Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

webdiddy

Medlem
 • Antal inlägg

  319
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av webdiddy

 1. 151-720 liter

  Härligt.
 2. I Fredgas (4/5-18) hände det, då flyttades allt över från mitt Aqua Medic Cubicus 140L till mitt nya Red Sea Reefer 350. Jag flyttade över kanske 80% av allt det gamla vattnet, ca 50% av den gamla sanden, alla stenar, koraller och fiskar fick självklart följa med också. Jag vill tacka Herkules Zoo (Jörgen, you tha man!) i Göteborg för att det var snälla nog att hjälpa mig med massa information samt att jag även fick låna ett part stora tunnor som gjorde det möjligt att blanda tillräckligt med vatten. Då jag inte hade sand så att det räckte har jag varit tvungen att fylla på med mer död sand för att täcka botten. Teknik i Karet. 1st Maxspect gyre XF 230 1st Tunze 6025 Tunze ato 3152 (för liten)? NYTT: Skummare: Deltec 600i Cirkulations pump: Tunze Silince 1073.05 (3000L/H) Belysning: 2st Maxspector Razor, en två lampors och en tre lampors.
 3. 151-720 liter

  Tycker ni detta är tillräckligt mycket ytrörelse? https://mega.nz/#!YI02XCDK!3n8TrxhThmldxYpzrYdTs1OO0Ft07_h6PGusOLjf5BM
 4. Jag tror inte detta är alger per say men vad gör ni med detta klägg på vattenytan i mitt refugium? Kan jag bara låta det vara eller ska jag försöka "torka" bort det?
 5. Jag har haft en kopparbands pincett nu i ca en månad, den har hela tiden ätit så länge jag har matat med mysis men det är dock också det enda den ätit. Jag tycker det bettet sig lite konstigt nu i ca 3 dagar då den känts lite slö, imorse hitta jag den fast sugen på en streamer. Trodde den var död men den levde fortfarande. Plockade ur den och la den i refugiumet men vad ska jag gör här näst? Försöka mata den lite? Refgiumet är ju ganska litet, jag har ingen sjukhustank så medicinering blir svårt.
 6. Nån som har provat kryddnejlika olja för avlivning? Sägs vara väldigt humant. Heter clove oil i staterna.
 7. Efter justering med bikarbonat över några dagar är nu KH uppe på 10. Ska jag nöja mig med det?
 8. Gött, det ska göras!
 9. Kan nådastöten på fisken varit att det var lite varm i karet, det var 28c i karet imorse.
 10. Det var pyttelite liv kvar i den, så jag la den i en liten skål med saltvatten och la in den i frysen, har hört att det är ett ganska humant sätt att avliva ett kallblodigt djur.
 11. Ja, jag var rädd för att det var kört, vill helst inte att den ska lida, den är inte helt död ännu, hur "avlivar" man den på enklast sätt?
 12. Finns det nån bra formel hur jag blandar bikarbonat för att höja med 1dKH/dag?
 13. Höjer jag det lättast med kalkwasser eller blandar jag ihop det nu?
 14. Gjorde just några tester och här är resultatet. Magnesium: 1290ppm Calcium: 400ppm KH: 5dkh Nitrat: 2 (blev så förvånad att jag gjorde testet 2 gånger) Fosfat: 0.08ppm Jag ligger väl okay på gränsen på de flesta, eller vad tycker ni? Fosfaten är dock aningen högt men om jag får igång algerna i refugiumet så bör den hjälpa till med att balansera det.
 15. Förhoppningsvis så funkar lampan som den ska, det är ju en akvaireväxt lampa. Men det är nog nått annat som fattas, jag kör inte med någon balling så det är säkert nått som magnesium eller annat som är lågt, få som sagt köra lite tester. Det fick iaf vad jag tror är cyano att växa i refugiumet, kan det vara så att cyano vinner kampen med att äta upp överskottet över chaeton? Gissar på att det förmodligen är nått annat.
 16. Får mäta de flesta värdera nån dag snart.
 17. Jag kör med Aquael Leddy Smart Plant på 8000K
 18. Jag har överskott av både Nitrat och fosfat så näring borde den få.
 19. Då jag inte ville ha Cyano i karet så såg jag till att rengöra mitt refugium samt skölja ur chaeton i nytt slatvatten. När jag gjorde detta så tyckte jag att det såg ut som om chaeton inte vuxit något alls på en månads tid Det var fortfarande spänstigt och såg friskt ut, dock har det inte ökat något.
 20. Haha, nä det trodde jag faktiskt inte
 21. 151-720 liter

  Haha, tack, ja men nu är det nog stopp Ganska nöjd med denna storleken.
 22. Det har idag gått strax över en vecka sedan jag uppgraderade från 140L till 350L. Bör jag fortsätta med mitt vattenbyte en gång i veckan eller bör jag vänta lite längre innan jag gör första bytet? Har ett refugium installerat om det nu gör nån skillnad på vattenbytesfrekvensen?
 23. Snart har det gått en månad sen det nya karet installerade, mätte nitrat igår med Red seas pro test och det visade 5, men tror det var lite högre. Ska testa fosfat lite senare idag. Allt ser ut att trivas, min macroalger i refugiumet växer, har kanske fördubblats i storlek sedan jag la i dem. Jag gick ju som sagt från ett 140L och var van vid ett vattenbyte varje vecka så nu känns det nästan som jag ignorerar karet, jag bara skrapar alger från rutan och matar dagligen. Rengör filterstrumporna, skimmernkoppen och den svarta filtermattan som man fick med i sumpen, detta görs kanske var 10'e dag. Otroligt sköns att slippa dessa ständiga vattenbyten. Allt ser ut att må bra, både fiska och koraller, ska jag bara låta det ticka på?
 24. Har ett tag nu kör med både riktigt sump och refugium. Har sett att det har börjat samlas "detritus" (svenskt ord) i både sumpen och refugimet. Då jag har skummaren i sumpen brukar jag ta en större turkeybaster och blåsa runt lite bland detritusen så den virvlar upp och så att skummaren ska få större möjlighet att ta den. Red seas mesh strumpor som jag har nu verkar släppa igenom en del skit, man borde kanske uppgradera till de där som inte är mesh. Jag är nyfiken på hur ni gör?