Jump to content

jingfee

Medlem
 • Content Count

  45
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Sebastian
 • City
  Solna

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. jingfee

  Problem med bleknande r.floridas

  Hej, jag har en följdfråga på detta. Vi har ett kar som just nu har ganska dålig tillväxt. Kan det hänga ihop med låg metall/jod? Går det ihop att dosera jod/järn även om man har en del zoas? Vi har läst tidigare att det är giftigt för dem. Eller har ni några andra förslag vad som kan vara fel? Lite bakgrund: Vårt akvarium är inte stort, utan bara 120l och har varit igång i snart 1 år. Vi har inga avancerade koraller, vi har några skivor som funkar bra, och ett kenyaträd som mår bra. Däremot har vi några zoas som inte gör det, de öppnar sig för tillfället inte helt och vi har också lite förlust av polyper. Vi skickade för 3 veckor sen in ett test till ATI Lab (bifogar värdena nedan), något höga näringsvärden har vi (vi har även ett till mindre kar som har varit igång längre, där har vi alltid haft väldigt höga näringsvärden trots försök att få ner, men det som bor där i verkar må bra trots det). Angående den låga alkaliniteten så har vi också börjat dosera triton other methods.
 2. jingfee

  Frågor kring osmos-installation

  Tack för era svar. Jag kontaktar nog några fler firmor, så jag har lite fler offerter att jämföra med.
 3. Hej! Vi känner att det är dags att installera osmos hemma istället för att kånka vatten från djuraffären varje vecka. Tänkte fråga om lite tips och så som är bra att ha koll på när man ska snacka med rörmokare. Vi hade tänkt sätta ett t-rör med ventil på kallvattenledningen i badrummet (vi bor i lägenhet med ganska litet badrum). Behöver vi tänka på/stämma av med rörmokare att trycket är tillräckligt högt eller att det inte är för högt och orsakar problem? Något speciellt vi/rörmokare behöver tänka på vid val av rör (material, någon speciell storlek man ska ha?). Vi har pratat lite löst med en firma som har gett oss en offert på 4000 för arbetet inkl rotavdrag, är det någon som vet huruvida det är en rimlig kostnad? Vi bor i Stockholm. Tack på förhand för alla tips och synpunkter.
 4. jingfee

  nano Samuels ADA60p (nano)

  Hej Lasse, Fast bara som hitchhikers i levande sten, eller hur? Eller går det att Få dem någonstans ifrån? Är osäker om det ens går att separera från stenen utan att döda dem? De som jag känner från kusten äts ju av måsar och när de tas bort från stenen ser de rätt döda ut?!
 5. jingfee

  nano Samuels ADA60p (nano)

  Haha, fast alla andra djur där är ju så gråa... Eller kanske det är en fördom Men den här i tråden ser ju inte så kall ut iofs?
 6. jingfee

  Det Klonade Revet

  Hej, Får jag fråga var du har fått dina blåbenta eremiter ifrån? Ville gärna ha sådana för att förfina städpatrullen utöver de standart turbos, nassarius etc. De är ju jättevackra. Fast det enda stället jag hittade de på var white corals. Och 60 Euro frakt för ett par eremiter och snäckor var lite mycket, kände jag. Vore fantastiskt att köpa ifrån Sverige iaf Mvh
 7. jingfee

  nano Samuels ADA60p (nano)

  Hej Lasse, hej Samuel, Havstulpaner ser fina ut! Väldigt som ute i havet ^^. Kan man köpa dem någonstans eller får man ha tur med sitt levande sten? Mvh
 8. jingfee

  Algrefugium i nano / pimp my sump

  Hej, Jag undrar om det skulle gå att inrätta ett algrefugium i sumpen av min nano. Jag har en Boyu TL-450, så sumpen sitter bakom en svart bakvägg. I tredje facket, facket efter skummaren och innan pump ligger ännu bara lite korallkross. Jag vill gärna förbättra mina värden för nitrat och fosfat och som jag förstår är makroalger bäst för att uppnå det. Jag funderar över att inrätta ett algrefugium där med hjälp av en liten akvariestavlampa (verkar finnas från Sera, men om ni har ett bra förslag, berätta gärna!) som jag doppar ner där. Skulle det funka eller låter det helt orimligt? Om det hjälper: sumpen ser än så länge ut så här: flödet går från höger till vänster. Höger facket har en massa avlånga inloppshål, men ingen egen "sug". Där ligger en filterkub med aktivkol (JBL). I facket efter kommer skimmaren (Boyu WG 310), sedan ett fack med lite korallkross och några plastbollar för bakterier, efter det pumpen som båda gör insug och utblås. (Jag funderar om man inte kan förbättra det genom att på något sätt ha aktiv insugning från höger redan?)
 9. jingfee

  Nitrat - Vodka

  Hej Andreas, När du pratar om phosphatadsorber, tänker du på sådant som Happy Life flytande filtermedium eller hellre på pellets i en reaktor? Hälsningar!
 10. jingfee

  721-1199 liter Runstensrevet

  Jag ställer mig i kö ifall du börjar få för mycket av något
 11. Hej, Jag undrar om det är något som gör att symphyllian inte mår bra: den verkar få ett svart ställe. Det är samma som drog samman sig så mycket när jag flyttade in zoas bredvid. Jag flyttade den längre bort och den mådde bra igen, kändes det som. Men nu har den fått denna svarta fläck (se bild; förlåt, kameran är rätt så dålig). Kan det vara stress, dålig ljus (vi har beställd nya ljusrör, men de anländer först i veckan) eller - ännu värre - en sjukdom /parasit?
 12. jingfee

  nano Helt färsk, behöver hjälp!

  Hej Lasse, Vilka olika arter är en bra idé att ha i ett litet kar? Vi har ännu bara Nassarius (3) och Turbos (2 stora, det kom två små - få se, om de klarar sig till en storlek då de inte passar igen sumpgallret längre).
 13. jingfee

  Zoas strider mot annat?

  Å, har jag så lång tid på mig? Vad bra . Trodde att jag behövde agera snabbt. Tack för hjälpen!
 14. jingfee

  Zoas strider mot annat?

  Nja, vi hade i zoas vid kl. 17 och vid kl. 18 var symphyllia rätt sammandragen. Nu är ljuset av och den har öppnats lite igen, men inte riktigt.
 15. jingfee

  Zoas strider mot annat?

  Hej, Kan vissa zoas släppa så mycket gift att en symphyllia ca. 10cm bort börjar dra ihop sig? Det stog fire and earth bredvid förut och det var inget symphyllian brydde sig om. Men nu satt jag dit några gröna zoas också och då drog den ihop sig även om dessa zoas inte ens ha öppnat sig riktigt än.
×