Jump to content

Mattias7898

Medlem
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Mattias
 • City
  Blentarp
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  350L
 • Akvarie mått
  121x51x66
 • Akvarietillverkare
  Juwel Rio
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Pacific Sun Hyperion R2 2x150w
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Tunze 9012DC
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Mjukkoraller
  Stenkoraller LPS
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  35kg
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mattias7898

  Juwel surface water

  Hej! Man ser inte riktigt på bilden vad det är för något. Är det ecoskim du tänker på?
 2. Mattias7898

  Fråga om maxspect razor

  Tackar då får det bli en sådan
 3. Mattias7898

  Fråga om maxspect razor

  Hej! Har ett juwel rio 350 ca 122cm långt. Hade Maxspect rsx 200w funkat eller måste man gå upp till 300w:aren? Eller har någon tips på något annat ljus som hade funkat? har ju de 2 tvärstagen i akvariet som blockerar ljuset så en ramp känns som ett bättre alternativ.
 4. Mattias7898

  Cyano eller kiselalger?

  Hej Följer detta med spänning, har samma i mitt kar, om du rör i sanden stenen blir den vit, men 30 min senare brun igen? Har också ca 2 i nitrat och po4 får jag till 0.0, svårt att se med salifer då det är så lite nyans skillnad i den blå skalan.
 5. Mattias7898

  151-720 liter Tillbaka?

  Glömde det tradiga med Juwels original led är ju att du kan ju inte justera något, bara av/på. Vill man ha mer blått så har jag gjort en snik att jag för in en plast bit under det vita ljuset så man skärmar av det, så får du mer blått.
 6. Mattias7898

  151-720 liter Tillbaka?

  Hej! Jag har ett Juwel rio 350, med 1 vitt och ett blått marin led och de ser ut att vara i klenaste laget, möjligen om man hade byggt med levande sten ända upp till vattenytan så hade de kanske funkat. Min bubbeltipp anemon gillar inte alls ljuset, tror det är för klent. eurphyllian funkar fint den breder ut sig och stenkorallerna funkar. Sneglade på helialux Spectrum 1200, men har för mig att den bara är för sötvatten. Själv funderar jag på 2 st ai hydra 26hd eller maxspect razor men juwel har ju 2 plast stag tvärs över i akvariet så jag vet inte om hydrorna blir avskärmade i ljuset. Sen skulle jag gärna vilja ha locket kvar och då är det ju svårt att a en armatur ovanför karet om man inte väljer en genomskinlig plexiglas skiva kanske. Det är ju även om du vill kunna ha SPS längre fram så får man ju satsa på något bättre.
 7. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Sorry karet är på 350l, en oxydator känns ju billigare än ozon, ozon är väll inte super hälsosamt heller? vilken grunka är lättast och effektivast att använda?
 8. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Hej Lasse! Låter som min vanliga tur. 2-3 månader till utan fisk och så är risken att man får det igen så fort man stoppar i en fisk. Känns ju snabbare och koka hela inredningen och börja om. Får börja med triton testet och ta det där ifrån.
 9. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  De röda algerna på stenarna försvann av sig själv, blåste löst det med en pump och håva det som flöt fritt. Nu har jag bara brunt på sanden som man lätt viftar bort, men det kommer tillbaka lika fort igen. Tänkte att när karet mognar så försvinner det. Så inget medel har jag använt mot detta. Enligt frugan så tyckte hon att den ena clownfisken redan hade någon prick när jag först stoppa i den. De var mycket vid botten i början. Tre dagar senare åkte jag till affären och prata med dem och då sa de att det bara var stress prick och inget att bry sig om. Så jag tänkte ju inte mer på det. Efter några dagar så blev den bra och prickarna försvann. Den andra fick det aldrig vid det skedet. De var säkert i karet i 3 veckor innan jag köpte paletten och den andre gula kirurgen med blå ögon och de funkade fint i ytterligare 2v ca. Tills den gula då bara låg död en dag. Dagen efter den dog blev paletten prickig och slö och dog dagen där på. Därefter blev den ena clownfisken kass igen och då flytta jag dem till karantänkaret, där den blev bättre på en vecka ca och då köpte jag en ny palett och stoppa ner i karantänkaret. De var där i ca en vecka och inget såg konstigt ut ingen prick. Därefter flytta jag tillbaka de 3 fiskarna till visningskaret, där jag nu i efterhand tyckte paletten var ”stirrig” simma maniskt mot den blå bakgrunden fram och tillbaka, som om den ville ut? Inte alls så nyfiken som de andra som simma i mellan stenarna. På morgonen där var den helt taggig av prickar och kunde knappt simma. Dog sen på kvällen. Ush minnet är bra men kort, har för mig att clownfisken blev kass igen där efter och då tänkte jag fan nu han paletten smitta den med något innan den dog. De åkte tillbaka till sjukhustanken med kardinalerna, och det fixa inte clownen då den säkert var för kass och då tänkte jag att nu är det fel på sjukhustanken, så de 3 som var kvar åkte tillbaka till visningskaret för jag tänkte att där är ju bättre utrustning mer vattenvolym. De dog alla 3 kort där efter. Då trodde jag att det var för att jag hade flyttat runt dem. sen hade jag inga fiskar på 2,5 - 3v sen kom leveransen med den gule och bruna kirurgen som jag hade beställt 1,5 mån innan allt gick utför och då var alla värde ok i akvariet så då tänkte jag att det måste ju vara lugnt att stoppa i dem. Men det vara inte ens en vecka. Ungarna kallar en Dr Död och hånar en om det är ens lönt att fortsätta, allt du stoppar i dör. Så man är lagom peppad när man tittar på stenen och den bruna sanden. Men jag hoppas att jag kan prova med ny fisk till midsommar, då har det varit fisklöst med uv i 5v.
 10. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Tack Christian! De var de första fiskarna jag köpte och de blev så efter 2-3 dagar efter att jag släppte i dem. Så då har de antagligen spridit sig till de andra när jag stoppa i dem senare. Dok så tyckte jag att Clownerna hade repat sig innan jag stoppade i paletten och den andra kirurgen, då affären sa att det var stress prick Men det har väl legat latent. Jag tar det lugnt nu en mån innan jag stoppar i något nytt. Så har det hunnit att mogna lite till.
 11. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  De sluta äta och blev slöa timmarna innan de dog, i början mata jag var dag och de var riktigt på hugget. Jag mata betydligt mer i visnings karet än i karantänen. Hade från början 2 clowner, 2 pterapogon kauderni, 1 palett och 1 Acanthurus Coeruleus. Allt var frid och fröjd en månad ca. Hade då nitrat runt 20 och nitrit steg till 0.5 ca... tyckte det var svagt, svagt rosa. Skit svårt de jäkla testerna, håller man mot ljus är det vitt och mot skalan blir det rosa, känns som det speglar av sig. Sen en morgon låg Acanthurus Coeruleus. på botten och sjöborren mumsa på den, och den var hur pigg som helst dagen innan. Så jag håva ut den och tänkte inte mer på det. Dagen där på blev paletten slö och konstig med prickar, typ små små bölder/sandkorn över hela kroppen och så dog den dagen där på, så gick det samma för resterande av fisken som var kvar. Under denna tid brottades jag även med röda alger som la sig på stenarna om de kan ha gjort något, men de var förvisso borta nu när de 2 sista kirurgerna åket i. 3 v efter att alla var döda så stoppa jag i en ny palett och den dog typ dagen efter på samma sätt och då tänkte jag att jag kanske acklimatisera den fel. Denna hade då varit i karantäns karet, med lägre salt värde. Så provade jag igen med den gula kirurgen och den bruna och 2 pterapogon kauderni och de fick samma symptom och de försökte jag ju rädda med hink metoden men det var nog redan försent. Bifogar en bild på clownfiskarna, den övre ser ni vita prickar på, detta är typ dag 2, den fick säkert det 3 dubbla och blev skrumpen/skrovlig under ytterligare 2-3 dagar Sen vet jag inte om den undre sen sörjde ihjäl sig då den var ensam kvar. Jag fick i alla fall min uv på plats igår, så jag hoppas att den kommer att göra livet lättare.
 12. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Aquasafe läste jag i någon tråd här att man kunde använda som nödlösning eller seachem om man hade en nitrat topp och fisken blev dålig. Hade då bara aquasafe då jag brukar ha det vid vatten byte till ungarnas sötvatten akvarie. Samt något amerikanskt forum, men de verkar ju hälla i allt möjligt för att slippa ta hand om det. Hade/har ingen aning vad som gör fisken sjuk, så jag hällde i en skvätt, till min stora fasa att skummaren fick frispel och börja löddra något fruktansvärt i över en vecka innan den blev ok igen. Stod bara på flaskan att man kan ha det i söt och havsvatten och att skummaren skall vara avstängd vid dosering. Min vecton uv kom idag så jag får se om jag hinner koppla in den idag. Har ni slangklämma på slangen mot pumpen i vattnet? Eller det är bara att ha den på klämd/limmad?
 13. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Har haft en rostfri mutter på luftslangen så den har sjunkit till botten i dunken när jag har blandat salt, kan den ha fält ut något som fiskarna inte tål? Har plockat bort den och köpt en luft sten istället, annars kan jag inte komma på något annat som kan förgifta vattnet.
 14. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Tack för alla förslag, jo jag matar på så att räkan och eremiterna har något att mumsa på. Tycker även att kiselalgerna börjar avta, så det kan ju vara, att jag haft för brått. Har plockat ur aktiv kolet och gör veckovis vattenbyte nu en månad så får jag prova med två clownfiskar igen. Tycker inte att jag såg några prickar på fiskarna när jag koppa in dem, samt att de är köpta från två olika handlare. Borde de då inte ha prick direkt när man stoppar i dem? De sluta ju även att äta, vad man än stoppa i så stod de bara still på botten. Svårt att simma timmarna innan de bara dog.
 15. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Den gula kirurgen blev som de andra, sluta äta, svårt att simma och någon timme senare död. Så nu är jag tillbaka på ruta ett, får skicka in ett prov på vattnet, måste ju vara något fel där, som jag missar. Eller så behöver akvariet bara mogna? Fast i karantäns karet var det nyblandat/osmos vatten, men den var ju förvisso redan skum när den stoppades i där. Tänkte ligga lågt ett tag innan ny fisk handlas in. Så får jag prova med ett nytt clownpar. Köra uv grunkan när den kommer. Titta på städpatrullen funkar ju det med. De verkar ju vara immuna.
×