Gå till innehåll

Bygert tar det kallt


Bygert

Rekommenderade inlägg

Här var det kallt, 14 - 15 grader. Burken är på 140 liter och med insyn mest från gaveln. Tanken är att jag skall docka på med en likadan till bredvid och att skummare och kylare skall serva båda i cirkulerande system. Anledningen till att göra på det viset är att jag vill ha krabbor och de är rätt destruktiva, därför är det bättre möjligheter till ett blandat bestånd i två kar.

Idag innehåller burken krabbor, blåmusslor, havsnejlikor, tångborrar, sjöstjärnor, tångräkor, hästräkor och snäckor. Samt förmodligen diverse smått annat. Det är väl fisk som står på tur närmast i den mån det finns nån som känner för att bli upphalad och hamna i Värmland.

post-4105-14468918343485_thumb.jpg

post-4105-1446891834372_thumb.jpg

post-4105-14468918343919_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En gammal Eheimkylare håller ner temperaturen och en liten AquaClearpump skottar vatten igenom den. Så finns där en Prizm skummare, det är allt, ingen mer teknik. Det som skall läggas till är belysning och antagligen nån mer pump för att hålla lite snurr på vattnet.

Det har varit kondens på rutorna en morgon men i det stora hela så har det inte varit något egentligt problem med det än, lär märks om det blir värre framöver.

post-4105-14468918347258_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att se, Bygert!

Har du ingen belysning alls nu? Hur klarar sig tången? Ser att du inte har en enda tillstymmelse till trådalger, riktigt nice! Hur länge har karet varit igång?

Vad jag förstått är sandräka en riktig liten terrorist. De äter småfisk, speciellt smörbultar, på löpande band. Nått att tänka på om du ska skaffa fisk. ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Burken har väl varit i gång nån månad eller så. Den står mot ett fönster så anledningen till att jag inte lagt på ljus än är just att inte dra igång alger (eller om det möjligen handlar om ren slöhet). Tången ser väl inte helt entusiastisk ut men det verkar inte så lätt att flytta in dem heller, särskilt inte nu på hösten när de ändå är inne på att lägga ner verksamheten. Stenarna som ligger i förgrunden var det snygga gröna alger på men det var tydligen en delikatess för krabbor...

Att de här djuren gärna äter varann lite hur som helst vet jag ju, lika gärna som räkorna kan ge sig på småfisk kan ju de bli middag till nåt annat. Man kan ju i alla fall när man ser nåt av djuren mumsa i sig nåt annat ur burken vara glad att man inte betalt några hundra för det som blir uppätet.

Tångborre, sjöstjärna och slangar till kylaren på bilden.

post-4105-14468918400354_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är svårt med acklimatiseringen av tång så här års. Jag upplever att tång inte klarar övergång från kallt hav till varmare akvarium så bra. Speciellt ektång, blåstång och liknande arter är kräsna. Det är lättare på sommaren när havet är varmare än akvariet.

Lyckost dig som har tångborre. Har letat som en tok utan att hitta nu under hösten...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har en särskild kätting som jag halar upp bortåt Tjörnbron när jag är åt det hållet, där finns det oftast nån tångborre och massor av sjönejlikor.

Nu har det utvecklats något vidare, som tänkt är det två burkar ihopkopplade. En pump tar vatten ur ena karet och skickar genom kylaren och så till nästa kar, en överrinningsbox för sen vatten från ena karet till det andra. Hittills har det i alla fall funkat...

Feltänk i inredningen har dock gjort att boxen hamnar alldeles för långt fram. Det blir till att bygga om stenröset. Ett 39w T5 ligger nu på burken, det skall väl dit ett till men jag avvaktar lite för att inte sätta allt för stor fart på skitalger.

En streamer från Boyu sätter rotation på vattnet i ena burken. Verkar klart rimligt, allt bös på bottnen är bortsopat. Det tråkiga är ju då att det är mycket partiklar i vattnet nu i stället men förhoppningsvis så ger det sig, musslorna kan ju tänkas rensa upp en del.

Jag avvaktar med streamer i andra burken, dels eftersom jag vill att tången jag petat i där möjligen skall få fäste, dels för att jag märkte att kylaren får kämpa mer när det blev dubbla volymen och det därför inte känns bra att lägga till 28 W värme till. Jag skall isolera de mindre intressanta sidorna med frigolit, det bör hjälpa upp saken.

Senaste insamlingsräden gav lite räkor, sjöstjärnor osv. Två fiskar som preliminärt bestämts som tånglakar också. De har dock inte synts till sen ja släppte i dem, förhoppningsvis är de under en sten om nu inte räkorna och sjöstjärnan haft kalas, tycker dock att det borde finnas nåt kvar i så fall.

post-4105-14468918483382_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...
  • 4 veckor senare...

Det är inte alltid så lätt att avgöra vad man har släpat hem, det här t ex:

post-4105-14468922788065_thumb.jpg

De genomskinliga tre duttarna i mitten med vita strukturer och så de gröna öarna med ljusare kant, jag hade klara problem med dem varsågod att fundera lite!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är sjöpungar båda. De genomskinliga är klubbsjöpung och så långt gick det väl någorlunda. Att det andra är sammansatt sjöpung däremot var mest slump att jag blev klok på. det handlar alltså om kolonier av små, ett par mm stora, sjöpungar som sitter runt en gemensam utströmmningsöppning. Allt är täckt av en mantel och det är inte mer än ett par mm tjockt så jag tänkte ju på allt utom sjöpungar. Knöligt att bli klok på men intressant.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Nu är det ju bara det att den där firren är under revision, näsa form mm stämmer dåligt med tunga. Bergvar stämmer bättre, den har dessutom vanan att sitta fastsugen på vertikala ytor.

Tunga:

http://www.fishbase.org/images/species/Sosol_u6.jpg

Bergvar:

http://www.biopix.dk/photos/jcs-zeugopterus-punctatus-34965.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Simporna äter räkbitar så det står härliga till. Antagligen åker det ner ett och annat mer men inget jag direkt kan peka på. Varen däremot har fortfarande stor bulle på sig men är helt ointresserad av räkbitar så där har det definitivt åkt ner ett eller annat.

Jag var lite skeptiskt till limningen men det fungerade bra. Jag försökte först att ställa dem på en sten i hopp om att de skulle gro fast själva men de fick ju inte stå ifred så. Så har jag också konstaterat efter lite litteraturstudier att jag lagt i kammusslan uppochner. Kan vara av den anledningen den härjat runt en del. Nu har jag vänt på steken i alla fall.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 7 månader senare...

Lite strul här, ett av de två seriekopplade 140 liters karen har läckt länge, inte mycket, bara dryp men tillräckligt för att vara ett problem. Ofta när det är såna där småläckage så tätar det till sig men icke detta så till slut fick jag ju riva och ställa dit ett annat likadant kar som också läckt men som jag limmat om. Lite synd, hade precis börjat växa stora bollar av en snygg röd alg och havssallad också. Rök ju lite djur också, en av sjöstjärnorna klippte kammusslan strax efter bytet och det kan ju ha berott på att den var stressad. Saknas ett och annat i övrigt också, lite sjöstjärnor och annat. Är nog i alla fall lika bra att ha det här gjort inför säsongen.

Innan det här så har det varit avgång på fisk också. I burken som läckte var det gott om småsnultror och tångspigg men det är rent på sånt nu. Jag är osäker på om jag skall skylla på en sjöros eller på bergvaren men den senare är starkt misstänkt. Den har varit väl uppstoppad men länge såg jag den aldrig äta. Nu när småfisken är slut däremot tar den räkbitar och fryst mes stor entusiasm, smack säger det bara.

Nå, snart blir det till att planera för påfyllning.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 5 månader senare...

Jo, uppdateringstakten lämnar väl ett och annat övrigt att önska. Lite bilder i alla fall i all hast, kvaliten är väl sådär men det säger väl nåt åtminstone. Det är nu två ihopkopplade 140 liter, pumpen tar vatten i ena karet, skickar det via kylaren till det andra och så går det tillbaka i det första via en överrinning.

Ena akvariet med mesta fisken, snultror, bergvar, berggylta, smörbultar mm.

post-4105-14468926866323_thumb.jpg

Det andra akvariet. Här är det mer alger, somligt kul, annat mindre spännande. Ett par fiskar och en del lägre djur. Jag vill ha tång i den här burken men är det nåt som växer så växer det väl mycket. Jag har lagt på en LED-lampa nu, möjligt att det ökade ljuset haft positiv effekt.

post-4105-14468926866637_thumb.jpg

Jag har fått en del från diverse sympatiskt folk, det här är lite från Stefan.

post-4105-14468926866888_thumb.jpg

Torsk, kuddstjärna, stor snäcka, snygga anemoner, mycket godis i den hinken.

Det här är nåt extra som jag verkligen gillade också

post-4105-14468926867136_thumb.jpg

En slemmask, långsnöre. Det låter kanske inte så ohyggligt kul men jag blev helt fascinerad när jag läste i nationalnyckeln om dem, snablar och stiletter, starka gifter, märkliga vanor och gulliga namn (rosenmun, julklappssnöre, praktnemertin...). Dessutom råkar det vara så att långsnöre är världens längsta djur, den kan bli upp till 50 m. Bara en sån sak som att jag nu kan säga att jag har världens längsta.

Kudden är riktigt läcker

post-4105-14468926867384_thumb.jpg

Jonas bidrog också, keep it simpla you know.

post-4105-14468926867686_thumb.jpg

Utöver simpor blev det också en skärlånga, numera inräknad som en femtömmad

post-4105-14468926867996_thumb.jpg

De där större fiskarna har fått bostad i en rejäl balja i väntan på att det skall komma upp ett större akvarium till dem.

post-4105-14468926868244_thumb.jpg

Verkar än så länge ok bortsett från att det rinner kondens från slangarna till kylaren. Faxekalk är väl inte det mest biotopriktiga men fungerar till det som den ligger där för.

Så Jonas och Stefan, stort tack för riktigt spännande kompletteringar till verksamheten. Inspirerande att se lite andra burkar också, vi har lite olika stuk på det hela men det gör ju inte det hela sämre direkt att det finns flera alternativ att satsa på. riktigt kul det här! (i alla fall så länge inte kylaren jävlas, nu har jag i a f satt på en kraftigare pump och det verkar ha löst en del problem, kylaren kläggar inte igen på samma sätt)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...