Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

jingfee

Medlem
 • Antal inlägg

  42
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

2 Neutral

Om jingfee

Profilinformation

 • Förnamn
  Sebastian
 • Stad
  Solna
 1. nano

  Hej Lasse, Fast bara som hitchhikers i levande sten, eller hur? Eller går det att Få dem någonstans ifrån? Är osäker om det ens går att separera från stenen utan att döda dem? De som jag känner från kusten äts ju av måsar och när de tas bort från stenen ser de rätt döda ut?!
 2. nano

  Haha, fast alla andra djur där är ju så gråa... Eller kanske det är en fördom Men den här i tråden ser ju inte så kall ut iofs?
 3. Hej, Får jag fråga var du har fått dina blåbenta eremiter ifrån? Ville gärna ha sådana för att förfina städpatrullen utöver de standart turbos, nassarius etc. De är ju jättevackra. Fast det enda stället jag hittade de på var white corals. Och 60 Euro frakt för ett par eremiter och snäckor var lite mycket, kände jag. Vore fantastiskt att köpa ifrån Sverige iaf Mvh
 4. nano

  Hej Lasse, hej Samuel, Havstulpaner ser fina ut! Väldigt som ute i havet ^^. Kan man köpa dem någonstans eller får man ha tur med sitt levande sten? Mvh
 5. Hej, Jag undrar om det skulle gå att inrätta ett algrefugium i sumpen av min nano. Jag har en Boyu TL-450, så sumpen sitter bakom en svart bakvägg. I tredje facket, facket efter skummaren och innan pump ligger ännu bara lite korallkross. Jag vill gärna förbättra mina värden för nitrat och fosfat och som jag förstår är makroalger bäst för att uppnå det. Jag funderar över att inrätta ett algrefugium där med hjälp av en liten akvariestavlampa (verkar finnas från Sera, men om ni har ett bra förslag, berätta gärna!) som jag doppar ner där. Skulle det funka eller låter det helt orimligt? Om det hjälper: sumpen ser än så länge ut så här: flödet går från höger till vänster. Höger facket har en massa avlånga inloppshål, men ingen egen "sug". Där ligger en filterkub med aktivkol (JBL). I facket efter kommer skimmaren (Boyu WG 310), sedan ett fack med lite korallkross och några plastbollar för bakterier, efter det pumpen som båda gör insug och utblås. (Jag funderar om man inte kan förbättra det genom att på något sätt ha aktiv insugning från höger redan?)
 6. Hej Andreas, När du pratar om phosphatadsorber, tänker du på sådant som Happy Life flytande filtermedium eller hellre på pellets i en reaktor? Hälsningar!
 7. 721-1199 liter

  Jag ställer mig i kö ifall du börjar få för mycket av något
 8. Hej, Jag undrar om det är något som gör att symphyllian inte mår bra: den verkar få ett svart ställe. Det är samma som drog samman sig så mycket när jag flyttade in zoas bredvid. Jag flyttade den längre bort och den mådde bra igen, kändes det som. Men nu har den fått denna svarta fläck (se bild; förlåt, kameran är rätt så dålig). Kan det vara stress, dålig ljus (vi har beställd nya ljusrör, men de anländer först i veckan) eller - ännu värre - en sjukdom /parasit?
 9. nano

  Hej Lasse, Vilka olika arter är en bra idé att ha i ett litet kar? Vi har ännu bara Nassarius (3) och Turbos (2 stora, det kom två små - få se, om de klarar sig till en storlek då de inte passar igen sumpgallret längre).
 10. Å, har jag så lång tid på mig? Vad bra . Trodde att jag behövde agera snabbt. Tack för hjälpen!
 11. Nja, vi hade i zoas vid kl. 17 och vid kl. 18 var symphyllia rätt sammandragen. Nu är ljuset av och den har öppnats lite igen, men inte riktigt.
 12. Hej, Kan vissa zoas släppa så mycket gift att en symphyllia ca. 10cm bort börjar dra ihop sig? Det stog fire and earth bredvid förut och det var inget symphyllian brydde sig om. Men nu satt jag dit några gröna zoas också och då drog den ihop sig även om dessa zoas inte ens ha öppnat sig riktigt än.
 13. Hej, Är det här en delning? Jag är oroligt för att det beteer sig så konstigt idag: Först blev den snurrad som i första bilden. Retade den och petade försiktigt i rätt riktning, så den skulle dra ihop sig och lösa snurren. Det gjrode den (bild 2). Men nu en kvart / halvtimme senare ser den ut som i bild 3. Har ni någon tipps vad jag kan göra för den?
 14. Hej Lasse, Tack för all hjälp! Menar du då att byta ut en av "dagsljusen" till blått ljus? Om jag förstår det rätt är det något som också vissa gör. Vad är för och nackdelar med det (vattendjupet är ca 40 cm)? För jag tror, kvällsljuset är av en annan typ. Den kom vi inte åt igår, då vi inte fick loss fläkten utan att det kom en massa damm. För det måste vi ta av locket helt en kväll då vi är hemma tidigare.
 15. Hej Lasse, Det var precis en sådan du tänkte att det var. Nu har vi också tittat in och kollat lite på fläktena osv. Kanske det kommer gå ändå att laga knappen /strömbrytaren. Vi är ännu lite mesiga med tekniken, men det kommer bli bättre förhoppningsvis