vilket ledde till att jag ökade vodka doseringen hela vägen upp till 22ml om dagen under 2 mån. Nu 1 månad senare börjar nitraterna sjunka igen.... (De började sjunka för ungefär 3 dagar sen). Men tyvärr har alla mina koraller på ett eller annat sätt börjat dö, mina favoritkoraller spottar ur sitt bruna slem och har sagt farväl. Jag har lagt till mer flöde i karet med en Jebao Wave maker och en starkare pump, men saker och ting verkar ändå inte förändras. Värdena som de är idag är: Nitrit: 0 Fosfat: 0 (så lågt att det ej kan mätas) Nitrat 15 PH: 8.2 Koppar: 0 Silikater: 0 Calcium: 430ppm Salinity: 1.025 Temp: 25 grader stadigt. Börjar bli desperat och har ingen aning vad det kan vara. Matar korallerna 2ggr per vecka och fiskarna med 1-2 kuber per dag. Lägger till aminosyror varje vecka med. Allt är som det borde vara men ALLTING bara dör.
 20. Ska börja dosera fosfat. Väntar bara på att butikerna ska öppna.
 21. Intressant läsning!!
 22. Jag tänkte inte på att göra ett nytt test på Alk eftersom det har stadigt varit på 12.1 sen karet varit uppe. Alk är inte orsaken till koralldöd i mitt fall tyvärr, önskar det vore så enkelt.
 23. Testade KH lite längre upp
 24. Vodkan är stoppad. Matar endast bakterier´nu. Duncan korallen börjar söndra slem nu med, alla euphyllor är på väg ner i graven med RTN, samma sak med SPS. Vad än vodkan gjorde så är det gjort och det mesta kommer att dö om inget görs, inkl fiskarna är jag rädd för. Funderar på att bygga om karet över långhelgen och sätta fiskarna i QT med koppar och låta karet stå tomt tills pricksjukan är över. Det här karet har varit en ren mardröm sen dag ett. Rören under karet har läckt 3 gånger redan och sumpen är helt otympligt så man får inte plats med annat än HOB skummare och nu började massdöden. Ibland kanske det går bättre av att bara börja om. (Den är en box med tak)
 25. Kör med Microbacter 7. Denny från forumet är en räddare. Han kommer över med UV och Chaeto idag. Det blir att gå över till det.