Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Robbs

Medlem
 • Antal inlägg

  64
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

3 Neutral

Om Robbs

Profilinformation

 • Förnamn
  Robin
 • Stad
  Helsingborg
 1. Har skaffat två eremiter idag. Dom skulle inte bli större enl säljaren så jag hoppas de är blåbenade dvärgar? dom har nästan rensat all grus nu, den var brun innan idag och vit igen men finns det inkomst så finns det utgift. Dom har bajsat så himla mycket. Vet inte hur pass det ändrar vattenkvalitén. Ska göra andra vattenbytet imorgon. Värdena är fortfarande stabila nitraten ligger fortfarande på 10. Vet ni vilken sort eremiten är?
 2. Funderar på om det kan vara parazoanthus jag har fått in med stenen. Om det skulle vara så lär jag inte vilja ha den heller... Det lär jag bli varse med tiden.
 3. Mobilen har lite svårt för att fatta fokus.. ska starta upp min gamle nikon någon dag. Stjärnpolyperna gillade nya lampan. Dom har fått mer neongröna spröt iaf.
 4. Här är dom gröna algerna som är på gång med min lille liftare. Till vänster i det gröna sitter dom som jag tror är glasrosor men dom har inte växt nånting på 2 veckor men jag tror att dom blivit fler.
 5. Saltet är på blandning. Får se om det blir rätt. Fick göra betydligt mindre än vad dom 28 litrarna som stod på påsen. Mäter givetvis innan jag bytar. Gogglat hur länge man kan ha det i spannen innan det blir gammalt.. verkar vara många olika svar på det. Men minst en vecka ska vara ok.två veckor hade varit perfekt. Har börjat få lite brunalger på sanden nu där dom svaga lysdioderna har lyst. Även gröna alger på stenarna har börjat skymta men det är väl normalt? Idag är det precis 3 veckor sedan jag startade. Något jag ska tänka på vid vattenbyte mer än temp och salthalt?
 6. Tack Ja jag tänkte mest att det kanske var bättre med destillerat vatten. Kostar inte mycket med dom litrarna jag använder. Ska iväg o köpa hink med lock nu iaf.
 7. Imorgon har det gått 3 veckor så jag tänkte göra ett vattenbyte på 10%. Eftersom att det är så lite vatten fundrade jag på om man kan använda Biltemas destillerade/batterivatten istället för kranvattnet.? Ska köpa en spann med lock tänkte jag, kan man ha det ståendes utan cirkulation i nån vecka? Eller vattnet blir dåligt kanske? värdena är oförändrade. Salt 1.024 no3 10ppm kh ca 10 ph 8,15
 8. Kan ordna det imorgon. Har du ett edge?
 9. Ok. Bara orolig att den inte kommer därifrån? algerna bör vara slut där nu. Med tanke på att jag redan haft en som dött.
 10. Har satt ditt nya röret nu och det blev ju skillnad iaf. Men en annan sak, brukar snäckorna fastna? Turbosnäckorna. Denna har suttit i samma krater i två dagar nu. Rör sig fram o tillbaka 1cm.
 11. Har satt dit lampan nu. Blev betydligt ljusare och mer blått ljus iaf.
 12. Har fått tag i ett kompakt lysrör 18w 10000k blå/vitt som jag tänkte ha till mitt fluval edge 23liter. Edgen har glas limmat ovanpå och ett litet hål där original led och pump sitter. Tänkte komplettera med 18w som kommer stå uppe på glaset med 30mm distanser. Sitter reflektor i armaturen. Funderade på hur mycket av effekten som försvinner iom att glaset kanske reflekterar bort ljuset. Originalrampen är fluvals egna med 18 leds har jag för mig 3 utav dessa är blå. 3watt. Har tänkt att köra med båda armaturerna samtidigt. Blir det ok ljus för lite annat än stjärnpolyper och annat som inte är ljuskrävande? Vet att det finns bättre armaturer men ska starta upp ett större akvarium till sommarn och vill lägga pengarna där. Inte mitt kar på bilden men ni kanske förstår hur jag menar.
 13. På leden står det bara 3w. Bör vara med alla igång. Där sitter runt 20 leds. Är det risk för att korallerna får för mycket ljus eller att det blir mer alger pågrund av för starkt ljus kanske? testar med en timmes ökning om dagen tänkte jag.
 14. Matade nu precis och slog på 3blå dioder istället och räkan flög fram genom karet och letade mat. Clownen äter bra nu med. Köpte en till turbosnäcka med rött skal. Den började beta direkt på glaset men den gamla snäckan rör sig väldigt lite, munnen kommer inte fram fast den är på algerna. Båda två på glaset. Mina stjärnpolyper har slagit ut fint. Får ett nytt lysrör i dagarna. 18w blå/vitt. Ska jag börja lite försiktigt med det kanske? Har tänkt att jag ska använda de blå dioderna i originalarmaturen innan och efter lysröret är igång. ”Månljus” Original är det antingen alla dioder samtidigt vit/blå eller endast blå. Vet inte hur det blir bäst. När jag slog på de blåa och matade så drog polyperna in sig.
 15. Har du verkligen sett räkan välta snäckorna, den kanske är oskyldig? Mina snäckor tappar ibland fotfästet till helt på egen hand, sedan kan de bli liggande på rygg i sanden i flera timmar tills jag hjälpt dem till en sten, då sträcker de sig genast mot stenen. Kanske skalets form gör att vissa arter får svårt att vända sig på rätt köl på sandbotten, medan andra har motsvarande problem på stenunderlag. Jag har sett det två utav gångerna. Den var på snäckan och drog med benen men jag tänkte om det kan ha varit för att snäckan var full med alger eller liknande. Vad är bäst att mata räkan med? Har frysfoder nu till clownen men kan jag ta en bit räka som är hackad och lägga i hans grotta där han är? Ja jag är ju fortfarande inte 100 på att det är aiptasia jag har. Dom har inte blivit större men jag tycker set har blivit fler. Kan snäckan ha dött pågrund av att det är för lite alger?:/ tycker själv att stenarna är fulla och algerna får en gråare ton när snäckorna betat över den. Det borde väl tyda på att dom äter. Ska titta på snäckor efter jobb. Har en sanvändande och en turbo nu. Vad ska jag satsat på? En turbo till eller nån annan sort kanske? eremit? att du orkar med alla mina frågor:) tack