Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Greken

Högt nitrat?

4 inlägg i detta ämne

Jag har mätt mitt nitrat med ett test som jag köpte för ett år sedan (kommer inte ihåg vilket märke men det är från Kanada), men i helgen köpte jag Saliferts nitrattest. Med det förra testet har jag haft mellan 5 och 10 i nitrat hela tiden och har det även nu med detta test. Men när jag prövade saliferts test fick jag en mindre chock, den visar på 50 i nitrat.

Det underligaste är att jag har ca 30-40 olika arter av SPS som alla mår bra med alla möjliga färger som växer bra, ser inget fel på fiskarna och har sedan uppstarten för ett år sedan aldrig haft en alg förrutom kalkalger och lite på glasen.

Byter ca 8% vatten i veckan och har både mekanisk filtrering, skummare och nitratfilter. Det enda som är lite underdimensionerat är skummaren. Nitratfiltret är en aqua care som jag nu har bytt innehåll i och startat om.

Frågan är vilket test man ska lita på, vet att saliferts ska vara de bästa men på akvariet kan jag inte se några tecken på för mycket nitrat och 50 är jävligt högt.

PS. sparar just nu till en ny skummare. Deltec turbo 1060S. Vilken skummare! 6000l vatten/tim och 1000l luft/tim.

/Mattias

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Salifert är det enda testet som är någorlunda pålitligt

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hmmm nu får du mig att börja fundera greken.... Jag har haft i zeolit i mitt kar utan att nitratvärdet har ändrats nämnvärt.. ligger på ca 25.. använder salifert oxå.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Salifert är väl det ända man kan lita på.

Dock så kanske du bör kontrollera så att du inte har mätt fel eller fått ett "måndagexemplar". Det kan ju alltid hända.

För övrigt så finns det ju 2 olika varianter av nitrat mätningar med salifert har du under 10 på ena sidan så kan man lägga behållaren längs pappret och sedan läsa av igen. Då får du ett värde som är 10 gånger så stort som det riktiga.

Denna funktion finns ju med bara för att det skall vara lättare att läsa av.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu