Jump to content

Robbs

Stödjande medlem
 • Content Count

  421
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by Robbs

 1. Hej, nu ska jag börja handla delarna till mitt hörn som ska bli saltvatten. Har haft sötvattenskar från och till i 10 år, både hightech och lowtech. Efter att ha provat på ett nano i snart en månad så är sötvatten inget för mig längre. Jag fastna direkt för allt liv där finns i stenarna och allt som tittar fram. Som ni märker har jag ingen erfarenhet av saltvatten men jag ska lyckas med detta har jag intalat mig själv och hoppas att lära mig under tiden. Här hoppas jag på mycket hjälp och tips som jag redan har fått i min andra tråd om mitt nano. I nuläget ska jag tömma akvariet som är fullt med växter och fiskar. Har eventuellt en kollega som ska ta över fiskar och inredning. Mitt stora bekymmer är att jag verkligen inte vill bygga sump. Har haft läckage när jag bodde i lägenhet och det vill jag helst inte vara med om igen. Att borra hål och ha rör ner till ännu ett akvarium som också kan gå sönder är jag lite orolig för. Har läst och läst om fördelarna på alla forum jag hittar. Fördelarna är vad jag förstår att man kan 1 Ha all teknik i sumpen 2 Mer vattenvolym 3 Plats för refugium etc Vad jag har tänkt är att jag ska använda Skummare 2-3 streamers Värmare Hängande LED-armatur(om jag inte får till det bra i kåpan)Har helst kåpan kvar. Vill gärna ha tips från er hur jag ska göra. Jag lär säkert få svar som att jag ska ha sump, jag kommer ångra mig annars etc. Men om jag istället frågar, Vad ska jag ha/göra för att ha så bra odds som möjligt? Jag lägger gärna tid på karet och byta vatten 1 gång i veckan är inga problem. DSB eller BB? Mer sten, mindre sten? Nästa fråga. Jag har en bakgrund i karet som jag själv har tillverkat i frigolit,husfix,färg och 2k golvlack över med filterhörna bakom. Finns det risk att saltet på nåt sätt äter upp detta eller att det ska påverka? Har inte haft nått med koppar i karet. Har ett par känsliga fiskar som lever och frodas. Ska lägga upp lite bilder på bygget när jag flöt golvet och fick in karet på plats. Tack så länge alla.
 2. Robbs

  151-720 liter Juwel Trigon 190l projekt

  Löste problemet med att det stående röret kunde flyta vid strömavbrott. Tillverkade ett lock som ligger kloss mot akrylskivan upptill. Skivan sitter fast med stripes så den rör sig inte. Gjorde även en distans för röret till botten så röret inte står på silikonen. Det känns som det blev bra. Karet är fyllt och saltet blandat. Men innan jag kan starta upp det måste jag fixa nån ventilation i skåpet. Vet inte om de kan bli nåt problem med det. Har ca 60mm till väggarna bakom och hörnet är öppet 100mm hela höjden. Har funderat på att sätta en 80mm datorfläkt i ena dörren. Har gjort en kåpa som kommer sitta på utsidan med ett högtalarnät i hålet. Men vad blir bäst, trycka in luft eller suga ut den? Om den suger ut kan det sugas in damm bakifrån. Om den trycker åker all fukt rakt in på väggarna. Iof en källare och stenvägg.
 3. Robbs

  151-720 liter Juwel Trigon 190l projekt

  Alltid ska man glömma nåt.. Röret till overflown är tätt i botten med en 25mm tjock pvc plugg. Efter att ha fyllt 2/3 av karet blir röret en boj istället. Skulle bara testköra med sötvatten innan helgens flytt. Vad göra? Vågar inte lita på att fästa röret med silikon i botten. Fylla på med sten i röret skulle kunna gå men med risk för att det blir stopp. Fästa det i plastramen upptill kan gå men gillar inte att den trycker upp där när strömmen går. Vattennivån i röret blir ca 15cm vid strömavbrott, trodde det skulle räcka eftersom plasten väger en del den med. Några tips?
 4. Robbs

  Bta mår sådär. 1år

  Tjo. Har inte lyckats få min anemon att sträcka på sig under 1 månad ungefär. Har haft den lite mer än ett år. Kh var lågt 5.5dkh och no3 0. Har fixat värdena. Inget ändrat på 6 månader. Samma pumpar,ljus,flöde etc. Matar den 2 gånger i veckan nu. Ph 8.3 kh 10 no3 2 mg 1350 ca 410 po4 precis fått lite nyans i testet. Inga alger eller sådant. Bild hur den såg ut förr och en bild från idag. Ser blekt ut på bilden men den har samma färg som förr. Under natten sträcker den lite grann på sig. Vad göra?
 5. Robbs

  Bta mår sådär. 1år

  Förr matade jag bara ibland men nu när den ser ut som den gör har jag matat lite mer frekvent. Mysis, copepods mm inte så mycket och några dagar mellan så den hinner smälta maten. Dessa verkar inte dela sig mycket. Vet två st som har samma sort. Ingen av dom har delat sig på några år. Lite åt det gröna hållet. Hittar ingen bild nu men den har haft bubblor även i stor storlek. Jag känner mig ganska säker på att något är knas. Kan led bli sämre i effekten kanske?
 6. Robbs

  Bta mår sådär. 1år

  Nej det tror jag inte. Innan var den 1.5dm i diameter nu är den knappt 7cm.
 7. Robbs

  151-720 liter Juwel Trigon 190l projekt

  Det är testat. Det som kan hända är att de skulle Kunna komma in luft som i de andra. Men Iom att returröret sticks ner nästan till botten så lär det vara svårt för bubblor att ta sig dit. Fallhöjden justeras med pumpen och en ventil. Lägger en lånad bild på en liknande. — vi ska få storm i helgen. Strömmen har gått förr här på landet. Funderar på om en 12v pentrypump kunde vara räddningen. Hittat en med 500l/h 2A. Med ett bilbatteri på 150ah varar det ett tag iaf.
 8. Robbs

  151-720 liter Juwel Trigon 190l projekt

  Nu har jag tagit tag i akvariet igen. Sumpen passade bra. Fick skruva isär skivorna för att få i sumpen. Har monterat alla skivor med silikon imellan. Det blir inte borrat till sumpen ändå. Försöker få så mycket utrymme i karet som möjligt. Jag tänkte använda en overflow box fast dessa sticker ut för mycket mellan glas och vägg. Håller på att tillverka ett eget overflow system som jag läst på om med hjälp av olika forum. Återstå att se om det fungerar. Rören som kommer över kanten på akvariet kommer fästas med hål genom den lilla plexiglasskivan.
 9. Robbs

  Aqua medic twincontroller

  Enl Aqua medic ska den nya serien vara bättre. Återstår att se.
 10. Robbs

  Aqua medic twincontroller

  Jo men med min multimeter lär jag nog inte få utslag. Ohm värdet skiljer på de olika man kan köpa vid en bestämd temperatur så då bör man använda en med samma ohm antal väl? Min uppfattning är att original sensorn kan läcka in lite vatten och på så sett ändra värdet?
 11. Robbs

  Aqua medic twincontroller

  Tjo. Efter att inte ha fått så mycket respons från företaget jag köpte min av så gjorde jag en test. Jag hittade på arbetet en ph/temp mätare med separat temperatur prob. Den gamla visade 7 ohm och den ”nya” 10 ohm i samma temp. Löddat kablaget till proben i kretskortet och se på f. Det fungerade. Slår 0.5 grader för högt men det är bara att kompensera. Proben hade metallgivare så jag svarvade en genomskinlig pvc stång som passar utanpå. Sälja era controllers till mig?;)
 12. Robbs

  Uträkning doppvärmare.

  Hej. Jag lyckas inte hitta någon uträkning för hur många watt jag behöver. Vet att jag hittat på Google för några år sedan. Hur många watt går det åt per liter för att höja en grad över rumstemperatur? Mun Aqua medic controller har ballat ur helt nu. Varnade för 30grader men i själva verket låg tempen på 20.1c.
 13. Robbs

  Uträkning doppvärmare.

  Nej det är två separata med egna sumpar. Skulle skrivit det.
 14. Robbs

  Uträkning doppvärmare.

  Ok. Så för att höja 5-6 grader, hur många watt kan vara lagom? Ett kar med 140l Andra karet 230l. Jo det är klart. Står dom på 25 grader och 1 bara klarar hålla 22 grader ensam så startar båda men förmodligen stänger bara ena av var gång och en står igång hela tiden tills de når 22 grader igen.
 15. Robbs

  Uträkning doppvärmare.

  Jag tänkte mer att i källaren har jag aldrig över 20 grader och karet gick ner till 20 grader igår. Har 16-17 grader just nu i källaren. Har för mig att jag sett en uträkning för hur många watt det tar att värma 1c över rumstemperatur. Eller 1c över vad akvariet redan har utan värmare? Ja det får bli två st mindre för säkerhets skull. Men kan man få till det så att båda slår till och från? Annars lär en stå stängd hela tiden kanske och hänga sig eller tvärt om? min Aqua medic controll larmade 31grader men det var 20i karet... blir inget mer från dom.
 16. Robbs

  Mandarin pga flatworms.

  Ja det är väl en chansning. Jag avvaktar lite till och ser hur det yttrar sig. Försöker suga upp så många jag kan.
 17. Robbs

  Mandarin pga flatworms.

  Tjo. Har fått ganska mycket flatworm nu och funderar på en mandarin. Har läst mycket om dom och undrar om man kan anta att det går eller ej. Hela sumpen är full med pods och liknande på rutorna och i refugiet. Även i visningsdelen syns många. Akvariet är 112l visningsdel och ca 25-30l i sump. Haft sten etc igång 1år fast en flytt i somras med samma inredning och vatten. Invånare. Clownpar 5 chromis 1 Diamond goby 1 clowngoby Ska förhoppningsvis kunna få klart det andra karet igen inom en månad. 200l + 40l sump. Bättre att vänta tills efter flytten?
 18. Robbs

  Uträkning doppvärmare.

  Tack. Så jag måste ha med avdunstningen i uträkningen med. Hade bara en 200w liggandes ny i förpackning som är till mitt 250l kar. Hoppas den håller en vecka till sjag kan köpa en mindre. Har bara 140l att värma nu.
 19. Robbs

  Kolfilterpatron direkt i sumpen?

  Tack. Ska se om jag hittar någon billig filterhållare annars får jag köpa en strumpa och kol istället.
 20. Fungerar det att stoppa ner en patron som är till osmosen direkt i sumpen? Eller det måste vara i en strumpa? Har några patroner liggandes därav frågan.
 21. Robbs

  Kolfilterpatron direkt i sumpen?

  Ja det har du rätt i:) hur mycket genomströmning ska man ha? Är det skillnad på kol och kol?
 22. Robbs

  Mandarin pga flatworms.

  Då hade jag inte helt fel för mig ändå om sixline. Men måate man nästan svälta den för att ha störst chans att den tar plattmasken? Är den lika snabb som mandarinen att tömma hela karet på pods?
 23. Robbs

  Mandarin pga flatworms.

  Dom är brunaktiga, fortfarande väldigt små så svårt att se. Tyckte mig kunna se lite rött med. Sitter över hela gspn. 1.5x1.5dm kanske inga problem? Läste om sixline wrasse med. Har nog blandar ihop den med någon annan art. Den verkar inte aggresiv. Kanske är ett bättre val än en mandarin. Men mandarinen är väldigt färggrann.
 24. Robbs

  Mandarin pga flatworms.

  Har bara läst runt lite på forum och enl dessa forum brukar den äta plattmask. Kanske jag har missuppfattat det. Läste att wrassar kan vara lite aggressiva? Och nakensnäckan verkar inte vara långlivad i akvarium. Vill helst slippa använda kemikalier för att få bort dom. Änsålänge ser jag bara dom på min ena gsp matta. Men det är väldigt många.
×