Gå till innehåll

Erik och Lindas 455L nedgradering!


Datate

Rekommenderade inlägg

Det går framåt, i små steg hehe

Efter lite krångel med osmolatorn så kom vi fram till att det satt sig en massa luftbubblor på den optiska sensorn. Efter att vi tagit bort dom så verkar allt vara frid å fröjd igen.

Har fyllt karet med ca 200L osmosvatten och blandat i salt. Utan att ha värmaren igång så ligger vattnet på behagliga 24C. Karet är med andra ord redo för LS.

Funderar lite på om det är läge att åka in till stan å hämta stenen ikväll eller imorgon. När vi väl har hämtat den så måste vi nog bygga pelarna under kvällen å ställa den i karet innan vi går å läger oss...frågan är om vi orkar/hinner det...hmmm...

För övrigt har våra tunzepumpar kommit till C-life. Det betyder att det mesta är på plats. Endast PVCn saknas...men jag hoppas det mesta finns hemma när jag hämtar sten å pumpar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 130
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Det var ett tag sen, sedan senaste uppdateringen. Tänkte att jag skulle visa lite bilder, och det ska jag göra också, men min beskrivning till dem kanske inte blir helt korrekt, trots att Christer förklarat för mig hur allt kommer att fungera... Men det får ni ha överseende med. Jag hoppas annars på att Erik kan svara på eventuella frågor.

Annars kan jag tillägga att stenen ligger i akvariet nu, tillsammans med vatten såklart... Bilder på det får det bli sen, just nu är det inte så mycket att se, om man inte är överdrivet intresserad av aquascapingen, men det är det säkert folk som är, det är ju trots allt en del av intrycket i ett akvarium.

Bild 1: Dålig bild på rördragningen bakom akvariet.

Bild 2: Rören på sidorna, där är återrinningen.

Bild 3: Kröken genom rutan, finns 2 det ska visst vara avrinningen.

Bild 4: Skummare till höger och biofilter till vänster, man kan även skymta UVC:t som vi flyttat på så att det står lodrätt.

Bild 5: Rördragningen under akvariet just nu, det fattades lite PVC delar, som var slut hos leverantören...

post-2506-14468920395889_thumb.jpg

post-2506-14468920396121_thumb.jpg

post-2506-1446892039634_thumb.jpg

post-2506-14468920396541_thumb.jpg

post-2506-14468920396739_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Igår hällde vi i sand i akvariet, så det är nog mellan 2 och 3 cm sand på botten. Tycker att helhetsintrycket av akvariet förändrades drastiskt, åt det positiva hållet. Så för tillfället sitter jag och funderar på fiskar och annat som är duktiga på att göra rent sand. Phalaena har jag funderat på, men den senaste vi hade dog på grund av matbrist tror vi/jag.

Förslag på andra djur som gärna kryper runt i sanden?

Delar med mig av lite bilder av hur akvariet ser ut just precis nu... nu får stå ut med att det blir lite speglingar.

post-2506-14468920413586_thumb.jpg

post-2506-14468920413892_thumb.jpg

post-2506-14468920414106_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar Jimmy. Måste nog säga att jag är riktigt nöjd själv.

Ang. aquascapingen så så började vi med att bygga den på köksgolvet. När vi kände att vi fått till det hela som vi ville ha det som plockade vi över allt till karet. Den högra pelaren blev nästintill som den blev på köksgolvet, men den vänstra blev inte alls som det såg ut i köket. Faktum var att vi båda var ganska missnöjda.

Ett par dagar senare ändrade jag om ett par stenar och tog bort en. Vipps blev det hela mycket bättre å jag tror jag talar för oss båda när jag säger att vi är väldigt nöjda! :)

Delar av den PVC som fattades var slut hos grossisten, så vi kunde inte färdigställa systemet. Christer skulle dessutom ut å resa några dagar, så vi får se om det har kommit hem till grossisten när Christer väl är hemma i sverige igen. Tyvärr kan vi ju inte fylla karet helt då delar av ytavrinningen fattas.

Hällde som synes ovan i sand i kurat igår. 6kg vanlig fidji white 0.5-1mm och 2x4.5kg oceans nature LIVE sand 0.6-1.7mm. Totalt alltså 15kg sand varav 9kg levande. Tror det kommer bli kanon!

För övrigt dök det upp ett paket här hos oss idag. Beställde ballingsalter från MrUtzek i måndags. Snacka om snabbleverans! Min första utlandsbeställning, och det gick galant.

4kg kalciumklorid

4kg natriumhydrogen karbonat

4kg magnesiumklorid-hexahydrat

1kg grotech natriumkloridfritt salt

Borde räcka till ca 80L balancerad blandning av vardera dunk.

NU väntar vi bara på att pvc´n ska komma och att osmosvattnet skall filtreras klart (fattas väl ca 13 hinkar + osmosvatten för ballingen...och vi får fram ca 3 hinkar/dygn...suck) , sen blir det att köra igång med bakterier!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar Jesper! :)

Tänkte visa ett par bilder på när vi byggde pelarna.

Bild1: All sten vi hade å leka med. Runt 60-70kg (3 friggokartonger) begagnad och riktigt inkörd och bra sten.

Bild2: Vi tejpade upp en ruta med samma storlek som innermåtten på karet.

Bild3: Såhär såg det ut när vi var nöjda i köket!

post-1765-14468920414311_thumb.jpg

post-1765-14468920414548_thumb.jpg

post-1765-14468920414762_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dagen efter revbygget kom jag hem från jobbet och hittade den här lilla kompisen ringlades på botten av burken. I karet var den dock mer utsträckt och var nog över 20cm...den trivdes inte lika bra på parketten, och visar inte sin fulla längd.

Behöver jag tillägga att den fick åka vita hissen ner i underjorden...huvva sicken otäcking...

post-1765-14468920414995_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

På begäran skall jag ta å uppdatera hårdvarulistan. Varsegod Tomas!

Var ska vi börja...hmm...

Akvarie: 100x65x70 med optiwhite på alla sidor utom baksidan. Borrat med 2 hål i bakrutan med avrinning ner i en box på baksidan för att få hävert ner till skummaren.

Cirkulation: 2xTunze nano 6045 + Vortech MP40W (förhoppningsvis 2 st med tiden). Retur är Tunze master 1074.04 3000L/H

Belysning: Gisemann Matrix 8x39W Endast blårör, FP och actinic.

UVC: Deltec 20W

Skummare: Deltec TC1655

Påfyllning: Tunze 3155

Doserpump: GroTech NG III

BioPellets i någon form av filter kommer med tiden.

Möbeln är extra kraftig aluställning, klädd med genomfärgad, svart och vaxad MDF.

Tror det är allt i dagsläget.

Ca 40-50kg LS finns däri, samt 15kg sand, varav 9kg levande sand.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dax å skriva lite igen kanske. Har haft lite av in inkörningsperiod senaste tiden. Har dels låtit själva karet gått in sig medan jag samtidigt bygger vidare på teknikbiten.

Börjar nu känna att karet rent tekniskt börjar bli klart (klart å klart, men så klart det skall vara i dagsläget).

Karet går nu med 4x39W 7h/dygn och jag har tillsatt 2st rejäla doser med microbelift special blend.

Pga ganska hög fosfat-nivå (0.5-1.0 enligt salifert), så valde jag att sänka den med microbelift fosfatremover. Överdoserade nog en aning då karet blev vitgrumligt i nästan 2 dygn (i normala fall skall grumligheten vara borta på 2-3h). Men men, när vattnet åter klarnat låg fosfaten på nånstans mellan 0-0.03, mycket effektivt!!!

Testade vattenvärdena igår med följande resultat:

kH: 8.2

Ca: 330

Mg: 1020

Salt: 1.021

Låga värden, men oxå låg salthalt.

Istället för att börja höja Ca och Mg "manuellt", så valde jag igår att höja salthalten. Mätte värdena nu ikväll med följande värden:

kH: 9.6

Ca: 400

Mg: 1170

Salt: 1.026

Ser nu mycket bättre ut, även om jag skulle vilja ha upp Mg en del innan vi drar igång ballingen.

För övrigt funderar vi på att i dagarna flytta in de första fiskarna. Har ännu varken fisk eller koraller i burken...bara sten, sand, vatten och bakterier ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Rent tekniskt är rördragningen nästan helt klar (funderar dock på en lösning för att kunna köra UVCt på returen).

Skummaren och biopelletsfiltret är färdiginstallerade. Vattenpåfyllningen funkar perfekt. Har monterat doserpumpen för ballingen och dragit slangar. Monterat belysningen i sumpskåpet. Installerat ozonisatorn och byggt en "luftflödesickereduserare".

Kvar att göra är sidopaneler mellan karet och väggen, samt sarg över karet. En lösning på hur UVCt skall matas. Hur elkablar och kopplingsdosor skall monteras. Flytta över Vortechen från vår tillfälliga burk samt ev skaffa en till. Magnethållare och handtag på sumpdörrarna. Blanda och börja dosera balling. Färdigställa vattenbyteskammaren.

Sen skall jag se vad som går att göra åt returpumpen. Den låter, vibrerar och är ganska klen. Skulle den även driva UVCt skulle den tappa ännu mera. I dagsläget skickar den upp runt 1500L/H (är en tunze master 3000L/H).

Är lite sugen på en Eheim 1262, men den ihop med en 3-vägsventil och några andra rördelar skulle gå på 1600kr inkl. frakt. Känns som en onödig kostnad så länge vår nuvarande returpump tuffar på...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har roat mig lite med ett "sidoprojekt" oxå.

Var inne på Clas Ohlson och hittade det omtalade filterhuset. Kunde inte motstå frestelsen och köpte mig ett för att köra biopellets i.

Efter en del funderande och testande så blev resultatet riktigt bra!

Istället för att borra eller banka (som har beskrivits av andra användare), så valde jag att använda 2st 20mm unikoppliningar som jag använt till ett tidigare projekt. Efter några minuters slipande med min dremelkopia så hade jag modifierat kopplingarna så att de gick hela vägen "in i plasten".

Sedan var det bara å skruva in dom då gängorna passade perfekt i mässingsgängorna.

För säkerhets skull blev det ett antal varv med gängtejp samt en silikonfog mellan plasten och kopplingen (utifall att det inte skulle sluta helt tät, vilket iofs känns otroligt), samt silikon runt om kopplingen på utsidan.

Valde att använda en ganska stark pump, en Eheim 1250 på 1200L/H.

Iom att jag inte vill strypa pumpen, så fick det bli en annan lösning. Lösningen ser ni på bilderna. Är ventilen öppen cirkulerar det mesta av vattnet tillbaka mot insuget på pumpen och bara ytterst lite cirkulation går genom reaktorn. Stryper jag ventilen går allt mer vatten genom filtret. Detta borde göra det mycket enkelt att reglera flödet utan att pumpen i sig måste strypas, vilket i sin tur borde medföra mindre slitage på pumpen samt ev mindre vibrationer. Nu skall det tilläggas att när jag testat filtret med enbart vatten så hörde jag ingen skillnad mellan att ha den avstängd eller påslagen...eheim...kraft och kvalitet!!!

En sak återstår dock. Någon form av platta straxt ovanför hålen i inloppsröret. Vet inte riktigt vad jag skall använda, eller om det ens behövs egentligen.

Kommer dock avvakta tills värdena är stabila och karet mera inkört innan jag drar igång filtret med pellets!

Utan att testat det med pellets (enbart med vatten) så måste jag erkänna att jag är grymt nöjd, både över designen och funktionen. Ser riktigt proffsig ut i mitt tycke hehe ;)

post-1765-14468920504352_thumb.jpg

post-1765-1446892050455_thumb.jpg

post-1765-14468920504741_thumb.jpg

post-1765-14468920504929_thumb.jpg

post-1765-14468920505122_thumb.jpg

post-1765-14468920505311_thumb.jpg

post-1765-14468920505507_thumb.jpg

post-1765-14468920505712_thumb.jpg

post-1765-14468920505899_thumb.jpg

post-1765-14468920506104_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, Special blend är bakterielösning. Det skall tydligen vara en bakterietillsats som är steget längre än typ zeobak, ultrabak osv. Dvs bakterierna skall vara ett steg närmare "levande" än vad de är i tidigare produkter. Känns om inte annat på doften...det luktar bokstavligt talat skit!

Både bakterielösningen och fosfatabsorbern verkar ytterst effektiva!!!

Mirakelmedel?, knappast, men de känns ändå snäppet grymmare än de medel jag känner till sedan tidigare.

Microbelift är ett märke som har en herrans massa produkter (kolla in microbelift.com), men som tycks vara relativt nytt på den svenska akvariemarknaden. Då jag först sökte på det på google handlade 98% av alla sidor om trädgårdsdammar...så det har mest sålts på typ damm och khoi-sidor. Nu börjar deras akvarieprodukter komma till butikerna oxå...

Själv har jag köpt preparaten på C-life, men har oxå sett att de dykt upp hos bl.a BioTed Marin.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...