Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Robbs

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  336
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  3

Allt postat av Robbs

 1. 151-720 liter

  Ett steg i rätt riktning. Nu är flytspacklingen snart klar. Ryggen vill tyvärr inte som jag vill så det kommer ta sin tid att bli klar. Plasten är precis som förra gången bara för att det ska vara lätt att ta bort i framtiden. En vägg kvar att svetsa i sumpen sen ska bänken skruvas isär så sumpen kommer i. Vet inte om jag ska köpa vita pvc rör bara för att det ser bättre ut mot det svarta i bänken. Kommer aldrig synas iof. Fler stenar är påväg så att jag kan bygga lite på scapen med.
 2. Hej, nu ska jag börja handla delarna till mitt hörn som ska bli saltvatten. Har haft sötvattenskar från och till i 10 år, både hightech och lowtech. Efter att ha provat på ett nano i snart en månad så är sötvatten inget för mig längre. Jag fastna direkt för allt liv där finns i stenarna och allt som tittar fram. Som ni märker har jag ingen erfarenhet av saltvatten men jag ska lyckas med detta har jag intalat mig själv och hoppas att lära mig under tiden. Här hoppas jag på mycket hjälp och tips som jag redan har fått i min andra tråd om mitt nano. I nuläget ska jag tömma akvariet som är fullt med växter och fiskar. Har eventuellt en kollega som ska ta över fiskar och inredning. Mitt stora bekymmer är att jag verkligen inte vill bygga sump. Har haft läckage när jag bodde i lägenhet och det vill jag helst inte vara med om igen. Att borra hål och ha rör ner till ännu ett akvarium som också kan gå sönder är jag lite orolig för. Har läst och läst om fördelarna på alla forum jag hittar. Fördelarna är vad jag förstår att man kan 1 Ha all teknik i sumpen 2 Mer vattenvolym 3 Plats för refugium etc Vad jag har tänkt är att jag ska använda Skummare 2-3 streamers Värmare Hängande LED-armatur(om jag inte får till det bra i kåpan)Har helst kåpan kvar. Vill gärna ha tips från er hur jag ska göra. Jag lär säkert få svar som att jag ska ha sump, jag kommer ångra mig annars etc. Men om jag istället frågar, Vad ska jag ha/göra för att ha så bra odds som möjligt? Jag lägger gärna tid på karet och byta vatten 1 gång i veckan är inga problem. DSB eller BB? Mer sten, mindre sten? Nästa fråga. Jag har en bakgrund i karet som jag själv har tillverkat i frigolit,husfix,färg och 2k golvlack över med filterhörna bakom. Finns det risk att saltet på nåt sätt äter upp detta eller att det ska påverka? Har inte haft nått med koppar i karet. Har ett par känsliga fiskar som lever och frodas. Ska lägga upp lite bilder på bygget när jag flöt golvet och fick in karet på plats. Tack så länge alla.
 3. 151-720 liter

  Ja dom börjar ploppa upp i mindre kolonier lite överallt och enl vad jag kan hitta som info kan dom bränna andra koraller. Kanske man kan spruta dom som aiptasia?
 4. Tycker det är lite j***igt att inte butikspersonalen informerar om sådant. Som säljare borde man ha lite ansvar och det kan ju gå riktigt illa med detta giftet. Tur att du inte hanterade dom fel. Sen är det väl som vanligt att man bör helst läsa på lite själv innan man köper.
 5. 151-720 liter

  Svetsat ihop det mesta i sumpen idag. De olika facken hoppas jag hinna med imorgon samt lite småfästen för slangar och kablar ska dit. Första gången jag svetsar plast. Invändigt var inte lätt i alla hörn men det blev tätt. Ska lägga en extra sträng i alla hörn för säkerhets skull.
 6. 151-720 liter

  Verkar vara colonial hydroids efter mycket googlande. Inte lätta att bli av med. Lägger in en bild från ett annat forum där man bättre ser hur dom ser ut. Men då vill jag igentligen inte ha i denna ls när jag startar hörnan. Ifall den sprider sig till den konstgjorda stenen. Undrar om dom kan föröka sig upp i visningsdelen från sumpen?
 7. 151-720 liter

  Har försökt hitta nåt liknade på Google. Har inte lyckats hitta något. Sökt på allt typ, mini anemone, aiptasia, hitchhikers mm. Alla håller samma höjd så ingen har växt till sig som en glasros gör. Ja jag tycker det med. Har ingen pepparmint längre med den hade inget intresse för dom. Han som fick pepparminten hade glasrosor som den åt direkt av. Googlade namnet fast det stämmer heller inte riktigt tycker jag. Mina är bruna och får lite grönt i trådarna vid blått ljus. Det ser även ut som mina har hål i hela ”stammen”. Parazoanthus har nästan som en kula i centrum. Har parazoanthus en matta som växer? Dessa står ensamma. Tack för hjälpen.
 8. 151-720 liter

  Klippt ut och häftat ihop sumpen idag. Hoppas på att en kollega kan svetsa plasten till mig i veckan. Arbetar inte själv med plast, endast metall. Tror det kan bli bra. Har fortfarande nåt levande som jag inte vet vad det är. Pest eller något annat. Haft det i ett år snart och dom växer inte större. Men fler och ibland bytar dom plats :/ har ställt frågan för ett år sedan men kom aldrig fram till vad det var. Lägger till en bild som visar dom. Glasros tror jag inte, dom största är 3-4mm höga. Hål ner i centrum. Drar ihop sig hela vägen ner om man rör dom. Någon som har en idé?
 9. 151-720 liter

  Barriär revet på svt1
 10. 151-720 liter

  Blev bara lite fundersam när du skrev om variationer i nivån=)
 11. 151-720 liter

  Gjorde en snabb skiss på min andra sump som har samma funktion. Jag har kanske tänkt helt fel med den men den har fungerat ett halvår iaf. @Christian J Den första i bubbelfällan är förstås ovanför vattenlinjen för att tvinga ner vattnet. missa de
 12. 151-720 liter

  Ja båda skivor som avgränsar inlopp och retur är lika höga så nivån håller sig still. Och på skummaren är nedersta fästet för magneten borttagen så jag klarar mig på 200mm höjd. Samma princip som jag har gjort i den andra sumpen några inlägg bort. Där är ingen variation i returdelen heller? Hur menar du? Kör precis samma med avdelningar nu fast i en avlång sump. Fungerar klockrent.
 13. Tjo. Tänkte precis som dig första gången men ja dom ömsar/byter skal. Svårt att se på bilden. Men visst, det kan även vara en död eremit som räkorna ätit upp innanmätet på. Har haft eremiter som bråkat så att den ena blivit utdragen och gömt sig bland stenarna utan skal.
 14. 151-720 liter

  Ja det kan jag lösa med en flottör som mätare. Har bara haft en spann på 10 liter just nu. Varar 3 dagar. Skulle jag åka iväg sätter jag en större tank bredvid. Säkerhetsvolym behövs inte. Lr jo det hade varit bra men jag kör aton på timer 3 gånger om dagen. Kommer köra med min tunze 9004 och där är gott om plats för att få ut pumpar och skummare. Tunzen har fungerat bra och jag har så lite levande att den räcker. Ska fortsätta ikväll så jag kommer med fler frågor strax:) har kapat ur bottenplattan till sumpen idag. Ska mäta ordentligt och se hur pass hög jag kan ha sumpen. Tack igen
 15. 151-720 liter

  Ajdå. Ja då är det ungefär som sumpen jag har nu på 54l. Ska bara gömma utrustningen så det får fungera. Tack
 16. 151-720 liter

  Gillar kuber, snyggt. Ang anemonen och uppstarten. Varför inte köra efter Lasses metod? Då kör man full belysning direkt och cykeln går igång snabbare. Jag har startat två kar med den metoden utan missöden. Annars kan du sälja eller skänka bort anemonen kanske.
 17. 151-720 liter

  Tack;) Då räcker volymen iaf med 350mm. Vill ha lite mer plats ovanför. Ser ni någon nackdel med sumpen förutom att jag inte kan se in från sidan? Och att den inte går att ta ur? Att plasten skulle börja läcka någon gång är jag väldigt tveksam till. När den är svetsad är det homogent. Svetsas på båda sidor dessutom.
 18. 151-720 liter

  Ja stabiliteten är inga problem. Alla fack får svetsade skivor så dom håller ihop trycket. Det lär nog bli svart pp,kommer kunna se uppifrån men svårt att se all smuts vid rengöring. Precis. Den lodräta skivan skruvas i när sumpen är på plats. Vet inte varför jag ska ut med den? Som mikoto skrev ska det vara osmos vatten med pumpen till aton.
 19. 151-720 liter

  Skissar lite på sumpen till hörnkaret. Funderar på att tillverka sumpen i plast. Har kollegor som arbetar med plast och vi har livsmedelsgodkända plaster med. Typ PP bara det att den är svart. Ska höra med dom vad vi mer har. Pvc finns i transparent med. Om jag gör som jag tänkt på ritningen så slipper jag bygga om bänken. Lyckas inte räkna ut vattenmängden. Inte min starka sida, är här något mattegeni som har lust? =) Med höjden 350mm och att Ato delen ska räknas bort. Gärna synpunkter på min idé. Jag har kanske tänkt helt fel? Kommer svetsa i plattor upptill för att kunna dra slangar till balling,ato mm.
 20. Anemoner gör precis som dom vill. Har du ändrar något med ljuset? Är ljuset i samma höjd som innan? Samma cirkulation i vattnet? Flyttat streamers? Annan scape? Listan kan göras lång. Kan också vara stress efter flytten. Min anemon gömde sig någon dag när jag fick upp en starkare diodarmatur. Bara mina funderingar. Men låt den vara om den inte börjar se risig ut så kommer den fram när den vill.
 21. 151-720 liter

  Har två döda stenar efter mitt första kar som bara legat utomhus. mindre stenar kanske 3kg tillsammans. Tänkte om jag kunde lägga dom i sumpen under tiden som jag fixar klart det andra karet. Vågar jag lägga i dom utan att laka ur dom? Kanske bada dom i nåt speciellt typ väteperoxid eller liknande först?
 22. 151-720 liter

  Kriget mot mina vita alger/bakterier eller vad det nu är fortskrider. Läste på ett engelskt forum att några har haft problem med liknande och efter massa prover visade sig att det var luftburna sporer. Ofta från doftljus,tvättmedel och dylikt. Någon hade en sump i tvättrummet och ändrade insuget i skummaren till att tas utifrån. Jag kom på att vi bytade sköljmedel för 2 månader sedan och tvättrummet ligger i rummet bredvid. Ändrat sköljmedel nu. Har dragit en slang ut genom ventilen i väggen för skummaren med. Ökat cirkulationen Iblanf kör jag med flingfoder och sist hade dom inte ocean nutrition hemma så jag köpte en annan sort som kanske kan vara boven? bild på det vita slemmet plus flingorna. På stenen ser man trådar max 2mm höga. Någon med tips?
 23. Ja kanske nåt sånt. Tänkte om jag skulle ha ls under så att jag får upp dom här stenarna högre. Just det jag har problem med. det jag vet kommer i är det jag har just nu. Anemon,euphyllia,stjärnpolyp och läderkorall. Kommer mer sen men jag har inte kunnat bestämma mig på ett år vad jag ska ha så det blir svårt.
 24. Hej. Är här någon med ett hörnakvarium som skulle vilja komma med nån idé eller bild på en fin layout? Har testat mig fram i en vecka nu utan vatten men får inte riktigt till det. Vill ha allt rätt innan starten.
 25. Funderar på det här med pelare också. Ser bra ut med en sten som går högt upp mot ytan. Ska ner 10-15kg ls också men det kan jag inte testa just nu eftersom dom är i karet som är igång. Annars får det bli ny sten men då är det en hel nystart igen vilket jag gärna slipper. Har sett några med väggar på sidorna hela vägen in men tycker det blir lite stenhög av det. Gillar grottor och hål som fiskar kan simma genom. I nuläget lär det bara bli lps och mjuka koraller. Tack för idéerna.