Gå till innehåll

Ny LED-armatur inköpt! Maxspect 160W


Ferngren

Rekommenderade inlägg

Hej på Er!

max_light_non.jpg

max_led_panel_1.jpg

max_fish_2.jpg

Nu har jag uppgraderat min belysning till mitt 130L kubakvarium.

Innan hade jag T5 2*24W och har nu istället skaffat en LED-belysning från Fish-Street, Maxspect 160W.

Belysningen motsvarar en 250W HQi och består av blå och vita 3W LED samt 2 st 30W vita LED.

Lampan är 40 cm bred och gör sig bra i mitt 60 cm breda kar. Fästet är på baksidan och som två gripklor. Detta gör att den blir framtung. Jag har fått sätta dit ett stöd under den annars knäcker det min ram (som är gjord i hårplast).

Att jag skulle bli imponerad av skillnaden mellan den gamla rampen och den nya är uppenbar då ljusintensiteten är betydligt starkare med LED:en.

Jag är egentligen nybörjare på allt detta, men det finns nog olika grader av nybörjarskap också :)

Jag har svårt att kunna jämföra med andra belysningar då man skulle behöva göra olika A/B tester av likvärdiga armaturer. Mina två är ju som norrländs midnattssol och saharabelysning i jämförelse med varandra.

Vad jag dock ganska snabbt märkte är att färgerna i karet på både fiskarna och korallerna blev mycket mer intensiva. Även polyperna på vissa mjukisar verkade öppna sig mer.

Lampan är också programmerbar med hur länge den ska vara på totalt och även separat hur länge det blåa eller det vita ska lysa. Riktigt bra!

Jag personligen är alltså mycket imponerad av ljuset då det också ger ett skimmer som HQi lamporna annars ger. Vad jag däremot inte är imponerad av är fläktljudet. Det låter åt helv**e för mycket enligt mitt tycke och smak. Nu är jag ju inte van vid ett fläktljud då de gamla T5:orna inte har någon fläkt, men det låter 10 ggr värre än en riktigt gammal dator.

Vad jag kommer att göra är att byta ut dessa fläktar.

Ok, då vet vi grunden... Lampan är som sagt var ny på marknaden och säljaren på Fish-Street, vilken har varit riktigt bra att ha att göra med, har frågat om kommentarer och förbättringar på lampan, vilka jag gett honom. Han har lovat att skicka nya fläktar och dessutom för han en dialog med tillverkaren som utvecklar lampan. Det handlar då om utveckling av fläktar och ljusstyrning. Inget om själva belysningen.

Priset då? Den kostade mig drygt 3000 kr att få hem i brevlådan.

http://www.fish-street.com/maxspect_programmable_led_aquarium_lighting?category_id=118

Jag ska uppdatera med mina egna bilder när min dator hemma fungerar igen (kraschade igår)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 103
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Oj 3 lakan var inte mycket tycker jag för en LED armatur.

Jo fläktarna brukar ju vara det man klagar i armaturen.

Tyckte fläktarna i mitt RSM lät mycket men nu har jag vant mig och hör dom inte oifs så hör jag inte tågen som går 6 meter från husväggen längre.

Har vart sugen på LED länge och trodde det skulle vara billigare att köpa lösa delar från Hongkong men det visa sig inte bli så billigt med alla prylar man behöver så det sluta med att jag använde en gammal 250W mh.

Att färgerna på koraller/fiskar blev bättre är ju kanon.

Dock har jag inte hittat så mycket info om LED armaturer från användare av dom så man vet hur länge dom håller osv så man kan räkna ut en mer exact kostnad per år även fast jag vet att det blir billigare.

Jag hoppas man får se lite fler bilder specielt från karet nu och att du berättar om hur tillväxten på korallerna funkar.

MVH.Ted Molin

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Problemet med fläktljudet är att antingen har man en tjock fläkt som klarar av att leverera ett bättre "statiskt tryck" eller så har man en tunn fläkt som får snyrra mycket fortare för att åstakomma samma tryck.

Luftmängden är inget problem, men iom att chassit till den här grejen är en ganska tunn, och kompakt grej, så blir luftmotståndet onödigt högt, vilket alltså gör att man får varva fläktarna rätt ordentligt för att uppnå önskad kylning.

Att montera ett par likadana fläktar med lägre varv kommer ge högre temp, och därmed kortare livslängd. Lösningen som jag ser det är att montera fläktarna på utsidan av chassit, där man helt plötsligt får plats med ett par tjockisar, och därmed orkar trycka igenom luften på ett bättre sätt med lägre varv / maxflöde.

Prova gärna med de fläktarna du får som utbyte, men jag tror inte på ideen, om jag ska vara helt ärlig. Håll ett öga på armaturens temp.

Och självklart, håll oss updaterade.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Oj 3 lakan var inte mycket tycker jag för en LED armatur.

Det var detta som gjorde att jag ville testa denna variant.

Om man bara räknar på livslängden på denna lampa kontra att byta T5:or och MH någon gång per år så insåg jag att det finns ett ekonomiskt värde. Sedan är jag som person också intresserad av teknik och vågar prova nya grejer...

Här kommer några bilder.

Den första är hur det såg ut med den gamla lampan och den andra med LED-lampan.

Jag tycker att skillnaden är betydligt större i verkligheten jämfört med bilderna.

post-4730-14468918599575_thumb.jpg

post-4730-14468918599769_thumb.jpg

post-4730-14468918599951_thumb.jpg

Nu kommer jag snart att skaffa några SPS:er och planerar in lite aquascaping...

Ändrat av Ferngren
Uppdatering av bilderna då det inte fungerade först
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Thore!

Filerna är det samma som bilderna. Jag fattade inte riktigt hur jag skulle lägga upp bilderna så det blev tydligen på två sätt.

Om du är intresserad av något speciellt kan du alltid hojta till eller PM:a mig. :)

Hej den lampan låter intressant har tittat själv på 110W:arn ett tag nu till mitt nya kar.

Tyvär kan jag inte se någon av dom bilderna. förutom dom som e i första posten.

/Andreas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

FERNGREN:

VG skicka dina bilder till min email address.

Jörgen var här idag och fotade akvariet så om någon dag har jag foton att visa.

Jag är mycket nöjd med mina 120W led-paneler;pumpande xenia och diverse stenkoraller ser att trivas ypperligt bra redan efter någon timme efter fraggnignen och limmningen.

Temperaturen ©på mina Armaturer är efter 12h drift ungefär handvarma.Bra va?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur länge räknar du med att kunna använda denna innan den är "slut" så att säga? Handlar det om 2-3 år, eller 10år? Handla det om det senare å denna motsvarade ca 250W MH så borde det ju snabbt vara återbetalt!

Jag vet faktiskt inte men 3 år har jag fått höra. Fast själva LED-lamporna kan man byta efter hand de går sönder. Om tre år så är det nog ingen större ekonomisk belastning då LED-lampan troligen är mer standard då :)

Jag stod i all enkelhelt och valde mellan en kombiarmatur med 2-4 T5:or och en MH på 150-250W. Enkelt räknat för min del så skulle en sådan armatur med ett lampbyte per år kosta under 3 år

T5: 3år * 2st * 250 kr= 1500 kr

HQI: 3 år * 1 st * 600 kr= 1800 kr.

TOTALT: 3300 kr för tre år.

Dvs. samma kostnad som för hela armaturen. :smiley20:

Sedan tillkommer viss energibesparing 160W mot ca 300W (2*24W+250W)

Så de ekonomiska argumenten finns där och lampan är alltså återbetald på mindre än tre år. Sedan finns ju fördelen med den låga värmeutvecklingen...

Tja, jag är nöjd trots fläktljudet (vilket jag ska åtgärda) och nu återstår att se om korallerna är detsamma :ler:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej igen!

Jag fick precis veta att nya fläktar är på väg till mig inom 10 dagar.

Ska bli kul att jämföra skillnaden.

Om jag inte är nöjd blir det att köpa egna Noctua fläktar som jag har i min knäpptysta dator.

Jag kan bara säga att jag hittills är imponerad av servicen från Fish-Street... och nej jag är inte sponsrad... :woooow:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Riktigt trevlig amatur du köpt, jag är också väldigt intresserad av en men vet inte om den klarar ett 70 cm högt kar, Vad tror ni?

Tja, ljusmässigt så klarade sig mitt 60 djupa kar bra med bara 2*24W tidigare. Det som kan spöka är kanske om djupet i sig har en betydelse för hur vilka våglängder som filtreras bort. Detta "problem" borde ändå uppkomma vid vanlig belysning också.

Vad har du för belysning idag?

Är det 70 cm vatten eller är det den höjden lampan ska sitta på?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej igen!

Jag fick precis veta att nya fläktar är på väg till mig inom 10 dagar.

Ska bli kul att jämföra skillnaden.

Om jag inte är nöjd blir det att köpa egna Noctua fläktar som jag har i min knäpptysta dator.

Jag kan bara säga att jag hittills är imponerad av servicen från Fish-Street... och nej jag är inte sponsrad... :woooow:

Annars så kan jag rekommendera Fractal Designs fläktar som jag köpte till mitt RSM, men å andra sidan hade jag nog också satsat de extra pengarna på Noctua-fläktar om de bara hade funnits i den udda storleken 50mm.

Väldigt intressant belysning förövrigt.

PS. När jag räknar på elbesparingen kommer jag förövrigt fram till att den är större än besparingen att slippa byta ljuskällor: 0,14 kW * 24 h * 365 dag * 3 år * ~1 kr/kWh = 3700 kr. DS.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Innan ni tar för givet att led belysning är så otroligt mycket mer energieffektiv än T5 eller MH tycker jag ni skall presentera lite fakta på det

Vad jag vet så ligger effektiviteten på bra leds på upp till 80lm/W vilket är nästintill exakt det samma som den belysning vi använder i dagsläget.

Både MH och T5 rör presterar lika högt. Därav kan jag inte acceptera att ni skriver att dessa 160w motsvarar 300w av annan akvarieanpassad belysning utan att ha något argument för det hela.

Hittar ingen bra uppställning för en jämförelse av de olika ljuskällorna just nu tyvärr.

Fördelen är dock att LED blir svalare då det är drivdonet som hettar upp istället för ljuskällan:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

trevligt med snabba svar, akvariumet är 70cm högt, Tänkte lägga den på toppen av karet, Jag har inte tänkt att ha några sps, men man kan aldrig vara säker =) , Jag har akryl kar så jag är väldigt intresserad utav värmen leden avger, tror inte jag kan ha Mh,

Akrylakvarium= behåller värmen bättre en vanligt glas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...