Gå till innehåll

Vad är det för parasit/sjukdom som ger svarta fläckar och tappad vävnad?


Dimorb

Rekommenderade inlägg

Undrar om någon har kan diagnosticera vad det är för parasit eller sjukdom som kan ge följande symptom samt ge mig tips på vad jag kan göra för att rädda den.

Symptomen är:

- Fisken "tappar" vävnad i ansiktet och på kroppen. Det blir inga öppna röda sår men hålen påminner lite om HLLE. Fast de expanderar inte i storlek bara i antal och omfång.

- Fisken får svarta prickar på kroppen.

- Fisken simmar udda och gör ibland små lustiga ryck.

- Fisken kliar sig mot stenarna.

- Fisken andas väldigt snabbt och häftigt. Ibland ser man bara flämtningarna på ena sidan och ibland flämtar den mycket på båda sidorna.

Åtgärder och positivt:

- Jag byter cirka 50 liter varannan dag för att få bort eventuella parasiter och få renare vattenvärden.

- Uv-C står på 24/7

- Fisken äter fortfarande med jättestor aptit och den är otroligt tjock och rund.

Som sagt.. finns det någon som har en aning om vad detta kan vara, vad jag kan göra för att åtgärda problemet eller vad jag bör gör/inte göra av det jag redan håller på med. Kanske skall jag undvika att byta vatten eller skall jag byta mer vatten?

pict4056.jpgw1546.png

pict4057.jpgw1616.png

pict4060.jpgw1525.png

pict4062y.jpgw780.png

pict4067.jpgw842.png

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej

Jag har liknande i mitt akvarium, har precis kommit hem från Triton där jag visat upp en fisk som var ganska lika din i symtomen. Att det är något skit i vattnet är ju inte så svårt att räkna ut, men han kunde inte rikigt säga vad. Så jag skall ta med ett vatten prov nästa gång, jag har mätt värden själv och alla ligger inom nivåerna. Rekommendationen just nu var att ta det lungt samt att åka förbi med ett vatten prov. Hos mig har 2st mandariner, 2st Anthias samt 1st Japanese surgeonfish dött :-( alla har haft likadana symtomer.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

goradl: Jag har haft något liknande tidigare och då åtgärdade jag det genom att byta vatten. Jag tycker just nu att fiskarna verkar må bättre av att jag byter vatten med jämna mellanrum. I vilket fall så förvärras inte deras symptom och jag intalar mig själv att jag exporterar bort lite av vad det nu kan vara som orsakar detta.

Meddela mig gärna om du får något svar från dina vattentester.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det låter bra.

Jag förbereder ytterligare ett vattenbyte nu och sen skall jag hålla uppe med det en tid för att se vad som sker. Hittills har det i alla fall inte skadat med vattenbyten för fiskarna är aktiva och äter bra.

Något som jag kanske bara intalar mig men som jag upplever är att de svarta partierna och fläckarna är fler på morgonen och då finns det ingen prick alls på fiskarna. Sen när lamporna har varit på längre så blir de svarta partierna mindre och en del av fiskarna får "vanlig" prick.

Funderar på att skruva ner flödet genom uv-c:et ytterligare så att belysningstiden blir längre. Men jag tror jag väntar några dagar till för ännu tror jag inte jag har fått genomslag från uv:et.

Ställde en fråga om det här på forumet innan.. ifall flödet kan bli så pass lågt genom uv att lampan inte täcks till 100% och att det då medför att uv-c:et inte blir så effektivt som det är tänkt eller om det är så att de är konstruerade för att alltid bli vattenfyllda innan vattnet åker ut. Men fick inget rakt svar på det så det kanske är en väl dold hemlighet.

I vilket fall som helst så avtar det i mitt kar nu. De fiskar som är lite känsligare får man nog förbereda sig på att de kommer gå bort men övriga fiskar ser bättre ut. Uv hjälper säkert också till en del.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alltså A. japonicus är en av de känsligaste fiskarna innan den har blivit riktig inkörd och vant sig vid akvariet och dess invånare.

Anthias är ju lite näringsspecialister så inte heller ovanligt att de trillar av efterhand som de blir äldre. Eller om de har fått bristande foder i karantän eller liknande.

Nästan alla fiskar har någon punkt som är känslig så det är ju inget ovanligt att de dör fiskar då och då. Det som dock verkar vara ovanligt är detta med att vävnaden släpper. Har sökt och sökt men ingenting stämmer bra in och det verkar ju inte som om det finns många andra som har råkat ut för eller har någon aning om vad det kan vara.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är svårt att avgöra vad detta är. tänkte bara bidra med en del upplysningar som kanske kan hjälpa till. Först svarta eller mörkbruna prickar eller små fläckar. Hos fisk är dessa ofta ett tecken på en föregående mekanisk skada eller litet sår. Sådana öppna partier blir direkt angripna av bakterier och då svarar fiskens immunsystem med att skicka ditt det ospecifika försvaret. Det utgörs bland annat av makrofager, celler som dödar mikroorganismer. Hos oss sker det genom att mikrorganismen tas in i cellen och "lyseras" med hjälp av en kraftig oxidant - ofta väteperoxid. Hos fisk så finns mycket som säger att deras makrofager inte "sväljer" mikroorganismen utan släpper sin oxidant direkt i såret/öppna partiet. Detta kan bland annat förklara varför ett öppet sår hos fisk ibland kan upplevas som det växer med blixtens hastighet. Oxidanten skadar ju på detta sätt inte bara mikrorganismen utan även de kroppsegna cellerna. För att motverka skadan på de egna cellerna så har fisk utvecklat ett system där de sänder upp antioxidanter till skadan. En av dessa antioxidanter är det svarta färgämnet melanin. Detta förklarar varför fisk ofta har ett svart område där en skada har varit. I erat fall så skulle de svarta prickarna kunna var skador från någon parasit som skadat huden och sedan startat ovanstående process. Vad som tyder på parasit är också kliandet och hur andningen ändras hos Andrés fiskar. De flesta parasiter sätter sig inte bara på kroppen utan också på gälarna.

Jag känner instinktivt att om det är så - med en parasit - så är det fel taktik att sänka takten genom UV:et - snarare skulle jag vilja ligga så nära maxtakt som möjligt - kanske till och med lite över. Är det en parasit så är det troligt att det inte är den vanliga "vita pricken" eftersom den är mer "inbäddad" i de undre hudlagren och inte brukar - vad jag vet - ge dessa svarta fläckar.

Ovanstående är bara en möjlig förklaring - det finns också vad jag kommer ihåg någon parasit som i sig självt är svart. Avgörande för att utesluta det ena eller det andra är hur länge de svarta prickarna/fläckarna finns kvar. Mörkfärgningar beroende på melanin brukar vara ganska så lika under lång tid - ja till och med under en hel livstid ibland.

Jag skulle eventuell testa med en putsare i detta fall.

Felaktiga vattenkemiska parametrar tror jag inte så mycket på med den information som står i tråden.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Lasse

Nää vare sig jag eller Dimorb tror nog att det är vatten värdena som är fel, men det blir ju så automatiskt att man kollar dom vid störningar i akvariet. Alla är nog överens om att det är någon sorts parasit, men vilken? vet man inte just nu. Så vi famlar nog ganska mycket i mörkret just nu, men jag är tacksam för era hjälpsamma svar, alla ide'er om vad det kan vara är ju bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej igen.

Black spot tror jag inte det är för det har jag haft tidigare och det är så tydligt när de svarta prickarna dyker upp. Särskilt på de gula kirurgerna. Klart det skulle kunna vara något liknande eller kanske det OCH något annat. De svarta prickarna påminner lite om svart prick men alla andra symptom är starkare och större än "bara" svart prick.

Lasse: Jag funderade också på om det skulle kunna vara gamla mekaniska skador på fiskarna men det är rätt så långsökt eftersom de olika partierna byter plats, ökar och minskar i omfång och vissa av fiskarna har heller aldrig tidigare uppvisat gamla ärr. Några av de fiskarna som är sjuka nu har vi inkoppningen då de ljusnar lite visat flera gamla skador men detta är annorlunda. Mindre partier som byter plats på fiskens kropp.

I samband med att allting ökade i min burk skruvade jag upp uv-c:et en aning och bytte mer vatten. Detta verkar ha hjälpt en aning eftersom det nu börjar avta lite lite på de tåligare fiskarna.

Lasse.. skulle du rekommendera att jag ökar flödet ytterligare och isåfall varför? Om man kör för snabbt genom uv-c tappar man ju verkningsgrad.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Igen

Har precis varit förbi den affär där jag köpte dom senaste fiskarna, och tyvärr får jag säga att jag både jag och min fru såg samma symtomer på fiskarna i affären som på mina. Så det kanske är så att den Japanese jag köpte där samt 2st Flavecens hade smittan redan då, och spred den i mitt akvarium. Tyvärr kunde jag inte prata med någon i affären, det var väldigt mycket folk. Skall försöka svänga förbi imorrn och prata med dom.

MODERATOR: om detta inlägg strider mot någon regel eftersom jag pratar om en affär så får ni ta bort den.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är en övervägning som kan vara svår att göra. Litet flöde ger blir effektivare på de parasiter som passerar igen (100 % dödlighet) men är flödet så litet att produktionen av parasiter i karet är större än avdödandet så är det ju ganska meninglöst. Låt oss säga att du har ett flöde som ger 1000 parasiter per tidsenhet och dödar samtliga och jämför med dubbla flödet och en 75 % avdödning så förstår du vad jag menar. Dessutom så om du går ner väsentligen under fabrikantens rekommendationer så kommer du att ha en dödlig effekt som du inte utnyttjar för det går ju inte döda samma individ mer än en gång :) I ett recirkulerande system kan man också räkna med att samma parasit kan gå igenom mer än en gång per timme och få en försvagning varje gång.

MVH Lasse

PS - jag menade inte gamla mek. skador utan att parasiterna när de släpper utlöser en beskriven reaktion i det lilla bett de orsakat och därför får du en svart prick just där.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Aaaah.. ja så kan det vara när det gäller de svarta fläckarna.

Två av tre fiskar har blivit mycket bättre nu och jag tror det börjar se ljusare ut. Det ser i alla fall inte sämre ut.

Men kan inte bestämma mig för om jag skall skruva upp flödet ytterligare. Uv-c är kopplat till en pump på 1000 liter och jag stryper det med en plastventil. Enligt tillverkaren så skall det vara max 500 l/h genom uv-c. Jag har försökt sätta strypa till hälften men det känns ändå som om det inte riktigt är 500 liter som rinner igenom. Samtidigt vågar jag inte riktigt öka mer heller eftersom det ser lite bättre ut på fiskarna nu.

Lasse tror du att alla parasiterna släpper?? Även de som sitter på gälarna?

Jag har en putsarräka som gnider lite på fiskarna ibland. Men de tillåter den sällan att plocka så länge för de skakar av den och simmar iväg. Nästan som om det gör lite för ont för att de skall tycka det är ok av den.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om det nu sitter något på gälarna - det var bara en fundering från min sida. Vad du kan göra också är att försöka ta upp de mest drabbade fiskarna och sötvattensbada dem. Du tappar upp sötvatten (inte osmosvatten !) och doppar ner fiskarna där en gång om dagen - mellan 1 minut och 2 minuter brukar vara lagom. Starta med 30 sekunder så du ser hur de uppträder. Förutsätter att fiskarna är god kondition och att du kan ta upp dem lätt :)

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns ingen möjlighet att fånga dem nu. Deras simsätt har inte blivit påverkat alls av vad det nu är de har. De simmar friskt och faktiskt nu när du får mig att titta efter så gör de inte alls lika mycket "ryck" längre. De simmar renare och finare igen. Sådär graciöst som kirurger skall göra. :)

Funderade på sötvattensdopp direkt när jag såg att det började komma men eftersom ingen av fiskarna går att plocka upp utan fälla (och jag har ingen) så fick det vara. I detta skedet tror jag mest att det stressar dem också så jag låter det vara som det är.

Det jag funderar mest på i nuet är om jag skall skruva upp flödet genom uv-c:et ytterligare eller om jag skall låta det vara kvar där det är. Har ju ingen aning om hur högt flöde det är igenom mer än att det skall vara ungefär hälften av 1000.. sen kan ju ventilen ge +/- 1-200 liter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...