Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Slanten

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  2 061
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  20

Anseende bland gemenskapen

446 Excellent

1 följare

Om Slanten

 • Rank
  Gillar kallvatten

Profilinformation

 • Förnamn
  Jonas
 • Stad
  Munkedal
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-05-07
 • Antal år inom saltvatten
  1995
 • Akvarievolym
  540+200+50+25+25+25+25
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble Magus NAC66
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Övrigt
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Västkustakvarium
 • Antal år inom sötvatten
  1985
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  200
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

1 830 profilvisningar
 1. 151-720 liter

  Jag har mina aningar om vad det kan bli. Nu kanske du kan få riktiga akvarier även hemmavid
 2. kallvatten

  Du har ingen skummare? Kanske är det en faktor som ger planktonen en möjlighet att växa till. Det är ingen skummare i mitt drabbade kar heller.
 3. 0-150 liter

  En 20mm-genomföring är 42mm i ytterdiameter. Så avstånden mellan två sådana hål ska minst vara 42mm för att kunna montera dem, i praktiken lite större. Glasmästaren vet säkert vilka mått som är säkra. Finns lite här också.
 4. 0-150 liter

  Först en liten fundering över din overflowbox. Är akvariet byggt av akryl? Om det är glas går det inte att limma akryl mot glas. I så fall måste även boxen vara byggd i glas. Kort sagt samma material i akvarium som i overflowbox. Följande förutsättningar har mina beräkningar: Höjd mellan vattenyta i returfack i sump och akvariets vattenyta: 1,5m 2 st rörvinklar 1,7m rör Du kan välja 16 mm rör för returen och då blir flödet ca 250-300 l/h Om du väljer 20 mm för returen blir flödet 420 l/h Huvudrör och nödrör hade jag valt 20mm. Det funkar med 16mm också, men det skiljer nästan inget i pris och det sätter fort igen med påväxt. Nackdelen är att genomföringarna tar lite mer plats.
 5. 0-150 liter

  Hej Marcus @Pike och välkommen till forumet! Jag har missat ditt inlägg tidigare, men återkommer med lite rördimensioner, när jag räknat på det...
 6. 151-720 liter

  Usch vad trist! Hoppas att de klarar sig.
 7. kallvatten

  Oj, det var väldigt brunt! Nu skulle du haft ett mikroskop. Hade varit kul att se vad det är. Jag gissar nog på en algblomning av något slag i och med att djuren inte uppvisar symptom på syrebrist. Om du kan mäta pH är det antagligen några punkter högre pga att algerna konsumerar CO2. Så där blir havet under tidig vår och sen höst när algblomningen drar igång. Lite coolt om du fått en säsongsblomning, men det känns otroligt. Tycker dock att du ska sänka tempen igen, eftersom kallt vatten löser syre lite bättre och de biologiska processerna är lite långsammare. Sen hade jag nog gärna haft högre flöde för att underlätta gasutbytet. Jag har haft en liknande situation i ett av mina småakvarier, men inte lika kraftigt. Bytte vatten utan att det hjälpte, men för några veckor sen blev vattnet kristallklart igen. Luktar vattnet annorlunda? Vad har du för näringsvärden? Jag får posta några blåmusslor till dig
 8. 0-150 liter

  Gillar ditt kar, tror jag skrivit det tidigare Är det clownen och fröknarna(?) som är nya? Vill se krabban...
 9. 721-1199 liter

  Med Glenns vanliga otur i samband med knappar har han väl lyst sig i ögonen...
 10. Det funkar finemang. Men innan du använder det bör du lägga i en cirkulationspump och rikta den mot vattenytan för att syresätta vattnet. Ta bort locket under tiden och låt det stå nån timme.
 11. kallvatten

  Erkänner mig skyldig till att ha det rätt bra Det finns ju 25 liters dunkar, då räcker det med tre. De rymmer ca 27 liter och håller tempen bra. Den här skönheten visar sig bara när det är natt. Jag skrämde den stackarn när jag tände ljuset. Fräckt att de ser ljus!
 12. kallvatten

  Är man lat får man börja tänka istället. Gymnasiet i Lysekil har ett utsläpp från sina akvarier med vatten från havsbotten. Jag hämtar vatten där med jämna mellanrum och det håller hög salthalt och övriga värden är helt OK. Det enda är att man måste släpa ner 6 stycken 20-liters dunkar, på med tratt och hälla vatten med en spann, sen släpa upp dunkarna i bilen. Jobbigt. Lösningen blev en slang och hopkopplad med en gammal 12 V länspump och vips gick det mycket lättare...
 13. Mina tankar i röd text... Läst att några rekommenderar datorfläktar. Pallar dom med miljön som råder i ett sumpskåp? Ja, de klarar sig fint. Fläkt/fläktar som blåser in eller ut luft? Koppla på nåt rör som kopplas på ventilationsgaller? Jag skulle sugit luft från skåpet och ut. Men se bara till att utblåset inte trycker luft mot en vägg, då kommer det börja mögla där. Ha gärna insuget högt upp i skåpet och tilluftsgaller långt ner.
 14. Det har du faktiskt rätt i!
 15. kallvatten

  Det verkar vara ett grymt intressant ställe och Göteborgs Universitet är ägare. I växthuset bedrev de bland annat forskning för att odla Ulva och sockertare för kommersiell odling. Sen har de antagligen annan spännande forskning. Ja, det var flera vattenutlopp i viken. Väldigt häftigt! Har för mig om att du studerar? Är du möjligtvis där uppe och forskar eller liknande? Nu vill man verkligen åka tillbaka igen och vara lite mer förberedd på att utforska detta marina smörgåsbord... 20 liter, filtrerare: Nu kommer ni nog bli trötta på mig, men det blir en del dödmanshand framöver. De är så trevliga. Igår såg det ut så här: Nu har de blåst upp sig en del Även svampen verkar ökat lite i volym, vilket är intressant.