Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Slanten

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  2 109
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  22

Anseende bland gemenskapen

464 Excellent

1 följare

Om Slanten

 • Rank
  Gillar kallvatten

Profilinformation

 • Förnamn
  Jonas
 • Stad
  Munkedal
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-05-07
 • Antal år inom saltvatten
  1995
 • Akvarievolym
  540+200+50+25+25+25+25
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble Magus NAC66
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Övrigt
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Västkustakvarium
 • Antal år inom sötvatten
  1985
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  200
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

1 987 profilvisningar
 1. kallvatten

  Kul att se ett livstecken från värmlands djupa skogar! Trodde nästan vi förlorat en kallvattenentusiat... Lustigt att den valde att kola just när du var bort. Känns lite som att Murphy var framme. Kul att torsken kan pusta ut. Om allt går enligt plan kommer båten i sjön om ett par veckor, så då kan vi börja skörda havets frukter igen. Om du kan ordna in oss på Tjärnö vore helt underbart! Våren behöver fyllas med akvarieaktiviteter.
 2. 151-720 liter

  Sätt en fläkt över vattenytan. Det kan sänka temperaturen 2-3 grader, men man får en grym avdunstning. Så ha osmosvattnet redo.
 3. 151-720 liter

  Ett stort fång allergifria rosor och en förhoppning om snabbt tillfrisknande!
 4. Som Schilla säger: putsarräka
 5. Jag upplever samma fenomen som du, dock utan att reflektera över det förrän nu. Eftersom ljudet verkar transporteras genom vattnet har du nog en poäng i att placera en plastdistans på insidan av glaset för att få ut den ljudalstrande pumpen en bit. Du får testa
 6. kallvatten

  Tack! Vad glad jag blir.
 7. kallvatten

  Bra idé! Ska kolla om nån av dem vill ta hand om matvraket... Torsk går gärna i grupp, så smittorisken finns allt där.
 8. kallvatten

  Tack för de fina orden! Det värmer ett hjärta som klappar kallt... Torsken börjar bli en aning för stor för akvariet och de övriga invånarna, så nått måste göras. @Bygert gillar inte att man släpper tillbaka akvariefiskar i havet igen på grund av smittorisk. Så det är nog hammaren som väntar, om inte nån vänlig själ vill ta över honom? Men jag har väldigt svårt att skilja mig från den, så den får vara kvar ett tag till. Det börjar bli säsong för havskatt och om jag lyckas fånga en sån i lämplig storlek måste torsken ut. Annars kommer nog systemet krascha med tanke på ammonium/ammoniak.
 9. kallvatten

  Alla fiskar får räkor och ibland mysis och annat som finns i frysen. Torsken äter mer än hälften av maten som erbjuds till alla fiskarna och hade kunnat äta ännu mer om han fick. Han äter även de fiskar som är lite för små i akvariet. Kort sagt så finns det inga små fiskar kvar och i takt med att torsken växer gallras beståndet... (Nu slog det mig att jag inte könsbestämt torsken ännu. Får slå lite i mina böcker hemma. Han kanske är en hon. Den ser ganska rund ut, även strax före matning. Så den har nog rom eller mjölke.)
 10. Som vanligt utrycker jag mig slarvigt. Hävertröret går inte direkt från akvariet utan från en överrinningslåda, så om returpumpen stannar töms endast vattenvolymen över hävertröret i överinningslådan. Några liter i vanliga fall och häverten startar igen så fort pumpen tryckt upp vattnet igen i överrinningslådan.
 11. Glömde skriva det, men underförstått är att man har ett nödrör som tar det lilla överskottet för att få en tyst överrinning... Då är det fortfarande returpumpen som reglerar flödet. Flaskborste funkar fint. Men man måste vara medveten om att marginalerna inte är så stora i en sån här konstruktion. Minsta lilla extra motstånd i röret resulterar i att vattenytan måste höjas i överrinningsfacket, respektive sänkas i returfacket. Har man osmolator börjar den pumpa...
 12. 721-1199 liter

  Jag instämmer med övriga! Karet är riktigt fint. Det är lätt att fokusera på problemet och inte se det fina.
 13. Det är så lätt att tala förbi varandra om man inte har samma modell i huvudet. Så här tänker jag mig placeringen av sumpen för att få ett så säkert system som möjligt: Tänker vi likadant, eller har du en annan idé? Fördelen med att ha sumpen under akvariet är att tryckhöjden är så stor. Detta gör att flödet ner i sumpen måste regleras med en ventil när man har en hävert. Men när man lägger två kärl bredvid varandra och börjar pumpa vatten från returfacket till akvariet måste vattenytan i overflowboxen öka i jämförelse med sumpen. Ju högre flöde desto större blir tryckhöjden. Ett exempel kan förklara det bättre. Om röret mellan akvariet och sumpen är 32mm och har en totallängd på 50 cm blir värdena så här: Vid ett flöde på 1000 l/h blir tryckhöjden 3 cm Flöde 1500 l/h ger 7cm Flöde 2000 l/h ger 12 cm Med 40mm rör, 50 cm: 1000 l/h - 1cm 1500 l/h - 3cm 2000 l/h - 5cm Ovanstående är vid nästan rena rör, så man måste definitivt ha ett extra nödrör.
 14. kallvatten

  En liten film på de största fiskarna. Torsken börjar bli för stor och jagar alla andra fiskar. Ofta är det bara torsken och blåstrålen som är framme då de andra gömmer sig. Men det är svårt att skiljas från en sån härlig fisk. På klippet är han ovanligt lugn.
 15. Största nackdelen är väl att det tar dubbelt så mycket golvyta. När sumpen är under akvariet är det ju gömt. Hur tänker du med osmolatorn? Var är sötvattensbehållaren? Det rinner ner exakt lika mycket vatten till sumpen om den står under akvariet som bredvid. Man måste ju ha en överrinningslåda i bägge fallen. Sen måste du ha lite grövre rör från överrinningen eftersom fallhöjden blir lägre.