Gå till innehåll

T5 kontra MH


MotorShip

Rekommenderade inlägg

Tjenis och GOTT NYTT ÅR!!!

Det här med belysning har jag inte riktigt fått grepp om.

Vad är det för skillnad mellan T5 och MH egentligen?

Vad jag har förstått så kräver MH mer plats då armaturen bör häng en bit över karet.

T5 billigare samt lägre(vanlig armatur) alternativ?

T5 kan man ha täckglas till detta?

Vad föredrar ni? Jag skulle villja veta era tankar om för och nackdelar med dessa.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

MH (Metallhalogen) är strålkastarlampor med mycket intesivt ljus, medan T5 är benämningen på en typ lysrör som är lite smalare än vanliga lysrör (T8) men som har mycket effektivare verkningsgrad.

Ska man ha ljuskrävande varelser i karet, t.ex. musslor, så är MHnästan ettmåste,eftersom du kommer aldirg att uppnå samma ljusintensitet med T5-lysrör. Men även i annat fall så behöver du flera T5 för att uppnå samma ljusstyrka som en MH-lampa så kostndasmässigt, inköp och drift, så blir det kanske inte någon skillnad (om inte tvärtom).

MH-lampornaär från 150W och uppåt och de flesta brukar använda 250W lamporså de blir riktigt heta och man måste se till att luften ventileras runt dem. T5-lysrör är naturligtvis betydligt svalare.

Armaturerna är helt olika så de går inte att jämföras.

De flesta kombinerar dessa två för att få det bästa utav vardera källor. Jag har själv kombinerat två blåa T5-lampor tillsammans med en dagsljus MH. Men alternativen är många och därav även åsikterna.

Det finns gott om trådar på forumet som du kan söka på!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Med täckglas behöver du minst 5 cm avstånd till vattenytan för att det inte skall slagga igen för fort. Har du MH över behöver du två fläktar. Stoppar en fläkt ser den andra till att glaset inte spricker av värmen. Man ser hur skitigt ett täckglas är och svär och tvättar men reflektorn i armaturen verkar många inte vara så noga med utan det försvinner oftalika mycket ljus där som i ett täckglas. Med täckglas behöver man inte ersätta lika mycket avdunstat vatten. Om man har en öppen lösning med hängande armatur kommer det ut mycket mer ljus i rummet när det speglar i både täckglas och vattenyta. T5 används sällan för större vattendjup än 45 cm. Skall du ha hög effekt på ljuset blir det billigare med metallhalogen.

Man kan räkna upp massor med för - och nackdelar men det bästa är kanske ändå att titta här på forumet vad de flesta har för belysning.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

T5 har väl isåfall den fördelen att ha avsevärt lägre värmeutveckling(och effektförbrukning) än Mh

Men sen verka det vara rena vilda västern om vilka färgtemp.som ska blandas, antal rör osv.

Finns det nån klarhet i huruvida Sps koraller klarar längre perioder med T5?

Skulle vara kul att veta!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har förresten alltid motsatt mej användningen av täckglas på saltkar,och den mindre avdunstningen som som ett tecken på att utväxlingen Kol/di/mon/ oxid (eller vad det nu är som behöver ventileras bort) blir för låg. Rätta mej om jag har fel!

priset för det är väl att katten utvecklat en smak för urhoppade N.decora och magnifica smiley2.gif.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

MH (Metallhalogen) är strålkastarlampor med mycket intesivt ljus, medan T5 är benämningen på en typ lysrör som är lite smalare än vanliga lysrör (T8) men som har mycket effektivare verkningsgrad.

Dum fråga kanske men;

T5 och T8 rör kan de användas i samma armatur?

Eller är även sockeln mindre för T5 i armaturen?

Tack för alla svaren ! Skall söka här på forumet oxå smiley2.gif.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man brukar inte ha täckglas i saltkar. Dels eftersom glaset filtrerar bort en hel del av UV-A och UV-B strålningarna, dels att temperaturen ökar betydligt mer om man har täckglas på och använder MH och slutligen att saltet kommer att fällas ut på glaset och man måste rengöra det hela tiden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Glaset tar i stort sett samma% UVA som synligt ljus. Det är först på våglängder under 350 nM som vanligt glas börjar ta upp mer. (Pilkingtons hemsida) Har man täckglaset minst 5 cm över vattnet är det inte så farligt med rengöring om man inte har en massa bubblor i ytan. Om täckglaset verkligen sluter torkar inte salt på undersidan utan bara på kanterna. Temperaturen sköter fläkten som blåser mellan rampen och täckglaset utan att öka avdunstningen av vattnet. MittSaltkar är ungefär en grad varmare än akvarierummet det står i. Täckglasen gör jag ren varannan vecka.

Akvariet är ett 150*50*40 cm som är fyllt till 35 cm och belyst av 4*54w T5.

Fördelar som jag ser det:

Mindre saltstänk omkring karet.

Mindre avdunstning. Avfuktaren i rummet går inte så mycket.

Nackdelar som jag ser det:

3 cm lägre vatten i karet.

9 % ljusförlust i täckglaset som speglas ut i rummet, men reflektorn i armaturen är som ny.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

5x80W till 576liter! 3st Deltec Aquablue + 2 st Deltec Arctinic plus! Funderar på att byta upp mig till Deltecs nya rör!

Men min nuvarande uppsättning fungerar bra både till SPS och till Tridacnamusslor. Jag har till och med lyckats ta död på några Acroporor genom att höja ljustiden för fort såT5:or är inte att leka med!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

SPS är stenkoraller med små polyper.

Hur många watt per liter man skall ha bestäms av vilka djur du har. Ett 500 liters akvarium med bara fisk kan gå bra med ett 80w T5 rör men hur kul är det? Då kan man ju nästan lika gärna ha sötvatten.

Med en halv watt per liter kan du klara många koralltyper och med två watt per liter de flesta.

Det verkar som om somliga får bättre resultat med starkare ljus och kortare belysningstid för samma elkostnad. 6/24 till 9/24 är vanligt när man kollar reef forum och andra sajter. Då kör man blåljus eller actinic för resten av tiden upp till 12 eller 14 timmar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej, själv kommer jag oxo att köra enbart med T5. Jag har ett kar på 576 Liter och kör med 7*80 Watt. Så det blir nästan 1 watt per liter.

Jag har 2st Deltec Aquablue Plus, 2st Deltec Actinic Plus och 3st Deltec Midday. Och rören Sitter i 3st deltec MegaTwin Armaturer och en Deltec Mega Singel armatur, som jag är mycket nöjd med plus att deras reflektorer är grymt bra.

/Jonas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...