Gå till innehåll

petnym

Rekommenderade inlägg

har även hört att cyano kommer som ett brev på posten om man får snabba fall i fosfat..

Låter lite konstigt tycker jag. Cyano fixar sitt kväve från luften men behöver ha tillgång till fosfat från vattenkolumnen eller underifrån substratet (cyano bildar självförsörjande mattor). Att ta bort cyanos mat - fosfaten - torde leda till sämre livsbetingelser för cyano. Att minska fosfaten snabbt borde endast innebära sämre förhållanden för cyano snabbare. Skall kanske kolla upp det någon gång. *note to self*

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I mina växtakvarium brukar jag framgångsrikt bekämpa cynaobakterier genom att tillsätta Kaliumnitrat (KNO3). Jag har tillsatt lite i saltvattensburken men vet om jag vågar tillsätta på samma sätt som i mina sötvattensburkar... Någon som vet om detta är en bra metod även i saltvattensakvarium (med SPS!).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

När det gäller KNO3 så beror ju lite på dina näringsvärden skulle jag se det som, har du en obalans mellan nitrat och fosfat så kan det ju kanske fungera med KNO3 tillsats. Har själv börjat för några veckor sedan tillsätta NaNO3 i mitt kar som har haft omätbart nitrat i ett halvår och en del saker har sett lite risiga ut (som kan ha berott på det låga nitratet, därom tvistar de lärde), Jag tillsätter för tillfället .25mg nitrat per 100L vatten och har nu "lagom" nivå av nitrat som jag ser det (runt 1-2ppm).

Jag har en del SPS:er i mitt kar och även om det är för tidigt att säga säkert så kan jag säga att inget verkar ha tagit skada av det i.a.f. (och en del mjukisar(skivisar speciellt) och LPS:er (särskilt min Cycloseris) har visat tecken på att gilla det. SPS:erna är jag inte helt säker på, vissa tycker jag se en långsam förbättring i färg, men inget jag vill säga för mycket om innan testet har pågått en längre tid.)

Så har du omätbart nitrat så tror jag inte det ska göra nån skada i.a.f., men det finns ju andra åsikter när det gäller det, som allt i saltvattensvärlden ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

När det gäller KNO3 så beror ju lite på dina näringsvärden skulle jag se det som, har du en obalans mellan nitrat och fosfat så kan det ju kanske fungera med KNO3 tillsats.

Frågan är hur sjutton man skall kunna veta det när man i stort sett alltid har haft omätbara halter av både fosfat och nitrat. Enda gångerna jag får utslag av nitrat är om jag doserat KNO3.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad använder du för tester? Min salifert visar 0 i fosfat när rowa-testet visade på 0.03ppm P (= 0.094ppm P04). Men har du 0 i nitrat så är det ju ingen större risk at dosera nitrat så att det blir mätbart, det värsta som kan ske är ju algtillväxt, detta har jag inte upptäckt någon explosion av i mitt kar sen jag började dosera nitrat, så hos mig verkade det inte vara nitratet som var den begränsande faktorn för algtillväxten. Är inte bara vi här i sverige som testat på detta med nitrat, en tråd som jag hittade för nån vecka sen, och också skrev i om mina erfarenheter hittils, hittar du här.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man får lätt för sig att korallerna inte växer. Mina kanske inte växer så fort men det är iallafall stor skillnad på tex denna korall som jag fick av Borg i augusti förra året. Bilderna visar ca 10 månaders tillväxt.

post-2486-14468917569129_thumb.jpg

post-2486-14468917569252_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Köpte lite salt av "Benighted" igår och fick samtidigt fraggar av Actinodiscus Discosoma (Röd), Hydnopora rigida och grön rhodactis (tror jag)... dessförinnan köpte jag fraggar av Grön Montipora digitata, Frogspawn (Euphyllia divisia) och Euphyllia sp. (också frogspawn / Euphyllia divisia?) av "NephruruS". Det börjar bli en del koraller i akvariet nu, men alla är i princip fraggar så det är dags att få igång tillväxten!

Inventering:

Grön Stjärnpolyp, Clavularia

Hammarkorall, Euphyllia paranchora

Euphyllia sp.

Frogspawn, Euphyllia divisia

Euphyllia sp. (Frogspawn?)

Euphyllia paradivisa

Caulastrea sp.

Montipora digitata (Beige)

Montipora digitata (Grön)

Grön flakväxande Montipora capricornis

Röd flakväxande Montipora capricornis

Acropora sp.

Acropora millipora

Acropora valida

Seriatopora caliendrum

Pavona cactus

grön Enzmann

Röd ögonpolyp, Cynarina lacrymalis

Actinodiscus Discosoma (Röd)

Hydnopora rigida

grön rhodactis

EDIT: Fixade några fel.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man får lätt för sig att korallerna inte växer. Mina kanske inte växer så fort men det är iallafall stor skillnad på tex denna korall som jag fick av Borg i augusti förra året. Bilderna visar ca 10 månaders tillväxt.

Kolla snyggt Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så nätt och fint det blev nu då, förstår inte riktigt hur du fick ut det gamla monstret ifrån sumpen bara, den såg ut att sitta fast där inne ;).

Tack för senast föresten, det var grymt att se ett så stort och imponerande kar, och sumpen, det var nåt av de mest imponerande byggen jag sett :) Och det fluidiserade filtret såg ju mer professionellt ut än de flesta köpefiltrena jag sett.. Och alltid kul att snacka bort några timmar med salt och teknik-snack :) Så får du ju komma och se mitt mini-kar nån gång nu när jag lyckats städa någorlunda här i skyffet :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för beröm! :)

Nu har jag ju också ett 75cm långt 110mm akrylrör över, som jag kan bygga något annat kul av. Det lutar nog åt att jag bygger en Nilsenreaktor för tillsats av kalkvatten (Kalkwasser) av den. Samlade en massa intressanta länkar om Nilsen-reaktorer på akvariewikin.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Insåg just att jag passerat akvariets 1-årsdag med några dagar! Nu kanske jag inte lyckats lika bra som Borg och en del andra, men akvariet har iallafall inte kraschat och alla koraller jag stoppat i lever fortfarande (önskar att jag hade kunnat säga detsamma om fiskarna).

Nu återstår främst att bli av med fulalgerna, att få igång tillväxten på korallerna, och att köpa lite fler och större fiskar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...