Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

jonasroman

Redaktör
  • Antal inlägg

    4 741
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Days Won

    68

Anseende bland gemenskapen

984 Excellent

6 följare

Om jonasroman

Profilinformation

  • Förnamn
    Jonas
  • Stad
    Varberg
  • Stödjande medlem t.o.m
    2019-05-31
  • Använder du skummare
    Ja
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Har du sump
    Ja
  • Kör du med sand på botten
    Ja
  • Använder du UV-C
    Ja
  • Använder du Ozon
    Ja
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Ja
  1. Låter som du är försiktigt o klok, o då kan det ju gå bra:-)
  2. Jo det tror jag för det är ju organiskt bunden:-)
  3. Vill varna för fosfatdosering: 1) Fönstret för vad som är ok gällande fosfat är mkt litet 2) Halterna är dessutom låga, så det är lätt att åka utanför fönstret pgr av: mätfel, räknefel,doserfel 3) Konsekvenserna av snabbt för högt fosfat är ganska ödesdigra (bruna koraller på ett par dar, en del kan dö, utebliven kalkbildning o tillväxt) 4) Risken för helt 0 i fosfat om du matar, samt ej kör med kemisk remover eller ej kör stenhårt med kolkälla ihop med nitrat, är mkt liten. 5) Lågt fosfat men ändå över noll, är inte skadligt. Snarare tvärtom. Det är ultralågt nitrat som är värre, det ger bleka tråkiga koraller o cyano ibland. Jag skulle matat mer, o kanske lite korallmat, både zoo o phytoplankton. Undvik aminosyror. Det bildar korallerna själva om dom bara får sina grundstenar. Sen är det ju aldrig fel med ett ICP test då o då, det kanske inte alls är N o P som är orsaken till att din anenom ej trivs. /Jonas
  4. Du kan ju ha en förgiftning pgr av ngt av de skäl Stig nämner, saltet tex skulle jag inte litat på i första taget. Skicka in ett ICP test så vi ser att du inte har ngt uppenbart fel, som tex för högt koppar. /Jonas
  5. tackar:)...din magkänsla är med säkerhet väldigt vältränad baserat på all din erfarenhet, så bra att du tog upp frågan:-)
  6. Dessutom så är KH delen INTE karbonater, utan hydroxidjoner, så det blir på sikt en felaktig kvot vad som bygger upp alkaliniteten. OH joner höjer alkaliniteten, ja, men inte karbonathårdheten direkt. På sikt kommer vi få ett vatten med lågt KH men trots det normal alkalinitet. I ett NSW så byggs alkaliniteten upp till 95% av KH(karbonatalkalinitet), men om alkaliniteten på sikt byggs mer o mer upp av hydroxidjoner, kommer vi få ett skifte, där den totala alkaliniteten proportionellt sett byggs upp mindre av rena karbonater och mer av andra joner såsom silikater, fosfater, borater, samt rena hydroxidjoner. Det vill vi inte. Varför finns detta preparat ens? Vi har ju ett fantastiskt och framför allt RÄTT sätt att tillföra Ca/Kh/Mg på. Vi vet skälet...business. /Jonas
  7. Öppnade länken, det var som jag gissade, det är bundet till organiska molekyler, närmare bestämt acetat. Så kolkälla kommer med på köpet...vill vi att dosen kolkälla skall vara proportionell mot Ca/KH förbrukningen? Nej det vill vi ju inte;-)... Diss från min sida Jonas
  8. länken går ej öppna för mig...men så här kan jag säga direkt: Om flaskan innehåller oorganiska Ballingsalter så är det helt omöjligt med ett sådant preparat. Tropic marine har exakt detta men i torr pulverform. Detta pulver kan ej lösas upp i vatten innan, då fäller det ut karbonatsalter. Det pulvret skall hällas direkt ner i karet, då hinner det ej kristalliseras. En variant skulle va om det är organiskt bundet, men vem vill ha det i den formen? Då får man med annan "skit" på köpet. Organiska ämnen vill du dosera kontrollerat. Men det är isåfall den enda förklaringen jag kan komma på, att det är bundet till organiska molekyler. Sen om det nu är det, hur vet vi då att det sen i karet frisätts så det kan nyttjas? Om det är bundet till en organisk molekyl kan det ju för det första skummas ut, vilket man ju inte vill, alternativt ej tas upp av korallen. Skall se om jag har nån mer kommentar om jag lyckas öppna filen. /Jonas
  9. Därför att som sagt pKa värdena är olika i söt o saltvatten(och dessutom stor skillnad, se nedan). Lite schematiskt kan man kanske "förklara" det med CO2..om du har ett sötvatten med CO2 halten X, o ett saltvatten (ren NaCl) med samma CO2 halt, kommer saltvattnet få ett lägre pH än sötvattnet. Det beror på också där att pka värdena är olika i sött o salt. Man kan säga att dissociationskonstanten är olika. Jonstyrkan gör att koldioxid drar mer åt höger i saltvatten vid i övrigt samma förhållanden, dvs jämnviktskonstanten(ja pka alltså) är helt enkelt inte samma vid salt o sötvatten. Dessutom skiljer den en hel del. I saltvatten som sagt är pKA för CO3 8.9, men i sötvatten 10.3. Samma gäller neråt. Därför tex går det egentligen inte att mäta alkalinitet korrekt med ett saliferttest som är gjort för saltvatten, då ändtitreringspunkten för HCO3 är högre (runt pH 5-5.5 tror jag) för sötvatten. Se bilden jag postade. Så det är helt logiskt att så länge du har HCO3 joner kvar i vattnet så buffrar dom o låser fast vattnets pH (hyffsat bra) kring pKa värdet 8.9. Såklart lyckas dom inte helt, så ditt pH på 9.3 är fortfarande på den flacka linjen där bufferten är stark. Men om du fortsätter tillföra en bas, och som i detta fall krävs det också med en vissa hastighet, så kommer HCO3 ta slut till slut, och pH sticker upp till pH 11-12. Men dit kommer du aldrig, oavsett med vad du höjer pH så länge du har buffert kvar. Därför menar jag, som jag inledde denna tråd med, att ditt scenario har ingenting att göra med mixen på den substansen då råkade överdosera. Det du ser är HCO3 jonens buffertarbete (o dessutom i ett saltvatten). Och för att knyta tillbaka till just den frågan är jag nästan 100% på att det är ren Na2CO3 i core 7, eftersom pH i denna lösning som sagt är 12. Förvisso tycker jag inte det spelar nån roll om den skulle innehålla lite NaHCO3 (men varför skulle den?). När du ser i tabeller är det nästan alltid pka för sötvatten man finner, men googlar du, hittar du värden för salt med. Sen varför det på molekylnivå är så att pka är olika för söt o saltvatten, det är invecklat och är ju helt utanför detta kapitel, och det kan i alla fall inte jag förklara. Det räcker gott att bara acceptera. Mvh Jonas
  10. Olika pka för salt o sött dvs olika stoppnivåer. För söt ligger ju pka högre så där blir pH stoppet , max buffringen, vid ett högre värde. Runt 10.3. (Alltså pka för CO3 vid sötvatten) Se bilden. Ditt vatten motverkar bastillsättningen superbra så länge du har HCO3 joner kvar. Så vattnet låser sig runt 9.3-9.6. Sen till slut när du tillsatt tillräckligt med Na2CO3 så alla HCO3 är förbrukade då sticker det upp till 11-12. Mkn ring visar var du borde ligga i det scenario som hände dig. O där ligger du ett bra tag, beroende på din alkalinitet innan detta skedde. Som en kH titrering fast åt andra hållet. Därför får ju ett vatten helt utan buffert, som tex rent RO, ett pH på 12 direkt vid minsta tillsättning av Na2CO3. Men alltså inte ett buffrat vatten som ditt akvarium. Men när det sen lämnar pH 9.3 before ju på som sagt vad du hade i kH (o andra buffertar med) innan du började tillsätta din bas. Och också hur snabbt du tillsätter den eftersom den i sig också innehåller en buffert med den får tid på sig stt gå tillbaka som HCO3 joner. Som ju också skedde till slut dan därpå.
  11. vet inte vad du vill med den frågan, eller om jag tycker den är relevant. Jag tycker jag förklarat rätt bra varför ditt ph stannar på 9.3, trots ytterligare tillförsel, samt att det inte ett bevis alls på vad det innehöll du tillsatte, utan så det blir så länge du har bufferten kvar, läs HCO3 joner kvar. Och det har du ju vid pH 9.3, till o med riktigt många. vid pH 8.9 så befinner ju sig hälften av jonerna som HCO3 och hälften som CO3, så du ligger ju inom en bra buffertkap med dina 9.3. Sen om du hade tillsatt ytterligare, hade du till slut fått ett plötsligt skutt upp av pH, och DÅ är HCO3 helt slut, och ph går upp till 11-12. Du får tänka syratitrering fast tvärtom. Mvh Jonas PS: Nu säger jag godnatt.....ser visst att detta var en nybörjartråd.....;-)typiskt oss;-)..
  12. men det är väl sötvatten, dvs obuffrat.. som sagt, rent vatten plus Na2CO3 får ju ph 12 initialt
  13. nej, men vid pH 9 resp 5.9, så är vattnets buffert som starkast. Du har ju HCO3 joner med som vill dra ner. pKa värdet 8.9 betyder att hela karbonatsystemet vill låsa fast pH värdet där. Det betyder 1) vid pg 5,9 står vattnet bra emot en syra 2) vid pH 8.9 står vattnet bra emot en bas(där HCO3 vill sänka) dvs först när alla HCO3 joner är slut, stiger ph igen. Som en omvänd KH titrering. då får vi en backe rakt upp, med ett ph på 11-12...men då måste du tillföra så mkt Na2CO3 så alla HCO3 joner har gått åt. Så länge dom finns kvar, försöker dom hålla kvar pH kring ska värdet 8.9. Dom lyckas hyfsat i ditt fall. Ditt fall säger ju inge om vad lösningen innehöll för mix, utan endast vad som sker i ditt akvarium. Det enda du vet är att HCO3 jonerna ej är förbrukade eftersom pH stannade kvar på den raka linjen motsvarande pka för CO3.
  14. pgr av bufferten, ungefär som att pH ligger som ett järnrör kring 5.9 hur mkt syra du än tillsätter (såklart till en viss gräns) pka för CO3 är 8.9, så CO3 buffertkapacitet är enormt bra vid pH runt 9, suverän upp till pH 9.5, där funkar CO3 som en mkt mkt bra pH stabilisator. Därför steg inte ditt ph mer. Faktum är att ditt slutph stämmer hur bra som helst med buffertmaximum för CO3. Dessutom tillförde du ju massor med CO3, så ju mer CO3 du tillförde, desto stadigare stannar pH runt 9. så det är inte alls konstigt.
  15. Lasse , innan du tar slutgiltigt beslut vilken kurva du tror är viktigast att den är hyffsat rak, så gå upp mot i natten o mät KH..o sen adderar du den infon med den enorma erfarenhet vi har om vad KH svängningar betyder för ett kar. Sen är det upp till var o en. Jag talar alltså inte om absoluta värden av pH, självklart skall det inte va för lågt, det är det ju inte i ditt fall nån nång...utan nu talar vi ju om det dynamiska förloppet, svängningarna. Din regim ger nog en enorm KH topp på natten...vill man det??...såklart vet ingen, men det ör min reflektion