Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

RozZy

Medlem
 • Antal inlägg

  44
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av RozZy

 1. Fick precis ett brev hem från elbolaget och de ska stänga av strömmen 3h under natten imorgon. Mellan 00:30-03:30. Jag beställde en batteridriven pump från Ebay för 3 veckor sedan och den har ej kommit fram än och jag undrar akut om det finns någon snäll själ som bor i STHLM som kan låna sin batteridrivna pump en natt så mina fiskar och koraller kan överleva!
 2. Tack för svaret! Kommer nog ändå sätta alarm kl 02 för att dumpa i en hink med vatten och röra om i kärlet.
 3. Han på fiskeavdelningen på Zoo sa att jag bara behöver vakna en gång under natten och röra om vattnet rejält. Vill helst inte köpa något dyrt nu då jag har det knapert. Är sämst att avbrottet måste vara under natten
 4. Bra tips! Vill helst inte behöva vara vaken under strömavbrottet då det är mitt i natten och jag ska upp och jobba tidigt dagen efter Men utan att syresätta klarar sig karet 3h?
 5. Efter att ha bott i Los Angeles i 7 år, flyttade jag tillbaka till Sverige i April. I staterna började jag med Saltvatten för ungefär 4-5 år sedan. Finns ingen annan hobby som slår det! Nu har jag tagit med mina kunskaper från staterna till Sverige. Måste säga att det är mycket lättare att hålla värderna bra här. Kanske är för att vattnet här är i överlag MYCKET renare och inte förorenat med miljoner kemikalier. Osmosen fungerar men inte för allting. I alla fall så har mitt 140 liters Aqua Medic Cubicus aka "Cave of Doom" varit igång en månad nu. Köpte kurerad sten som fick igång karet riktigt snabbt. Är van vid vodkadosering så jag kommer köra på det ett tag tills jag har råd att byta ut det mot biopellets. Mina planer är att blanda mjukisar, LPS och med några SPS på toppen av grottan. De fiskar som finns inne just nu är: 2 clownbäbisar 1 Royal Gramma Koraller: 3 olika Zoas. Florida Ricordea Green Star Polyper. Värden: Ammonia: 0 Nitrit: 0 Nitrat: 7-9 ppm Filtrering: UV filter, inbyggd skummare, filterfloss (svenska?), aktivt kol, fosfat kulor. Ljus: Beställt en AI Prime HD som är på väg från staterna.
 6. Tack så mycket, precis det svaret jag letade efter Han åt riktigt mycket fryst artemia med spirulina imorse så jag är rätt säkert att han kommer klara sig nu. Men ja han sover som skalman med egen mat och sov klocka.
 7. Hejsan. Har för ungefär 4 dagar sedan köpt in min första Leopard wrasse. Han äter bra när det är matdags på morgnarna (Kl 07.00) men går och "lägger sig" runt kl 16, vilket är ett problem eftersom jag inte är hemma från jobbet föränn runt kl 18.30-19. Är det ett problem att bara mata honom en gång om dagen? Jag hade turen med min levande sten att den kom med massvis av poddar som han äter av medans jag är på jobbet. Men när de tar slut är jag rädd att han kommer svälta. Har en autofeeder men den kan man inte lägga frysmat i. Just nu äter han Mysis, röd plankton, Brineshrimp+spirulina, Marine Cuisine. Tror ni att frysmat på morgonen och torrmat via autofeeder under dagen borde räcka?
 8. Hade att ljuset peakar vid 07.00 och släcks vid kl 15. Men har ändrat det nu så att det blir ett 13:30-21:30 ( totalt 3h ramp) schema istället och hoppas han är vaken när jag är hemma runt kl 19. Frågan är fortfarande. Hur ofta bör en Leopard Wrasse äta? Räcker det att han matas 2x per dag med "död" mat?
 9. Jag kör vodkadosering och har gjort det från dag 1 akvariumet blev cyklat. Hade runt 5-7 ppm nitrater då. Idag är nitrat och fosfat är ej mätbart för att det är så lågt. Har inte bytt vatten på 3 veckor och allting verkar må topp. Bara att mata med bakterier sammtidigt så går fosfaterna ner också och tillsätta näringsvärden (KH, Alk, Mg, Aminos)
 10. 2 ord. Vodka Dosering
 11. 0-150 liter

  Blev en Leopard Wrasse istället. Är nu på vecka 3 av vodka dosering och mina värden är : Kalcium: 500+ (För högt) dKH 10.5 Nitrat: 0 Fosfat: under 0.2 (Går ej att läsa ens) Det här är första gången jag kör en tank med vodkadosering och jag måste säga att jag är mäktigt imponerad av hur bra det fungerar.
 12. Använder redan avklornings medel (Evolution heter den tror jag). Ska testa koppar och se vad den står på. Tack för svaret!
 13. Hejsan. Jag har pratat med några saltvattensmänniskor här i Sverige (är från LA) och de har sagt att kranvatten har gått bra att använda direkt istället för att behöva gå igenom ett osmos filter. Det enda man kanske behöver använda är avklorningsmedel. Jag är så dålig på att läsa värden. Men här är värderna för Lidingö (Där jag bor) http://www.lidingo.se/download/18.3f8c1a7415bf516a427e22c/1496152217550/Vattenkvalitet+Lovon.pdf Är det "safe" att använda med avklorningsmedel?
 14. Blir väl osmos då:)
 15. Hejsan allihopa. Här kommer min första riktiga tråd, wehoo. Jag har planer att ha ett mixed reef med Zoas/softies i botten, LPS mitten och SPS högst upp. Mitt akvarium är ett Aqua Medic Cubicus 140 liter. 50x50x50 cm. Jag beställde en AI PRIME HD från staterna efter att jag läste på deras hemsida att spridngingen är 60x60x60. Men när jag läser runt på amerikanska forum står det att den kanske inte har tillräckligt med kraft för SPS? Är det någon här som har erfarenhet om lampan? eller har jag precis slängt 2500 kr i sjön. Såhär ser mina aquascaping ut.
 16. 0-150 liter

  Letar efter en six line wrasse. Sen tror jag att det kommer att räcka med fiskar eftersom fokus kommer att vara mer på korallerna.
 17. 0-150 liter

  Awesome!! OC är akvariumstaden nr 1
 18. 0-150 liter

  Man tackar! Efter 4-5 år av saltrev i staterna så har jag märkt att alla beteckningar för fisk, koraller, filter m.m är helt annorlunda här. Får ta och lära mig allt på latin istället
 19. Vad har du för akvarium? Hur många liter och är det en kub?
 20. Tack så mycket för svaren! Ska bli kul att äntligen kunna programmera och lägga till scheman