Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

webdiddy

Medlem
 • Antal inlägg

  385
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av webdiddy

 1. Kanon, tack för klar-görandet Lasse, då börjar jag dosera idag
 2. Har just fått tillbaka svar på mitt ATI test.När jag läser deras rekommendationer står det följande. Menar de då att jag tex ska bara dosera Boron i två dagar och sen sluta eller att jag ska göra det två dagar i veckan och fortsätta med det? Sen en snabb fråga ang analysen på mitt osmos vatten. Där hade jag ett påslag av +32.85 µg/l, är det super högt eller normalt? Antar att jag bör skaffa silikat filter. TESTRESULTAT: https://lab.atiaquaristik.com/publicAnalysis/27907 https://lab.atiaquaristik.com/publicAnalysis/28222
 3. Eller jag har nog räknat fel där, de sa att jag alltsom som allt skulle ha i 51,09 av ATI's Bor, det skulle resultera i ca 10 mll av Tritons boron under två dagar, det bör väl stämma?
 4. Med lite mer matte då. När jag räknar så blir det ca 35ml boron i två dagar? Är det inte per 100L man räknar?
 5. Kom igen gott folk. Jag kan inte tänka själv. :)
 6. Alltså, med andra ord ska jag dosera ca en tredjedel av ATI´s rekommendation om jag använder Tritons boron?
 7. Kan detta stämma? https://www.reef2reef.com/threads/triton-additives-concentration-values-mg-litre.353385/page-4#post-4498005
 8. Det förklara min oändliga mängd av kiselalger. Kan man få hjälp med den uträkningen? ATI's Boron innehåller: 20 ml / l 100 increase the boron concentration of around 1 mg / l.
 9. Jag har triton's Boron hemma dock så antar jag att det inte är samma koncentration på den som ATI's variant. Kan tycka att det är JÄVLIGT dåligt av Triton att inte skriva på sin förpackning hur många mll per 100L man behöver för att höja X mg / L Antar att de inte gör det för att man kan då inte välja ett annat märke om man vill.
 10. Okay. Kanon. Det var 32.85 silikon i osmos vattnet.
 11. Jag är nyfiken på hur många procent av era chaeto alger ni skördar bort när det väl är dags? Jag tror jag tog bort en ca 35% sist, men tror man kan ta bort mer. Som jag fattar det fungerar macro alger som bäst när de har utrymme att växa, men hur lite vågar man lämna kvar för att det fortfarande ska vara effektivt på att äta NO3 & PO4?
 12. Nån mer som har input på detta?
 13. Jag tog tyvärr det säkra före det osäkra och gjorde mig av med den.
 14. Köpte lite sps och innan jag doppade dem såg jag en krabba som gömde sig i en av dem. Tänkte att det skulle vara taskigt att mörda honom så jag la honom i sumpen så länge. Vågar man ha den i karet? Eller kan den klara sig i sumpen?
 15. Googlat lite, kan det vara en Gorilla Crab? De är ganska busiga har jag för mig.
 16. Söker tipps på en billig och bra refugium lampa för cehato alger. Gärna en ni vet verkligen att den funkar, köper gärna begagnat. Har denna just nu och tycker inte den producerar ett bra resultat tyvärr. https://www.shrimps.se/sv/belysning/319-leddy-smart-plant-2.html
 17. 151-720 liter

  Hurra! Refugiumet verkar äntligen funka som det ska, idag har jag "0" i nitrat och 0.02 i fosfat! Ska nog fira med att köpa nån ny fisk eller korall.
 18. I Fredgas (4/5-18) hände det, då flyttades allt över från mitt Aqua Medic Cubicus 140L till mitt nya Red Sea Reefer 350. Jag flyttade över kanske 80% av allt det gamla vattnet, ca 50% av den gamla sanden, alla stenar, koraller och fiskar fick självklart följa med också. Jag vill tacka Herkules Zoo (Jörgen, you tha man!) i Göteborg för att det var snälla nog att hjälpa mig med massa information samt att jag även fick låna ett part stora tunnor som gjorde det möjligt att blanda tillräckligt med vatten. Då jag inte hade sand så att det räckte har jag varit tvungen att fylla på med mer död sand för att täcka botten. Teknik i Karet. 1st Maxspect gyre XF 230 1st Tunze 6025 Tunze ato 3152 (för liten)? NYTT: Skummare: Deltec 600i Cirkulations pump: Tunze Silince 1073.05 (3000L/H) Belysning: 2st Maxspector Razor, en två lampors och en tre lampors.
 19. 151-720 liter

  Ja, jag kör med en Jebao DCP 4000 som sitter på en silikonslang, allt för att få det så tyst som möjligt.
 20. Sen jag startade mitt kar (350L) så har jag aldrig haft särskilt mycket snäckor och till mitt begränsade kunnande har det aldrig varit några problem. För tillfället har jag kanske 5 turbos och kanske 3 nassarius "sniglar" (jag vet Lasse, snäckor ). Jag har inga större problem med alger, enda stället det finns alger är nog på bakglaset, okay jag hade nog mer gärna haft kalkgalger där men fiskarna simmar omkring och betar på dem så jag har inte brytt mig så mycket. Vad säger ni, ska jag köpa mig ett större gäng snäckor eller ska jag köra på "if it ain't broken don't fix it"? Vad har jag för fördelar med att skaffa mer snäckor? Skulle det vara om nått dog så de kom och "städade"? Intresserad av vad ni tycker!
 21. Kanon. Då är lampan inköpt och installerad. Hoppas på bättre resultat nu då.