Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

pikkenix

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  242
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

17 Neutral

Om pikkenix

 • Födelsedag 1982-01-01

Profilinformation

 • Förnamn
  Daniel
 • Stad
  Habo
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-05-14
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan 2007
 • Akvarievolym
  345 liter
 • Allmän beskrivning av dig
  Inne på tredje saltkaret nu. Har kört salt i olika omgångar sedan 2007.
 • Akvarietillverkare
  Red sea
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3xEcotech Radion XR30
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Nyos
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  Sedan 2003
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Låter som att du matar för mycket. Nu har jag betydligt mer fisk, men maten brukar jag försöka köra mängd så att allt äts upp på nån minut om det är fryst mat. Hellre mata mindre fler gånger än mycket en gång. Sjöstjärnan är nog tyvärr körd...är iaf vad jag läst tidigare, men nån annan kanske vet mer och har erfarenhet av det.
 2. Ungefär en femtedel får jag det till: triton boron, 26,000 mg/l(brightwell boron (called borochrom), 5,671.52 mg/l)(ati boron, 5,000 mg/l)
 3. Brukar ta uppskattningsvis 70-80% å slänga bort...
 4. Har beställt från dem ett flertal gånger. Nån gång har det strulat med nån korall - att den tagit stryk på något sätt - och då har de kontaktat mig och frågat om de skall skicka tillbaka pengarna eller om jag vill ha något liknande. I sista beställningen bytte de ut 3 polyper av en zoa jag beställt mot en större fragg med 15 polyper av samma sort. så har varit nöjd med deras service, så helt klart värt att maila eller ringa dem å se om de går att lösa.
 5. Är Saltöken här...
 6. Håller inte alls med om att köra trioton istället för other method. Triton själva är väldigt tydliga med att enbart köra Triton-versionen om man kör tritonmetoden fullt ut - alla andra ska köra other method. Tritonmetoden innebär bland annat att du behöver tillräckligt stor sump, låter makroalgerna dö och släppa tillbaka ämnen i vattnet och skippa vattenbyten... följer du inte det så kör other method. Finns en tråd på reef2reef där Tim från just triton tydligt påpekar detta (han skriver bland annat ”I would only go for the Triton Method Core7 if you are going to commit to running it fully”), tråden finns att läsa här: https://www.reef2reef.com/threads/triton-method-vs-“other”-method.314172/
 7. Ett tips kan vara att titta på Jonas Romans mezzoforte-recept. Det skall jag gå över till nu när sista core7-batchen är slut...
 8. Av denna anledning så aviserade triton nyligen att 3a och 3b i fortsättningen kommer att levereras i pulverform som man själv blandar.
 9. Senaste beställningen från fauna marin jag gjorde fick jag med coo på korallerna. Är på semester nu men har papprena hemma så kan ladda upp dem här senare om det önskas...
 10. Kalibrerat upp min alkatronic nu och dragit igång den. Tycker att den låter otroligt mycket måste jag säga, och då har jag en batch 2 om jag fattat det rätt (serienumret börjar med 1802). Hur mycket är ”normalt” att den låter? Som det är nu kommer jag att få argumentera hårt för att få behålla den i vardagsrummet... dealen var ett tyst kar denna gång...
 11. Ser riktigt intressant ut, några tips var jag hittar ingredienserna i bra kvalitativ ren form?
 12. Är det ett recept man blandar själv, var finns isf receptet?
 13. Tack för klargörandet. Jag tolkar det som att jag alltså behöver blanda ihop 3a och 3b av tritons flaskor då jag förutsätter att alkatronic enbart har en pump att dosera med? säg att jag doserar 10ml av varje flaska(ca, mg, samt alk*2). Alkatronic märker att kh sjunker och kompletterar med 2ml per dag. Efter 10 dagar ”fattas” det 20ml av ca och mg, kan jag då se detta i alkatronicen (förutsatt att jag själv håller koll på datum och tid jag vill se denna information för)? eller hur är det tänkt att ca och mg skall doseras smidigast så att det följer alk-doseringen?
 14. Sitter och funderar på att köpa mig en alkatronic, men skulle cilja ha svar på några frågor först så att jag förstår konceptet med mg och ca... Har jag förstått det rätt att om jag köper en alkatronic idag (utan dosetronic) så mäter alkatronicen mitt kh och doserar sedan kh baserat på detta. Jag kör Triton core7 - doserar alkatronic i så fall både 3a och 3b flaskorna, eller måste jag blanda dem för att det skall fungera? Ca och Mg behöver jag dosera manuellt, alternativt med doserpump och manuellt justera mängden så att det matchar mängden kh som doserats av alkatronic? Vilket sätt rekommenderas att göra det på,justera manuellt en gång per dag eller vecka eller med vilken frekvens? Kan jag få ut information om hur mycket alkatronic doserat under en specifik period, säg att jag doserar ca och mg i underkant vad jag behöver och tillsätter extra lite då och då, kan jag då i alkatronic se hur mycket den doserat totalt under ett datum-/tidsintervall och sedan dosera upp mitt ca och mg baserat på detta? Eller är tanken att jag testar ca och mg manuellt och doserar manuellt utifrån det? Hur gör du Jonas samt andra som köpt alkatronicen? Har en apex, men ser inte hur värdet från alkatronicen hjälper mig med dosering av ca och mg via apexen, finns någon poc för det? Finns någon information vad dostronicen kommer att kosta då det är en avgörande punkt för mig att kunna automatsera hela alk, ca och mg - men att lägga 20000kr (om dostronic kostar i linje med alktronic) på dessa två maskiner är aningen för mycket för mig.
 15. Mycket bra förslag!