Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Slanten

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  1 887
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  14

Anseende bland gemenskapen

342 Excellent

1 följare

Om Slanten

 • Rank
  Gillar kallvatten

Profilinformation

 • Förnamn
  Jonas
 • Stad
  Munkedal
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-05-07
 • Antal år inom saltvatten
  1995
 • Akvarievolym
  540+200+50+25+25+25+25
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble Magus NAC66
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Övrigt
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Västkustakvarium
 • Antal år inom sötvatten
  1985
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  200
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

1 523 profilvisningar
 1. kallvatten

  Nu är jag officiellt avundsjuk. Du har hittat en gullmaranemon! De är min favorit bland anemoner. Kul att du klarar av transporten så bra.
 2. kallvatten

  Kul med så mycket liv i akvariet! Hur lång tid tog transporten?
 3. kallvatten

  Spännande att se hur det går. Undrar om den biologiska aktiviteten är för låg i kallt vatten och att dessa blir verkningslösa?
 4. Tyvärr blev det ingen tur denna gång. Ligger med feber och längtar ut på sjön
 5. kallvatten

  Det är nog akryl, nu när du nämner det. Transparent PVC är lite gul i tonen, men dessa rör är kristallklara. Ska testa ditt förslag och se om det blir tätt. Men först de om tangit fäster på rören.
 6. Mycket fint akvarium och en fantastisk fisk! Den är snygg både som juvenil och vuxen! Hur lång tid tar det från att den börjar färga om tills den är färdig?
 7. Usch, lider lite med dig. Man vill ju helst komma igång när man har planerat.
 8. kallvatten

  En viss trötthet infann sig när jag glad i hågen skulle koppla in mitt svavelfilter, som jag beställt på eBay för över ett år sedan. Det ser väldigt gediget ut, men när vattnet var påkopplat läckte det i de flesta skarvarna. Stor suck! (Varför provtryckte jag inte vid leverans??) På nått sätt borde det gå att få det tätt med tangit. Helst vill jag ha kvar de genomskinliga rören, men hur ska det gå till? Nån som har en ide? Annars får jag såga bort dem och värma ur de gamla och limma dit nya, gråa rör... Mer jobb än planerat...
 9. Kanske nått för dig? Länk
 10. until
  På söndag är det dags att ge sig ut på böljan den grå och jaga havets svarta guld. SVG:s tappra gäng av kallvattensakvarister hoppar i båten och hoppas på storfångst. Vi ska inte bara dra tinor, utan även håva, kolla fångstbackar, gräva med skopa osv. En undervattenskamera ska provas och en liten trål ska dras... Så om du vill se västkusten under hummerfiskets högsäsong är det bara att anmäla sig snarast. Endast en eller två platser kvar.
 11. kallvatten

  Algfiltret är inte byggt ännu, utan finns bara i mitt huvud än så länge. Jag tänkte ta en murarbalja och bygga en overflow liknande de som finns på manetakvarier. Den består av ett tunt nät som sitter istället för en kam. Ovanför nätet under vattenytan placeras ett rör med massor av små hål som sprutar vatten över nätet för att föra bort algerna. Svårt att förklara, men hoppas snart ha en bild. För tanken är att havssallat Ulva sp. ska flyta omkring fritt i vattnet och de kan korka igen en vanlig overflow på två röda sekunder. Målet är att havssallat ska växa fritt i vattnet och vattenrörelsen sköts av luftstenar. Har läst att professionella odlare använder luft. En kraftig LED-ramp ska stå för ljuset. Hoppas Kina levererar den snart…
 12. kallvatten

  Det är lite märkligt att laminarian lämnat in. Har haft dem i andra akvarier utan problem. Men det kan även vara att jag inte dragit ner belysningen ännu. De kanske vill vila nu. Ja det blir lite disco när lampan ligger så nära. Fast det syns mer på en bild än i verkligheten. Tyvärr fick jag inte med vajerupphängningen, så jag får klura ut nått. Finns det att köpa liknande? Igår drog jag om returldningen till 200-liters akvariet för att få till ett avstick till algfilter och svavelfilter. Lite lurigt att limma i ett system som är igång.
 13. Snyggt stativ! Nu så fick jag till en beräkning på ditt system. Jag tog mig friheten att räkna på ett par pumpar till och 40 mm rör för att ha något att jämföra med. Alla värden utgår från 2,8m tryckhöjd och 4 meter rör. En lägre tryckhöjd ger högre flöde, så om du vill kan jag fixa de siffrorna också. Ett högt flöde är ju inte ett självändamål utan det är oftast skummarens kapacitet som styr hur mycket vatten man vill ha till sumpen. Högre flöde än skummarkapaciteten är onödigt. DCS-9000: 32mm – 2500 l/h 40mm – 2700 l/h DCS-12000: 32 – 3450 l/h 40 – 4200 l/h DCS-15000: 32 – 4200 l/h 40 – 5300 l/h För 32 mm rör bör man inte gå över 2500-3000 l/h. 40 mm rör klarar 4000-4500 l/h. Orsaken är att hastigheten ökar och mottrycket ökar med kvadraten. Detta gör det oeffektivt och man eldar för kråkorna… Kolla på siffrorna och ge gärna kommentarer eller frågor, så ska vi nog få till detta.
 14. kallvatten

  Det är två akvarier som är kopplade till samma sump. Största akvariet är på 540 liter. L 160cm B 500cm H 570cm. Tångakvariet är på 200 liter. L 100cm B 40cm H 50cm. Det är inga riktiga stenar utan moduler från Back To Nature och de är ihåliga.
 15. Kul! Räknar gärna på detta. Återkommer imorgon.