Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Per Johansson

Medlem
 • Antal inlägg

  30
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

16 Neutral

Om Per Johansson

 • Födelsedag 1971-05-10

Profilinformation

 • Förnamn
  Per
 • Stad
  Skara
 • Land (om annat än Sverige)
  2019-01-06
 • Akvarievolym
  128
 • Akvarie mått
  50x50x50
 • Allmän beskrivning av dig
  Hållt på med sötvatten i många år. Jobbat en sväng i butik. Nu ger jag mig in i den här svängen. Trodde aldrig jag skulle hamna här, men man måste ju prova i alla fall. :)
  Blir ett Nemo fiskhotell för att testa lite till en början. Lyckas jag lära mig lite så kommer det garanterat bli ett större i framtiden. Eller kanske fler.
 • Akvarietillverkare
  Boyu
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Original i paketet Nemo Fiskhotell
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Original i paketet.
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  35
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  Siktar på 10.
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. 0-150 liter

  Borren. Skickat från min SM-G389F via Tapatalk
 2. 0-150 liter

  Då har det blivit en liten tillökning i karet. En sjöborre flyttade från Lomma över natten.
 3. nano

  Jag har både BTA och Euphyllia. Men bryr sig clownerna? Nä. Inte ett dugg. Jag tror det ligger en hel del i vad som skrivs på vissa ställen. Odlade clowner har inte samspelet naturligt, utan måste "råka" hamna bland tentakler för att upptäcka den sköna och trygga känslan. Bara en av mina lekmannateorier. [emoji3] Per. Skickat från min SM-G389F via Tapatalk
 4. 0-150 liter

  Saltet uppe på 1.024 idag. Lagt i lite till. Ph: 8.1. Mg: 1480. Kh: 8.4. Nitrat ganska oförändrat. Doserar lite Nopox och nitrobac.
 5. nano

  Om den sitter fast så är jag tveksam till att den är död. i alla fall de sötvattenssnäckor jag haft ramlar ofelbart ner när de går hädan. Om den nu inte är fastkilad då....
 6. 0-150 liter

  Ska blanda i salt idag när jag fyller på dunstat. Doseringen ska jag förtydliga lite. Det enda jag doserar är Nopox, Nitrobac och Kh. Kh tenderar att falla. Nitraten gör ju inget om den går ner lite. Försöker byta så lite vatten som möjligt ett tag nu, för att se vad som händer med magnesiumet. För tre dagar sedan låg det på 1600. Det är ju en del i Red Seas svarta hinkar. Men nu har jag lite mer som förbrukar det också. Per.
 7. 0-150 liter

  Tragiskt dålig mobilkamera... [emoji23] Skickat från min SM-G389F via Tapatalk
 8. 0-150 liter

  Efter att ha haft sötvatten i bra många år, och även jobbat i Zoobutik under en period i slutet på 90-talet, så slutade jag helt i våras. Kanske inte helt, eftersom det gick kvar några killis i en tunna på balkongen. ( De finns fortfarande kvar. ) I november var jag och minste sonen i Egypten, och där snorklade vi, och åkte med glasbottnad båt över fina korallrev. Då föddes en tanke.... Salt... Fast jag hade lovat mig själv att inte ha fler kar. Och definitivt inte salt. Men tanken grodde vidare.... Fick ett erbjudande om att köpa ett Nemo hotell till bra pris. ( Kontakter i branschen är bra ibland. ) Jag slog till. Sedan köpte jag lite litteratur och bläddrade igenom. Pratade mycket med folk som har salt, och försökte lära mig så mycket som möjligt. Veckan före jul inköptes salt, tester, sand, streamers och lite annat. Osmos också, naturligtvis. Den har ju inte bara saltkaret glädje av. Killisarna älskar det. Juldagen blandades vattnet, och karet kördes igång. 2 dagar senare åkte det i levande sten. Jag körde på en blandning av Red Seas Mature, och Lasses metod som är beskriven här. Fredag innan nyår befolkades karet med 5 eremiter, 5 turbo och 5 Nassariussnäckor. Ett par korallfraggar åkte också i. Lärt känna ett par saltakvarister i närheten som bidragit med råd, tips och fraggar. Veckan efter blev det lite mer levande sten, och det kom även med några firrar. 2 små clowner och en Salarias Ramosus. Detta har sedan karet gått med, utom tillskott av några fler koraller. Testar lite olika sådana, mest för att se om det funkar eller inte. Har inte mätt värden i början, mer än salt och Ph. Först senaste veckan har jag kollat lite mer, och det ser, enligt mig då, ganska hyfsat ut. Men då är jag ju verkligen ingen expert på kemi. Igår låg värden enligt följande: Salt: 1.023 Ph: 8. Ca: 435. Mg: 1480. Kh: 7.9. Nitrat: 8. Nu kommer jag testa idag och i morgon, för att se vad som behöver doseras och hur mycket. Det som kommer tillkomma till karet är en citrongoby och någon räka av något slag. Utöver det en streamer till, för att få bort eventuella stilla partier. Kommer även ta bort originalbelysningen, och ersätta den med en Coral Box Moon Led. Tar gärna emot synpunkter och input. Har MASSOR att lära. Per.
 9. Idag är det dags för BTA att få en bit räka igen. De två clownerna har fått fryst artemia. Känns redan som karet är för litet. Planerar en flytt till hösten, så det blir inget större innan dess. Men sedan....
 10. Magnesium nere på 1480 idag. Det borde väl betyda att något börjat konsumera. Övriga värden ser okej ut. Nitrat sjunkit lite. Ph stigit till 8.2. Kh har gått ner 2 grader på 2 dagar. Doserat lite efter de värdena jag fått idag. Allt levande ser bra ut. Har varit och kikat på ledlampor idag. Kommer byta ut locket på karet med originalbelysningen mot en Coral Box Moon Led.
 11. Då har jag gjort lite fler tester på en gång än jag brukar. Ph: 8.0 Ca: 410 Mg: 1600. Kh: 10.25. Po4: .04 Nitrat: 8. Red Seas tester. Mg är lite hög, men en saltkollega trodde det kan bero på Red Seas svarta salt. Har fler koraller nu än förut, så det borde sjunka på sikt.
 12. Det är en häftig värld. Jag och min Blenny brukar stirra på varandra också.
 13. Tack. Ångrar bara att jag inte började med salt tidigare. Men sent skall ju syndaren vakna.... Är så otroligt fascinerande med alla dessa organismer som dyker upp. Sitter ofta och bara kikar efter nya alger och annat kul som poppar ut från stenarna. Per.
 14. Så här ser karet ut idag. Ruskigt dålig kamera i mobilen, men ändå. Skickat från min SM-G389F via Tapatalk
 15. nano

  Cirkulation i all ära. Men 50 x volymen i ett nano.... Är det inte risk att man har sand överallt i karet då? Utom just på botten? Per.