Gå till innehåll

Claes 180l hörnakvarium


Claes_A

Rekommenderade inlägg

Inga problem med natriumkarbonat om du har pH-regulator. Jag brukar faktiskt lösa min natriumbikarbonat i kokande hett osmosvatten vilket leder till kraftig avgång av koldioxid och lite mer karbonat/högre pH på lösningen. Alltid bra om man kan dra upp pH lite i karet - oftast ligger vi ju lite lågt i pH med all koldioxid i rum och akvarium.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
  • Svar 444
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Har haft en liten lågengagemangsperiod. Vintern är en hemsk tid för min del och den energi som finns brukar jobbet ta. Men solen och våren kom i alla fall lite initiativkraft så jag tog en tretimmars service av systemet idag. Plockade ned hela sumpskåpet i sin beståndsdelar och rengjorde allt. Skönt att få bort all kalk, detritus och salt som klättrat ut ur akvariet. Skummaren som jag faktiskt aldrig rengjort ordentligt sedan jag köpte fick en helt annat beteende och skummar nu fantastiskt igen och återfick en tyst gång. Biopelletsen åkte ut. Jag har alltid haft en känsla av at min gen1-pellets ändå inte bryts ner och det är enklare att sköta koldoseringen i form av ättika.

Akvariet har jag skött med vänsterhanden. Dock verkar dess invånare gilla de. Korallerna växer nu in i varandra vilket tyvärr har lett till korallförluster. De snabbväxande montipororna vinner över acropororna - Montipora prostrata eller millipora (vet ej) blev överväxt av den grönpolypiga montiporan.

Tyvärr har jag låtit glasrosorna härja bäst de vill och de gör de. Jag har mattor av glasrosor. Jag måste avyttra/avliva/få bort min eight-liner wrasse innan jag kan göra något åt problemet; den äter upp alla pepparmintsräkor och lär spöa alla försök med nya fiskar som t ex filfisk. Jag har redan köpt lina och krok för att dra upp den men har inte kommit mig för. Jag gillar ju fisken ju!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...

Ja, det här blir ingen munter redovisning av akvariets tillstånd. Men en uppriktig!

Något år senare så har akvariet nog nått botten. Energin gick åt till annat så engagemanget för akvarieskötsel försvann. Korallerna växte snabbt in i varandra (för stora koraller för det lilla akvariet) och sen var det en period av koralldöd och elände. Kanske kan det beskrivas som en krasch där den enes död triggade algtillväxt och mer död.

Fiskarna brydde sig inte när korallernas hälsa fallerade. Framåt våren 2012 blev dock eight-linern sjövild och stressade ihjäl andra fiskar, värst av allt - den tog sunbursten. Jag skulle tagit den med krok redan tidigare innan den flippade ur. En fisk finns kvar från orginalgänget: Pseudochromis aldabraensis, tyvärr är det en elak jäkel den också. Men vacker.

Akvariet blev tidigt smittat med Aiptasia vid korallinköp. Till en början tog jag det med ro och trodde att jag skulle kunna hantera dem med medel i spruta. Men medlen fungerade ju inte. Inte heller pepparmintsräkor fungerade eftersom de är utmärkt föda för eight-line wrasses. Efter att den avlägnats har jag i vinter försökt med pepparminsträkor igen. Tyvärr äter även Pseudochromis aldabraensis dessa små räkor.

Rent tekniskt rullar det på. Det här är helt klart det tekniskt mest fulländade jag har byggt. Det är tyst och sköter sig självt. LED-belysningen som är ett tidigt DIY med Cree XR-E ,12 kallvita + 12 Royal Blue, fungerar tekniskt utmärkt trots helt passiv kylning. Bygget kändes väldigt häftigt 2010 men idag utdaterat färgmässigt.

Så för att fortsätta i kritisk riktning - vad fungerar då inte?

Den hemmagjorda osmolatorns gamla nivåkännare strular regelbundet i den mening att den inte känner av att vattennivån har sjunkit (har saltet tagit sig in i den?) så jag borde uppgradera till Tunzes lösning.

Trä krymper när det torkar. Vissa torksprickor har visat sig i möbeln och saltet har gett sig på den träbaserade rampen. Inget allvarligt dock - den har många år kvar att leva.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag får tacka för välkomnandet! Det återstår väl att se om jag kan producera några mothugg.

Mätte värden på akvariet:

Fosfat: 0,09 mg/L

Nitrat: Ej mätbart med Tetra.

KH 7,5

Ca 488 mg/l

Mg 1150 mg/L

Kalcium och magnesium har sjunkit lite sedan sist. Inte så konstigt med tanke på att det inte har doserats annat än kalkvatten. Å andra sidan växer inget skelettbyggande att tala om i karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att se att ni verkar vara igång här! Och turnerat på RC med LED-chip har vissa gjort också!

Jag bytte vatten idag igen. 35 liters vattenbyte och total nedplockning och rengöring av sumpen och dess skåp. Nu ligger nog det kommande elfelet 12 mån bort igen!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ny mätning efter vattenbytet. Har nu höjt salthalten till 35 PSU men inte blev magnesiumvärdet bättre för det:

Ca 470 mg/L

Mg 1140 mg/L

Jag pytsar i 250 g magnesiumklorid-hexahydrat i lösning via doserpumpen under de närmaste dagarna för att flytta upp magnesiumhalten till kring 1300 mg/L.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

OK, planen för att få det här akvariet på fötter omfattar främst biologiska frågor. Tekniskt och vattenkvalitetsmässigt har det aldrig varit något problem med denna burk.

Jag har ett påtagligt Aiptasia-problem som var en del av detta akvariums förfall och mitt förlorade intresse. Diverse kemisk stridföring fungerade inte vilket jag har utrett i en gammal tråd: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?41428-Vad-inneh%E5ller-kommersiella-medel-mot-Aiptasia-glasrosor&highlight=aiptasia

Med lite vårenergi gav jag mig häromdagen på glasrosorna med kanyl med 24% ättika och den andra hälften med natriumhydroxidlösning. Effekten var nog inte så bra men det var skönt att avreagera sig. Drömmen vore något medel man hällde i och som rensade akvariet på glasrosor men det kan man ju se i stjärnorna efter.

Biologisk bekämpning med pepparmintsräkor har inte fungerat eftersom att räkorna konsumerats av akvariets fiskar (dåliga fiskval från början). Först var det eight-line wrassen som tog dem på ett par minuter (nu bortplockad med krok) och vid ett andra försök utan denna mordgylta så smaskade ondskefulla fisken Pseudochromis aldabraensis i sig räkorna. Denna vackra och ondskefulla fisk är dessutom på akvariets övriga fiskar så att de stressas. Den måste nog bort (vilket troligen kräver rivning av hela akvariet för skygg är den) för att kunna introducera pepparmintsräkor samt en mindre kirurg (Zebrasoma). Akvariet är i behov av betare så lite spretiga alger tittar upp här och där. Fler turbosnäckor behövs.

Jag är osäker på var jag ska nå korallmässigt. Funderar på lite mer mjukisar, skivanemoner och någon LPS istället för SPS. SPS var kul men de växte ur karet så snabbt. Nåja det finns kanske mer långsamväxande sorter också.

Vad gäller ljuset så är kompletterande Cree-LEDs är beställda för att piffa till ljusfärgen (kallvita + royal blue). Jag är lite trött på discoeffekten med smala linser och har beställt 90 graders linser (kanske kör jag utan).

//

Ännu lite fler mätningar för att se om de senaste dagarnas magnesiumdosering har gett effekt:

dKH 7,5

Ca 505/510 mg/L (två mätningar)

Mg 1313/1375 mg/L (två mätningar)

Nitrat 2-3 mg/L Salifert (mer rosa färg än kranvattnet som inte ger något utslag alls).

Det verkar som om magnesiumvärdet har klättrat lite efter doseringarna med magnesiumkloridlösning (uppmätt före doseringen 1150/1140 mg/L mot nuvarande 1313/1375 mg/L) och kanske har även kalciumhalten rört sig till sina forna dagars glans kring 510 mg/L från 488/470 mg/L. Kalciumökningen kommer i så fall från kalkvattnet med ättika som doseras som påfyllningsvatten varje natt.

Ondskans fisk:

post-2082-14468929010324_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Det går inte i raketfart att få ordning på karet - jobbet tar nästan all tid.

Dagens stora händelse var i alla fall byte av LED. Förr 12 st Cree XR-E kallvita + 12 st Royal Blue med 40 graders linser med kraftig discoeffekt men rätt häftigt med allt ljus i mitten av karet. Urätet, kallt och blått ljus.

Jag plockade bort alla kallvita och ersatte med:

6 st XP-G neutralvita

2 st Royal Blue XP-E

2 st Blue XP-E

2 st UV (violett)

Dessa nya LEDs fick 80-grader linser. De 12 gamla XRE-E Royal Blue kör jag nu utan linser (leverantören skickade mig inte rätt sorts linser).

Omdöme: Det blev ett väldigt blått och inte så starkt ljus.

//

Annars vattenbyte på 10% där jag sög ut lite mer av bottensanden (har fått lite cyano på den sen våren kom och solen lyser i karet på fm). Jag noterar att glasrosorna inte har återhämtat sig från min chockbehandling med injektion med 24% ättika respektive högmolarig natriumhydroxidlösning. Det kanske fungerar i alla fall för att få ned beståndet när man väl drar på med högkoncentrerad syra eller bas? Jag vågade aldrig göra med med koraller i karet. Jag ska nog ta en runda till på kvarvarande anemoner. Förra veckan misslyckades jag med att meta upp Pseudochromis aldabraensis, vilket skulle vara det första förberedande steget mot ännu ett försök med pepparmintsräkor hade jag tänkt.

//

Dagsstatus på det blå karet:

post-2082-14468929126817_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En vecka med det nya ljuset och jag tycker mig se förändringar. Kanske mest uppenbart är att det växer det alger på frontrutan på ett annat sätt nu än när ljuset gick som strålkastare rakt ned i karet utan att träffa frontrutan. Detta har gett effekten att de tre stora snäckorna i karet nu gärna tar en sväng även på frontrutan - det har de sällan gjort förr. Sen tror jag mig se att alla kalkalger i de tidigare mörkare regionerna har piggnat till och de grenade gröna algerna som tidigare satt under strålkastarna ser inte lika muntra ut. Jag tror således att det nu är fler fotosyntetiska organismer som är med i karet när ljuset har blivit mer utspritt. Jag har haft små fläckar av cyano här och där och de verkar inte gilla läget utan har försvunnit. Det kan å andra sidan ha att göra med diskborsten förra helgen - kanske kommer de tillbaka tids nog?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mätte lite också.

dKH 8

Ingen mätbar nitrat med Salifert och Tetra.

Hanna Phosphate visar 0,00.

Jag slängde i en halv dl aluminiumfosfatremover förra veckan så det kan förklara 0,00-värdet. Eller så är det ljusförändringen? För tre veckor sedan mätte jag ju 0,09 mg/L och då växte det mer skitalger, nu står de stilla.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 9 månader senare...

Das Ende!

Nej, akvariet blev aldrig bra under 2013 och blev en allt tråkigare syn över tiden. Pseudochromis aldabraensis fullständigt slaktade alla nyinförskaffningar i form av fiskar, räkor och eremiter. Mitt intresse dog.

Jag städade ur det förra helgen. Nu står det här med sötvatten och är planterat.

Slutsummering:

1. Tekniskt mitt bästa akvarium någonsin. Det var tyst, driftsäkert och lättservat. LED som ju var nytt när akvariet sattes igång visade sig funka utmärkt.

2. SPS blir stora och ett hörnakvarium på 180 liter är nog för litet i det långa loppet. Jag skulle kanske satsat på andra koraller (fast SPS var ju hela gruden för karet). Fiskvalet var dessutom ett misslyckande, inte minst i och med att Pseudochromis aldabraensis är en mördarfisk av rena blå djävul-kaliber. Inte heller kunde jag lösa det växande problemet med Aiptasia eftersom att denna fisk konsumerade pepparmintsräkorna.

3. Mina SPS som trivdes förträffligt dog ganska plötsligt och egentligen utan förklaring. Så här i efterhand så undrar jag om det inte berodde på byte av salthink. Kanske låg den mytiska kaliumhalten i den där hinken av Tropic Marin Pro Reef för lågt? Eller så var det något annat, t ex Aiptasiatilläxten eller något relaterat till koldoseringen. Oklart.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...