Jump to content

Mattias7898

Medlem
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Mattias
 • City
  Blentarp

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Sorry karet är på 350l, en oxydator känns ju billigare än ozon, ozon är väll inte super hälsosamt heller? vilken grunka är lättast och effektivast att använda?
 2. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Hej Lasse! Låter som min vanliga tur. 2-3 månader till utan fisk och så är risken att man får det igen så fort man stoppar i en fisk. Känns ju snabbare och koka hela inredningen och börja om. Får börja med triton testet och ta det där ifrån.
 3. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  De röda algerna på stenarna försvann av sig själv, blåste löst det med en pump och håva det som flöt fritt. Nu har jag bara brunt på sanden som man lätt viftar bort, men det kommer tillbaka lika fort igen. Tänkte att när karet mognar så försvinner det. Så inget medel har jag använt mot detta. Enligt frugan så tyckte hon att den ena clownfisken redan hade någon prick när jag först stoppa i den. De var mycket vid botten i början. Tre dagar senare åkte jag till affären och prata med dem och då sa de att det bara var stress prick och inget att bry sig om. Så jag tänkte ju inte mer på det. Efter några dagar så blev den bra och prickarna försvann. Den andra fick det aldrig vid det skedet. De var säkert i karet i 3 veckor innan jag köpte paletten och den andre gula kirurgen med blå ögon och de funkade fint i ytterligare 2v ca. Tills den gula då bara låg död en dag. Dagen efter den dog blev paletten prickig och slö och dog dagen där på. Därefter blev den ena clownfisken kass igen och då flytta jag dem till karantänkaret, där den blev bättre på en vecka ca och då köpte jag en ny palett och stoppa ner i karantänkaret. De var där i ca en vecka och inget såg konstigt ut ingen prick. Därefter flytta jag tillbaka de 3 fiskarna till visningskaret, där jag nu i efterhand tyckte paletten var ”stirrig” simma maniskt mot den blå bakgrunden fram och tillbaka, som om den ville ut? Inte alls så nyfiken som de andra som simma i mellan stenarna. På morgonen där var den helt taggig av prickar och kunde knappt simma. Dog sen på kvällen. Ush minnet är bra men kort, har för mig att clownfisken blev kass igen där efter och då tänkte jag fan nu han paletten smitta den med något innan den dog. De åkte tillbaka till sjukhustanken med kardinalerna, och det fixa inte clownen då den säkert var för kass och då tänkte jag att nu är det fel på sjukhustanken, så de 3 som var kvar åkte tillbaka till visningskaret för jag tänkte att där är ju bättre utrustning mer vattenvolym. De dog alla 3 kort där efter. Då trodde jag att det var för att jag hade flyttat runt dem. sen hade jag inga fiskar på 2,5 - 3v sen kom leveransen med den gule och bruna kirurgen som jag hade beställt 1,5 mån innan allt gick utför och då var alla värde ok i akvariet så då tänkte jag att det måste ju vara lugnt att stoppa i dem. Men det vara inte ens en vecka. Ungarna kallar en Dr Död och hånar en om det är ens lönt att fortsätta, allt du stoppar i dör. Så man är lagom peppad när man tittar på stenen och den bruna sanden. Men jag hoppas att jag kan prova med ny fisk till midsommar, då har det varit fisklöst med uv i 5v.
 4. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Tack Christian! De var de första fiskarna jag köpte och de blev så efter 2-3 dagar efter att jag släppte i dem. Så då har de antagligen spridit sig till de andra när jag stoppa i dem senare. Dok så tyckte jag att Clownerna hade repat sig innan jag stoppade i paletten och den andra kirurgen, då affären sa att det var stress prick Men det har väl legat latent. Jag tar det lugnt nu en mån innan jag stoppar i något nytt. Så har det hunnit att mogna lite till.
 5. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  De sluta äta och blev slöa timmarna innan de dog, i början mata jag var dag och de var riktigt på hugget. Jag mata betydligt mer i visnings karet än i karantänen. Hade från början 2 clowner, 2 pterapogon kauderni, 1 palett och 1 Acanthurus Coeruleus. Allt var frid och fröjd en månad ca. Hade då nitrat runt 20 och nitrit steg till 0.5 ca... tyckte det var svagt, svagt rosa. Skit svårt de jäkla testerna, håller man mot ljus är det vitt och mot skalan blir det rosa, känns som det speglar av sig. Sen en morgon låg Acanthurus Coeruleus. på botten och sjöborren mumsa på den, och den var hur pigg som helst dagen innan. Så jag håva ut den och tänkte inte mer på det. Dagen där på blev paletten slö och konstig med prickar, typ små små bölder/sandkorn över hela kroppen och så dog den dagen där på, så gick det samma för resterande av fisken som var kvar. Under denna tid brottades jag även med röda alger som la sig på stenarna om de kan ha gjort något, men de var förvisso borta nu när de 2 sista kirurgerna åket i. 3 v efter att alla var döda så stoppa jag i en ny palett och den dog typ dagen efter på samma sätt och då tänkte jag att jag kanske acklimatisera den fel. Denna hade då varit i karantäns karet, med lägre salt värde. Så provade jag igen med den gula kirurgen och den bruna och 2 pterapogon kauderni och de fick samma symptom och de försökte jag ju rädda med hink metoden men det var nog redan försent. Bifogar en bild på clownfiskarna, den övre ser ni vita prickar på, detta är typ dag 2, den fick säkert det 3 dubbla och blev skrumpen/skrovlig under ytterligare 2-3 dagar Sen vet jag inte om den undre sen sörjde ihjäl sig då den var ensam kvar. Jag fick i alla fall min uv på plats igår, så jag hoppas att den kommer att göra livet lättare.
 6. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Aquasafe läste jag i någon tråd här att man kunde använda som nödlösning eller seachem om man hade en nitrat topp och fisken blev dålig. Hade då bara aquasafe då jag brukar ha det vid vatten byte till ungarnas sötvatten akvarie. Samt något amerikanskt forum, men de verkar ju hälla i allt möjligt för att slippa ta hand om det. Hade/har ingen aning vad som gör fisken sjuk, så jag hällde i en skvätt, till min stora fasa att skummaren fick frispel och börja löddra något fruktansvärt i över en vecka innan den blev ok igen. Stod bara på flaskan att man kan ha det i söt och havsvatten och att skummaren skall vara avstängd vid dosering. Min vecton uv kom idag så jag får se om jag hinner koppla in den idag. Har ni slangklämma på slangen mot pumpen i vattnet? Eller det är bara att ha den på klämd/limmad?
 7. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Har haft en rostfri mutter på luftslangen så den har sjunkit till botten i dunken när jag har blandat salt, kan den ha fält ut något som fiskarna inte tål? Har plockat bort den och köpt en luft sten istället, annars kan jag inte komma på något annat som kan förgifta vattnet.
 8. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Tack för alla förslag, jo jag matar på så att räkan och eremiterna har något att mumsa på. Tycker även att kiselalgerna börjar avta, så det kan ju vara, att jag haft för brått. Har plockat ur aktiv kolet och gör veckovis vattenbyte nu en månad så får jag prova med två clownfiskar igen. Tycker inte att jag såg några prickar på fiskarna när jag koppa in dem, samt att de är köpta från två olika handlare. Borde de då inte ha prick direkt när man stoppar i dem? De sluta ju även att äta, vad man än stoppa i så stod de bara still på botten. Svårt att simma timmarna innan de bara dog.
 9. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Den gula kirurgen blev som de andra, sluta äta, svårt att simma och någon timme senare död. Så nu är jag tillbaka på ruta ett, får skicka in ett prov på vattnet, måste ju vara något fel där, som jag missar. Eller så behöver akvariet bara mogna? Fast i karantäns karet var det nyblandat/osmos vatten, men den var ju förvisso redan skum när den stoppades i där. Tänkte ligga lågt ett tag innan ny fisk handlas in. Så får jag prova med ett nytt clownpar. Köra uv grunkan när den kommer. Titta på städpatrullen funkar ju det med. De verkar ju vara immuna.
 10. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Då fick den gula kirurgen också prickar, så jag kommer att testa hink metoden som Christain beskrev. Blev en Vecton uv v2 600 som jag beställde ifrån England, hoppas man hittar rör till den sen var det märket som Lasse rekommendera i en tidigare länk. trevlig helg!
 11. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Tack för alla tips Christian. Håller på att fundera på hur jag skulle kunna få till en uv-c utanför karet, utan att riskera att bygga en hävert om den går sönder. Skulle jag klara mig med en 10 - 11w uvc till ett 350l kar eller det är i det snålaste laget? 20w ser ju ut att vara slut överalt och minst en veckas väntan. kan man använda någon annan slang än silikonslang som företagen vill ha 25kr för 10cm den gröna rekommenderas inte då den över tid kunde bli hård och spricka eller blir det till att limma massa pvc? Räcker en pump på 1000l/h, tänkte om man kunde ha pumpen i juwel filtret, en slang ner till uvc och sen retur i det andra hålet?
 12. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Nej bara prick i visnings karet. Sist lyckades jag rädda den ena clownfisken i karantäns karet, men höjde nog salt nivån för fort för att matcha visnings karet, så då orka den nog inte med. I det skedet så stoppa jag tillbaka Doris och den andra clownfisken till visnings karet och då dog Doris med samma symptom, prickar och sen död dagen efter. Clownfisken höll ut i 3 dagar till, innan den också strök med. Sen hade jag inte i fisk på 3 v förrän nu då. Ahh trodde man behövde uvc hela tiden, en "temporär" källarlösning borde man ju kunna stå ut med en tid. Då är nog mitt nästa steg att tömma ut hela qt tanken och hålla den torr några dagar och köra gång den igen, om nu den gula kirurgen också bli kass. Ni andra här som har qt tank, byter ni vatten hela tiden eller skall man låta den "cykla" i en mån så som man starta visnings tanken? Samt fixa uvc.
 13. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Har ökat matningen, har även en alg klämma där de är och tar mat då och då. Dok dog min bruna kirurg i morse, började i går kväll med prickar efter att sätt hur bra ut som sen jag fick den i fredags. Samma fel som tidigare, prickar, gömmer sig på botten och på morgonen död. Den gula ser fortfarande ok ut, så jag får hoppas på att den klarar sig, annars är jag åter med att stirra på 25kg sten Funderar starkt om jag skall ta förlusterna och börja med sötvatten igen. lite skillnad om en fisk dör för 35kr eller 799kr Hade UV-C lampa hjälpt mig här om det är parasiter av något slag. Läste Christian J:s länk till vita prickar och blev ännu mer trött... dubbla kar... flytta fisken hit o dit... $$$. Sen hur får man UVC snyggt/fungerande på ett Juwel akvarium, tog ju det för att slippa sump och risk för vattenskador. Kan man ha en UVC lampa i original filtret och låta flödet där gå förbi lampan?
 14. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Hej! Tack för tipsen. I juwel filtret har jag bara pumpen, doppvärmaren, liten påse aktivt kol och 2 tunna vita filter vid ytan som blir brunna på en dag som jag bara kramar ur dagligen. Ingen av de blå eller gröna filtret är i. För några veckor sedan när nitratet låg högt runt 20 och första fisken dog och nitrit låg runt 0.05 bytte jag 150 liter vatten under en veckas tid. Sen dess har bara räkan och sjöborren och några sniglar varit i karet och de har klarat sig. Hällde då i lite AquaSafe som jag läste i någon tråd här. men det var nog det sämsta man kan göra, skummaren fick vulkanutbrott i 2 veckor, sjöborren tappa alla sina taggar och korallerna slöt sig i 3 dagar, gjorde några vatten byten och lät allt va och nu har allt blivit normalt igen. Sjöbborens taggar håller på att växa ut igen svarta innan var de mer genomskinliga, men den kanske gör så emellanåt, räkan har ju lurat en flera gånger när de parkera sitt skinn någonstans och man tror den har dött. Den levande stenen köpte jag i zoo äffär och den såg ut att ha legat där en tid så den tror jag inte det var knas med, simma även fisk runt bland de stenarna. Fiskvattnet fiskarna kom i låg runt 1.020 i salthalt. De har ju inte så mycket koraller i sina kar. Det är samma salthalt i det stora karet som i karantän karet. Ungarna är lite större så de stoppar inte ner saker eller matar, matar gör jag varannan dag ca och bara så lite som de äter på några minuter. Det som har legat på botten har eremiterna eller räkan "Crille" slagits om. Jag tror på det sista, en stol, en kall öl och inte röra i det, fick min gula kirurg igår efter 1 mån väntan, naturligtvis. Koppa in den under 2h och den fick inga prickar och i morse såg den helt ok ut. Så jag håller tummarna att den är ok. Räkan Crille blev också glad att han äntligen efter 3 v fick en fisk han kunde rida in/putsa. Vad heter vätskan man har för att kalibrera mätaren? tycker inte jag hittar det inne hos de olika saltvattens leverantörerna. Trevlig helg!
 15. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Tack för svaren. Nej har inte kalibrerat refraktomätaren, då den är så pass ny så tänkte jag att det var gjort vid fabrik. Men det kan jag ju prova. Men tar jag och blandar rätt mängd salt i 25 liter osmos vatten för att få ut 1.025 så är det det som syns på mätaren vid 25C. Det är juwels vanliga vita tunna filter som man har högst upp som jag har i 2 st för att fånga lite av skiten som flyter runt. men då håller jag tillbaka tvätt av dem, var bara rädd att det samlades för mycket skit i dem så det blev en nitrat fälla istället. Men är fisken känsligare än sniglarna och räkan? Jag dropp acklimatisera dem med ca 2-3 droppar i sek under 1,5h tid.
×