Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

PerS

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  100
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

23 Neutral

Om PerS

 • Födelsedag 1983-03-17

Profilinformation

 • Förnamn
  Per
 • Stad
  Göteborg
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-07-17
 • Akvarievolym
  250L
 • Akvarietillverkare
  Red Sea
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  BM Curve 5
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Precis, det är en förändring tillsammans med snabb andning som gör mig orolig. Men det skulle ju kunna vara så att den bara har blivit tjock utan att jag har lagt märke till det tidigare
 2. Hela kroppen ser svullen ut
 3. Min filfisk ser svullen ut och andas snabbt. Såg det först igår, och har inte blivit bättre idag. Den verkar pigg, men ser ju inte bra ut. Enda problemet jag har sett innan svullnaden kom var att min palettkirurg har trängt bort filfisken då och då. Kan det vara stressrelaterade problem eller nån sjukdom? Svårt att ta en bra bild, så bifogad kanske inte hjälper så mycket...
 4. Har du testat att plocka bort din Clarisea för att minska näringsexporten? Bakteriemängden borde anpassa sig efter tillgänglig näring, så har du lite näring i vattnet så har du inte heller behov av en stor bakteriemängd.
 5. 1 ppm nitrat är ju lågt, vem har lurat i dig att det skulle vara något farligt?
 6. Du kan dosera nopox eller vodka med de nitrat och fosfat värdena, sen om det är en bra väg att gå beror på andra faktorer. Som andra har frågat, hur länge har karet varit igång? Har det inte stabiliserat sig än så ska du inte dosera kolkälla. Och när det är dags att dosera så ska du göra det försiktigt och mäta ofta så att du inte får en bakterieblomning som förbrukar allt syre och kväver alla djur i karet.
 7. Har du läst artiklarna som jag länkade till i en annan tråd där du frågade efter samma sak? Där ingick även Lasses metod. Annars kan du söka här på forumet, det finns mängder med trådar att läsa för nybörjare.
 8. Och minsta belastning är 50W, så 80 minuter max
 9. Tack för inputen Jonas! Hittills har jag bara doserat en gång, och fosfaten har sedan sjunkit väldigt långsamt, så jag kommer inte att dosera regelbundet som det ser ut nu. Mina BTA och mjuka koraller ser mycket bättre ut än innan jag doserade, men jag kan såklart inte vara säker på att det beror på den ökade fosfaten. Jag fortsätter att mäta fosfat regelbundet, och börjar jag mäta noll igen och korallerna reagerar likadant, så testar jag att dosera en liten mängd för att se om det förbättrar situationen igen. Långsam och försiktig trial and error Gällande matning så har jag några olika varianter just för koraller, ska ta en titt på vad de innehåller. BTA:erna punktmatas även med frysfoder en gång i veckan numera, så de kanske inte kommer reagera på låg fosfat i vattnet längre.
 10. Skippar du filter i början och bubbelfälla i slutet så kan du göra returfacket mer än dubbelt så stort. Jag tror inte att du kommer att sakna dem Edit: sist på bollen såg jag när jag uppdaterade sidan
 11. Det var häverten i overflow-boxen jag tänkte på, ja. De har ibland en liten nippel på ovansidan som man kan koppla en slang till för att återstarta hävert om den bryts. Med en pump till den så återstartar häverten automatiskt.
 12. Det är aldrig fel med en sump, men börja med att räkna på ifall sumpen på 20L räcker för att ta emot vattnet från karet vid strömavbrott. Räkna sen på totalkostnaden innan du bestämmer dig: -overflow box -sump -3st rör -9st böjar -1st ventil för flödesreglering -1st silikonslang+slangklämmor -returpump -liten pump som återstartar hävert -ato (all avdunstning kommer påverka returfacket) -ato-behållare -säkert en massa annat som jag har missat
 13. Jag hade antingen levt med att ha skummare och värmare i karet, eller köpt ett begagnat kar med sump och skåp. Känns inte som att det är värt varken kostnaden eller arbetet att lägga till en sump bara för att kunna flytta skummare och värmare. Du kan inte bygga en snygg revpelare som döljer grejerna?
 14. Spontant tycker jag att en sump på 20L till 240L display låter för litet. Jag har 40L till 204L, och hade velat ha en större sump för att ha större valfrihet gällande utrustning. Sen beror det så klart på utformningen av sumpen och varför du vill ha en sump också.
 15. Tänk på att om du inte har en box runt returen så kan en läckande genomföring tömma hela karet.