Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Robbs

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  274
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

27 Good

Om Robbs

Profilinformation

 • Förnamn
  Robin
 • Stad
  Helsingborg
 • Land (om annat än Sverige)
  Sverige
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-05-02
 • Akvarievolym
  190liter
 • Akvarie mått
  Hörn Juwel Trigon
 • Akvarietillverkare
  Juwel
 • Använder du skummare
  Nej
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Kunskap om djurlivet
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  12
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

391 profilvisningar
 1. 151-720 liter

  Borret påväg hem. Pvc:n även på måndag. Har funderat på att köra med durso. Det är tänkt att detta karet ska köras ett par månader så jag hoppas ett evakueringsrör inte ska behövas. Aldrig borrat glas förr så jag gör helst så lite hål som möjligt. Har läst att det kan vara svårt att ställa in durso men andra har lyckats så jag provar. Är det nödvändigt att ha större T och böj i karet och sedan förminskare längre ner? Hade tänkt köra 25mm hela vägen.
 2. 151-720 liter

  Tack Lasse. Verkar inte vara så lätt att handla pvc över disk någonstans i närheten. Poolbutiker kanske kan ha men till överpris känns det som.
 3. 151-720 liter

  Grå vp rör. Är det någon som vet ifall dom fungerar till saltvatten? Inte lika spröda som vita eller något giftigt som släpps ut?
 4. 151-720 liter

  Någon som har tips på var man kan få tag i borr till rätt pris? För genomföringarna i glaset. Läste att några använt borr för klinkers typ jula med bra resultat?
 5. 151-720 liter

  Hinner dom verkligen förbi i pumpen eller dom kommer upp som partiklar?
 6. 151-720 liter

  Ok, riktigt så stort tror jag inte att jag kommer få plats med. Ska börja med sumpen i veckan. Köpte karet idag iaf och huvudkaret är omsilikonat precis. Det kan bli perfekt om dom kommer upp i huvudkaret. Lite extra mat under semesterdagarna.
 7. 151-720 liter

  Skummarfacket brukar vara där vattnet kommer ner från huvudtanken väl? Räcker det att facket är precis så att skummaren får plats? dsb hjälper bara för nitraten? Inget annat som gör att det är en fördel? Påfyllningsfack, för osmos antar jag att du menar? Kommer ha en annan behållare för den bredvid hade jag tänkt. Algreaktor. Är det något filter inbyggt i en sådan? Annars finns det väl risk att även den skickar iväg sporer? tack
 8. 151-720 liter

  Hej Stig. Det är vad jag har kunnat läsa mig till också men kan det vara när man har dsb i visningsdelen istället för sumpen? Behöver det vara stort refugium för att det ska fungera? Reaktorerna ser inte ut att vara så himla stora på bilderna iaf. Just detta karet är på 112L med 54L sump. Fungerar detta bra ska jag göra likadant med det nya större karet. Vad är väl beprövat och som fungerar enkelt i sumpen? 2-3-4 fack? siporax,refugium,dsb,algreaktor,ls? I mitt 200L kör jag bara med 12kg sten,innerfilter och skummare.
 9. 151-720 liter

  Har inte läst alla 40 sidor men skummat igenom tråden. Där används en hink till sanden som rinner vidare ner i sumpen. Om jag har sand i ena facket ska det då fyllas lika mycket som dom gjort med hinken? Runt 8cm vatten ovanför. Vilket är bäst? Dsb tar inte bort fosfat iof. Men jag har inte så högt fosfat men nitraten är lite högt. Tänkte om refugium kan bli så effektivt så att något av det nollas och på så sätt trigga alger och dylikt? Har haft dåligt med tid för och sätta mig in i det men ska ta tag i det så fort jag kan.
 10. 151-720 liter

  Just det. Det var mer än bara ammonium den gjorde. Tack. För nitrifikation kanske ja, men denitrifikation äger rum just i de syrefattiga delarna av stenen. Frågan är om du ens behöver mer nitrifikation? Bra fråga. Måste läsa på lite mer känner jag. Eller bara göra som alla andra och låta det vara så. Men jag vill gärna lära mig och kunna vad som gör vad och hur det Fungerar när man gör olika saker med filtrering etc. Jo det har jag också läst, någon som skaffade massa sandvändare och gobys som störde bädden. Men i sumpen bör det inte vara några problem? Nu när du skriver det så har jag inte ens tänkt på det. Tror inte den kan röra sig speciellt mycket. Men jag kan ju skruva dit en skiva i bakstycket som styvar upp den. Den är endast 65cm hög + ben xx Nu ska detta bara vara under renoveringen men visst finns det kanske en risk för att det får stå kvar i källaren när det nya kommer på plats;) Så för att summera lite om sumpen. Siporax som filtrering antingen i nät eller på botten. Endast dsb 10cm Två fack. Bubbelfälla mellan facken Skummare i första och returpump i den andra. Tror jag får svårt för att få plats med refugium med. Sumpen blir ju 60*30*30 Eller något bättre sätt att bygga sumpen så jag inte kommer på nåt jag missat senare?
 11. 151-720 liter

  Levande sten tar inte bort fosfat, bara nitrat. Det som tar bort fosfat är t ex vattenbyten, fosfatremover, kolkälledosering, kalkvatten, koraller och alger. Kom på det nu när jag läste ditt svar:) Ja det har jag också läst att många gör för mycket med karen. Jag mäter max 1gång i månaden på mina. Har iof inte haft så himla fel värden så jag har inte behövt komma på någon lösning. Tror faktiskt att jag kunde skippat skummaren då. Får knappt upp något. Ca 2cm var 3:e dag i 9004 skummaren. Skumfilter eller matta med flöde igenom bör vara bättre än ls eftersom att det förmodligen blir stora delar i stenen som är syrefri? dsb verkar kunna bygga upp värdena och släppa tillbaka dom i vattnet igen efter lång tid? Läste om det innan jag startade och några trådar om problem som förmodligen kom från dsb’n. Siporax kanske kunde vara bättre än filtermatta. Men om jag kör det på botten ett par cm ska jag behöva rengöra dom då som jag gör med filtermattorna? Vad tror du/ni om bänken? Kan 70 regeln svikta på mitten? 100cm x 40cm är bänkskivan. Sitter tvärgående reglar under skivan med.
 12. 151-720 liter

  Jo såklart vill jag inte ha ett kar fullt med bara sten. Men jag skulle vilja slippa sakerna som , refugium,fosfatremover etc. Jag kanske bara haft tur med mina värden men läser man runt här inne har var och varannan problem med nåt värde som i sin tur ger oönskade saker. Filtermatta i sumpen, kan det vara nåt? Eller den där stenen som är konstgjord och inte väger hälften så mycket. Tack.
 13. 151-720 liter

  Bänkbygget börjar bli klart för extrakaret vid renovering. Tror fortfarande vad jag kunnat googla att det bästa är att ta allt på en gång även sanden som jag har i 200l. Har lite funderingar på sumpen, har läst nu ikväll om olika typer och ideer på sump. Sumpen kommer bli ett 54l med måtten 60*30*30. Tänkte göra två fack. Ett till skummare och ett till returen med bubbelfälla mellan. Vad är bäst i sumpen? Sand och sten eller bättre med mer sten i visningsdelen? Sumpen är väl igentiligen ; 1. För att dölja teknik 2.Få bort bubblor/partiklar 3.Större vattenvolym Men vad är det som gör att det "renar" bättre än utan sump? Just nu kör jag ju med innerfilter i 200l. Vad jag förstått det som så är det filtret bara som en extra sten med bakterier.? Så med 3 kg mer sten hade jag kunnat ta bort innerfiltret? Lite orolig för hur det blir med det nya om jag ersätter med sump? Har haft stabila värden hela tiden med innerfiltret som rengörs lite vid vattebyte. Nya volymen blir runt 170l med sump. Hoppas på ideer och förklaringar av er kunniga.
 14. 151-720 liter

  Ja precis. Måste tyvärr tacka nej till det. Ska renovera och stoppa ner allt i ett 112 liters ett tag i källaren. Där lär bli fullt redan nu. Men när jag får igång ett större igen efter renovering hade det varit intressant =)
 15. 151-720 liter

  Snyggt. Vad heter den stora korallen längst upp? Den flakväxande? Gillar den skarpt.