Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Slanten

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  1 778
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  14

Anseende bland gemenskapen

301 Excellent

Om Slanten

 • Rank
  Gillar kallvatten

Profilinformation

 • Förnamn
  Jonas
 • Stad
  Munkedal
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-05-07
 • Antal år inom saltvatten
  1995
 • Akvarievolym
  540+200+50+25+25+25+25
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble Magus NAC66
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Övrigt
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Västkustakvarium
 • Antal år inom sötvatten
  1985
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  200
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

1 376 profilvisningar
 1. kallvatten

  Tyvärr kan jag inte ha ett gemensamt saltvattenssystem på grund av att akvarierna är alldeles för olika. Det översta har fin lera som helst inte ska in i en kylare eller ner i de andra akvarierna. Ett par andra har kraftig matning och vattenbytena är frekventa. De andra två är för tillfället lågintensiv matning i. Värmeväxlarrören är av plastklädd aluminium. Den enda koppar som kommer i närheten av akvarierna är de med kaffe i. Det är nog en bra idé att bygga bort hålltanken. Jag hade trott att den skulle jämna ut temperatursvängningarna, men det funkar nog inte så i detta fallet. Jag tror inte att det hjälper att seriekoppla pumparna. När jag startade häverten fick jag suga rätt ordentligt, även när vattnet började "falla" över kanten så att säga. Så motståndet är radikalt stort. Dimensionen är bara 12mm och nästan bara böjar. Jag vill inte testa att höja temperaturen pga djuren i akvarierna. Detta är nog den bästa lösningen, men jag gissar att kylaren kommer kyla vattnet i slingan för fort med resultatet att den stoppar och startar alldeles för frekvent. Så då måste det till en separat termostat. Jag ska testa en hybrid mellan era förslag: I ett av 25 liters akvarierna sätts en pump som pumpar upp akvarievatten till kylaren och sedan tillbaka till samma akvarium. (Tyvärr kan jag inte ta 50 liters akvariet pga all lera) En annan pump i samma akvarium pumpar akvarievattnet runt i befintlig kylslinga för att kyla de andra akvarierna. Det kommer att vara en liten anliggningsyta med metallren aluminium i varje skarv mellan kylslinga och slang, men vattenbytena är rätt stora ungefär varannan vecka. Om inte detta fungerar köper jag en termostat. Vad tror ni?
 2. När man pratar om flödet menar man oftast inne i akvariet och det sköts av streamer-pumparna. Tex en sån här: Länk Jag håller inte riktigt med PDF:en att flödet genom sumpen ska vara 10 ggr storleken på akvariet. Det som bör bestämma flödet är istället kapaciteten på skummaren. Om man har mer flöde pumpar man upp smutsigt vatten till akvariet igen. För lite flöde gör att skummaren inte går på "full effekt". Och jag håller med 2000 liter/timme låter väldigt mycket, men om du sett vilka krafter en våg ute i havet slår mot klipporna är det helt plötsligt rätt lite i jämförelse.
 3. Bra att det funderas och kämpas på! Det var inte meningen att kritisera på något sätt. Jag är mycket medveten om att allt jobb ni utför är på fritiden och att det måste få ta lite tid. Ert jobb är mycket uppskattat, det hoppas jag att ni är medvetna om. Jag ville bara få en liten återkoppling...
 4. kallvatten

  Tack för gratulationerna! Omtumlande och roligt! Nu är det självfallet fritt fram för fisketurer igen, om vi inte säger nått högt till hon som ammar... 220 liter, tångakvarium: Det verkar som att bästa platsen i akvariet för att få tillväxt på är på frontglaset. Där är nog vattenflödet och belysningen idealisk. Streamerpumparna är riktade mot glaset för att få ett bra flöde genom hela akvariet, men jag kanske ska testa att vända dem mot bakgrunden istället. Här har nån typ av brunalg etablerat sig. De sitter på flera ställen på glaset och jag gissar på knöltång eller liknande. Kommer nog spara några skott för att se vad det är. Har aldrig fått nyetablering av denna typ av tång tidigare... 540 liter, djupvatten: Skäddan får besök. Jag börjar bli trött på min mobilkamera och fyraårige dottern har gömt vanliga kameran...
 5. kallvatten

  Jag har ett litet problem med kylningen av småakvarierna. Just nu är de kopplade som visas nedan. Det är ett slutet system med sötvatten i en spann längst ner. I spannen ligger en cirkulationspump som pumpar vattnet till kylaren och därifrån till akvarierna. Där sitter en liten slinga med plastklädda aluminiumrör som fungerar som värmeväxlare. Slutligen rinner sötvattnet tillbaka i spannen. (Det är egentligen fem akvarier kopplade i serie, men jag orkade inte rita alla) Akvarierna blir kalla, ca 12 grader, men problemet är att kylaren kör i 40 minuter och pausar i 3 minuter. Känns inte så bra. Jag kollade flödet genom systemet och mätte upp till 140 liter/timme. Det ska vara minst 200 liter/timme enligt kylartillverkaren, så jag testade med en kraftigare pump. Men det blev 140 l/h på den med, vilket visar att tryckfallet i alla rörböjar är förskräckligt hög. Temperaturen i sötvattensspannen ligger på ca 10-11 grader. Jag har klurat fram några lösningar som jag hoppas få kommentarer på eller andra infallsvinklar. Högst antagligen gillar inte kylaren det låga flödet, så det hade varit bra att få upp det. Enklaste sättet är väl att sätta en extra pump som cirkulerar vattnet i spannen direkt till kylare utan att sedan passera akvarierna. Den nuvarande pumpen ser till att cirkulera vattnet genom akvarierna. Sen kanske det kan vara bra att öka volymen i sötvattensspannen till kanske 30-40 liter istället för nuvarande 15 liter för att få en långsammare uppvärmning av vattnet. Eller så kommer inte nått av ovanstående hjälpa för att kylaren är för klen...
 6. Har Saltvattenguidens styrelse funderat över de förslag som kommit upp i denna tråden? Är det något som kommer att genomföras?
 7. Tack ska ni ha!
 8. 721-1199 liter

  Väldigt fin skärpa och färger för att vara mobil. Har du tagit bilderna med S6:an också?
 9. Ja du, just nu är jag pappaledig med en fyradagars bebis i famnen och det är en del att läsa in innan jag kan räkna på luft. Så jag hoppar tyvärr över denna ack så lockande uppgift. Men lite allmäna tankar kan jag komma med. För det första. Lufthastigheten i en 12mm slang är för din skummare 1,2 m/s, men i en 1"-slang är hastigheten bara 0,3 m/s. Tryckfallet eller effektförlusten ökar kvadratiskt vid en fördubbling av lufthastigheten. Så i ditt fall är tryckfallet ca 16 gånger lägre i den grövre slangen räknat på lika långa slangar. Detta är naturligtvis bara en grov approximering. Hoppas att jag räknat rätt med min sömniga hjärna... För det andra misstänker jag att du har en ljuddämpare kopplad till insugsslangen. Den kopplar du bort om du hämtar luft utifrån. Ljuddämparen har ett ganska stort tryckfall, så där sparar du en hel del också. Ursäkta att detta inte blev så mycket riktiga siffror, men jag hoppas att det kan hjälpa lite på vägen. Rent spontant känns det som att du inte kommer tappa nån effekt alls med en 1"-slang.
 10. Håller med Danne att artiklarna är svårhittade och när man väl är framme är det svårnavigerat.
 11. kallvatten

  Har haft lite dåligt med tid för akvarierna de sista dagarna. Har blivit välsignad med en liten son i veckan och tillhörande sömnbrist. När jag lossade plattfisken från kroken var den som sandpapper på ryggen. Kan skrubba eller skrubbskädda vara ett alternativ?
 12. nano

  Hållet med till fullo! Grymt bra jobbat.
 13. nano

  Snyggt kar! Vad är det för mojäng man ser uppe till vänster på första bilden? Termometer?
 14. kallvatten

  Den är jättefin! Drogs upp från 35 meters djup och ser ut att klarat det bra. Misstänker att den inte har simblåsa eller åtminstone en liten. Den pyttelilla bergvaren sitter på väggarna i kräftdjurskaret och myser. Har inte sett den äta, men nått får den uppenbarligen i sig. Matar karet med pulvermat, levande artemianauplier och räksmulor.
 15. nano

  Håller med! Doseringspumpen ser mycket intressant ut.