Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

RozZy

Medlem
 • Antal inlägg

  83
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av RozZy

 1. Haha ja visst är det? Blir triton metoden [emoji1360] Skickat från min iPhone med Tapatalk
 2. Mitt akvarium har varit en mardröm sen dag ett. Returen hade spruckit och drain pipe har låtit som ett vattenreningsverk. Jag bestämde mig för att fixa det, och ringde runt efter reservdelar som ingen tycktes ha i Sthlm. 20mm tankgenomföring och rör som man kan byta ut så det slutar låta. Jag var och handlade av akvarielagret och de sålde mig delar som inte passade varandra. Alla andra jag ringt har varit inte kunnat hjälpt mig med delar och inga butiker hade mina mått förutom dom. Nu 1500kr fattigare, låter karet som ett ännu värre, det ända som blev "rätt" var att byta ut tankgenomföringen. Drain pipen är bara ett rör som står rakt upp och suger i sig massa luft, retur pvcn är någon cm för kort. Jag är ingen rörmokare och har aldrig behövt bygga om ett kar såhär förut. Ett rent helvette alltså. Snälla finns det någon fin själ i Sthlm som kan hjälpa mig? Karet är i sovrummet och har inte sovit bra på flera månader då ljuden av slurpande vatten ger mig panik. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 3. Tyvärr så ska karet läggas ned, efter en läcka från returröret och en mardröm till setup, så har jag och sambon bestämt oss för att beställa en reefer 425xl. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 4. Sorry för all spacing i första inlägget, det verkar bli så automatiskt om man postar via Tapatalk. Kollade upp Durso lite snabbt innan jag skulle lägga mig och det verkar vara den metoden som skulle fungera, men efter gårdagens mardrömsdag så vågar jag helt enkelt inte på att bygga det själv utan någon vägledning eller hjälp. Jag bor på södermalm, SoFo.
 5. Gjorde ett större vattenbyte på 40% och installerat en Vecton 2 UV lampa. Nya resultat: Nitrater: 5 ppm Fosfater: Gult, konstigt svar då nyanserna går från vitt till blått (JBL test kit) Alk: 10.9 Ökade även min lampas ljus, måste säga att jag inte hittat mycket alls på nätet om min lampa och vad som skulle vara det bästa spectrumet. (Aqua medic Spectrus 90). Duncan korallerna och euphylliorna har öppnats igen!
 6. Hej allihopa. Just nu har min största mardröm påbörjats med karet. För en vecka sedan har allt levande börjat dö, från SPS koraller till mjukisar, anemoner och känsliga fiskar. Jag började med rev-akvarium och bio-pellets för ungefär 4 år sedan i Los Angeles, efter att jag flyttade tillbaka till Sverige startade jag upp ett nytt kar på 140l. Efter cykeln påbörjade jag med vodkadosering i det karet och har aldrig sett saker växa så fint förut. Fiskarna mådde bra och åt som grisar, korallerna växte som tusan. Ett år går och jag bestämmer mig för att flytta in till innerstaden, och i samma veva uppgraderar jag min lilla kub till ett 400 liters kar. Efter 1 veckas mardröm med läckor och dåligt planerat rörsystem från det begagnade karet fick jag igång det. Körandes på en Eheim pump som ger ungefär 300-500l/h, Deltec MC600e skummare och doppvärmare och en tunze nano stream i huvudkaret. Hade inte lagt till något levande på 2 månader förutom de fiskarna och korallerna som kom med från min 140l kub. Har hållit koll på nitriter, ammonia och nitrater. I början var karets nitrater runt 15-20. Blev aldrig någon cykel till min förvåning. Jag påbörjade dosering utav vodka och Microbacter 7 från dag 1 (Är en kombo jag brukade använda i staterna fast med bio-pellets ist för vodka). Vid månad 3 började jag lägga till fiskar och koraller, jag bytte även aktivt kol och kan ha överdoserat (Ej säker). Nitraterna åkte upp till 40 ppm vilket ledde till att jag ökade vodka doseringen hela vägen upp till 22ml om dagen under 2 mån. Nu 1 månad senare börjar nitraterna sjunka igen.... (De började sjunka för ungefär 3 dagar sen). Men tyvärr har alla mina koraller på ett eller annat sätt börjat dö, mina favoritkoraller spottar ur sitt bruna slem och har sagt farväl. Jag har lagt till mer flöde i karet med en Jebao Wave maker och en starkare pump, men saker och ting verkar ändå inte förändras. Värdena som de är idag är: Nitrit: 0 Fosfat: 0 (så lågt att det ej kan mätas) Nitrat 15 PH: 8.2 Koppar: 0 Silikater: 0 Calcium: 430ppm Salinity: 1.025 Temp: 25 grader stadigt. Börjar bli desperat och har ingen aning vad det kan vara. Matar korallerna 2ggr per vecka och fiskarna med 1-2 kuber per dag. Lägger till aminosyror varje vecka med. Allt är som det borde vara men ALLTING bara dör.
 7. Ska börja dosera fosfat. Väntar bara på att butikerna ska öppna.
 8. Intressant läsning!!
 9. Jag tänkte inte på att göra ett nytt test på Alk eftersom det har stadigt varit på 12.1 sen karet varit uppe. Alk är inte orsaken till koralldöd i mitt fall tyvärr, önskar det vore så enkelt.
 10. Testade KH lite längre upp
 11. Vodkan är stoppad. Matar endast bakterier´nu. Duncan korallen börjar söndra slem nu med, alla euphyllor är på väg ner i graven med RTN, samma sak med SPS. Vad än vodkan gjorde så är det gjort och det mesta kommer att dö om inget görs, inkl fiskarna är jag rädd för. Funderar på att bygga om karet över långhelgen och sätta fiskarna i QT med koppar och låta karet stå tomt tills pricksjukan är över. Det här karet har varit en ren mardröm sen dag ett. Rören under karet har läckt 3 gånger redan och sumpen är helt otympligt så man får inte plats med annat än HOB skummare och nu började massdöden. Ibland kanske det går bättre av att bara börja om. (Den är en box med tak)
 12. Kör med Microbacter 7. Denny från forumet är en räddare. Han kommer över med UV och Chaeto idag. Det blir att gå över till det.
 13. Då gör jag det! Skickat från min iPhone med Tapatalk
 14. Tack!! Vågar inte stänga av vodkan helt men ställde in den på 9 ml om dagen. Ska mäta varje dag och se vad som händer. Skummaren är satt på blött Skickat från min iPhone med Tapatalk
 15. Undrar jag med Skickat från min iPhone med Tapatalk
 16. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 17. KH testet gav mig 12.1 dkh. Nu när jag kom hem ser jag att euphyllian spottar mer brunt slem. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 18. Ska kolla det! Bra idé ! Skickat från min iPhone med Tapatalk
 19. Fick precis ett brev hem från elbolaget och de ska stänga av strömmen 3h under natten imorgon. Mellan 00:30-03:30. Jag beställde en batteridriven pump från Ebay för 3 veckor sedan och den har ej kommit fram än och jag undrar akut om det finns någon snäll själ som bor i STHLM som kan låna sin batteridrivna pump en natt så mina fiskar och koraller kan överleva!
 20. Tack för svaret! Kommer nog ändå sätta alarm kl 02 för att dumpa i en hink med vatten och röra om i kärlet.
 21. Han på fiskeavdelningen på Zoo sa att jag bara behöver vakna en gång under natten och röra om vattnet rejält. Vill helst inte köpa något dyrt nu då jag har det knapert. Är sämst att avbrottet måste vara under natten
 22. Bra tips! Vill helst inte behöva vara vaken under strömavbrottet då det är mitt i natten och jag ska upp och jobba tidigt dagen efter Men utan att syresätta klarar sig karet 3h?
 23. Efter att ha bott i Los Angeles i 7 år, flyttade jag tillbaka till Sverige i April. I staterna började jag med Saltvatten för ungefär 4-5 år sedan. Finns ingen annan hobby som slår det! Nu har jag tagit med mina kunskaper från staterna till Sverige. Måste säga att det är mycket lättare att hålla värderna bra här. Kanske är för att vattnet här är i överlag MYCKET renare och inte förorenat med miljoner kemikalier. Osmosen fungerar men inte för allting. I alla fall så har mitt 140 liters Aqua Medic Cubicus aka "Cave of Doom" varit igång en månad nu. Köpte kurerad sten som fick igång karet riktigt snabbt. Är van vid vodkadosering så jag kommer köra på det ett tag tills jag har råd att byta ut det mot biopellets. Mina planer är att blanda mjukisar, LPS och med några SPS på toppen av grottan. De fiskar som finns inne just nu är: 2 clownbäbisar 1 Royal Gramma Koraller: 3 olika Zoas. Florida Ricordea Green Star Polyper. Värden: Ammonia: 0 Nitrit: 0 Nitrat: 7-9 ppm Filtrering: UV filter, inbyggd skummare, filterfloss (svenska?), aktivt kol, fosfat kulor. Ljus: Beställt en AI Prime HD som är på väg från staterna.
 24. Tack så mycket, precis det svaret jag letade efter Han åt riktigt mycket fryst artemia med spirulina imorse så jag är rätt säkert att han kommer klara sig nu. Men ja han sover som skalman med egen mat och sov klocka.
 25. Hejsan. Har för ungefär 4 dagar sedan köpt in min första Leopard wrasse. Han äter bra när det är matdags på morgnarna (Kl 07.00) men går och "lägger sig" runt kl 16, vilket är ett problem eftersom jag inte är hemma från jobbet föränn runt kl 18.30-19. Är det ett problem att bara mata honom en gång om dagen? Jag hade turen med min levande sten att den kom med massvis av poddar som han äter av medans jag är på jobbet. Men när de tar slut är jag rädd att han kommer svälta. Har en autofeeder men den kan man inte lägga frysmat i. Just nu äter han Mysis, röd plankton, Brineshrimp+spirulina, Marine Cuisine. Tror ni att frysmat på morgonen och torrmat via autofeeder under dagen borde räcka?