Gå till innehåll

PDF om kalcium, magnesium och KH


Claes_A

Rekommenderade inlägg

Jag drabbades av lite överskottsenergi igår kväll och satte samman en artikel om kalcium, magnesium och KH. Jag vet inte om motsvarande information redan finns på svenska men jag tyckte det borde finnas något sorts grunddokument på SVG om dessa viktiga ämnen och parametrar.

Det är version 1, jag får se om jag lyckas frambringa energi att förlänga dokumentet med mer information, t ex bättre illustrationer och hur man hanterar obalanser mellan kalcium, magnesium och KH.

Hittar ni dumheter eller något ni vill ha tillagt till en eventuell version 2 så får ni gärna ta det i tråden eller via PM.

Kalcium_magnesium_&_karbonater.pdf

 

Version 1.1

 

Version 2.0

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tackar för berömmet!

Lasse, har redan inkommit med några kompletteringar till artikeln och jag ska gå igenom den igen och förlänga den med några rubriker till. Jag hoppas jag får någon dag över under jul-nyår och lyckas uppbåda skrivenergi då.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har inte läst igenom den senaste versionen men jag måste säga att det var en väldigt bra artikel, tar upp allt viktigt som jag lyckats lära mig i ämnet, dessutom på ett lättförståeligt sätt. Det tog mig många timmar av Reefkeeping och Advanced aquarist läsning för att lära mig det som står i denna artikel, sen att man dessutom får lära sig såna poänger som att folk menar olika saker när de pratar om balanserade metoder är ju lysande.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det tog mig många timmar av Reefkeeping och Advanced aquarist läsning för att lära mig det som står i denna artikel

För mig med! Jag tycker mig ha hållit på med saltvatten mest hela mitt liv och har en del utbildning i kemi men ändå krävdes en massa amerikanska artiklar av främst Randy Holmes-Farley för att greppa detta för några år sedan. De akvarieböcker jag läst har en tendens att snöa in på allmänna beskrivningar om pH och karbonatbuffertsystemet som snarare hör hemma i en gymnasiebok än i en bok om akvaristik. Därför ville jag skriva en text om ämnet i samma anda som Randy Holmes-Farleys trevliga artiklar.

Nu gäller det bara att förlänga den med lite fler topics också!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...
  • 1 månad senare...
  • 3 månader senare...
  • 4 veckor senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...