Gå till innehåll

pepe´s nya |*elos system mini


pepe

Rekommenderade inlägg

Hej!!

Jag hade under min tid i Stockholm två olika salt-dedikerade akvarium. Sen flyttade jag till Oslo där jag hade ett och nu bor jag i Milano där jag precis har införskaffat ett akvarium. Så mitt fjärde (salt)akvarium, och det minsta jag någonsin haft.

Akvariet är från ELOS, och det är det helt nya SYSTEM MINI. Jag beställde det i juni, men det har inte helt släppts på marknaden än, så det var först förra veckan jag fick det. Men jag fick en av dom första dom har gjort av denna typen, så jag är lycklig :)

SYSTEM MINI är på 75 liter och leveras så gott som komplett med den otroligt heftiga led-lampan E-LITE som sätts fast på glaset. Har köpt till lite extra utrustning, men har så långt bara testat att karet är tät med sötvatten. Gör för tillfället osmos-vatten och räknar med att blanda i salt ikväll. Sen blir det förhoppningsvis klar för Levande Sten tills nästa vecka - och sen är det igång...

Min plan är att ha ett par sjöhästar i karet. Utöver det någon sjöhästvänlig koral, en liten sjöhästvänlig fisk eller två, eventuelt någon räka.

That´s all. Och lite bilder...

post-1298-14468916126258_thumb.jpg

post-1298-1446891612636_thumb.jpg

post-1298-14468916126468_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 161
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Så du har fått tag på det "ultimata" akvariepaketet =-) Det är sååå snyggt!

Såg bilder från en mässa och blev kär. Vad gick det lös på?

Har du tänkt en specialtank eller kommer det bli ett sällskapsakvarie?

Det här blir nog en sjöhäst-kub lutar det åt. Något som passar med sjöhästar också lär det nog bli. Något litet. Sen kommer jag med tiden även göra en stor ELOS tank - var igår på en ELOS butik här i Milano, och dom är verkligen jättefina. Finns en som heter 120XL som var veldigt fint djup på. Sen finns det en som heter 160XL med samma djup som jag inte sett, men som jag nog kommer satsa på framöver. Med dom större akvarierna tror jag nog dock jag kommer göra sump till själv. Eller köpa sump från en annan leverantör. Men akvarierna och även bänkarna är sjukt snygga.

Häftigt.

Var det dyrt att köpa?

Det var inte så farlig. €1200. Men då ingår akvariet, bänken, skummare, pumper och denna lampan då, E-LITE. Såpass får det väl kosta...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Trevligt att höra. Hur styr du denna LED ramp och är det en RGB så du själv kan ställa in ljuset?

Här är en annan med samma ramp

http://www.3reef.com/forums/3reef-radar/elos-e-lite-led-lamp-49246.html

Jag ska få gjort lite bättre bilder när jag får i osmosvatten och får det helt igång. LED-ljuset är beräknat att kopplas till en timer, så det är bara en kontakt. Man kan inte t.ex. ställa in så bara dom blå lyser. Men lampan verkar bra den. Elos har själva berättat lite mer om lampan i en tråd på ReefCentral. Där skrev dom så här:

E-LITE INFORMATION.

In order to get a full and honest view on the e-lite I feel it is needed to show both the par readings, from a useful distance and the spectrum to get the output and quality of the light.

PAR measurements done with:

LI-COR LI-250A in combination with the QUANTUM sensor.

Output:

The Max is 116,83 µmol s-1 m-2, measured roughly in the center of the emission.

Distance Output measured and grid description:

The grid is based on a 40x40 cm rectangle (more or less the base of the System MINI), each square is 5x5 cm, the distance is 42 cm which is the distance between the bottom of the e-lite glass to the bottom of our System MINI.

post-1298-14468916126588_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jättesnyggt!

Jag hade ju nöjet att få dessa in action på Interzoo i våras, och de var de stilrenaste karen på hela mässan - verkligen ultimat design!

Tack. Jo, håller med. Ultimat design. Får se om det funkar också. Håller på och blandar osmos och salt i nu så borde det väl va i full cirkulation innan kvällen...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har flyttat akvariet till ett annat rum nu - där det ska va. Håller på och fyller upp med osmosvatten.

Har lagt till lite "gamla" saker jag hade. En Niveaumat från Aqua Medic mellan osmos-avdelningen av den "stora" sumpen och retur avdelningen. Kan nog va bra dock, för det är ju inte så mycket som ska behöva fördunsta innan nivån i sumpen sjunker.

Har även lagt en liten The Heater i sumpen och kopplat till en pH computer från Aqua Medic. Den kommer finnas där (åtminstone till en början) för att mäte pHt bara...

Blandat i salt nu också...

post-1298-14468916128742_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då har jag kopplat till allt och blandat allt vatten som ska till. Skummare är igång, auto top up är igång, pH computer är igång, filtermedia och syntetisk fiber (för att fånga micro-bubler) i sumpen, filterstrumper över utlöp från karet och skummaren. Man får kämpa lit för att bli av med alla bubler, men jag hoppas det ska funka så här.

Har mätt saltnivån. Bara 1.021 just nu, men låter det va. Har alldeles för mycket vatten i ändå, så så fort det fördunstar lite får jag nog upp det till önskbara 1.024.

Lägger i LS imorn eller dagen efter...

post-1298-14468916135175_thumb.jpg

post-1298-1446891613528_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

La i LS i tisdags. Inte så lätt med aquascaping i ett så litet akvarium. Och så vill man ju att det ska va stabilt också.

7,5kg fick plats. Vill inte ha mer nu - måste ha plats för koraller sen.

Levande sand fanns inte att få tag på i Italien tyvärr, så det fick bli vanlig korallgrus.

Har några små korall-liknande varelser som kommer från stenen som numera håller fast på glaset. Borde väl egentligen peta bort dom, eller hur? Ska jag bara peta bort dom och försöka få dom att hålla fast i stenen istället??

Annars är det en del små sjöstjärnor att se och en hel del annat. Stenen var ur vatten en liten timme bara, så jag räknar inte med någon större ammonium/nitrat/nitrit växt...

Termometret inne i karet ska såklart ned i sumpen med tiden.

Sladden från lampan ska också döljas.

Har fått i lite mikrobubler, men ska se vad jag kan få gjort åt det.

Annars är salthalten lite för låg, så jag får jobba den upp lite sakta. Sen ska jag mäta lite vattenvärden - och sen blir det väl clean up crew - kanske under nästa vecka...

post-1298-14468916152236_thumb.jpg

post-1298-14468916152372_thumb.jpg

post-1298-14468916152504_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kommer säkert bli bra detta.

En undran bara. Vad kostar LS och koraller i Italien på ett ungefär.

Finns det bra utbud i Milano?

"Korallerna" du skriver ser ut som Majano anemoner. Ta bort dessa de brukar sprida sig som pest i karet se även på denna sidan om de ser ut som dina Anemonia cf. manjano

€18/kg fick jag det för här. Det här är egentligen en ren ELOS-butik. Inte ELOS-ägt dock. Eller dom har typ Tunze och lite grejer också, men av akvarier och lamport och skummare och sumpar är det bara ELOS. Sen har dom en del fisk och så också, men butiken är väldigt liten. Det är utan tvekan den bästa salt-butiken jag varit på inne i Milano.

Var dagen innan på en annan butik jag hade fått rekommenderat där stenen kostade €16/kg. Det var verkligen som en superliten lagerlokal-butik. Men det värsta var att det var så smutsiga akvarier som jag aldrig någonsin sett. Alla glas var bruna och uppe på vattenytan låg ett dam-lager. Så jag betalade gladeligen €2 extra per kg på andra stället. Plus att jag köpt en del där nu, så han sätter alltid ned priserna en del.

Har förutom det varit på en till - alltså totalt tre butiker inne i Milano centrum som har salt. Också den liten, och hyfsat dålig. Jag har ingen bil här, men när jag hyr bil av olika anledningar passar jag på att köra runt lite på olika ställen, och det finns givetvis fantastiska butiker i utkanten av Milano. Men det är nog så generelt i Italien, att man borde ha bil. Det bästa av alla specialistbutiker ligger utanför - där ingen publik transport åker.

Måste nämna en butik som var helt fantastisk. Den är egentligen en trädgårdsbutik med enorma urval av växter och kruker. Men i källaren har dom byggt en djuravdelning - där man direkt möts av ett 4x4meters haj-akvarium. Bra urval av fisk också.

Men jag saknar verkligen saltbutikerna från Stockholm!! Framför allt JR Akvarium, vad dom nu heter nu för tiden. Men också Akvarielagret, även om dom ligger lite för högt i pris ibland - och Globefish. Dom håller ju en hög nivå - helt klart.

Vad gäller priser annars tror jag teknik och sånt kan vara lite billigare. Levande tror jag inte är det dock - även fast jag inte riktigt börjat köpa något levande än.

Finns även lite online-butiker. Tror det kostar typ €12/kg för LS. Ville dock inte köpa någon LS därifrån i och med att det är så lite jag behöver och det blir så länge utanför vatten då. Samma med fisk - karet är så litet, så jag köper nog bara det jag ser.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

"Korallerna" du skriver ser ut som Majano anemoner. Ta bort dessa de brukar sprida sig som pest i karet se även på denna sidan om de ser ut som dina Anemonia cf. manjano

Blir ju inte helt klok på dessa Majano Anemonerna. Dom här är ju veldigt små, så dom ser ju inte helt ut som på bilderna jag kan hitta på såna. Hoppas verkligen inte det är det, men kan tänka mig att det är det. Sätter in lite inzoomade bilder på dom, om någon kan idenfiera dom är jag tacksam...

post-1298-14468916156576_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack så mycket - Wrang - för att du tog reda på vad det var. Mycket riktigt var det Majano Anemoner och dom sprider sig verkligen fortare än man skulle tro va möjligt. Igår kväll plockade jag bort dom på glaset och i sanden - åtta stycken. Imorse var där 10 nya i sanden. Plockade upp dom direkt och började ta hand om stenen som var helt infekterad.

Tack och lov att akvariet är så litet och jag bara har 5 bitar sten :)

Tog upp stenerna, en i taget, och petade bort varenda liten anemon jag kunde hitta. Tror jag lyckades få bort alla. 150 stycken blev det... Den minsta stenen längst fram var mest infekterad av dom, så den fick jag även skrubba med en tandborste. Det ser helt rent ut nu ivarjefall och har igen satt upp stenerna på ett liknande sätt...

Än en gång - supertack Wrang!!

post-1298-14468916159953_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

No, sto scherzando, ho utilizzato un sito web per tradurre in italiano, ma mia mamma è una buona dimestichezza con qualcuno che ha un vigneto vicino a Arezzo

Hur går det med dina Majano anemoner. Hittat några mer?

Jag jagar Majano-anemoner varje gång ljuset kommer igång. Nu senast blev det 3 stycken, fast just nu går det rätt lätt att peta bort dom med stenen kvar i karet och sen bara ta bort dom. Tror inte det finns några fler nu, men man får väl räkna med att det dyker upp i morgon bitti igen... Förstår lätt varför dom anses vara pest - dom sprider sig ju fortare än man hinner plocka bort dom, och får dom chansen skulle dom nog lätt täcka all stenen på en vecka.

Ska testa vattnet. Senast var det noll reaktion. Blir det inget tillkommer nog lite clean up crew i veckan också...

Tror nog ändå du pratar lite italienska själv, eller hur? Inte kan väl en online dictionary översätta sådär bra?! T.ex. "Sto scherzando". Gerundio. Scherzo (presens), okej, men sto scherzando är väl lite lätt advanced sådär...?! Italienskan är hur som helst rätt så svår att göra rätt - framför allt alla former av verben. Men du imponerar stort :)

(För inte att prata all fack-terminer man har inom den här hobbyn. Kompliserad språk ju, och allt har ju andra ord så klart på italienska...)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Inte sugen på ett "Madelhavsakvarieum"? Dra ner till stranden och plocka lite?

Jag startade en tråd för länge sedan som hette något i stil med: Plocka själv..

*Edit Hittade tråden: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=5046

Nja... Nu är det inga stränder direkt i Milano... (Ligger typ mitt i landet.) Och medelhavsvatten ska väl gärna va lite kallare, eller hur? Tillräckligt svårt att hålla det nere på 25-26 under sommaren här... Annars tycker jag om idén. Fast då skulle jag nog helst ha bott i Australien eller Thailand tror jag :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Till slut fick jag ta bort den minsta stenen, den som stod längst fram till höger. Den var tok-infekterat av Majanorna, och det dök hela tiden upp nya. Annars plockar jag fortfarande en och annan, alltid allt som syns. Är nog så gott som utrotad nu.

Har lagt i 10 turbos och 5 eremiter. Ska få stå och gå in sig riktigt nu. Tror inte jag kommer ta i någon fisk förän efter man har varit hemma till julen, men det kan va att jag introduserar någon koral om ett tag. Just nu är det ivarjefall vila och test-tid.

post-1298-14468916182604_thumb.jpg

post-1298-14468916182685_thumb.jpg

post-1298-14468916182784_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...