Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

turboadde

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  1 384
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

130 Excellent

Om turboadde

 • Födelsedag 1979-09-21

Profilinformation

 • Förnamn
  Andreas
 • Stad
  Östhammar
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-02-28
 • Akvarievolym
  350l
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2st AI hydra 26 hd
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Mini Bubble King 200
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Stenkoraller och LPS
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  30
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Tror de e enklast om du köper det från en fysisk butik från beijer eller xl-bygg om du vill slippa frakt.
 2. Fråga nån veterinär om den kan skriva ut det om de är receptbelagda. Brukar funka om man är inläst och kan förklara bra vad man ska ha det till.
 3. Har nästan inga strömavbrott här förutom sen dom börja lägga tjockare kablar i marken och säkert nått mer. För sånt kan ju inte göras på somrarna när det både e varmare och folk ute nästan hela dagarna . Men borde det inte bara funka att plugga in ett 12v batteri i strömuttaget istället för den vanliga? Backupen är väll på 12v? Skummare och retur känns lite mer tungdrivet än en streampump. Även om man hellre skulle driva dom.
 4. Hej Skulle behöva bolla lite ideer för ett kommande strömavbrott. Dom ska fimpa strömmen mellan kl 23-04. Hur man nu tänkte där då de e minusgrade om nätterna. Vad behöver jag ha igång i akvariet? Skulle helst vilja slippa röra det tills kl 06 när jag ska gå upp. Räcker det med streamp i dom timmarna? Har två vortech mp4qd. Kan jag göra nått så jag kan köra dom på ett bilbatteri utan att behöva köpa nått till? Langa ideer i massor så jag slipper stå och röra i det på natten.
 5. Jag har den blåa i mitt akvarium fast inte så vacker blå utan mer brun. Men den växer som ogräs i akvariet och ploppar upp lite här och var sen i stenen. Nästan omöjlig att utrota om man en gång haft många. Lite som xenia. Fin och vacker men kan bli en pest om man inte vill ha längre.
 6. Det svåra är inte att få loss den och flytta den, utan lyxproblemet är att inte få en ny växa upp där man tog bort den gammla hehe. Dom e tåliga. Med rätt vattenkvalitet så är det bara skära hur du vill och den kommer överleva. Kanske surar nån vecka men sen e den tillbaka.
 7. Jag ska ta och gå upp i fullt componentena A B och C. Läste många för några år sen som hade problem och det vart bättre när dom minska dosen på dom. Det var när jag körde FM:s recept. Så är väll nått som sitter i sen den tiden. Jag började med att tillsätta kalium då det låg lågt fast många påstår att det inte ska förbrukas i kar utan zeo-sten. Men i mitt förbrukas det som sjutton. Men i alla fall bara på mindre än en vecka så tycker jag mig se stor skillnad då skivorna börjar bli mörkare och få tillbaka färger samt att några acans som blivit platta och fula nu är uppblåsta och köttiga igen. Så jag tror jag hittat den största felande länken. Ska köra en vecka till för att se så det är den innan jag börjar göra andra förändringar. Trodde jag skulle se på sps:er före innan jag såg på skivorna när det var kalium brist. Jag mäter salthalten med refraktometer.
 8. 0-150 liter

  Fint kar. Har du stält det på en vanlig ikea köksskåp stomme?
 9. Jag skulle säga att dom är ganska lätta med dagens förutsättningar. Jag har nästan alltid haft anemon i mina akvarier. Har gjort mig av med några förut när jag lessnat på dom och sen skaffat nya. Det tips jag kan ge är att ge fan i att stödmata dom med räkor eller andra större saker. Dom blir bara stressade, delar på sig och vandrar omkring. Vissa tar det som att dom trivs när dom delar sig men jag skulle påstå raka motsatsen. Dom senaste 4-5 åren har jag aldrig stödmatat mer än det dom får när jag matar fiskarna med frys-kuber. Dom har suttit på samma ställe och växer sig fina i storlek. Har bild som visar mina med ett års mellanrum i tråden som heter senaste bilden på karet eller nått liknande. Kommer inte ihåg riktigt hehe.
 10. Tack stig för input. Jag har använt fauna marins salt bytte sen till microe lift men nu kör jag res sea salt. Samma värden som försvinner på vilket av salten jag än använt. Brukar få upp dom med större vattenbyten för att sedan sjunka igen. Jag kör aquaforest balling men kör bara hälften av tillsatserna i deras recept så kanske ska köra på full dos där. Jag skulle gärna hålla mig till aquaforest så ska kolla vad dom har för produkter för spårämnena Mitt största problem är skivorna som bleknar och tynar bort.
 11. Tack där sa du nått. Jag tänkte I som järn . Men jod e de ju.
 12. Jag har ett jätteproblem med bleknande r.florida samt att mina grön/gula acroporor börjar bli gråa. Kan det ha med högt tenn 8ug/l eller I som är obefintligt eller kalium på 325? Vad kan det höga tenn:et bero på? Nån tillsats? Skickar även med mitt senaste triton test. Rykande färskt idag :). Mvh doc.pdf
 13. Jag kör med den och har sps och två mp40qd pumpar i mitt 350l akvarium och den ligger stilla. Medium har jag. Ända problemet jag har är att jag har kalkalger på sanden så den är inte så vit längre för mig.
 14. Om du låter röret gå rakt upp bara så kan jag garantera att du har stora problem. Har du det för långt upp kommer du få en fontän och kapar du för långt ner så kommer den suga ner allt vatten över röret till sumpen vilket du då behöver en nästan lika stor sump som visningskaret.
 15. Du behöver ett rör rakt upp över ytan och sen två 90graders så det går ner igen och sen kanske en 90graders till så vattnet går åt sidan. Sen måste du ha ett hål i det partiet som är ovanför ytan typ snett neråt. Så att den inte suger ner vattnet i sumpen igen om pumpen stannar. Eller så bara ett rakt rör upp och en 90gradare precis vid ytan. Men 1 det kan porla och för det andra så måste man kolla så att sumpen klarar att ta emot det som kan åkas ner igen vid stopp av pump.