Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Slanten

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  1 668
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  8

Anseende bland gemenskapen

245 Excellent

Om Slanten

Profilinformation

 • Förnamn
  Jonas
 • Stad
  Munkedal
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-05-07
 • Antal år inom saltvatten
  1995
 • Akvarievolym
  540+200+50+25+25+25+25
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble Magus NAC66
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Övrigt
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Västkustakvarium
 • Antal år inom sötvatten
  1985
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  200
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

1 237 profilvisningar
 1. 0-150 liter

  Så fina de är!
 2. kallvatten

  Har varvat sill och potatis med lite pyssel. Om vi börjar med ställningen med småakvarierna glömde jag helt bort att förstärka hyllplanet på alla ledder. Så då fick jag snabbt tänka ut nått i efterhand. För hyllan buktade neråt minst 2 mm. Det fick bli några lackerade stålprofiler som skruvades fast i en av de oanvända hyllplanen. Sen tömdes akvarierna, flyttades bort och extra förstärkningar sattes in mellan de vertikala stagen. Sen tillbaka med akvarierna. Hoppas det håller bättre nu. Nästa projekt var att påbörja frontglaset på 200 liters akvariet. Akvariet lades på rygg och vinkelprofiler sågades till och limmades fast med silikongummi. Funktionen är lite annorlunda än de små akvarierna. Tanken är att frontglaset ska limmas fast i det övre spåret. Fortsättning följer när jag köpt en glasskiva. Gillar profilerna man kan hitta på Bauhaus! Sumpskåpet är snudd på klart. Fattas ett par excenterlås på luckan, sen är det färdigt. Det är inte snyggt, men i verkstan spelar utseendet ingen roll. Nästa del i systemet är kylarna som producerar en del värme. Varmluften samlas upp i en kammare från de två kylarna och bortforslandet ska skötas av en kanalfläkt som monteras på stosen. Ett flexirör kopplas för vidarebefordran ut i friska luften.
 3. 0-150 liter

  Om du köpt sanden via nätet gäller distansköplagen och har ångerrätt. Den gäller i 14 dagar från och med dagen du mottog varan. Säljaren ska tydligt ange hur man gör om man ångrar sig innan man gör köpet. Så i mina ögon ska du få pengarna tillbaka.
 4. kallvatten

  Ja du, det var verkligen ett tungt äventyr sist gång. Vi fick ju med oss ett halvt ton lera. Ska försöka få till en vinsch eller liknande innan vi åker ut nästa tur.
 5. Klart man inte äter sånt som hamnat på golvet
 6. Jag har inte en sån, men om du kan bidra med en bild kanske femöringen lossnar.
 7. kallvatten

  Ja, det blev inte riktigt bra med den tunna isoleringen. Räknade inte med att dubbelglasen skulle slå i varandra. Ska nog trycka dit en extra 10mm skiva istället vid nästa vattenbyte. Den skrapen såg ju rätt kraftig och tålig ut. Är den röda lådan nån typ av sil?
 8. Detta kanske var hans sista inlägg på forumet?! :-/
 9. nano

  Ska du inte jobba nått på kontoret? Med ett sånt kar bredvid skrivbordet gör man inte många knop... Ser trevligt ut!
 10. kallvatten

  Dessa har inte ätit på bra länge då de bara varit ihopdragna. De har kanske bara fått lite rester ibland, så jag har varit lite orolig. Men nu börjar de komma igång. Riktigt kul!
 11. kallvatten

  Bytte vatten i småakvarierna i helgen och hittade samtidigt en kul krabat. Har aldrig sett nått liknande. Tror den heter strandsnäcksostrontulpan. I samband med att jag flyttade akvarierna fick jag även syn på en rätt stor ormstjärna. De är rätt tuffa. Mina havsrosor har börjat visa sig mer och mer. De reagerar bättre på matningen i ett litet akvarium där de inte störs av en massa fiskar. Så jag ska nog placera alla anemoner i samma kar för att "mata upp" dem ordentligt. Även bägarkorallerna gillar en lite vattenvolym där matningen blir mer koncentrerad. Äggen som jag hittade i höstas har gett resultat. Det kryper omkring flera små snäckor i karet. Är lite osöker på art än så länge. En hårig eremit som mest sitter still och väntar på mat.
 12. kallvatten

  När akvarierna står mot varandra borde det ju inte behövas nån isolering emellan, tänkte jag. Men dubbelglaset måste ju få plats också, så det fick bli ett mellanting.
 13. kallvatten

  Vackert väder? - Då går jag ner i källaren och fixar lite med akvariet... Varför är du så blek? Är du sjuk? - Nej, jag gillar bara mina akvarium... Hämtade vatten i fredags för vattenbyte av de två småakvarier som jag redan har igång. De har stått på olika ställen i huset, men nu passade jag på att ställa dem i hyllan. Det var lite bökigt att få till när de var i drift. Men jag tycker det blev bra. Kylarna fick inte riktigt plats, så det behövs lite mer handpåläggning. Jag har satt en förtärkning under hyllplanet, men glömde djupledet. Så hyllorna buktar, men får se till att sätta in nått på det hållet också.
 14. kallvatten

  Är det de små vita prickarna på ögonen du menar? Undrar vad det kan vara? Kul att han ligger framme för beskådan. Kunde ju lika gärna valt en plats bakom en sten istället. Vet du vilket kH du har nu?
 15. kallvatten

  Tur att du gick ner och upptäckte kylarhaveriet! Simpan har väldigt fin teckning. Gillar verkligen de stora bröstfenorna. Du får hålla koll på kalkalgerna och se om de växer nått. Jag upplever det som att de växer väldigt långsamt i våra kalla kar. Med det i åtanke kan man fundera på hur gamla kalkalgerna är när de täcker en hel sten.